Written by Bella | March 2nd, 2018

Isu pelancaran tudung Neelofa di kelab malam Zouk sepanjang minggu ini menjadi topik hangat dikalangan rakyat Malaysia. Banyak pihak yang tampil memberikan komen termasuklah mereka yang menggunakan kesempatan itu untuk mempromosikan perniagaan mereka.

Terbaru, Datuk Afdlin Shauki juga ada memuat naik video parodi Neelofa dan pada masa yang sama mempromosikan tudung keluarannya yang diberi nama Telekung Miasara. Dalam video tersebut, Afdlin dan beberapa lelaki membawa watak sebagai model bertudung.

Pelancaran Telekung Miasara aka ‘tudung transformer’ by @_bobbyafdlinshauki_ di @afdlinscomedyplanet sebab sewa hallnya murah tapi hari ini mak saya tak ikut sebab nak layan drama pukul 7.. tudung ini sangat fleksibel, boleh digayakan semahunya & ditransform menjadi telekung untuk bersolat.. abaikan 3 model tu sebab budget burst kat sewa hall..yela aku nk jual tudung bukan orang.. tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang jual tudung.

Walaubagaimanapun, idea Afdlin yang ingin melancarkan tudungnya dengan menggunakan kontroversi Neelofa yang tular mendapat kecaman netizen. Mereka mempertikaikan hukum seorang lelaki memakai tudung dan tidak seharusnya beliau sebagai seorang yang senior dalam industri hiburan menyindir rakan artis.

Tidak salah untuk berniaga asalkan ia tidak mempersendakan agama ataupun membuatkan orang lain sakit hati. Apa-apa pun, video Afdlin ini tidaklah seteruk yang disangka, cuma pandangan setiap orang itu berbeza.

69 responses to Parodi Pelancaran Tudung Afdlin Shauki Dikecam, Netizen Anggap Permainkan Agama

  1. Anonymous says:

    Memang dunia dah nak kiamat xheran ramai yg permainkan agama.

    12

    1
    • Anonymous says:

      Klu sape yg follow afdlin, korang takkn ckp die mainkn agama. Kau Tak tahu berapa bnyak Dan apa yg die dah buat utk agama. G follow ig die. Korang akn faham. Jgn mnuduh mmbuta tuli

      46

      1
      • Anonymous says:

        Betul.. yg bising2 ni padahal xde buat ape pun utk agama n saudara seislam. Tau kutuk je. Suruh kaji dulu Tak nak. Malas. Time mengutuk rajin pulak join. Menyondol mengutuk org mmg hebat.

        11

        1
        • Anonymous says:

          tgk video ni..xnmpk pon die parody kes neelofa.tang mane yg org duk ckp die perli tu??

          16

          1
        • Stupid Embarassing says:

          Tak kelako lah… mcm hanat. Tak malu ke ko sbgai bapa, suami dan lelaki buat perangai camni. Dato Hans, sila tegor lu punya bff ni.

          14

          0
        • Dia nk promote fungsi2 tudung tu je. Yg fans Neelopak panas sgt dlm korng da knp?

          30

          1
        • minah jambu say NO to drugs says:

          minah jambu suka tudung transfmr ..dia tak sidir sape2 pon dia cuma nak promote tudung trnsfmr dia aje…biasa la mulot2 mlayu cmana mlayu nak maju ke hadapan…

          5

          0
        • Anonymous says:

          Menutup aurat itu syariat tetapi bertudung itu fesyen daripada manusia. Bertudung tidak semestinya menutup aurat. Menutup aurat itu ialah dengan menutup dada, punggung, bawah dagu dan segala lekuk serta bentuk pada tubuh dengan kain yang tebal bukan yang kain tipis dan berbayang.

          9

          -1
      • Zack says:

        People will find excuses to be offended. I don’t see any similarities with Neelofa’s case other than this tudung is very functional and suitable for any occasions including solat. I think it is a good idea …well-done. I get it…

        25

        2
        • Anonymous says:

          i agree. pompuan pakai tudung bermakeup dan berbulu mata palsu…yg mana lebih haram? bukan dia pakai 24 jm tudung tu. promo je. akak2 bawang sensitip sbb brim x lulus la tu..hihihi

          11

          0
        • Anonymous says:

          Walaupun mungkin kaedah itu publisiti yang unik dan bakal melariskan jualan produk tetapi apa gunanya semua itu jika Allah tidak redha dan tercabut keberkatan perniagaan?

          3

          0
        • not a fan to anyone! says:

          chill…. tak nampak pun dia sindir sesiapa. in fact product afdlin lg menutup aurat. so tak perlu la nk melenting bagai.

