Written by serenity | November 6th, 2017

Gara-gara mengenakan inner warna kulit sebagai busananya ke Anugerah Skrin 2017, pelakon dan model muslimah Mira Filzah ditegur oleh Netizen kerana ia menyebabkan ada yang menyangka dia tidak mengenakan inner di dalam pakaiannya.

Ia menyebabkan perbalahan sesama sendiri kerana ada yang berpendapat, Mira seharusnya mengelakkan berpakaian warna kulit kerana perdebatan yang sama pernah timbul sebelum ini.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Ada yang meminta agar mereka yang ingin membuat teguran supaya menghantar mesej terus (DM) kepada Mira Filzah untuk tidak mengaibkan Mira.
Screen_Shot_2017-11-06_at_5.52.42_PM

Screen_Shot_2017-11-06_at_5.53.33_PM

Screen_Shot_2017-11-06_at_5.54.04_PM

Selepas ini, mungkin Mira perlu peka dengan perkara sebegini untuk mengelakkan kritikan orang ramai. Mungkin dia terlepas pandang kerana di dunia sebenar, pakaian itu memang tidak kelihatan seperti kulit. Cuma bila bergambar, terdapat ilusi optik yang menyebabkan orang ramai menyangka Mira tidak mengenakan inner.

Mira bagaimanapun tidak memberi sebarang reaksi terhadap teguran peminatnya terhadap pakaian yang direka oleh Syamil Fazwan itu buat masa ini. – beautifulnara.com

162 responses to Pakai Inner Warna Kulit Ke ASK 2017, Mira Filzah Ditegur Netizen Prihatin

  1. baju satin says:

    Byk lg fesyen yg cantik dan sesuai boleh pakai..nk jgk pakai yg gini gaya..dh timbul fitnah..kn dh menyusahkn nk jawab..saja lh ni..cari pasal..

    31

    0
    • Mak Becok says:

      Netizen mmg sakit otak. Suka benor nk jaga aurat retis2. Betul lah.. ekonomi Malaysia makin tenat. Org2 ramai takde kerja!!!

      30

      6
      • lava says:

        tak mu dari dulu dan selamanya

        2

        0
        • tanya jer says:

          mira pakai skin colour rakyat malaysia mengalami kemurungan ke? harga minyak sawit jatuh? tol2 satu malaysia naik 100 persen ek???

          19

          1
        • kak wan says:

          org2 sibuk pasal isu banjir, losers ni semua sibuk nk jdi penjaga syurga…

          19

          1
        • Cili says:

          Dia kan artis..takkan nak pakai mcm si Kok Ping ninja serba hitam. Anugerah Skrin la..bukan Anugerah Pengikut Taliban!!!

          22

          2
        • Apa Punya Bongok Korang says:

          Hanya org rabun dan gila anggap dia pakai lace. Tu baju la bahlol!!!!!

          31

          0
      • gu says:

        kalau x tegur sama dapat dosa..

        8

        10
        • Anonymous says:

          si pelacur pun allah swt ampun kan kak. banyakkan lah membaca dan dengar ceramah ye…

          10

          4
        • Indon says:

          melayu2 masuk facebook dan instagram berdakwah. solat subuh.. berapa kerat ke masjid ya makcik2? boleh bilang dgn jari…. huhuhu.

          24

          2
        • Anonymous says:

          eleh indon, kau minat mira filzah ngaku je… cuba fathiya ngan uqasha buat.. meroyan la korg dlm site ni!

          0

          0
      • Kipas Lipas says:

        Kalau org malaysia ni semua alim2 n baik2 belaka.. rasa mesia aman dah. Ni alim kt alam maya. Mmg dh xde keje. Baju mira tu klu live rasa ok je. Benci gila komen ke arah alim sejagat nih.

        28

        0
        • Anonymous says:

          Diaorg nk jadikan Malaysia ni negara Taliban. Tu la pasal.

          8

          2
        • Anonymous says:

          Normal..pakai tudung rasa diri dan kaki sebelah ke syurga. Tabiat dan mentaliti org2 kita. Padahal berjunub..jubor pun masih ada sisa2 taik kering!

          6

          2
        • kain SENDIRI terkoyak X perasan says:

          ala wat doh je ngan komen2 bodoh acah2 suci ni. diri sendiri x belek bebetul sala orang besar kuman nampak cam gajah.

          0

          0
    • Yaya says:

      She is a public figure. Tambahan dia bawak imej muslimah. Sopan. Sebelum ni, hajah neelofa pakai jeans koyak, katanya pun pakai inner warna kulit.
      Come on guys. Aku memang tahu kau akan pakai inner. Soalan aku, kenapa mesti warna kulit? Kau tak tahu ke benda tu EVEN WARNA KULIT PUN boleh menimbulkan fitnah? Nasib baik izara aishah dan fathia latif xkeluarkan statement bodoh masa tayang tetek, “saya pakai inner warna kulit”.
      Please, jgn menunggang agama.
      Mari sini aku explain. Apa2 shj pakaian yg walaupun menutup aurat, tp kalau sendat, ketat ditambah pulak kaler yg seakan warna kulit, belum lulus kpi menutup aurat.
      Ingat tu!!

