February 4th, 2018

Selalu menayangkan bentuk badannya yang sasa, kekasih Nur Sajat iaitu Coach Yin sering mendapat perhatian ramai. Hampir setiap hari beliau dihujani dengan pelbagai soalan daripada orang ramai yang turut menginginkan bentuk badan sepertinya.

Baru-baru ini, Coach Yin ada memberikan sedikit tips buat semua “kaki gym” di luar sana. Beliau memberitahu mereka yang suka bersenam di waktu malam untuk berehat sekurang-kuranya 3 jam sebelum tidur kerana ada kes dimana seorang invidu meninggal dunia akibat serangan jantung dalam tidur. Ini kerana sel lain didalam badan turut sama tidur dan hanya jantung sahaja yang bekerja keras mengepam darah dalam badan dan menyebabkan percampuran karbon dioksida dan oksigen.

Walaubagaimanapun, kenyataan Coach Yin itu disangkal oleh pakar jantung daripada Institut Jantung Negara, Dr Beni Rusani.

Mereka yang bersenam di waktu malam boleh sahaja terus tidur tanpa perlu berehat seperti yang dikatakan oleh Coach Yin.  Ia tidak akan membahayakan nyawa mereka.

Penggunaan dadah berbahaya ataupun steroid berlebihan untuk mendapatkan tubuh badan yang sasa mungkin boleh membawa maut. Kes sebegitu memang selalu kita dengar. Setiap tips kesihatan yang ingin kita kongsikan haruslah daripada sumber yang sahih agar tidak mengelirukan orang ramai. Harapnya penjelasan Dr Beni ini tidak akan membuatkan orang ramai takut untuk bersenam di waktu malam ye. Heh

Sumber Berita : Dr Beni Rusani


39 responses to “Pakar Jantung Nafi Dakwaan Coach Yin Tidur Lepas Bersenam Di Gym Boleh Bawa Maut”

  1. Mat Ronggeng says:

    Habis tu title Dr yg Datuk Vida dari University Hungary – Charles Molnar yg tak wujud tu…Cuba Google sikit.
    Title Dr yg Datuk Boy Iman pakai tu dari University Good Samaritan International university dari Chennai apa kejadah la…
    Ala kat Malaysia ni title datok pun boleh beli… Ini pulak university yg tak wujud.

  2. peminat sajat says:

    ala kunyit ni kan pandai….dia ni…ada ijazah healty kot………………hahahaha

Loading...