October 30th, 2020

Mendedahkan dirinya kini bersetuju ingin menjual salah sebuah kereta mewahnya, usahawan kosmetik penuh sensasi, Datuk Seri Aliff Syukri akui perkara itu temui kata sepakat selepas beliau khabarnya tidak lagi mahu menyimpan kenderaan jenis Mercedes-Benz SLK itu.

Hal ini demikian kerana, kereta itu amat jarang sekali digunakan olehnya.

Perkara itu dikongsi sendiri olehnya menerusi sebuah video yang dimuat naik di laman Instagram miliknya.

“Patut tak saya jual kereta ini Mercedes-Benz Sports baru pakai 10 kali? Milleagenya hanya 20,000-30,000km sahaja. Saya nak jual kereta ni sebab saya jarang guna. Jadi saya nak jual murah-murah ja, waktu beli tu memang mahal sangat.”

Dedahnya lagi, kereta mewah itu juga dijaga rapi dan langsung tidak pernah terlibat dalam sebarang kemalangan jalan raya.

“Kereta tak pernah kemalangan, malah saya simpan dalam rumah tertutup, enjin 1.8 turbo, minyak murah, roadtax murah. Sekarang nak jual lelongan ja, hanya RM135,000 net. Nombor plate saya akan ambik balik. Siapa cepat dia dapat.”

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya memujinya kerana pandai menjaga kenderaan itu kerana sehingga kini masih tampak persis kereta baharu.

Sumber: Gempak

 
October 30th, 2020

Mendedahkan sebab mengapa beliau bertindak mengenakan niqab, pengacara dan usahawan termuka tanah air, Neelofa kongsi perkara tersebut menerusi sesi live di Instagram Kasih Neelofa sempena sambutan Maulidur Rasul, semalam.

Menurutnya, meskipun akui ia memakai niqab bukanlah perkara yang mudah, namun beliau kini khabarnya berjaya mengorbankam segala perkara yang disukainya iaitu tentang kecantikan selepas memahami dan mengetahui akan segala ganjaran yang diperoleh.

“Saya sendiri nak tutup wajah saya dengan niqab ni pun bukan satu perkara yang mudah. Saya tak pernah terfikir akan mengenakan niqab. Tetapi selepas saya faham dan saya tahu tentang ganjaran dan juga apa yang akan diperoleh, maka saya korbankan apa yang saya paling suka iaitu tentang kecantikan.”

Dalam pada itu, beliau juga tidak ketinggalan berkongsikan mengenai pesanan Rasulullah SAW buat wanita dan tafsir mengenai ‘Hur Al-Ayn’ (Bidadari Syurga) daripada Al-Quran mengenai kecantikan sebenar seorang wanita.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya menzahirkan rasa teruja dan tampil mengucapkan terima kasih kerana berkongsi perkara yang mendatangkan manfaat pada semua.

Untuk rekod, perkongsian itu turut dihadiri Timbalan Pengerusi Kasih Neelofa iaitu PU Riz dan Khairul Hakimin Muhammad selaku moderator.

Sumber: Gempak

October 29th, 2020

Sejak pandemik COVID-19 melanda dan PKP dilaksanakan di Malaysia, sudah lama kami tidak mengunjungi salah satu restoran kegemaran, Kedai Ayamas.

Masa PKP ini memang kadangkala rasa rindu nak makan Ayam Panggang Ayamas tue memang membuak-buak.

Ayam Roaster Express @ iCity Mall

Ayam Roaster Express @ iCity Mall

Namun kita kena patuh SOP, jadi terpaksalah layan tengok di Internet je. Itu pun dah terliur dibuatnya bila melihat ayam panggang Golden Roaster yang memang selama ini merupakan feveret kami.

Ok sebagai makluman, Kedai Ayamas ini dah berada di pasaran lebih 30 tahun. Lebih kurang sama umur dengan kami lah. Bolehlah dikatakan kami membesar bersama-sama Kedai Ayamas.

Kalau dulu-dulu awal pembukaan Kedai Ayamas cuma ada 1 menu iaitu Golden Roaster, kini ada 2 lagi pilihan yang menjadi kegemaran seluruh rakyat Malaysia (termasuklah kitaorang) iaitu Pepper Roaster dan Percik Roaster.

Itu belum kira menu-menu lain seperti spaghetti bolognaise, carbonara dan oglio olio, menu untuk kanak-kanak dan macam-macam lagilah. Pilih je apa yang anda mahu. Nasi lemak pun ada tau di outlet-outlet tertentu.

Buat anda yang belum pernah mencuba menu ikonik ini, Golden Roaster ini mempunyai rasa ayam panggang asli dengan rasa manis madu. Sekali dah cuba, pasti nak berkali-kali.

