Written by AbangNara | September 2nd, 2012

Tahukah anda bahawa penduduk Bintulu telah pun melahirkan rasa tidak puas hatinya kepada Nurul Syuhada Nurul Ain baru-baru ini. Puncanya ialah apabila Nurul Syuhada telah menggunakan perkataan “daif” ketika membuat liputan di Bintulu sempena Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos yang lalu. Penduduk Bintulu yang tidak berpuas hati telah menggunakan saluran Facebook dan Twitter meminta agar Nurul Syuhada memohon maaf.

bintulu nurul syuhada

Untuk makluman, Nurul Syuhada seperti gambar di atas telah pun melahirkan rasa maafnya kepada sesiapa yang terasa atas kekhilafannya itu. Seperti yang kita semua ketahui, kalau siaran langsung memang biasa jika ada tersilap cakap dan sebagainya. Jadi kepada penduduk Bintulu, maafkanlah Nurul Syuhada. Nurul Syuhada turut membuat penjelasan menerusi Facebooknya.

bintulu nurul syuhada

Diharap dengan penjelasan panjang lebar dan permohonan maaf daripada Nurul Syuhada ini, tiada lagi pihak yang membesarkan cerita ini. Abang Nara dengar-dengar penduduk Bintulu memang pemaaf orangnya. Semoga tiada lagi insiden sebegini yang akan berlaku di masa hadapan. Tabik kepada Nurul Syuhada yang bersedia mengakui kesilapannya tanpa rasa malu dan segan.

bintulu nurul syuhada

P.S: Jualan murah sempena Aidilfitri daripada Gudang.My untuk telekung sulam yang didatangkan khas dari Bandung. Kualiti dijamin awesome. Dapatkannya hari ini juga kerana stok amatlah TERHAD. Klik sini untuk membuat tempahan anda sekarang.

258 responses to Nurul Syuhada Nurul Ain Mohon Maaf Kepada Penduduk Bintulu

  1. muahaha says:

    Aku first… Kau hado?

    0

    0
  2. jaja says:

    orang melayu mmg sensitif……kan

    0

    0
    • q says:

      betul kata awak..

      0

      0
    • Sasha Sandha says:

      ok la juga minta maaf secara ikhlas , bkn cm nadzim , minta maaf tp still label org yg terasa dgn statement tu sbgai low iQ . lol .

      0

      0
    • Anonymous says:

      bkn org melayu je la skang yg sensitif tp org malaysia..
      myb sbb tlampau byk pkara sensitif yg dh blaku antara pnduduk smnjg ngan org sabah n sarawak, thts y la diorg sensitif..kalo aku jd diorg pon myb aku melenting gak..apa pon, dia pon dh mnt maaf,,so kira settle je la~

      0

      0
    • marc says:

      bintulu ramai melayu kah?

      0

      0
      • aliek says:

        bintulu tempat paling majmuk di malaysia. semua bangsa majority. dari kaum terbesar disarawak ke kaum terkecil di sarawak yang mana merangkumi iban, cina, melayu, melanau orang ulu dari ethnik kayan, penan, kenyah, kelabit, bisaya, dan lain lain. Bintulu juga merupakan pusat hubungan ke kekawasan pedalaman yang unik seperti tanah tinggi bario dimana padi bario rm7-25 sekilo tumbuh di kawasan gunung, bakelalan dan belaga.. manakala bandar bintulu sendiri menempatkan ramai pekerja asing professional serta pakar dalam industri gas & minyak. selain miri, bintulu juga merupakan antara tempat hiburan paling hapening di sarawak. Rakyat sarawak adalah dari kalangan yang berani tetapi halus di hati, lemah lembut dan pemaaf. tuntutan mohon maaf hendaklah dibuat setara dengan kesilapan yang dibuat iaitu melalui televisyen dan live dari buletin utama. saya yakin, nurul dan tv3 akan melonjak naik sekiranya 10saat digunakan untuk memohon maaf seikhlasnya. dan jangan takut untuk datang ke bintulu 16 september nanti, nurul..

        0

        0
      • purpleBINTULU says:

        ramai lar…xtengok tv ker..??????

        0

        0
    • Anonymous says:

      tau xpe..bnda kcik je la..

      0

      0
  3. what says:

    dia bukan nak labelkan dorg daif pun. just to mentioned yg terdapat perubahan daro segi taraf hidup org swak.