      49

      5
      • Anonymous says:

        yg kuat mempitenah sini org mcm…kau!!! xkan la dia sakit otak nak pakai baju jala2 camtu. bodohnya lah netizen…

        8

        5
        • kak nam says:

          biasa lah tu netizen sakit mental. tutup aurat salah.. freehair salah. kawin salah… tak kawin salah. pakai jeans salah….pakai jubah salah. ada anak salah… lambat mengandung salah. kurus salah..gemuk salah.
          diaorang je lah yang layak cium syurga firdausi. sabarlahh mira ye. mentaliti diaorang tu level zimbabwe je. paling jauh travel pun ke langkawi. tahap pendidikan pulak setakat spm. sebab tu jadi mcm tu. bertabahlah dikkk…

          20

          2
        • Yaya says:

          Dia yg letak diri dia utk jd bahan fitnah netizen. Dah tau pakai ghupe gitu xsesuai dgn imej dia, masih nak pakai. Well, aku dah muak dgn cerita artis so called artis sopan pakai tudung ni tp bab sensitivity dlm berpakaian xdak.
          Daripada jd fitnah, kan ke bagus kalau boleh dielakkan?

          12

          6
        • Asam Pedas says:

          Nak elak fitnah..tutup mulut awak dulu la. Sila berambus secara senyap ke webpage Prof Datuk Muhaya atau Majlis Ilmu. Itu kan lebih afdal sebenarnya buat insan2 suci ahli syurga seperti awak ni. Bukan membongak dilaman gosip.

          15

          3
      • Yaya says:

        Oo kak.. Ni bukan soal siapa masuk syurga siapa ke neraka. Pun bukan soal tentang taraf pendidikan tinggi mana.
        Ni soal sensitiviti dia terhadap aurat dia sendiri. Aku tau, dia nk pakai apapun itu hak masing2. Tapi takkan sikit pun xde rasa malu nk pakai baju mcmni? Langsung tak sesuai dgn imej dia. Kalau bab berkaitan tuntutan agama ni, jgn la kita meringan2kan. Benda memang x betul, kita ckp lah.

        12

        0
        • Mmmm says:

          Jaga aurat tapi tangan sibuk menaip pot pet pot pet pasal orang di online. Orang kalu hati kotor memang nampak sangat salah orang dari kebaikan? Ciri-ciri muslimah yg sejati ko ni. Tahniah la!

          10

          2
        • Yaya says:

          Dah memang salah, mcmn pun xde betulnya. Dah xfaham dunia sekarang. Yg salah jadi betul. Yg betul pulak disalahkan.

          8

          4
        • Anonymous says:

          Sebelum nk tegur org pasal aurat org lain.. Belek dlu, cermin dlu diri sendiri.. Sempurna sgt ke kita ni menutup aurat?..

          Jaga hati, hiasi peribadi..

          6

          1
        • Hajah Kamariah says:

          Sebelum nak mengeluarkan kata2 tak baik dan serong pada seseorang..sila istighfar. Solat dia sah ..sama mcm solat2 ko kalu dijaga auratnya ketika diatas sejadah. Apa masaalah budak kt atas ni? Termasuk 10 dosa2 besar ke dia pakai macam tu?

          5

          1
        • Yaya says:

          Sebab kita faham istilah ‘aurat sempurna’lah sebab tu kita tegur. Ni bukan nak bukak aib sesiapa. Gambar ni pun bukan aku yg duk godek curi dari simpanan peribadi dia. Mmg dia sendiri post kt social media. Bila kita cakap, bukan sbb kita nk jd ustazah. Tak. Kita ckp sbb benda ni salah, kita taknak org lain ikut cara mcmni.
          Sekarang aku tanya kau, pakaian mcmni kau rasa dari sudut syarak menutup aurat ke tidak?
          Jawab iye atau tidak je.

          10

          6
        • Anonymous says:

          Tiada dlm Quran suruh berbungkos ala ninja dan Fynn Jamal. Org Arab pakai camtu sebab ribut pasir.

          11

          3
        • Anonymous says:

          ikut syarak ke tak bukan urusan awak. kalau tak ikut syarak, apa kena mengena dengan awak? alim ulamak pun tak pasti sejauh mana melayakkan diri mereka ke syurga dik. alim ulamak pun tak menyibok dosa pahala orang lain. awak penjaga syurga ke? ada borang lebih tak? nak apply jugak….

          8

          2
        • Yaya says:

          Takde satu kenyataan dari aku pun suruh dia berbungkus.
          Aku cuma cakap pakaian dia ni xmenepati ciri menutup aurat dan salah. Tak sesuai dengan imej seoarang wanita yg beragama islam. Tak kisah la retis ke, bukan retis ke, baju ni mengundang fitnah.
          Banyak lagi baju yg lebih elok dan sopan. Kenapa mesti fesyen ini juga digayakan.

          12

          3
        • Yaya says:

          Ada kena mengena. Dia saudara seislam kita. Benda xelok, jgn kita cakap elok kak. Bukan ini ajaran agama kita.
          Sy bukan penjaga syurga. Tapi sedang berusaha utk ke sana.
          Sy pasti semua org nk ke syurga.
          Walaupun xde kepastian kita ke mana, sekurang2nya berusahalah utk ke sana.
          Sampaikan pesan2 dan ajaran nabi. Bukan mengiyakan dan menutup mata utk perkara yg x betul.

          16

          2
        • Lalala says:

          Awak masuk BN ni ikut syarak ker, Yaya??? ;)

          7

          7
        • Yaya says:

          Kena faham istilah syarak kak.
          Tapi aku jawab juga. Takde larangan dlm agama. Jgn kata blog gosip, kita boleh masuk gereja, kuil ataupun kelab malam kalau kita rasa mampu untuk sampaikan ajaran agama dan pesan nabi.

