August 13th, 2020

Merancang untuk menubuhkan sebuah pusat pengajian al-Quran, nama pereka fesyen tersohor tanah air, Datuk Rizalman Ibrahim mula disebut-sebut netizen berikutan sikap mulianya yang semakin senang diikuti masyarakat.

Rizalman Mahu Tubuhkan Pusat Pengajian Al-Quran Untuk Orang Dewasa

Ujar Rizalman kepada umum di laman Instagramnya, penubuhan itu merupakan sebahagian daripada usaha yang dilakukan selari dengan penubuhan Yayasan RI yang akan dibangunkan kelak.

View this post on Instagram

seikhlas mungkin. . . . jaRIah

A post shared by rizalman71 (@rizalman71) on

“Anda tahu kan saya dalam proses nak tubuhkan Yayasan RI. Jadi, antara niat saya ialah menubuhkan pusat pengajian al-Quran untuk golongan orang-orang dewasa. Siapa yang tak sempat belajar mengaji dengan betul, yang nak belajar dan memperbetulkan bacaan mereka.”

Tambahnya lagi, pusat pengajian itu  dirancang bakal dibangunkan di Johor sebagai cawangan pertamanya.

Rizalman Mahu Tubuhkan Pusat Pengajian Al-Quran Untuk Orang Dewasa

“Saya akan gajikan para ustaz dan ustazah, cari tempat, belikan kelengkapan serta berikan wakaf mushaf Amazing tu di situ dan akan bertempat di Johor Bahru sebagai negeri pertama.”

Jelas Rizalman, syarikatnya, Rinetwork akan membiayai sepenuhnya pusat pengajian tersebut sendiri sementara menunggu kelulusan penubuhan yayasannya itu.

Seperti sudah dijangka, menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya di platform berkenaan dilihat tampil menzahirkan rasa syukur dengan khabar berita tersebut.

Rizalman Mahu Tubuhkan Pusat Pengajian Al-Quran Untuk Orang Dewasa

Selain mengucapkan tahniah buatnya, para peminat juga dilihat sempat menitip kata-kata semangat buat Rizalman agar terus tabah dalam menempuh segala usaha yang dirancang.

Malah Rizalman juga tidak terlepas menyeru orang ramai menghulurkan jariah sebagai bekalan di Akhirat kelak

Advertisement
 
August 13th, 2020

Tampil menempelak tindakan individu yang seolah-olah memperlekeh peranan seorang wanita yang memilih untuk menjadi seorang suri rumah tangga sepenuh masa, pelakon Ika Nabella kini dilihat makin berani mengutarakan pendapatnya kepada umum.

Ika Nabella Tempelak Individu Label Isteri Tak Kerja Sebagai Wanita Pemalas

Ujar Ika, persepsi umum mengenai tugas menjadi seorang suri rumah itu sesuatu yang mudah adalah tidak benar sama sekali.

Ika Nabella Tempelak Individu Label Isteri Tak Kerja Sebagai Wanita Pemalas

“Anda marah tak baca statement ni wahai suri rumah?! Rasa macam nak pijak kan? Tapi inilah hakikatnya suri rumah di mata masyarakat. Depa ingat senang suri rumah.”

Menurutnya, memikul tanggungjawab tersebut amatlah berat. Hal ini kerana, tiada upahan gaji diberikan sepanjang bergelar suri rumah.

View this post on Instagram

TEMPORARY POST Hampa marah tak baca statement ni wahai suri rumahhhhh???!! Rasa mcm nk pijak kan? Hahahahahaha tapi inilah hakikatnya housewife di mata masyarakat. Depa ingat senang suri rumah. I pernah jadi suri rumah! Sepanjang pregnant tak kerja langsung! Sampai lah anak 21 hari. Tak boleh la hidup jadi suri rumah. Pada I BERAT. Sudahlah BERAT TAK BERGAJI. Syukur suami bagi duit belanja, bayar kan commitment tapi bila teringin apa2 yg expensive sikit segannnn nya nk mintak hahaha sebab kesian tgk dia kerja penat. Buat mcm2 business. Travel here & there takkan la I senang2 nk mintak duit dia.??? So I’ve changed my mind. I dah biasa nak apa2 dapat. Telah 12 tahun kerja sendiri. Nak apa semua work for it. Bila nk kena mintak ni rasa useless! Noah Zayn 21 hari I start kerja slowly. Lepas tu shooting. Pagi ke pagi.. Mula lah menangis rindu anak yg masih kecil. Dah la anak menyusu badan. Kerja dgn org ni tahu je la kan walaupun before mula shoot I dah inform producer I can only shoot kalau I boleh pump break 20 minutes every 2-3 hours pihak atasan bagus Alhamdulillah! tapi tak semua, masih ada mulut2 sumbang bersuara; “bagi susu tepung je lah. Jadi manusia jugak. Tayah susah2 sakit tetek, nak pam bagai. Shooting lagi ambil masa pump break ni. beb nanti badan tak cantik la susu badan!” Nasib baik I kental. Statement mcm tu tak jadi kudis I lebih risau tak dpt tgk anak membesar depan mata. Risau takut anak sebut perkataan ‘Bibik’ as his first word. Takut tak nmpak dia merangkak utk pertama kali. Hmmmmm.. I faham. We as mothers. As a human being! Tipu kan kalau tak nak hidup senang, taknak pakai cantik2, taknak berjalan tengok bumi Allah. But kekangan kewangan tu mematahkan impian kita.. in between working & raising children. But chin up ladies! We’re in 2020. We can do both. At home!! Work at home depan anak2. 24/7. Ramai dah berjaya kerja dari rumah sambil besarkan anak2. Malah lebih mewah dari kita2 yg kerja makan gaji ni.. let me knw if you wanna be part of us. If you wanna generate more income! DM me Ok? Love, A WORKING MOTHER

A post shared by meet – I K A N A B E L L A (@ikanabella) on

“Saya pernah jadi suri rumah. Sepanjang mengandung tak kerja langsung. Sampailah anak 21 hari. Tak bolehlah hidup jadi suri rumah. Pada saya berat. Sudahlah berat, tak bergaji.”