    0

    0
    • misssss says:

      tak sesuai nk gunakan perkataan daraf, cakap la kurang maju ke, sdg membangun ke, daif tu lebih teruk dr miskin

      0

      0
    • brahh says:

      ni la salah satu sbb bintulu citizen marah sbb ramai yg xtau bandar tu mmg membangun. dgn pengeluar LNG ke 3 terbesar kat dunia ni, yg dah bagi pendapatan gn msia. mmg la dorang marah. sbb before transformasi score tu dorg dah membangun. haaa… typical sungguh buat yg xpernah merantau jauh2.. ape la nak jadi gn msia ni.

      0

      0
      • lala says:

        nak wat camno.. yg ckp pon ala2 otak kosong xdak isi..

        0

        0
      • bukan nama kau says:

        live show kan..dlm keadaan tuh ko pon xda masa nak pikir ayat yg sesuai..masa xtunggu ko bro!!janji apa yg nak disampaikan tuh kita dapat. chill bebeh!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        To:bukan nama kau,

        Len kali sebelum cakap suruh si Nurul ni fikir pakai otak. Jangan sedap mulut je nak cakap. teknologi bukan main lagi canggih,sebelum nak live kat tv tue buat la research dulu. nie tak,main lantak je nak cakap.

        0

        0
      • Anonymous says:

        bnyk je negara2 pengeluar minyak terbesar di dunia ni yg taraf hidup rakyatnya sgt rendah. nampak je mcm maju, tapi rakyat hidup dlm kedaifan.. jgn nilai sesebuah negeri melalui hasil bumi mereka. sbb x semestinya mereka dapat merasa ape yg mereka perolehi.

        0

        0
  4. irah says:

    semua manusia ada kekurngannyer….

    0

    0
    • Miss Farah Quinn says:

      abis tu TokTi nyanyi lagu “Miskin Hina” orang2 tak bising plak!

      0

      0
      • nabila says:

        nak tau knp dan ape sebab nyer dia org tak bising bila tok T bawa lagu mcm tu??? Sebab nyer Tok T artis kesayangan mereka. kalau org lain , bukan main lagi dia org nak kutuk itu ini, tp kenapa bila TOK t kawen ngan Tok K semua nyer diam hahahaha….

        0

        0
    • purpleBINTULU says:

      ..tp masih lagi ade otak nak pk..

      0

      0
  5. Anonymous says:

    Huhuu

    0

    0
  6. Cik Mirrra says:

    Sbenarnya aku rse die nk sebut NAIF agknya tsasullah tu..Wahai..pddk Bintulu maafkanlah dia…Tp klu bka kamus bahasa mmg DAIF & NAIF lbh kueang aje maksudnya..bgantung pd situasi keadaan..Bulan Syawal ni xbaik marah2:-)

    0

    0
    • red velvet says:

      teruk sgt guna perkataan daif, carik la perkataan lain, tau la dh lama sgt mengacara rancangan bersamamu

      0

      0
      • kekasihku org borneo says:

        memang cepat terasa…hari tu saya ke sana cakap tak mandi hari ni sebab takde air ..pon kene maki ckp saya hina kampung takde air..eh..dah mmg takde air, takkan aku nak buat citer ada air pulak…apa salahnye belajar menerima, sebelum senang ada susahnya. mcamana nak dpt bantuan blom dapat dah sombong…

        0

        0
    • Anonymous says:

      memang wujud beberapa tempat kat bintulu yang daif..serious xpaham apa nak terasa sangat?

      0

      0
  7. aq says:

    the damage is done , there’s nothing forget n forgive . maybe they will forget about this , but the citizen of Bintulu will never forgive the humiliation caused by TV3 and Nurul Syuhada Nurul Ain .

    0

    0
    • Raja minah jambu tk penah pakai cawat 24jam mengadap computer says:

      tkpe laaaaaaaa setiap manusia mesti ada kate2 yg tersilap kannnnnn nurul dh minta maaf tapi kalau dh bintulu citizen dh tknk maaf kn nurul nk buat camana kan……nasib baik nurul yg jadi pengulas kt serawak kalau minah jambu yg mengulas tu jam jugak dorang lempar buah playko ngan cawat2 sekali kt muka minah jambu ni !!

      0

      0
    • aq yang bukan orang yang pemaaf walaupun nabi muhammad tetap memaafkan apabila die dilempar tahi says:

      masalahnya mmg bnyk tempat DAIF pon kannnnnn??? xyah nk will never forgive sgt la.. lepas trnsformasi ni pon BANYAKKKK lagi org DAIF kat bintulu tu ha..