Ha, kalau rasa teringin sangat nak try sambil berjimat-cermat, boleh pergi ke Kedai Ayamas pada setiap 15hb dan 30hb untuk diskaun harga ayam panggang Kedai Ayamas atau pada hari Khamis untuk promosi “Thursday Special”.

Selain itu, Kedai Ayamas turut sama menawarkan ada “Set Jimat” yang menawarkan harga set nasi ayam dan air mineral dengan harga RM10.90 sahaja setiap hari.

Ha, memang sesuai sangat kalau anda memang peminat setia Kedai Ayamas. Hari-hari leh makan sampai kenyang.

Untuk kanak-kanak dan pencinta pasta, jangan risau sebab Kedai Ayamas turut menyediakan “Kids Meals” dan menu pasta menerusi “Pasta Fiesta” yang pelbagai. Semuanya pun sedap sedap belaka!

ayamas signature roasters

Ha dah terliur ke? Sabar dulu. Meh kami nak cerita tentang #bringbackmemories #makansamasama bersempena 30 tahun kita mencipta kenangan bersama Kedai Ayamas.

Pastinya sepanjang 30 tahun ini, pelbagai memori, kenangan dan detik-detik indah telah kita semua rakamkan bersama Kedai Ayamas, terutamanya bersama 3 pilihan ayam panggang mereka yang sangat lazat itu.

ayamas signature roasters

Apa kata kongsikan segala kenangan anda menikmati hidangan Kedai Ayamas tersebut menggunakan hashtag bringbackmemories #makansamasama dan berpeluang menerima voucher tunai bernilai RM50.

Kempen ini akan berjalan selama 10 minggu bermula dari 19 October 2020 sehingga 30 December 2020. Kalau tak ada gambar-gambar lama di Kedai Ayamas pun tak apa, boleh pergi makan dalam waktu terdekat dan kongsikan gambar terbaru anda. Buatlah caption yang best-best sikit. Mana tahu rezeki korang kan?

Jadi tunggu apa lagi? Sementara boleh serbu kedai Ayamas ini, baiklah korang pergi sekarang. Tapi kalau PKP datang kembali, jangan risau kerana selain daripada restoran, Kedai Ayamas turut mempunyai konsep kedai dan kios yang tersendiri.

Kedai Ayamas adalah untuk menjual makanan yang dimasak, ayam mentah, pelbagai makanan sejuk beku dan menyediakan ruang untuk makan yang terhad.

Sementara Kios Ayamas pula menjual makanan yang dimasak dan menu adalah terhad. Kedua-duanya memfokuskan untuk bungkus/bawa pulang. Dan last but not least, Kedai Ayamas turut ditawarkan menerusi GrabFood dan FoodPanda. Kalau teringin sangat bolehlah order online terus! Maklumat lanjut layari laman rasmi Kedai Ayamas.

October 29th, 2020

Bermula dari 22 Oktober yang lalu, rakyat Malaysia di beberapa buah negeri sekali lagi terpaksa menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Fuh, masih teringat waktu pertama kali PKP dijalankan. Memang stress dibuatnya terperap di rumah. Berdasarkan kajian , didapati ramai yang mengalami tekanan, ketidakstabilan mental dan cepat beremosi sepanjang PKP yang mengehadkan aktiviti harian. Ini satu fakta yang amat menakutkan!

Jadi untuk mengelakkan dan mengurangkan kadar stress kita pada PKP kali kedua ini, izinkan kami berkongsi beberapa aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang kita berada di rumah.

Kemas rumah sekemas-kemasnya

Ketika PKP inilah masa yang betul-betul kita berada di rumah. Inilah peluang terbaik untuk kita mengemas dan membersihkan rumah sampai berkilat. Ajak semua anak beranak, adik-beradik, mak ayah dan jadikan ia satu aktiviti berkumpulan. Ada yang lap kipas, ada yang mop lantai, ada yang susun stor dan macam-macam lagilah. Confirm seronok!

Lipat baju beramai-ramai

Salah satu perkara yang anda akan perasan apabila anda berada di rumah ialah “oh banyak gila baju yang tak berlipat kat rumah nie”. Sekiranya anda seorang isteri, melipat baju sorang-sorang memang membosankan. Apa kata “paksa” suami dan anak-anak anda melipat baju bersama-sama di hadapan TV sambil melayan filem Hindustan kegemaran. Sambil lipat baju, sambil mengeratkan silaturahim.

Lakukan senaman mudah

Yoga, senamrobik dan lompat tali “skipping” antara senaman mudah yang boleh dilakukan sepanjang PKP kali ini. Tak perlu nak habiskan duit membeli alatan mahal-mahal. Nak lagi best, jadikan senaman ini aktiviti wajib untuk seisi keluarga pada waktu-waktu yang ditetapkan. Barulah makin bersemangat!!

