Written by Bella | October 16th, 2018

Hidup sebagai seorang selebriti terutamanya untuk artis wanita, mereka harus berani mencuba dan tampil dengan pelbagai fesyen yang membuatkan mereka nampak menarik, unik dan ‘hot’. Iyalah, itu adalah salah satu cara untuk meraih perhatian ramai.

Namun, ada kalanya gaya mereka itu tidak bersesuai dengan diri mereka. Kali ini, Scha Al Yahya pula menjadi mangsa kritikan dan kecaman netizen kerana memuat naik foto memakai pakaian jarang dan agak seksi.

Meskipun sudah memakai ‘inner’ berwarna kulit, netizen berpendapat cara pemakaian Scha itu masih kelihatan kurang sopan dan mengundang fitnah.

Ada juga yang menasihati Scha untuk lebih berhati-hati dalam pemilihan pakaiannya demi kebaikan sendiri. Janganlah nanti bila kena kecam salahkan netizen pula. Apa-apa pun, harapnya Scha tidaklah cepat melatah dengan isu ini ya.

28 responses to Pakai Baju Seksi Dan Jarang, Sengaja Undang Fitnah – Scha Al Yahya Dikritik Netizen

  1. Cik_Melah says:

    Perasan orang putih ke apa dia ni. Dah ada anak, bagi la contoh yang baik kepada anak tu. Lagi satu, sebagai public figure, sepatutnya menjadi contoh. Berlakon pun dah tak seberapa dia ni. Asyik tunjuk life style orang kaya-kaya je.

    41

    1
    • Pekerja Gomen says:

      Betul…. berlakon tak seberapa….
      Lifestyle meng”atas” je….
      Tu pasal orang tuduh ko pakai duit Lara Alana…
      Sbb yg mahsyuk cuma Lara je…
      Ko mmg dah tenggelam habis..
      Tu yg terpaksa pakai baju camni
      Nak bagi naik balik nama..

      8

      7
      • Anonymous says:

        uihh berat tuduhan tu. dorg artis ni bkn cam kte kje sebulan 3-4k je dpt. even jalil hamid pun 2 hari je dpt 1.5k. pnah dgr yg muda2 ni dapat 1 episod je dah puluh2 ribu. tp aku rasa plg bnyk dari endorsement n tv commercialla, mmg ratus2 ribu utk 1 brand. cam scha ni, skrg bnyk family punya endorsement mcm johnson’s baby,yakult,jakel, sekali dgn awal. so bknla lara sorg. pastu dari dlu bnyk endorsement cam hotlink,avon,rexona,beautskin,safi rania,olay, watson,bio essence eh bnykla.so x logikla nak tuduh dia amek duit lara.

        21

        0
        • Anonymous says:

          samalah mcm baju yg dipakai Scha ni, jadi pakai bersebab, nk promsikan..maknenya duitpun masuk. Seksi pun x ape, sbb dia kata, dia sudah kebal dgn gossip, walapun dpan leper dn belakang pun leper.

          6

          0
    • minah jambu say says:

      bodoh nak mampos ntzen skarang ni scha kan pakai baju skin kaler kt dalam n bukan nye dia pakai baju jarang ishhhhhhhhhhh kenape bengap sangat ni !!! cuba tengok betol2 kalau tk Nampak jugak maka anda ada lah anak luar nikah hehe..

      2

      20
      • Anonymous says:

        Mmg lh kmi nmpk..bkn kami buta..tpi pkai mcm tuh..mmg minta perhatian.
        Tengok bini Awal ni..yg seksi2.Awal x malu ke mcm nih bini.

        8

        0
      • emoji says:

        memakai pakaian yang mengundang fitnah adalah berdosa.. kalo kita membuka peluang untuk diri kita difitnah, kita pun berdosa bukan org yang mengata jer berdosa tuan badan pun berdosa..

        6

        0
      • Anonymous says:

        sesuatu yang ko sendiri tahu boleh mendatangkan fitnah untuk agama..bukankah itu dilarang?? berturban? serkup..inner warna kain…bukankah mengundang fitnah??

        0

        0
  2. farah liyana says:

    BAJU JARANG WLPN PKI INNER WARNA KULIT TETAP DOSA SBB MENGUNDANG FITNAH.

    DONE CAKAP SATU RATUS JUTA KALI KAT ARTIS TAPI NAMPAKNYA SEMUA TAK AMBIK KISAH PASAL DOSA & PAHALA.. :’)

    27

    0
    • Vvngg says:

      Artis m’sia tahap otak letak kat lutut..Tu yg begar..nmpk moden n maju padahal dh mcm org zaman batu..kalau muslimah lbh2 ibu n isteri dia xmcm ni..

      5

      0
  3. wekkkkkkk says:

    aku rasa, laki dgr ckp bini, bkn bini dgr ckp laki, kalau dgr ckp laki, mesti x akan pakai macam ni, melainkan ko janda, dh tiada sapa yg nk kawal, apa2 pun si laki tetap di persalahkan.Jgn lah jdi lelaki yg di perintah pompuan.