          7

          1
        • Anonymous says:

          Yg mengutuk ni mesti perempuan2 yg kurus melidi pastu amek gmbr letak kat insta ckp dah gemok….bdn mantap mcm ni ckp gemok…aku xtau la klu bdn yg mcm mana nak ckp cantik…agknye nak kena nmpk tulang baru ckp kurussss…aku nak bdn mcm uqasha ni lahh….x gemok x kurus melidi…sdang2 cantik…pakai baju apa2 pun kena kat bdn….LOSER!!

          1

          4
        • Anonymous says:

          Tiada larang juga menjadi bodoh.

          2

          2
        • Anti Hipokrit says:

          Masuk bergosip mengeji org ..ok. Asalkan kepala tutup. Inilah muslimah2 yng lindungan syurga yg bakal masuk ISIS. Bunuh org ok…asalkan dengan nama Islam. Pfttt!

          7

          5
        • Anonymous says:

          Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan purba-sangka (kecurigaan), kerana sebagian dari purba-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. -Surah Al Hujurat 12.

          7

          1
        • Kiah says:

          nampak gayanya si yaya perlu mendalami islam bukan mendalami gosip. hehehehehhe

          7

          5
        • Yaya says:

          Terima kasih utk surah al hujurat tu. Aku tak quote ayat dari google, bahkan aku hafaz surah tu termasuk juzuk ‘amma.
          Tapi saudara kena faham, aku bukan mencari2 keburukan, mengeji mahupun membenci mira filzah.
          Aku cuma membenci dosanya.
          Begitu kan pesan nabi kita. Jangan membenci pendosa, tp bencilah akan dosanya.
          Korg xfaham. Komen aku ringkas je. Baju dia pakai x sopan dan xsesuai dgn ajaran agama kita. Ada sebab kenapa agama kita melarang umatnya pakai mcm tu.
          Faham kan betul2.

          Utk kak kiah, kita semua kena mendalami agama tau. Bkn aku sorg je. Sekurang2nya yg basic tu kita hadam sama2. Sbb syurga tu luas. Kita semua boleh masuk. Takkan kak kiah taknak?

          15

          2
        • Anonymous says:

          Berambus lah Yaya, ko pun tak betol.

          3

          7
        • Yaya says:

          Yg menegur pulak x betul.
          Yg terang2 salah pulak jadi betul.
          Dunia mmg dah byk tanda2 akhir zaman. Allahu

          6

          2
      • Yaya says:

        Salah tu. Pesan ulama, jika tidak ingin diri difitnah, jangan meletakkan diri dalam keadaan yg boleh jatuh fitnah.
        Kita xboleh suruh orang tutup mulut. Org akan bercakap apa saja. Sedangkan isteri nabi yg suci tu pun org fasik boleh fitnah. Apatah lg kita yg hidup di zaman fitnah ni.
        Benda ni kena hadam betul2. Aku cuma berpesan, pandai2 lah bwk diri. Kita gi mana2 bukan bawak gelaran artis, doktor, peguam.
        Yg kita bawak nama dan ajaran Islam tu paling penting. Tunjuk lah contoh yg bagus

        6

        4
        • Anonymous says:

          Islam pun tak ajar judge org kak!! “O you who have faith! Avoid much suspicion. Indeed some suspicions are sins.” [Surah Hujurat:12]

          4

          5
        • Anonymous says:

          Ada juga yang suka mencari keaiban saudara seislamnya dengan beralasankan agama iaitu mencegah kemungkaran kata mereka, ada juga yang menjadikan agama sebagai alat untuk menilai dan mengukur diri orang lain.Sebenarnya agama mengajar kita untuk mencegah kemungkaran dengan hikmah, dan ada cara-caranya bukan main hentam sembarangan.

          6

          0
        • CerminDiri says:

          Kita adalah makhluk yang lemah, akal kita amat terhad. Apa yang ada dalam hati manusia lain kita tidak pernah tahu, sebab tu kita tidak dibenarkan menghukum orang lain dengan apa yang kita lihat. Kadang-kadang buruk didepan mata, tetapi niatnya baik. Sama-samalah bersangka baik. Apa yang tidak jelas bertanyalah terus kepada tuan punya badan, elakkan sangka menyangka kerana sifat yang demikian akan membesarkan masalah.

          7

          1
        • Yoyo says:

          Si Yaya terlupa baca surah Hujurat tu. Rumah terputus letrik.

          Kihkihkih

          7

          1
        • Anonymous says:

          Saya sokong..dh kalau org tu brakhlak mulia tapi duduk lehe lehe dlm kelab mlm apa pandangan org pd org mulia itu..dh tentu trpalit sama..gitulh jgk org brpakaian menutup aurat tapi mengundang fitnah..kn elok kalau dielakkn..aman

          6

          2
        • Anonymous says:

          fitnah..fitnah. x habis2 modal tu je nk kutok org.
          ko ker yg kena fitnah? sibuk je…

          5

          4
        • Hilda says:

          biasalah melayu bertudung budget bagus. bila boring ..sibuk hitung dosa orang lain. species mcm nilah yg mencalarkan imej islam.

          5

          3
        • Yaya says:

          Aik..pe kaitan Malaysia dengan papua new guinea? Dimanapun kita berada, kita mesti hidup dengan ajaran Islam.
          Jangan main sebat je.

          3

          2
        • Anonymous says:

          Mabok ketum ke Yaya??!!!!

