Written by Bella | February 4th, 2018

Selalu menayangkan bentuk badannya yang sasa, kekasih Nur Sajat iaitu Coach Yin sering mendapat perhatian ramai. Hampir setiap hari beliau dihujani dengan pelbagai soalan daripada orang ramai yang turut menginginkan bentuk badan sepertinya.

Baru-baru ini, Coach Yin ada memberikan sedikit tips buat semua “kaki gym” di luar sana. Beliau memberitahu mereka yang suka bersenam di waktu malam untuk berehat sekurang-kuranya 3 jam sebelum tidur kerana ada kes dimana seorang invidu meninggal dunia akibat serangan jantung dalam tidur. Ini kerana sel lain didalam badan turut sama tidur dan hanya jantung sahaja yang bekerja keras mengepam darah dalam badan dan menyebabkan percampuran karbon dioksida dan oksigen.

Walaubagaimanapun, kenyataan Coach Yin itu disangkal oleh pakar jantung daripada Institut Jantung Negara, Dr Beni Rusani.

Mereka yang bersenam di waktu malam boleh sahaja terus tidur tanpa perlu berehat seperti yang dikatakan oleh Coach Yin.  Ia tidak akan membahayakan nyawa mereka.

Penggunaan dadah berbahaya ataupun steroid berlebihan untuk mendapatkan tubuh badan yang sasa mungkin boleh membawa maut. Kes sebegitu memang selalu kita dengar. Setiap tips kesihatan yang ingin kita kongsikan haruslah daripada sumber yang sahih agar tidak mengelirukan orang ramai. Harapnya penjelasan Dr Beni ini tidak akan membuatkan orang ramai takut untuk bersenam di waktu malam ye. Heh

Sumber Berita : Dr Beni Rusani

39 responses to Pakar Jantung Nafi Dakwaan Coach Yin Tidur Lepas Bersenam Di Gym Boleh Bawa Maut

  1. aA says:

    Tk pyh nak pcaya sangat lah dgn bf c abg sajat tu. Ntah2 dia pun tk rajin sangat nak workout. Cakap je lebih. Bdan ketul2 smua tu sebab ubat or injection smua tu laa.”terlampau workout boleh buat kau mati pucuk” percaya tak? Haahahaha

    21

    0
  2. eltab says:

    si bodoh nie apa dia tau? belajar tah2 xhabis ade hati nak kasi nasihat mengarut,setakat badan cantik je tp bodoh pun xgune..buat malu aje

    10

    0
  3. Anonymous says:

    Tapi pernah baca juga artikel kesihatan dari pakar pasal workout or sukan pd waktu malam boleh menyebabkan sakit jantung. Lol bercanggah pula erk??

    4

    0
    • Mimi says:

      Sebab kalau workout malam setelah seharian penat bekerja, kan jantung akan mengepam dengan lebih berat. Light exercise okay kot.

      2

      0
  4. Anonymous says:

    Lepas berjimak dgn encik sajat lagi cepat mati ….hiv lepas tu aids….

    24

    0
  5. ayoyo.. says:

    X pasti pasal blh dpt sakit jantung masa tido, lepas workout. Tp blh dpt sakit jantung klu tengah tido terdengar suara sajat

    17

    0
    • Anonymous says:

      Nanti workout dgn sajat malam sebelum tidur bukan saja dua2 mati …. org dengar pun boleh mati… kesian keluarga

      11

      0
  6. Anonymous says:

    Nanti workout dgn sajat malam sebelum tidur bukan saja dua2 mati …. org dengar pun boleh mati… kesian keluarga

    2

    0
  7. Anonymous says:

    Tp malam di jadikan Allah utk berehat…kedua2 salah…xyah gaduh2..bak kata dr…tgkla neelofa dlm meletop

    2

    0
  8. mak hayam says:

    yin ni konek mesti haluih

    2

    0
  9. rakyat sedih says:

    satu jer nak tanya Azizan Osman pakai Dr palsu senang je lepas tak kena tangkap… Sajat vagina palsu pun lepas jugak ker??? Ya Allah.. apa nak jadi la Malaysia nie…

    5

    3
    • Anonymous says:

      pasal azizan osman tuu bknnye palsu , die just kene tipu , eloklah jgn bukk aib org ,

      0

      15
      • Anonymous says:

        Dah dia kena tipu tapi masih guna Dr, maksudnya palsu. Dia buat ke pun thesisnya? Kalau setakat karangan 1000 patah perkataan tak dikira thesis ye, penyokong tegar Azizan Osman ni. Masih terhegeh2 panggil dia Doktor, korang ni dah palsu pun dok guna title tak sah tu dah kenapa? Menggalakkan penipuan.