Ha, bila dah buat macam-macam aktiviti ini mesti dahaga kan? Masa inilah korang nak minum air sejuk dari SK magic Water Purifier!

Selain JIKSOO RICH, anda juga boleh memilih pilihan penulen air lain yang boleh disesuaikan mengikut bajet dan citarasa anda. Namun, JIKSOO RICH adalah pilihan terbaik kerana ianya dilengkapi dengan teknologi JIKSOO yang memastikan air anda sentiasa mengalir dan penuh mineral. Selain itu, ia juga boleh membuat ais!!!

Bayangkan tekak anda dibasahi air kosong penuh ais setelah basah lencun berpeluh main tali “skipping”. Memang menyegarkan! Ok jom sambung lagi apa aktiviti yang anda boleh lakukan untuk PKP kali ini.

Belajar memasak

PKP yang sebelum ini tentu anda dah power memasak nasi ayam, nasi beriani, mihun sup dan macam-macam lagi kan? Apa kata kali ini anda belajar buat dessert pulak. Mungkin boleh belajar buat cendol ataupun air batu campur (ABC). Ais pun senang je nak dapat sebab dah ada JIKSOO.RICH. Tak perlu nak tunggu ais beku dalam peti ais. Tekan 1 butang je terus dapat ais. Senang, pantas dan mengkagumkan!

Berkebun di sekitar rumah

Last but not least, sekiranya rumah anda ada sedikit kawasan lapang, maka bolehlah mencuba aktiviti menanam bunga. Ada ruangan sedikit pun dah mencukupi sebab sekarang ada macam-macam cara nak bercucuk tanam. Dalam pasu pun dah boleh sangkut celah-celah tingkap, belakang dapur dan sebagainya. Memang akan hilang stress bila kita tengok tanaman/bunga tersebut membesar dengan jayanya. Peluh pun peluh jugak!

Eh, ada yang nak tahu lebih mendalam ke tentang JIKSOO.RICH yang boleh menghasilkan ais seperti kristal ini? Ok jom kita tengok!

Sistem tanpa tangki

JIKSOO.RICH menggunakan sistem tanpa tangki yang membolehkan air sentiasa mengalir dan tidak bertakung. Maka air yang terhasil daripadanya juga adalah bersih, suci dan penuh dengan mineral.

Teknologi Nano & UV

Seperti yang kita ketahui, air daripada saluran paip di Malaysia tidak boleh diminum terus. Oleh sebab itu kita perlukan penulen air untuk mensteril dan membersihkan air tersebut.

JIKSOO.RICH menggunakan teknologi Nano untuk menyingkirkan virus dan elemen berbahaya. Malah ia turut mempunyai pensterilan UV automatik untuk menghilangkan bakteria. Hasilnya, air yang diminum adalah bersih, selamat dan sihat 100%!

Pilihan suhu yang pelbagai

Seperti yang dimaklumkan, salah satu sebab kita WAJIB memiliki penulen air ialah kerana kemudahan memilih suhu yang ingin digunakan. Dengan JIKSOO.RICH, ada 7 pilihan suhu disediakan iaitu:-

  • Air panas pada 90 celcius, sesuai untuk buat kopi
  • Air panas pada 70 celcius, khas untuk pencinta teh
  • Air suam pada 45 celcius
  • Air suam pada 50/55 celcius, sesuai untuk buat susu bayi
  • Air pada suhu bilik
  • Ais

Jimat tenaga

Apa guna ada penulen air tapi bil elektrik naik gila-gila kan? Ha, bab penjimatan tenaga memang tak boleh kalahkan JIKSOO.RICH. Memang korang tak akan rasa perbezaan bil eletrik sebelum dan selepas memilikinya. Jimat kaw-kaw!

Rekaan yang minimalist

Last but not least, sudah tentu rekaan JIKSOO.RICH yang menarik, simple dan sesuai untuk semua jenis dapur adalah salah satu kekuatan penulen air ini. Ia akan menyerikan lagi dapur anda.

Untuk makluman anda, JIKSOO.RICH ini memang tersangat popular di Korea. Bukan kerana rekaan yang menarik semata-mata, malah ia telah memenangi anugerah Korean Consumer Award selama 7 tahun berturut-turut ini juga boleh menghasilkan ais yang berkhasiat kerana ianya dihasilkan daripada air penuh mineral. JIKSOO.RICH ini juga telah memenangi anugerah CES Innovation Awards 2020. Senang cakap, inilah pilihan terbaik sekiranya anda ingin memiliki penulen air di rumah anda.

Jadi tunggu apa lagi? Anda boleh dapat ke”power”an dan ke”awesome-an” penulen air berais JIKSOO RICH dari SK magic ini dari harga SERENDAH RM145 sehingga RM180 sebulan. Memang sangat-sangat berbaloi. Maklumat lanjut layari laman web SK magic, Facebook  dan juga Instagram