Perkara itu mula marak apabila Ika dilihat berkongsi paparan komen daripada seorang pengguna media sosial yang memandang rendah tugas sebagai seorang suri rumah.

Ika Nabella Tempelak Individu Label Isteri Tak Kerja Sebagai Wanita Pemalas

Biarpun berdepan perkara seperti itu, namun Ika dikhabarkan tidak sedikit pun terkesan dengan kata-kata yang memperlekeh tugas seorang suri rumah.

Ujarnya, mampu memberikan tumpuan penuh kepada keluarga khususnya anak yang sedang membesar, itu sudah memadai.

“Saya lebih risau tak dapat tengok anak membesar depan mata. Risau takut anak sebut perkataan ‘bibik’ sebagai perkataan pertamanya. Takut tak nampak dia merangkak untuk pertama kali.”

Ika Nabella Tempelak Individu Label Isteri Tak Kerja Sebagai Wanita Pemalas

Baginya, beliau tetap bersyukur dikurniakan seorang suami yang bertanggungjawab dan mampu memenuhi keperluannya ketika tidak bekerja.

Untuk rekod, Ika dan suaminya Muhammad Zaid telah melangsungkan perkahwinan pada Julai 2016. Hasil perkongsian hidup itu, pasangan ini dikurniakan seorang anak bernama Muhammad Noah Zayn yang kini berusia 10 bulan.

Advertisement
August 12th, 2020

Mia Ahmad yang baru-baru ini telah menimang cahaya mata kedua telah mendedahkan nama anak keduanya itu yang diberi nama Iris Binti Izham Tarmizi.

Hanya mempunyai empat huruf, Mia tampil menjelaskan sebab dia memilih nama yang serba ringkas itu kepada peminat di luar sana.

Menurutnya, dia memilih nama tersebut dengan harapan cahaya matanya itu membesar menjadi insan yang bersederhana dalam segala hal.

“Iris Binti Mohd Izham Tarmizi. 4 huruf je nama dia sweet dan simple. Sebenarnya nama abang dia dulu pun nak letak Issa je tapi nak ada signature nama mommy juga la sikit ada huruf S depan. Hehe. Untuk Iris, mommy dan daddy nak nama yang simple. Semoga Iris membesar bersederhana dalam semua benda, dengan izin Allah. Amin,”

Mia berkongsi mengenai perkara tersebut melalui laman instagram miliknya. Dia turut berkata tidak berniat untuk membuka akaun instagram baru khas untuk anak keduanya itu pada ketika ini.

View this post on Instagram

Having a daughter brought life to a part of my heart that I never knew existed. ? . ? : @lilnborn . . ? : @ohbabygirlheadband

A post shared by Mia Ahmad (@mia.ahm4d) on

View this post on Instagram

Salam Aidilfitri everyone. Maaf Zahir & Batin. ? #izhaMiaIssa #raya2020

A post shared by Mia Ahmad (@mia.ahm4d) on

 Sebaliknya, dia akan mengemas kini perkembangan Iris menerusi akaun Instagram milik anak sulungnya iaitu Sayf Issa.

Peminat yang mengikuti perkembangan pelakon dan juga isteri kepada pemain bola sepak Johor Darul Takzim, Izham Termizi itu rata-rata memuji kecomelan wajah anak pelakon tersebut.

Mengimbas kembali, Mia sebelum ini telah selamat melahirkan anak kedua, Iris pada 18 Jun lalu di Hospital Gleaneagles, Kuala Lumpur.

Advertisement
August 12th, 2020

Que Haidar atau nama sebenarnya, Tengku Iskhan Shah Tengku Haidar,41, baru-baru ini ada memuat naik sebuah foto swafoto di sebuah tanah perkuburan kerana menziarahi pusara keluarganya.

Namun, ada pulak individu yang tidak dikenali telah memberi teguran secara negatif dan kata-kata kesat padanya menerusi foto tersebut.

View this post on Instagram

Ziarah pusara ??

A post shared by Tengku Iskhan Shah Tg. Haidar (@the_haidars) on

 Bagi Que Haidar, perbuatan memberi teguran dengan kata-kata kesat tersebut tidak langsung menggambarkan seorang insan yang mempunyai adab dan kesopanan, tambahan pula datang daripada seorang yang beragama Islam.

“Alhamdullilah, ada yang sudi tegur saya. Tapi kan ianya lebih indah kalau guna bahasa yang lebih baik kerana anda Melayu dan beragama Islam. Apa yang saya tahu kita ada bahasa yang lebih indah serta Islam pun mengajar kita bercakap benda yang baik-baik. Apapun Alhamdulillah,”

Individu tersebut sebelum ini ada menulis komen berbaur kritikan dan menganggap Que Haidar hanya menunjuk-nunjuk kebaikan kepada umum. Malah, dia turut menegur Que supaya menjaga adab ketika menziarahi tanah perkuburan.

Namun, profil individu berkenaan telah dipadam dan sudah tidak dapat diakses. Netizen  lain yang melihat teguran itu turut menyokong pernyataan Que Haidar yang merasakan individu tersebut agak keterlaluan dalam memberi teguran.

Advertisement