        10

        0
        • Mat Ronggeng says:

          Habis tu title Dr yg Datuk Vida dari University Hungary – Charles Molnar yg tak wujud tu…Cuba Google sikit.
          Title Dr yg Datuk Boy Iman pakai tu dari University Good Samaritan International university dari Chennai apa kejadah la…
          Ala kat Malaysia ni title datok pun boleh beli… Ini pulak university yg tak wujud

          1

          0
        • zulofa says:

          setuju mengalakkan penipuan. dok suruh org dtg class puluh puluh ribu gadai gelang emas sebab masuk class Dr.palsu.. pdrm tolong la isu nie ambil perhatian..

          0

          0
      • Anonymous says:

        ko ni salah sorang mangsa penipuan azizan osman ke..?

        1

        0
  10. Sambal belacan says:

    Haha. Aku suka baca statement last pakar jantung tu. Aku juga suka ada org yg berilmu dan kepakaran macam ni membetulkan dakwaan2 selebriti atau orang yg famous kat insta yg konon pandai sgt ni.

    13

    0
  11. Ken says:

    Lagi. Cerita bapuk ni .
    Artis ke bapuk n kunyit ni

    7

    0
  12. Bawang says:

    Ada betul la apa dia ckp. Mlm badan kita perlu rehat. Jgnkan senam, mkan pun bhy tau. Cuma laki sajat ni xda tauliah dlm bidang kesihatan ni plus ramai org benci tgk kehidupan dia. Tu yg byk condemn.

    1

    5
  13. Anonymous says:

    bila diorg ni nk kawin… aku tgh tunggu keputusan ni si sajat tu asli ke tiruan

    3

    0
  14. cocroach says:

    bende2 basic cmni, dia patut tahu kotttt.. kata COACH.. ceh!

    1

    0
  15. mak cute says:

    tu la…bljr tak habis nak skolahkan org si yin ni…buat malu diri sendiri balik…cpt la nikah dgn sajat…nk sgt tgk sajat ngandung…hahaha

    3

    0
  16. Yin Yang says:

    Sian….kalo nk bercakap, rujuk la pakar dulu….
    Haih…

    0

    0
  17. Anonymous says:

    org bdn sasa, tidak semestinya kuat dn tidak semestinya “anu” nyer kuat.
    Org cekeding pun jgn d sangka dia x kuat dn x bsr.
    x perlulah bdn brketol2 mcm ni, biasa shj, cuba suruh pjt pokok kelapa, dh tentu x leh naik.

    3

    1
  18. Anonymous says:

    aduh coah ying…kenapalah suka sajat..dah bergetar ok peha i..

    0

    1
  19. Nana Ker says:

    Dr Beni hint hint Neelofa kettew?

    2

    0
    • Anonymous says:

      aa …nara x up cita pasal supplement baby yg neelofak jual tu ke,..bahaya siot..adohai,..ada gak bimbo si lofak ni..

      0

      1
  20. coach coach hotak kau says:

    jenis guna steroid tu kut yg bahaya…kut la..

    1

    0
  21. peminat sajat says:

    ala kunyit ni kan pandai….dia ni…ada ijazah healty kot………………hahahaha

    0

    0
  22. Mat Ronggeng says:

    Habis tu title Dr yg Datuk Vida dari University Hungary – Charles Molnar yg tak wujud tu…Cuba Google sikit.
    Title Dr yg Datuk Boy Iman pakai tu dari University Good Samaritan International university dari Chennai apa kejadah la…
    Ala kat Malaysia ni title datok pun boleh beli… Ini pulak university yg tak wujud.

    1

    0