          2

          3
        • YOYO says:

          OK lepas ni ada majlis anugrah, sila pakai telekung ya.. ini untuk mengelakkan fitnah.. Faham semua??

          0

          1
        • YOYO says:

          OK lepas ni artis2 jika ada majlis anugrah, sila pakai telekung ya.. ini untuk mengelakkan fitnah.. Faham semua??

          0

          1
        • Yaya says:

          Tak payah pakai telekung. Cukup pakai baju yg sopan dan mematuhi syarak. Labuh dan longgar.
          Ikut garis panduan Tuhan dah bagi. Bukan ikut nafsu.
          Fikir sebelum pakai.
          Adakah pakaian tu boleh jatuh fitnah atau x kepada agama kalau pakai.
          Lepas ni kena mengaji apa maksud fitnah dlm agama.
          Fitnah ni bukan hanya aku tuduh kau berzina, mencuri atau membunuh. Fitnah ni luas, termasuk fitnah kpd agama.
          Kau nak jadi retis, silakan.
          Takde larangan dlm agama.
          Tapi kau kena tahu bawak diri la. Jaga maruah. Tu je.
          .
          .
          Tapi kalau ada artis boleh pakai telekung, much better. Tengok sape berani.

          1

          1
      • Anonymous says:

        pa yang saya dapat lihat pada zaman sekarang adalah orang yang gemar menilai amalan orang lain ini, dia merasakan dirinya telah cukup baik dan punyai amal yang banyak. Sedangkan dia tidak tahu bahawa segala amal solehnya itu terbakar begitu sahaja kerana akhlaknya yang buruk sesama manusia.

        14

        0
        • Anonymous says:

          Well said!!! 5 star!

          7

          0
        • Anonymous says:

          Yaya…sila hadam lah yer dikkk!

          2

          4
        • Yaya says:

          Sy bkn menilai amalan seseorang. Sy berpesan pesan ke arah kebaikan. Nasihat dan teguran itu pabit seperti ubat, tp itulah yg menyembuhkan.
          Kalau kita mampu membina, janganlah meruntuhkan.

          5

          3
        • Anonymous says:

          Opah ko kalu pakai mcm tu gi beli belacan ye lah org kmpung kan fitnah. Ataupun Mira masuk hutan rimba terjumpa sakai kunta kinte mcm ko. Tentu lah ko dan suku kaum ko tu terkejut beruk dan memfitnah. Ni Malaysia la ..bukan Papua New Guinea!!!

          1

          5
        • Anonymous says:

          Terbakor la ko !!!

          1

          4
    • Polis bukit aman says:

      Right now bkn nak bizibody psl retis. Tpi kenyataan skang ni org zmn skg pkai tudg bkn sbb bnar2 dpt hidayah, sbliknya lbih kpd trend sje..
      mostly pkai tudg smata2 nk tutup kepala, tu pon tutup tak btul, tkeluar gak anting2 la nmpk leher lah. Tgk lofa pgi swarovski tu sudeh, kuku berkaler, anak rmbut tepi tlinga pun tkeluar, dada x tutup, tang mna yg berhijab utk mnutup aurat nye aku pon xtau…
      Better lagi retis2 yg free hair x cuba nak ikut trend pkai tudg ni cam izara, ramona, saleha, anzalna bagai. Seksi pon xkena kecam

      4

      2
      • wekkkkkkk says:

        yayaya..btul, kalau kita pakai stok tudung lama, syg nk buang, mereka2 makcik/anak2 dara ni mcm pndg kita ni x ada stok tudung baru kt rumah. Padahal kita bertudung x kisah lah tudung tu lama 10 tahun ke. Ade je stok baru2 kt rumah tu..bergantung2 dlm lamari dn yg lama berbeg2. Belum ada masa lagi nk sedekah kt org, belum ada masa nk pilih.

        0

        0
        • executive kuno says:

          Aku suka pakai tudung bawal yg simple..x panas dan boleh sesuai semua fesyen..yg penting kemas..kena dgn warna baju dan majlis..terus terang ckp x pandai nk belit2 tu..cantik tapi dh x pandai..nk wat camaner..

          3

          0
        • Dajjal says:

          Besok pakai tudung jerung. Terus diangkat ke syurga.

          2

          1
        • Bluekkkk says:

          Korang layak pakai tudung Ultraman Nora Danish. Zip mulut korang yng mcm jamban awan tu!

          2

          3
      • lois lain says:

        Maybe boleh jaga dosa diri sendiri dulu sebelum mengutuk aurat orang? Kita tk tau ntah2 Allah lagi murka orang yg memburukkan orang di mata awam dari orang yg tidak menjaga aurat.

        6

        1
        • Mira says:

          Yg mengutuk tu la dasyat tingkah laku. Tu pun ngaku Islam. Ramai diluar sana. Don’t judge someone just because they sin differently than you!

          3

          2
      • Yaya says:

        Tak boleh la kau cakap yg free hair tu better. Dosa tetap dosa.
        Yg pakai tudung tapi tak sempurna ni yg kita nk betulkan.
        Zaman skrg, bila kita ckp benda tu salah kt social media orang ckp kita ustazah. Kita keyboard warrior. Kita bukan aib org. Kita mengata org.
        Salah tu. Kita ckp benda tu salah sbb kita xnak orang lain ikut cara dia.
        Jgn kerana fesyen semua benda boleh pakai.
        Kita bukan mengaibkan. Artis tu sendiri yg post kat social media gambar dia. So bila kejahilan ditunjuk secara terang2an, kita takut benda tu jd ikutan.