          7

          0
        • Anonymous says:

          Perlukah dia minta maaf dlm IG?

          1

          0
    • Anonymous says:

      Org2 dlm ni yg otak xberapa nk aktif tu, aku sarankn korng baring atas burner dapur, pejam mata dan on kan api.
      Ni pun pakat2 sentap? Xsama pun dgn Lopak…

      13

      2
    • Anonymous says:

      penyokong2 lopak dah kronik dlm ni..

      3

      4
  2. SuperFox says:

    Seriously xperlu kot nak berparodi bagai. Ingatkan bijak rupanya Afdlin ni still lagi kat tahap2 buku lali jer intelek beliau hurmmm

    5

    7
  3. Anonymous says:

    Semua nak fofular…

    5

    0
  4. Anonymous says:

    Penyakit akhir zaman

    10

    0
  5. Dok planet laen lagi bagus .. says:

    Dah femes awak .. Ye … Tu besok lusa kunyit – kunyit Malaysia yg selalu femes kerna parody itu ini akan ikut !! Nengok la nanti .

    6

    0
  6. Dok planet laen lagi bagus says:

    Dah femes awak .. Ye … Tu besok lusa kunyit – kunyit Malaysia yg selalu femes kerna parody itu ini akan ikut !! Nengok la nanti .

    5

    0
  7. Anonymous says:

    Habis idea berlawak ker sampai tahap mainkan agama mcm tu?? Jgn kata netizen semua nak komen..semua xkena..tengok dlu diri tu tengah buat apa.

    7

    1
  8. Mis Sarjit says:

    Haha kelakar la afdlin

    3

    5
  9. Anonymous says:

    no big issue…..

    5

    6
    • Fidot says:

      Aku rs x permainkan pun sbb dia bukan buka aurat ke apa. Background music pun ok je. Ni mesti peminat neelopak yg meroyan…

      1

      4
      • Damien thomas says:

        Memakai tudung kewajipan wanita islam dalam agama islam.Afflin ni perempuan Islam ker..keliru pulak aku..kalau dia perempuan ..sah sah dia tidak mempermainkan agama..kalau lelaki..fikur kan sendiri..semua ada Otak otak ..otak ..kata ZOMbie kampung pisang

        4

        1
        • Damien thomas bodoh amat says:

          dia buat promo dowhhhhh. Afdlin ni bukan pakai tudung doploh pat jam yang kau nak kata menyerupai perempuan bagai pondan bagai dowhhhhh. Kalau Safiey Ilias ke Nur Sajati tu ke ye btol lelaki menyerupai perempuan. Apa kata kau buat lah surat terbuka kpd Nur Sajati dgn Safiey tu dowhhh.
          Kuat sentap tak bertempat kau ni. Beb, Afdlin tu byk sumbangan dia utk bantu Palestin, Syria. Sampai ke sana dia pergi utk hulurkan sumbangan. Kau lalu depan tong duit derma masjid pun kau boleh buat buta.
          Kau ckp seolah2 kau yakin mati kau masuk syurga, org lain neraka belaka. Bodoh! Memang nyesal lah mak kau lahirkan anak lekai acah2 alim-cyber cam kau ni. BODOH!

          2

          0
  10. Haru says:

    I think its funny … Kah kah kah

    4

    6
  11. anonymous says:

    lawakbodoh memang sesuai la kamu mat belon bodoh ni !

    5

    2
  12. pengutuk 1Malaysia says:

    padan muka pada yang di sindir atau pada yang terasa

    padan muka!

    0

    8
  13. Tk says:

    Kan dah cakap seorang demi seorang retis sendu nk cari perhatian. Kalau nak promote barangan pun sensitif la. Its not funny bro! isu kontroversi Lofa dah berlalu. Lets move on ke topik lain

    8

    1
  14. anonymous says:

    ni baru memprmainkan agama .klu urg kafir pkai mcm ni abis d kutuk n d keji..dambil undang2 ni bangsa sesame agama buat begini ..tao lh nak sindir ker apa tapi gimana klu bangsa lain n agama lain y tak tau cerita sbenar..mereka akan berkata wahh sesame muslim dah mempermaikan cara mereka tutup aurat..klu nak berlawak fikir fikir lh dolo..manusia akhir zaman semakin ikut nafsu dan lupa diri..

    7

    0
  15. mengapa artis semakin bangang dan membuat kebodohan yang melampau ….tak intelek langsung… dah minta maaf….sudah laa… ni semua kes nak up semula ..bila dah jadi sendu …. biar jadi kontroversi … nama naik kann

    5

    0
  16. anonymous says:

    org yang mempermaikan agama jer yang sokong lawak gini stupid x ada kelakarnya..x tau otak lama x berfungsi kot.wlpun dia kuat agama ker per ..selagi kita hidup selagi itu kita di uji selagi kuat iman kita tetap juga di uji ….so jangan nak lelai dan lupa diri..supaya kita x terpesong.

