Pakar Di Itali Dakwa Virus COVID-19 Semakin Lemah Dan Pesakit Tidak Perlukan Vaksin

COVID-19

Pakar Di Itali Dakwa Virus COVID-19 Semakin Lemah Dan Pesakit Tidak Perlukan Vaksin

Seorang doktor terkemuka di Itali memberitahu virus COVID-19 kini semakin lemah dan boleh mati dengan sendirinya tanpa vaksin. Profesor Matteo Bassetti mengatakan dia yakin virus itu berubah dengan dahsyat dan pesakit kini masih hidup dari jangkitan coronavirus yang sebelum ini mampu membunuh mereka.

Dia menggambarkan coronavirus sebagai “harimau agresif” yang kini telah lemah dan berubah menjadi “kucing liar”. Sekiranya ideanya benar iaitu virus itu semakin lemah, ada kemungkinan COVID-19 akan hilang tanpa memerlukan vaksin.

Advertisement

doktor

Dia secara terus menerus mengatakan bahawa dalam beberapa bulan terakhir, pesakit COVID-19 mampu menanganinya jauh lebih baik daripada mereka pada awal pandemik global di Itali.

Profesor Bassetti menunjukkan bahawa penularan coronavirus dapat bermutasi dan menjadi lebih lemah, menjadikannya kurang memberikan ancaman maut. Malah dia juga mencadangkan bahawa rawatan yang lebih baik dan penjarakan sosial yang lebih tinggi dapat menjadi kunci untuk menangani virus ini lebih baik daripada sebelumnya.

Namun kenyataan ini telah ditentang oleh saintis lain dengan mengatakan bahawa tidak ada bukti saintifik bahawa virus itu sama sekali telah berubah.  Kenyataan Bassetti, Ketua penyakit berjangkit di San Martino General Hospital di Genoa, Itali memberitahu:

“Rasanya (COVID-19) seperti harimau yang agresif pada bulan Mac dan April tetapi sekarang ia seperti kucing liar. Malah pesakit tua, berusia 80 atau 90 kini duduk di atas katil dan mereka bernafas tanpa pertolongan.”

Dia juga percaya jika keadaan yang sama berlaku kepada pesakit pada awal pandemik, mereka pastinya sudah meninggal dunia kerana kekuatan virus yang berbeza kini. Professor itu mendakwa salah satu sebabnya adalah kerana mutasi genetik yang menjadikannya kurang merosakkan paru-paru pesakit.

Tiada bukti saintifik

covid-19

Dr Gideon Meyerowitz-Katz dari University of Wollongong di Australia, memberitahu bahawa idea virus itu telah hilang kekuatannya ‘nampaknya meragukan’. Ahli epidemiologi memberi amaran kepada Itali dengan memberikan contoh bahawa negara itu masih lagi menjadi pusat krisis coronavirus Eropah sejak bulan Mac.

Sehingga kini, Itali masih lagi mencatatkan kes dan kematian COVID-19 baru, menunjukkan virus itu masih bahaya. Pada awal bulan Jun, Dr. Angela Rasmussen dari Columbia University turut mengkritik tindakan itu dengan memberitahu tidak ada bukti bahawa virus itu sudah kehilangan potensinya untuk menular.

Dia menambah kurang penularan bererti lebih sedikit hospital dan kematian tetapi memberi amaran, “Itu tidak bermaksud ianya sudah tidak membahayakan.” Sebilangan besar mutasi SARS-CoV-2 sangat jarang berlaku dan oleh kerana beberapa jangkitan mungkin dikurangkan oleh mutasi tertentu, ianya tidak cukup untuk mengubah sifat virus itu pada peringkat nasional atau global.

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook & Twitter Amazingnara untuk mendapatkan berita sensasi dan terkini di seluruh dunia.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...