      0

      0
      • agaknya panglima ludah yg suruh nurul mintak maaf tu.

        0

        0
      • in btu says:

        hoi u tk tau ke bintulu bandar tkaya d swk. akami org swk x penah masuk rancangan bersamamu. Bintulu pengeluar Minyak & Gas tbesar dunia. Bintulu byk tmpt perindustrian. org Malaya byk cari mkn kt cney. Lg org jepun byk keja kt cney. Lau bukan hasil Gas & Minyak dr Bintulu Swk. Malaysia cm ner????????? Bintulu byk mgeluar hasil la. Bintulu byk org kaya2.Ko ade?????? gaji puluhan ribu sebulan .. ko ada?????

        0

        0
      • Anonymous says:

        So yg gaji puluhan ribu tu org jepun je la kan? Bukannye org bintulu pun, coz ko xcakap pun org bintulu yg keje kat situ, eh.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ko cakap baek ckit! Bintulu mungkin x maju tapi xder sorang pon penduduk bintulu yg tido tepi jln,bwh jambatan. Ckp biar berlapik,jgn jd mcm org bodo xder otak.google kan dulu apa yg hado kat bintulu sblm ko nk ckp tmpt kami daif. Ntah2 tmpat asal usul ngko tu yg daif gamak nye.hampeh nyer manusia!

        0

        0
      • anonymous says:

        ckp bgus sikit…mmg ptut nama dilempar tahi…mun xda bintulu,xda minyak keta kat rumah kau ya…kebeng mitem…

        0

        0
      • say says:

        Emm…kaya tp x beradap dan riak pun x guna jgk. Semua nya milik Allah jua…

        0

        0
      • minah kedekut says:

        in btu,

        aku ni org sarawak jugak. aku rasa tak perlu perbesarkan hal ni. Nurul dah mintak maaf. semorang ade buat silap. dia ckp tersasul. and utk ko ‘in btu’, tak perlu riak sangat. dgn statement ko yg riak cmtu, aku as sarawakian rasa malu je bila ko nak cakap melambung2 cmtu!! tak perlu riak! setiap negeri ade keistimewaan masing2. semua tu pinjaman Allah bagi. sekelip mata Dia boleh tarik semua tu. bersederhana sudah memadai.

        0

        0
      • Errmmm says:

        Daif tidak berharta tak apa…jgn daif pemikiran nya seperti pemikiran awak sekarang ni lagi kesian..wake-up !!

        0

        0
    • Anonymous says:

      eiiii ko ni..org dh mnt maaf, maafkan je la..ingat sng ke nak mngacara, cuba ko try test dulu..ada brans?
      nak mngaku kesilapan bkn mudah la~

      0

      0
      • ohni says:

        In btu..
        ye..walaupun anda kaya..blh bwk ke mati ke? Nurul Syuhada dah berbahasa kan. Dia dah minta maaf.

        Orang yang kaya itu lebih kaya bila dikatakan miskin padahal hartanya melebihi orang yang menghina. Bukan itu ke yang lebih baik.

        Ye anda kaya..kami tak sekaya anda..jangan menyesal kalau tiba hari anda dijatuhkan oleh Tuhan. Jangan terlalu riak. Kerana riak tu pengenalan kepada sombong. dan sombong itu pembuka kepada ketamakan.

        0

        0
      • brahh says:

        ohni, dye jadi riak sbb kau… kalo ko xkutuk negeri dye, xde la dye nak show off kat kau. benggong la… dah cari pasal, trime je la… hahahha…

        0

        0
      • brahh says:

        ohni, ko yg kutuk negeri dye, sbb tu dye showw off kat ko.. pdn muke.. hahahha…. xyah la nak rendah diri sangat lepas kne kutuk… sedih nyeee… tu la… nanti dah de duit, travel jaoh2 cket ye. tgk tmpt org… dlm m’sia je kot.