        5

        4
        • Anonymous says:

          Membongak di laman gosip amalan Nabi? Sila perjelaskan secara perinci ustazah segera!

          8

          3
        • Yaya says:

          Dijalan apapun kita kena selalu berpesan pesan. Di blog artis mcmni lah yg banyak merosakkan fikiran remaja2 kita. Jd masing2 ambil peranan utk bagi teguran.
          ‘Sampaikan dariku walau satu ayat.’
          Ingat pesan nabi kita ni.

          5

          1
        • Anonymous says:

          “Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan purba-sangka (kecurigaan), karena sebagian dari purba-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain”

          Lawan la Surah Al Hujurat tu kalau bijak sangat.

          4

          1
        • jom ketawa says:

          yaya..ustazah gosip. cheers….

          3

          4
        • Nad says:

          Takyah nak tunjuk pandai quote ayat Al Quran dkt sini. Ingat aku tak tau ke korang google je ayat tu. Kalam Allah tu, tolong respect sikit. Tak patut diletakkan dalam blog gossip. Dahla page ni penuh dengan ayat2 jijik n kurang sopan.

          6

          0
        • Anonymous says:

          Pakai tudung bukan tiket bas ekpress naik mengutuk. Perjalanan masih jauh. Anak2 korang belum tentu tak pakai seksi.

          4

          1
        • Anonymous says:

          Menurut Al Hujurat…yg mengutuk sesama Islam adalah pendosa juga. Tahniah…sama2 lah bergiat membuat dosa sambil membelit tudung ala Ninja Turtle…hihihiks

          3

          1
        • Yaya says:

          Mengutuk dan menasihat adalah dua perbuatan yg berbeza.
          Sy xkutuk. Cuba quote ayat sy yg sy kutuk. Nak tau juga tang mana kutuk tu.

          4

          2
    • #donekecam says:

      banyak sangat nak jadi fashion police. ni yn g susah malaysia skrg. aurat org subuk jaga..mulut masing2 mcm pantat ayam berak kapur.

      2

      1
      • Anonymous says:

        mentanglah2 korg minat pempuan ni kemain bersepah komen kekonon open minded.. aku nk tgok plak lepas ni kalu artis lain pulak yg pakai setaraf dgn mirah filzah ni.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Tkkanlah dia nk pakai baju jaring2 macm tu..dia masih waraslah korang pun..cuma ketat tu kurangkanlah yer..

      1

      0
    • RakyatMarhaen says:

      JANGANLAH KITA SENGAJA MNJADI BANGANG
      .
      First of all…tutup aurat sbb??sbb nak elakkan fitnah dan mata lelaki dari imagine benda bukan2
      .
      Kedua..kau tutup aurat tapi pakai inner warna kulit dah timbulkan fitnah utk diri sndri..so..ko rasa pakai inner kulit baju jala2 tu dibolehkan ke idok??kalau rasa dah graduate dari u rasanya boleh pikir kot
      .
      Ketiga..knp mesti kaler kulit??knp tak pakai inner coklat muda ke..grey ke..knp mesti warna kulit??hampir satu badan pulak tu inner nya..nak bagi ilusi ala2 naked ke apa kat lelaki??
      .
      Keempat..alaaa dia cukup bijak kot tau dia akan kena kecam dgn baju mcm tu tapi dia tetap pakai..so berani buat kau berani tanggung ler
      .
      Sekian
      .
      Siapa lagi nak bela c mira filzah tu saper??ooo mentang2 kau minat semua pun kau nak bela kan huhh

      6

      1
      • Hate Sick Nitizen says:

        Soalan aku.
        1. Kau laki ke?
        2. Kau ada ilusi ala2 naked ke tgk MF pakai baju ni? Kalau ye, sila check otak.
        3. Kalau inner warna kulit, then pakai tshirt short sleeve, aku paham lah nampak mcm kulit, leh timbulkan fitnah. Aku skali pandang pun tau tu baju + inner. Kat mana yang fitnahnye?

        Sick..

        0

        2
        • Yaya says:

          Sick ke? Memang kalau dlm Islam baju dia tu salah. Menimbulkan fitnah.
          Tuhan larang mcm tu sebab nak jaga maruah kita. Perempuan ni mahal. Jd jgn jadi murah.
          Tp kita bangga plak pakai baju tu mcm tu. Ibaratnya mak larang utk kebaikan tapi anak degil xmau dgr ckp.

          2

          1
        • Hate Sick Nitizen says:

          Yaya, tang mana yg baju dia tak elok? Sebab semata2 skin color je? Pathetic. Aku tengok boleh beza kot tu kulit badan ke baju. Allah bagi mata suruh kau tengok, tengok la betul2. Jangan main judge je. Kau sedar tak yang mengundang fitnah tu ialah kata2 kau?

          0

          1
    • Bukan Liberal says:

      Bagi aku la, neelofa pakai jeans koyak tu boleh dipertikai la nampak bahagian koyak tu mcm kulit. Tapi ni dah terang2 kot bahagian baju tu lace, MF pun tak bodoh tak pakai inner. Lgpun obvious kot tu ialah kain, bukan kulit. Bahagian chest pun dia cover, seluar pon tak ketat. Aku tak faham kat mana yang mengundang fitnahnya. Please la nitizen, dont be so judgmental.

      1

      1
  2. Anonymous says:

    mmg attention seeker sgt. bukan x tau benda gini akan kena kritik cam lopa aritu. saja je kekonon muslimah yg advance la sgt. geng2 uqasha ngan fathia la ni.