    9

    1
  4. kepoci says:

    bila job dah kurang,dah sendu org pun tak sbut nama haaa mulalah cari attention upload foto undang gossip baru lah up,tq to netizan n mokcik onion

    4

    2
  5. suhaimah 58 says:

    pasni muncullah komen/status awal back up isteri dia yg cantik tu .. sbbnya selalu cmtu, kalau rmi naw yg komen negatif kat isteri dia, dialah penyelamat .. tp kalau dia mengakui kesalahan isterina mungkin dia mengambil langkah bijak utk diamkan je ..

    11

    0
  6. Sampah mykt says:

    Uuuuui huhu …tak lama lagi meroyan la si laki syok sendiri tu …..
    Laki bini menyampah ….

    11

    1
  7. APaApaan says:

    Apa motif pakaian mcm tu klau tak untuk peragakan a see thru’ blouse. Tats why a skin color inner is needed. A layman term of telling netizen – you tidak peka untuk memilih fashion yg baik tuk jaga nama you n your hubby.. NOT a smart move afterall .. tsk tsk tsk…sad. I wonder if you dpt accept klau your doter berpakaian mcm tu bila dewasa nanti.. just for imaginary sake. hhmm..

    6

    1
    • Anonymous says:

      X da kaler lain meh? X wujud dah ke merah, biru, kuning?
      As a muslim, x ckp pasal yg lain2 la… i will not allow my doter utk terlibat dgn menda2 subahah mcm ni. Byk pesyen lain leh nak pakai nak peraga.
      As a muslim, kita x perlu menjawab kat netizen or sape2 pun, yg penting jawapan kat sana nanti….

      0

      1
  8. lalalalalalala says:

    Guys, rilex lah, memang dari dulu lagi kot Scha ni seksi kan, memang lah haram dosa tu, tapi rilex sudah, dia mesti tau benda tu dosa kot. Plus scha ni even tak banyak berlakon, dia banyak buat modelling kot, and modelling semua brand brand yang high class, memang masyuk lah, Lara pun bukan ada job dah sangat pun kalau nak cakap dia ambik duit anak dia.

    15

    0
    • Entahla says:

      Sexy??? OMG!!! badan mcm runway n plywood sexy??? Bukan jeles tapi bab mana yg sexy kt dia ni??? X- factor pn kurengzz.

      5

      4
      • Anonymous says:

        xpayah la body shaming org. kalau kat malaysia ni org gemuk je ke boleh sensitif bila kena body shaming kata mcm badak air,tong drum bagai, org kurus xde perasaan ke bila org ckp runway, plywood?oh,your malaysian third class mentality!

        8

        0
    • Anonymous says:

      Alah modelling grade C…bkn taraf2 Nasha Aziz etc…usia dh lanjut ler..brp sgt byar…, berlakon pun sendu…biznez butik pun ala2 cukup mkn je..x laku sgt pun…tp acah2 mcm level Fazura dan Neelofa…so pathetic minah ni.

      6

      4
  9. Akak Kantin 2.0 says:

    Lagi 1..ada artis yang bertudung pakai pakaian jenis macam ni..salah satu dari nya ialah Mira Filzah..Aku tak faham konsep yang bertudung tapi mengeletis nak pakai pakaian jenis camtu…Bila kritik..marah pulak..Lepastu jawab..ini kehendak pereka fesyen ataupun kehendak penerbit…Tapi engkau sebagai hamba allah..Kenapa tak ikut perintah Allah sebagai umat islam…

    15

    0
  10. whateverrr says:

    korang jgn nak mcm2 marah si scha ni.. sat lagi laki dia dtg siap la korang semua kena marah…diaorg laki bini ni x leh kena jentik sikit… terus mcm cacing kepanasan menjawab… esok lusa bila masuk bertanding kategori plg popular, mula la terhegeh2 mnta undian peminat

    10

    1
  11. Leez says:

    Scha tak melatah. Awal mungkin meroyan sekejap lagi

    11

    0
  12. Noname says:

    Not the first time..tu yg dia suka style jarang..
    Klu nk jadi public figure fikir la sama sentimen org yg melihat..
    Klu just nobody suka hati la nk ikut apa pn..

    0

    0
  13. Arina says:

    Pada saya itu hak peribadi masing2 apa faedah u alls dapat asyik menjaja Dan bercakap yg bukan2…sudah tentunya scha dah berbincang dgn husband Dia… Satu lagi apa yg korang keji atau memburukkan seseorang bertambahlah dosa…sepatutnya kita berdoa semoga Kita sesama Islam Dan manusia diberikan hidayah kita siapa untuk menghukum manusia…. Kita hidup kat dunia ni pun akan mati dan seharusnya kita jaga diri dan keluarga agar dilindungi dari perkara yg tidak baik…. Kita banyak mengata sebab kepuasan hati bkn untuk mendidik… Wassalam

    5

    1
  14. Anonymous says:

    scha ni kan beriya show lifestyle ala2 modern… up to date bagai
    pakai laa ape pun harus lawa…. tp syg keturunan dia muka autism… mak jer muka vogue

    0

    2
  15. Anonymous says:

    die ni dah tak laku…sbb tu meroyan cari publisiti

    0

    0

Leave a Comment

Optional