        0

        0
      • Anonymous says:

        aku rmai kawan org swak yg kije semenanjung.. biasanya dorang akan dpt elaun semenanjung n elaun rumah.. so, for sure gaji dorang lebih ribu riban dari kitorang. yg aku perati, org swak yg kije semenanjung (gomen) mmg x agak2 kalau berbelanja. kad kawen dorang tempah pun RM5 sekeping, sampai ms jemput kitorang pi wedding dia, bg pinjam bc jer, pastu amik balik (maybe dia tau kitorang xkan pg majlis kt swak). so kad tu mmg khas utk org swak yg akan pg wedding dia. Pastu kalau beli baju ke brg2 rumah mmg yg mahal2.. kalau pgan vantage tu penuh umah. sakan dia deco umah sewa dia cam umah dia sdiri. kalau tudung pearl haya ke fareeda ke kain sutera bpasang2 kalau sekali beli. Tbeliak mata aku kalau tgk dorang belanja. fuhhhh! so, tkadang aku wat conclusion yg dorang ni mmg byk duit. cuma yg aku x bkenan, dorang ni agak riak n menunjuk2.

        0

        0
      • akuriakdanmenunjuk2 says:

        Si Anonymous yg cakap kt org riak dan menunjuk2,

        Ko try dulu dtg duduk d sarawak. Ko tgk beza taraf hidup antara korg d tanah melayu sana n kat sarawak cni. ko tau kenapa kt org mmg berbelanja sakan kalo kt org ke sjung sna? sbb kat sana harga brg dia lebih murah kalo d bandingkan kat cni. tudung pearl ke, kain sutera ke mayb korg snang2 dapat dgn harga berpuluh ringgit je. tp kalo ko tgk hrga dia dh smpai kat swak cni blh ratusan ringgit. kt org beli byk2 kalo ke sana bukan sbb kt org tamak or suka membazir. tp kalau ade peluang ke sana sekali dua mmg ler kt org berabis beli sbb kt org tak tau bila lagi akan dpt ke sana. paham?? ko tau tak kalo ko cr baju singlet je kat sarawak ni pun harga bleh cecah RM20….tp kalo kat sana sng je nk dpt yg kurang dr RM10…

        0

        0
      • akuriakdanmenunjuk2 says:

        @Anon,

        haaa…kalo ko dh tgk harga kain sutera tu sana dh cecah 200-300….maksudnya kat cni akan jd 2-3 kali gnda la harga. kt org tak berkira sgt gak bab harga kad kawen ni pon sbb kawen cuma skali seumo idup. lagipun mcm aku kate td..d sjung sana kos brg jauh lebih murah. jgn hairan la kalo bg kt org kad sekeping RM5 tu murah je sbb kat cni lagi mahal dr sana. dulu aku study kat penang sana tu. masa tu air asia blom famous sgt. jadi kompeni kapalterbang yg ade utk balik ke sarawak cuma ade MAS la. nasib gak time tu student ada special price. kalo dpt hrga tiket d bwh 400 utk penang-miri dh kira sgt murah. aku pnh dgn happy nye balik ke hostel n bgtau dgn roommate sjung aku yg aku dpt tiket murah. dia tanya..murah brape? 200 lebih je aku jwb….dia jwb aku blk….itu ko ckp murahh?? murah la bg kt org sbb tu je yg kt org blh buat n dpt kalo nk balik….

        0

        0
      • ohni says:

        to brahh..

        aku tak kutuk dia @ tempat dia. cuma perlu ke nak show off. Biar la..merendah diri lagi bagus even aku rasa harta aku lagi byk dari kau.

        Aku tau bintulu tu kwsn yg kaya. Tapi sume dari mana? Kau nak riak sgt dengan aku tak apa weh. Jangan terlalu riak dengan PEMBERI. tak kemana harta yang kaya.

        Aku tak cakap pada org bintulu tapi aku tujukan khas utk ko BRAHH. kau mati nnt ko bwk ke harta ko skali? Aku rasa org Bintulu lagi bagus dari ko. at least dorg tak merendah2kan orang lain..dorg just ckp kekayaan dorg.TAK MACAM KAU!

        0

        0
      • reen says:

        reply to komen anon 8:15 am..besa la tu anon, kami org borneo mmg dtg semenanjung beli barang bila kami rasa hrga item tu jauh lbh murah dr borneo,,,mcm org semenanjung gak dtg borneo beli makanan laut or mutiara etc sbb kat sni jauh lbh murah dr semenanjung..x pernah terlintas lngsung kami nak tunjuk riak apa..just kebetulan kita boleh dpt brg yg jauh lbh murah dr tmpt kita apa salahnya kita membeli right.