    2

    2
    • mata ke atas says:

      kau dah pasti… syurga?
      dah cukup ke amalan???

      2

      1
      • Yaya says:

        Walaupun belum ada jaminan kita kemana, jgn jadikan itu alasan utk berpesan pesan ke arah kebaikan.
        Walaupun kita taktau amal kita banyak mana, jangan jadikan alasan utk sampaikan kebenaran.
        Kita mmg tak tau kita ke syurga, tp sekurang2nya kita cuba.
        Typical netizen skrg.
        Bila kita bagi teguran atau bagitau benda itu salah, dicopnya kita ahli syurga. Lps ni minta borang nak masuk ke syurga.
        Bukan sesuatu yg boleh dijadikan gurauan hal2 mcm tu

        5

        1
  3. Mat Sahdo says:

    Cantikkk..nampak cutting body. Jgn jadi Lopak tauuu..belom msuk 30an dah nmpk mcm tante2 Surabaya! Potong stim la siak!

    2

    1
  4. x says:

    tinggi nyer seluar, sampai paras pusat butang nya..x senak ke perut tu. Baju lak msuk dlm.

    0

    0
  5. kepada labu2 sekelian says:

    i like…lagipun bukan dia berbogel. skin color tu buat korang semua xleh tidur ke???

    7

    1
  6. adriana says:

    Mira ni manis jarang terpalit kontrovesi..bagus brtindak bijak x layan apa org komen..yg penting x jadikn isu brpanjangan

    7

    1
  7. Anonymous says:

    OK je…kecoh la korang. Jaga aurat korang sudah.

    5

    1
  8. DONE DAKWAH!!! says:

    JANGAN MENILAI ORG DARI LUARAN. ISLAM X AJAR KITA MENGUTUK DAN JUDGE ORG. LUPA KE???

    6

    1
  9. melayu 80an says:

    melayu taksub alim kepo biar la dia nak pakai apa pun baik korang jaga amal ibadt korang dri dpat dosa kering dok komen orng dia dpt point pahala korang himpun point dosa

    4

    1
  10. Anonymous says:

    lantak ke dia lah. bukan dia bini korang pun. puihhhh!

    3

    1
  11. Anonymous says:

    Pengguna2 internet di Malaysia semakin kronik. Yang pergi2 kosert hiburan barisan depan semuanya minah tudong. Ingat tu je lahhh..

    3

    1
  12. Anonymous says:

    Sbnrnya kalau tgk jahitan, bukan inner, warna coklat tu memg dah baju..
    Masalah dia, bila mira filzah tight in, dah jadi rupa lain. Kalau dia lepas baju tu keluar, itu hanyalah baju dengan lace layer. Bila tight in, dah jadi rupa lain. Kalau lepaskan aje kan senang…

    2

    0
  13. Anonymous says:

    sabar lah mira…makin ramai mencemuh, murah rezeki kau.

    3

    2
  14. Anonymous says:

    Yg pikir bukan2 tu la otak kuning sebenarnya. Tak terkejut pon..sedangkan papantanda Shell pun diaorg sanggup mencabol. Gesel2!!!

    7

    1
  15. Anonymous says:

    Akak2 gemok dlm ni jeles. Ko muda, cantik dan makin terkenal. Body fuhhh. Diaorang…pergi pasar malam pon jiran2 tak kenal. Hahaha.

    6

    3
  16. Reen says:

    Uqasha Senrose layak la dikecam. Ini small matter la weyyyy!

    2

    1
  17. Anonymous says:

    benda mcm ni pon kecoh. bakal2 mak becok kot korang ni? on-training??!!!!!!

    3

    1
  18. Siti Kassem says:

    Nak pakai tudung lah besok. Boleh kecam artis hari2. Kerja part-time yng mudah dan mulia. Lol

    1

    1
  19. Yun says:

    Ermmm..biasa la…nk glamer lebih…mmg aku x minat pon minah ni…dh la blakon nmpk gedik..pas2 wat2 muka comel.

    0

    2
  20. alfie says:

    Fashion ‘oxymoron’ ia itu ‘nampak bogel tapi tak bogel’. Sebagai individu nampak macam orang tutup aurat tapi seksi jew!!!!

    0

    3
  21. Anonymous says:

    Pakai tudung tapi mengutok retis kemain dasyat. Tudung…”lesen” utk mengutok?

    3

    2
  22. Anonymous says:

    Kesimpulannya, kerja menilai amal orang lain adalah kerja Allah s.w.t Tuhan Yang Maha Agung. Kita sebagai manusia perlulah risau tentang diri kita dan orang tanggungjawab kita dahulu. Selalulah melihat kebaikan orang lain, dan lihat keburukan diri sendiri agar dapat diperbaiki.

    4

    1
  23. Anonymous says:

    btollah timbulkn fitnah. takotnye. sbb tu perempuan tak leh pki warna2 yg menarik perhatian smpi timbulkn fitnah. eeeeeeeeeeee

    1

    2
    • semacam punya sakit otak ko ni says:

      nenek ko ker yg kena ftinah tu???

      3

      2
      • kau yg sakit otak says:

        Kau ni org ape hal haah..kau fhm x timbul fitnah dan elak fitnah tu apa??

        2

        0
      • Penampar Sekali says:

        Konon risau menimbulkn fitnah. Nenek korang kalau pakai camtu ye lar. Artis pakai mcm ni pon kecoh. Nenek korang mungkin jiran2 ckp buang tebiat!