    5

    1
  17. bawang bombay says:

    aku terfikir kalau si Alvin yang dulu rajin mempersendakan islam tu buat begini bagaimana reaksi org yang mengomen kat sini ada tak yang sokong erk?

    1

    1
  18. Jaga2 penunggang agama says:

    Dia ni kan abang angkat Namawee…dlm kelantan desperate nak attention artis2 dah sendu lain pun nak tumpang jgk…

    5

    0
  19. Anonymous says:

    oo.. yg ni korg marah sgt.. yg sengaja anjurkan party kt kelab.. dh tau hukum hakam.. tp buat jgk korg x marah ya? To afdlin, xde apa yg salah pun, suara still lelaki.. yg bapuk2 lain pakai tudung berlive make up org x marah sgt pun.. chill je.. kn kan? Mereka amat2 menyayangi neelopa mgkn dia bg kt dorg2 ni sorg sekupang setiap hari. kkk bye

    2

    6
  20. Pikio pikio says:

    Parodi mcm ni namanya lawak butthead. Pikir la nk buat parodi tu

    5

    0
  21. JANGANKECAMSAYA says:

    AMBOIIIII…WAHAI NITIZEN-NITIZEN SEKIAN ALAM….AKU RS XDE PUN AFDLIN NIE MEMPERMAINKAN AGAMA…TANG MANA DIE MEMPERMAINKAN AGAMA NIE WAHAI NITIZEN YG SEMPURNA AGAMA NYA…AKU ASE LG ELOK DIE P[ROMOTE TUDUNG DIE DGN CARA MCM NIE DR CARA BUAT DALAM PUB TUE PASTU GOYANG XINGAT DUNIA!!!!YGF KORANG NIE NK PANAS SGT KNP???XBLE KE KALAU XMENGATA!!BLE MATI KE KALAU XMENGATA TUE!!!NIE LA PERANGAI MELAYU ZAMAN SKANG…CB TGK DLU VIDEO DIE TUE KAN DIE PROMOTE TUDUNG DIE DGN 3 CARA 8LEAST TUDUNG DIE LABUH CKP SYARAT XMACAM DIE TUE SINGKAT TTP PALE JE TETEK XTTP PLAKKKKK……HARKKKKKKPHUIIIIIIKKKKKKKK!!!!!!

    1

    5
    • Damien thomas says:

      Soalan…Afflin ni lelali ke perempuan…perempuan islam pakai tudung..lelaki islam pakai tudung juga ke…kalau lelaki islam dah menyerupai perempuan Islam…tang mana tak betul nya..lu ada otak..jangan tak berfikir

      3

      1
  22. kakak says:

    ape yg pakai macam pompuan? dia tak mekap tak pakai baju pompan.. dia tutup pale dia je.. banyak je org2 alim tutup pale pakai macam tudung tu.. selimpang kan macam makcik nak beli ikan.. korang tanak cakap dorang mainkan agama? babilah korang

    0

    3
  23. Anonymous says:

    You are missing the point!

    5

    0
  24. Pikio pikio says:

    Niat Nk promot tudung tu baik. Tudung tu pun nmpak cool. Yg tak cool nya ko guna parodi yg kontroversi tu untuk promote tudung Maisara tu. Sayang sejuta kali sayang tak betul cara nya tu.

    6

    0
  25. Anonymous says:

    ni afdlin yang buat ko sokong coba orang lain yg buat mcmtu bangsa lain yg buat ko pun panas2 dingin. loserrrr.

    2

    0
  26. kokak says:

    dia jual tudung, tapi bini tak suruh pakai. anak pun tak pakai. idea dia utk tudung transformer ni dah okay dah, cuma tudung dia buruk. mana ada orang nak pakai dah tudung corak2 macam tu.

    5

    0
  27. Anonymous says:

    Jangan kata netizen ni asyik nak mengata..yg salah tetap salah..soal agama sebolehnya janganla buat lawak bodoh sangat. Org xmengata kalau sedap mata melihat..kalau xnak org mengata..baik tinggal dalam hutan. Apa saja yg dibuat baik ke buruk ke..beruk tetap melompat ketawa.