        ;

        0

        0
      • Anonymous says:

        walau pun nurul tersasul,apa yang dia cakap tu kenyataan kalau dibanding apa yang kat semenanjung,biar sedar sikit,terimakaseh pada nurul.saya pun sarawakian .jangan marah.allah nak tunjuk,baru bintulu tu.banyak lagi tempat yang tidak dimajukan.harta habis gitu jer.putra jaya baru tadi pun dah ada 3 jambatan …sedangkan kita maseh pake fferry untuk nyebrang sungai kecik.

        0

        0
    • kepompong says:

      humiliation??? kemon la wehhh takkan serioussss sgt kooootttttt

      0

      0
      • Anonymous says:

        @aku riak dan menunjuk2,tudung pearl n fareeda yg dia beli tu mmg rege dia rm200 sehelai.. kain sutera plak rm300 lebih ke atas sepasang..bukan rege puluh2 hokeyyy… kalau rege puluh2 aku pun leh beli… kad kawen yg aku ckp, kitorang kt sini kalau org kaya gaban sgt yg wat rm5 sekeping.

        0

        0
    • oit says:

      die dh mintak maap, dh settle r. so sape yg x memaafkan la plak urusannye ngan Allah, NS dh lepas (kalo ikhlas lerr). what damage it cause? gempa bumi? tersekat rezeki dari laut? seluruh bintulu tenggelam? the real humiliation is when we know some people, repeat, SOME PEOPLE refuse to forgive ‘human’ mistake. it showed how ‘modern’ your mind are.

      0

      0
  8. wkm says:

    im sarawakian..maafkn jer lh kesilapan dyer..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer dh tukar kaler says:

      nobody perfec ! so tk ada kesalahan lansong….

      0

      0
    • Anonymous says:

      org sarawak pun pernah buat kesilapan kan…semua org pnah buat silap. Dia pun dah bljar dr kesilapan itu. Maafkan la dia dan lupakan la perkara itu. Anda akan lebih dipandang mulia wahai penduduk bintulu yang budiman.

      0

      0
      • wkm says:

        for me it’s not a big issue..to all Sarawakian,i really hope that we can forgive and forget.. maybe some of us might say it’s about our dignity, but when we think back, we all are human where we can’t escape from making mistake. Hope that Sarawakian can forgive her. i believe that she doesn’t mean to insult us.. im just saying what i think is good for us, but im not forcing anyone to agree with me cz each of us have different opinion..:)

        0

        0
  9. org ipoh says:

    itu pun jd isu ke? jgnlh sensitif sgt, dia kata daif tp telah melalui transformasi…blablabla. kan bagus ayat tu.

    0

    0
  10. Leen says:

    Saya sedih perkara begini berlaku. Apatah lagi, saya adalah anak jati BINTULU. Jauh di sudut hati saya ingin memaafkan nsna…tapi adakalanya luka itu perlu masa yg lama utk sembuh. Semoga dia mendapat pengajaran drpd kejadian ini.

    0

    0
    • mia lola says:

      jangan terlalu sensetif, semua part of malaysia suatu ketika dulu adalah DAIF.tp byk perubahan dah dilaksanakan..itu maksud dia..BINTULU semulajadi membangun tak pernah susah since merdeka? positive.

      0

      0
    • ko kesah, aku peduli ape... says:

      poyo la ko ni..tu pun nk sensentap.. maaf je la kan setel masalh

      0

      0
    • leen yang poyo says:

      tah ape2 tah ko ni, pasal ni pon nk sedih beria, luka lama nak sembuh la, geli ak bace.. mmg bnyak pon org DAIF kat bintulu tu, so?? mmg btol pon pe die ckp, xmalu xnk ngaku..

      0

      0
      • proud sarawakian says:

        Assalam saudari leen yg poyo…..
        sebelum anda melemparkn komen, sila dtg sdri dulu ke sarawak esp bintulu dan lht lh perkembangannya. walaupun x semaju Kuala Lumpur tp xlh sedaif spt tohmahan anda. kami di Sarawak memaafkn NSNA tp tlg jge komen yg anda berikn. jgn tambahkn kekeruhan keadaan… tqsm~

        0

        0
      • spritzer says:

        weii3 sedara/i ‘leen yg poyo’..
        ko ingat ko maju sgt ke? xksh la diorg daif ke x, ad diorg mnt simpati ko?
        fikiran kolot btol la~
        sbb wujud org bfikiran mcm ko la org sabah n sarawak pandang serong kat org smnjg.. aku pon org smnjg, oraet je aku bkawan ngan org borneo.. ke ko xde duit nak naik kpl terbang sampai kutuk tpt org lain.. common la, sarawak antara pngeluar mnyk la kat malaysia ni..