        1

        2
        • Anonymous says:

          Winnnnn…lol

          0

          1
        • Anonymous says:

          artis dgn nenek pun manusia. manusia mn2 la pki mcm tu kena ckp buang tebiat jgk. ape yg win nye. lol

          1

          0
        • Yaya says:

          Soalnya sekarang, xkisah la perempuan tu apa status dia.
          Artis, nenek, mak org, makcik org, penjaga taska, tukang masak,
          Atau apa saja.
          Yg penting dia seorang perempuan muslim, baju tu tak patuh syarak.
          Belum lg menutup aurat dgn sempurna. Ini ajaran agama.
          Semua org kena faham supaya lepas ni kita lebih alert dlm pemilihan pakaian.

          1

          0
  24. El says:

    Macam tak ade fesyen lain

    1

    1
  25. Anonymous says:

    yg dok gigih buruk wasangka dan fitnah netizen.yg aku nampaklah…

    2

    1
  26. Anonymous says:

    dengki la tu akak2 body tong gas. sebab depan laki xleh dressing camtu. laki buli.

    2

    2
  27. SEDIH says:

    NETIZEN… BUKAN JE FITNAH, KUTOK, HENTAM, VIRAL….PAKEJ.
    TU SEMUA ORG2 YG NGAKU…… ISLAMIK.

    4

    2
  28. menguap says:

    biasa la melayu2…
    hobi: penghitung dosa2 manusia lain.

    3

    1
  29. Aku Retis Kpd Suamiku says:

    Cantik dan muda. Mesti ramai yg cemburu. Adatlah. Netizen pakai kain batik duduk rumah menggelopong jadi pengiaji manusia.

    2

    1
  30. espresso kopi says:

    Mira, malu mane malu???

    1

    2
  31. anom says:

    sedap dibuat lancap

    0

    2
  32. Lulu says:

    Cantik…nice. Lace with tona kulit. Tu pun bengong tak reti beza!

    1

    1
  33. Anonymous says:

    Org otak blue filem pikir yg bukan2!!

    1

    1
  34. Rina says:

    Ok je..nmpk sophisticated!
    Ramai sangat nak jadi pendakwah alam maya padahal ilmu agama hanya sejengkal….

    2

    1
  35. Kak Meen says:

    Ramai orang2 Melayu terutama yang bertudung mempunyai Ijazah Kedoktoran Penilaian Manusia!

    Bukti Melayu2 makin bijak…menilai aurat dan fesyen artis2 di karpet merah adalah bidang pengajian mereka. Sungguh membanggakan. Se das kentut aku lepaskan tanda penghargaan.

    3

    1
  36. Anonymous says:

    Cantekkk!

    1

    0
    • Anonymous says:

      Mmg cantik tapi kalau mgundang fitnah dh tenth warna kulit so apa motifnya..fikir yg bijak sikit..pilih lh warna hitam ke warna lain dh sah2 x nmpk mcm kulit..
      #cubakalauneelofaygpakaikutukkn

      3

      1
  37. Anonymous says:

    Kesian org melayu islam.. Perkara2 picisan mcm ni jd perdebatan tatkala kaum lain berdebat soal sains teknologi, sains perubatan dll. Org melayu islam memang “layu” otak dia.. tengok org pakai kain warna kulit terus jd bodoh.. “eh dia ni bogel laa”, “kulit dia buat konek aku naik”.. imaginasi tahap tertinggi. Sudahnya jd kaum yg tertinggi masalah sosial dan buang anak. Kaum2 lain ni cina india ni takde nafsu ke? Ke mereka lebih cerdik dlm handling nafsu masing2? Takkan lebih cerdik kot mkn babi.. Maka berduyun la melayu islam hentam aku dek kerana tak sanggup telan kenyataan maha pahit.. wassalam..

    2

    1
    • kenapa sampai gini says:

      Usahlh ckp cam gini anon 11.51pm
      Jgn silap bila sesama kita menegur kearah kebaikkn dan menutup aurat yg x de menimbulkn kontrovesi..itu tanda kita org Islam amat tinggi memandang aurat dan adab wanita Islam ditahap yg sgt bernilai kedudukkn..senang ckp aurat wanita Islam sgt dipandang mulia tu sb jgn mudah2 kita pamer x tentu hala tuju.

      2

      0
  38. Anonymous says:

    Kalau teguran yg membawa kpd kebaikkan xsalah terima dengan hati yg terbuka. Sbgi public figure semua pun org akan perhatikan. Mira filzah ni antara artis yg sopan bagi saya. Tujuan kaler inner ni dicipta asalnya utk apa? Utk ‘menyamakan seakan sama’ dgn warna kulit. Benda ni semua pn org tau..harap mira lebih waspada di masa akan dtg.

    5

    0
  39. Anonymous says:

    Kalau bab menegur kes macam ni bukan kerana kita dengki ker atau berlagak baik sgt….tapi kita terkejut dgn penampilan wanita yg bertudung memakai baju sama tona dgn warna kulit. Kadang2 org menegur kerana sayang. Kita boleh fikir mana satu komen yang membina dan komen yg saja nak cari pasal. Berkatala BENAR walaupun ia terasa pahitnya.

    0

    1
  40. Anonymous says:

    Baju lonngar, seluar lonngar, tudung tutup dada. Apa lagi yang rakyat prihatin tak puas hati sangat? Takkan nak berjubah, bertelekung pergi event camni.