    4

    0
  28. makcik kau says:

    mmg afdlin salah la..dh la parodi tak kena gaya.mmg mempermainkan agama sbb dia tu jantan.tak sesuai nk pakai tudung buat promo cmtu..kalau dia pompuan,tak da sapa nk marah nk promo tudung tu letak atas kepala elok²..kata kuat agama..tak kan taktau hukum laki pakai tudung ( walaupn niat melawak )

    2

    0
  29. makcik kau says:

    mmg afdlin salah la..dh la parodi tak kena gaya.mmg mempermainkan agama sbb dia tu jantan.tak sesuai nk pakai tudung buat promo cmtu..kalau dia pompuan,tak da sapa nk marah nk promo tudung tu letak atas kepala elok²..kata kuat agama..tak kan taktau hukum laki pakai tudung ( walaupn niat melawak )

    4

    0
    • Anonymous says:

      Habis akak2 bawang sekali sekala pakai seluar tu camna pulak? Seluar tu bukan khas utk lelaki ke????

      0

      4
  30. Mama says:

    Apa salahnya jantan promote tudung? Niat tetap sama nk suruh jaga aurat.
    Bukan dia sendiri keluor merayau/rayau pergi minimarket atau berjogging pakai mcm tu? Please lah korang ni…

    9

    3
  31. Anonymous says:

    X berapa nk kelakar…mcm bodoh pun jugak

    1

    0
  32. Aisha says:

    Stupid adlin, bini kau pun x bertudung.. jgn nak sindir neelofa.. ape niat ko sebenar? Buat lawak ke buat bodoh? Dunia artis

    0

    0
  33. Bunga Merah says:

    Ni memang jelas si gemuk ni perli lofa, aku bukan sokong lofa tapi boringla isu tu tak habis habis.. SOOOO BORING, amat menjengkelkan.. Si GEMUK ni pun ambil kesempatan nk buat mcm ni dlm tgh isu lofa.. mmg jelas dia perli!!!!!!!

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Fans Lopak terasa…

    0

    0
  35. Jojet says:

    Afdlin ni artis sendu & kertu yg x bolej kene tegur…dlu aku minat ko ni afdlin..tp lps ko blocked aku sbb tegur ko skali kat ig tu aku terus hilang respek n minat kat ko ni..ko ni poyo je lebih sbnrnye..bila sembang kdg2 islamik sgt bunyi..tp duk rasa dia je yg betul..dia mcm perfect..puihh la afdlin!

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Whatever his reasons are for the video… Its in bad taste… and again downgrading those wearing the hijab n covering their aurat sincerely for the name of Islam. Therefore I am boycotting him and his products and also unfollowing his IG.
    Tx

    0

    0
  37. pengutuk 1Malaysia says:

    biasa saja aku tengok…tang mana bikin sakit hati nya.
    belambak parodi jantan pakai tudung sebelum ni.
    takde isu pun…

    jadi sekarang kes apa ? last last kes dengki lah kan…

    dasar darah melayu…dengki nya semacam ..

    0

    1
  38. Islam Indah says:

    BAD TIMING BRO!

    AFDLIN danh byk buat utk ISLAM, korg je xtau…
    The way he try to ADVISE is like that…

    But really BAD TIMING BRO!

    0

    0
  39. Dina says:

    U cry a bit for Palestine showing off a bit of tears but yet u make fun of Islamic headgear worn by Muslim ladies. Don’t know what ur point is bro but GROW UP!!!!!

    0

    0
  40. kgdotcom says:

    Elok je aku tengok..xdenya terasa..yang penting function tudung tu sampai je kat aku..plus kalau nak launch tudung ke kopiah ke pasni boleh je sewa hall cafe dia..end of story..hahah

    0

    0
  41. damai says:

    dah tengok sampai habis, x ada pun dia mepermainkan agama. dia promosi mcm mana cara nak pakai hijab tu, mcm kat kedai2 jual, kan abang2 yg jual pakai tudung2 tu untuk demo kan bgm cara pakai tudung2 yg dijual. pergilah kat bazaar2 dan pasar malam gerai yg jual tudung, akan ada mcm tu, faham ehk

    0

    0
  42. i am me says:

    afdlin tunjuk cr pakai tudung transformer tu pun korang dh kecoh.. bkn dia pakai tudung 24 jam.. yang lelaki jual tudung kt jln tar.,yg tunjuk tutorial pakai tudung sampai masuk dlm Fb knp xda lak korang nak kecam mamat2 tu.. ke sbb mamat2 tu nobody bkn afdlin shauki?

    #sedihhhhhh

    1

    0
  43. Anonymous says:

    Next time bila nak buat kronterversi kena hati2 la sikit..Org xmengata kalau benda tu sedap mata memandang. Isu tentang agama ni sensitif skit. Janganla salahkan netizen kalau memberi komen negatif. Untuk menyatakan sesuatu kebenaran itu memang selalunya pahit untuk ditelan.

    0

    0

Leave a Comment

Optional