    3

    2
    • o-o says:

      Semua lengkap..cantik..cumanya spoil satu jer..warna kulit tu yg jadi org nmpk mcm kulit..yg org bilang undang fitnah..saya baca si yaya tulis x pun mengutuk Mira..dia ckp umum utk semua wanita islam yg tau batas2 menutup aurat..elakkn fitnah itu saja..x susahkn..oklh sama2lh kita memaafkn diatas kekurangan kita sebagai manusia..

      5

      2
  41. Anonymous says:

    Agak2la kata netizen xpuashti. Siapa kata netizen suru dia pakai jubah dan telekung???dia ikon artis bertudung. Berpakaian kenala sesuai dgn imej bertudung. Sila baca dan hadam niat org yg komplen tu. Kerrr awk pn mmg pakai mcm tu jugak?

    1

    2
  42. PEREMPUAN BERTUDUNG says:

    First of all..kalau inner yang didebatkan, saya tak rasa dia pakai inner. ianya memang sejenis BAJU. Sehelai kain bewarna krim yang dijahit bersama lace bewarna hitam. Ziana zain pon selalu pakai konsep mcm ni..and ramai lagi. ke nak kena panggil rizalman explain konsep baju ni ke mcm mana….

    3

    1
  43. whatever says:

    artis2 pakai inner or baju warna kulit korang smua memekak..yg perempuan2 kat luar sana yg bertudung bersepah sepah pakai t-shirt lengan pendek, korang tak tegur pulak.kalau pandai sgt mcm ustazah/ustaz pegi la tegur pompuan2 ni..sembang satu2 mcm champion.entah2 diri sendiri yg bertelanjang..

    2

    1
  44. Anonymous says:

    si mira filzah nie mmg la bertudung..org nye sopan santun..cakap pn lembut je..sbb tu org rasa die nie muslimah sejati sgt..padahal die sama je cm artis dan netizen bertudung lain..tak jaga batas sgt pun..

    2

    1
  45. thuglife says:

    nitizen nie semua sakit otak.. Otak dh ada dh..cuma nk guna x nak guna jer lagi.. dia pakai tudung of course la yg tu inner.. dh xder keje lain.. nk ingt.. nk skodeng org x pkai ke xinner jer keje.. baju apa retis nk pakai semua kondem.. dpd jg retis pakai apa..baik jg aurat sendiri.. rsnya tudung tu ada x labuh dada lagi.. seluar pun msih pakai skinny, baju pun atas punggung..

    1

    1
  46. mok cute says:

    inner hitam kan byk…skin kaler gak ko nak pakai…mmg mintak kena kecam ke? dah tau berhijab jg la etika pakaian…tu pun nak kena ajar ke….

    3

    2
  47. Fidot says:

    Bagi aku, pakai baju yg inner skin colour mmg mengundang imaginasi negatif terutama lelaki2 pervert. Please korg, terutama yg bertudung. Kalau boleh elakkan la inner skin colour sbb seriously nmpk mcm berbogel kt dlm. Bezanya cuma x nmpk breast & yg bawah tu.

    1

    1
  48. damai says:

    inner, its not inner, dia jahit sekali dgn baju luar apa, and the color not totally skin color, blh nampak its baju, tapi dah artist, apa aja pakai kena condemn, tapi lain kali jgn pakai baju jarang2 wpun ada kain lapik jahit sekali, netizen nie kan kalau nak menegur bukan main hentam btl, skg msia dah bencana satu2, dgn harga barang naik, banjir lagi,

    1

    1
    • Bukan Liberal says:

      Setuju. Aku tak faham kenapa nitizen pandai menghentam je. Pastu cakap skin-color cloth leh mengundang fitnah. Sesuka hati jatuhkan hukum sendiri tanpa penilaian.

      3

      1
  49. maya karen says:

    Anggaplah…dalam dunia ni semua nya dosa untuk kaum hawa.. berhias jgk berdosa, menonjol cantik juga berdosa, tak mau dosa pakai purdah duk umah jer… huhu.. alkisah nya. SETUJU???

    1

    1
  50. kita yg kekurangan says:

    Oklh yg penting kita wanita bersederhanalh dlm berhijab dan menutup aurat dan marilh sama2 kita didik & ajak anak2 serta kaum keluarga kita bersopan dlm berhijab mengikut syariat islam..xperlu terangkn disini terperinci ..terutama yg perempun..aamiin..
    #selamatmajujayamirafilzah

    0

    0
  51. Hate Sick Nitizen says:

    MENGUNDANG FITNAH – Eg : Seluar koyak neelofa. Sebab nitizen persoalkan, tu kulit kaki ke?
    In this case, adakah nitizen persoalkan, tu kulit MF ke or inner? Sekali tengok pon dah tahu tu warna baju. Tu mengundang keyboard warrior namanya.
    THINK PEOPLE.. THINK.

    0

    2
  52. Anonymous says:

    pelakon ajet ajet suci

    0

    1
  53. tak gitu says:

    yaya..ko kalo nk menegur lg nk berpesan sila pm or dm individu tersebut..ko kalo tegur di khalayak ramai ni nk menghina org name nye..bawak2 betaubat yaya..dosa dia dgn tuhan je..dosa ko yg menyakiti hati dia di setiap ayat ko blum tentu lg terhapus slagi mane pelaku x ampun kn dosa ko..ingt ye tuhan tu maha pengampun..manusia ni blum tentu lg..

    0

    0
  54. wokyoh says:

    sangat-sangat xsesuai dgn penampilan beliau…

    0

    0

Leave a Comment

Optional