        0

        0
      • Puteh says:

        Orang daif ada di mana-mana… Even di KL sekalipun ada orang daif yang berumah di bawah jambatan…

        0

        0
      • brahh says:

        jauh pemandangan luas pengetahuan. buat yg xpernah merantau ke negeri org. hahahaa…. pathetic betul.

        0

        0
      • sabahan gurl says:

        respon to komen leen yang poyo…dekat mana2 pon ada orang daif even dkt negara yg maju, daif tu pula mcm 2 jenis..awak juga daif..daif dari segi budi bahasa…kikikikikiki

        0

        0
      • unite as one says:

        Kau takpernah pun pergi Bintulu kau cakap daif eh. Jangan nak panaskan keadaan lah. Nurul Shuhada minta maaf, kita terima penjelasan itu. Ada yang masih terluka, kita terima saja dengan harapan dilembutkan hati untuk memaafkan. Yang tiada kaitan sibuk nak cucuk cucuk, kita harap awak pun diberi kemaafan dan diberikan ‘pencahayaan’ agar tidak terpesong fikiran.

        0

        0
      • Leen yg Poyo lebih daif dr segala manusia says:

        byk yg daif kat btu tp takde la sedaif engko….

        0

        0
      • JJ says:

        lasek kui tu doh…… jan haeh alek klok uma ket hak anan. Kau datang bintulu dulu pas tu bawa balik tnah bintulu ni seguni pg semenajung… sah2 kau kaya tau.

        0

        0
    • PencariRezekiDiBintulu says:

      Leen,

      Saya ni dh masuk thn ke-3 keja d Btu. kalau di lihat dr sudut pembangunan, mmg agak slow jugak la sbb 2 syarikat minyak (Petronas & Shell) terbesar d Msia dh lama bertapak kat sini. Dipikir2 patutnya dh ptt mcm bandar Miri. Aku setuju je dgn statement Nurul Syuhada tu, sbb sekurang2 nya pemimpin negeri kt ni akan buka mata dorg sikit. Negeri ni slh satu yg terkaya dr segi sumber semulajadi sprt minyak tp masih jauh ketinggalan dibandingkan dgn negeri2 lain yg takda byk sgt hasil pun. Tgk je la jln utama yg menghubungkan setiap bandar d Swak…sy boleh kategorikan sbg DAIF. Saya harap kejadian ni akan buat pemimpin2 kt kat sini sedar sikit dgn tanggungjwab dorg. Jgn bila ada yg keluarkan statement sebegini lagi, kita melenting lagi sdgkan yg ptt kita salahkan adalah pemimpin kt sendiri…

      0

      0
      • fasha real. says:

        setuju.infrastruktur sgt daif…kerajaan persekutuan buat dono je ngan saraway. swak sumbang byk pendapatan negara. tp kemajuannya sjung yg telan..sungguh xsedar diri org sjung ni!

        0

        0
      • PencariRezekiDiBintulu says:

        @fasha real,

        Tiap org ptt ada kesedaran. tak payah kita nk memperkecilkan org negeri lain hanya kerana kt cukup serba serbi. kalo tmpt kita maju, pandai2 la selidik dulu dr mana dtgnya smua kemajuan tu. saya sbg org sarawak mmg kecik hati juga la bila ada org sjung ni yg memperkecilkan org kt. apatah lagi dorg kata tmpt kita ni mundur n miskin. padahal kemajuan tu disebabkan hasil yg dtg dr negeri kita. tp ptt ke kita slhkan dorg juga? bg saya tak….yg ptt d salahkan pemimpin kita yg tak pndai nk membela nasib org2 kita. malah sy rasa org kita sndiri pun bodoh….kita dh tau pemimpin tu mengikis sdikit demi sdikit harta kita tp kita tetap nk pilih dia utk memimpin kita….renung2 kan lah…

        0

        0
      • huhu says:

        sedap n sejuk baca yat Pencari rezekiDi Bintulu ni…
        betol die cakap.. salahkan pemimpin… ske2 hati je ko nak ckp org semenanjung xsedar diri..cakap biar berlapik fasha real woooii..kalulah sarawak semua ada, org sarawak xmai semenanjung yg dikata xsedar diri ni… die dh minta maaf.. apa lagi yg korg nak?sujud kaki korg? melampau.

        0

        0
  11. Anonymous says:

    Lorrrr… Itu pun nk kecoh… Ada yg kata negeri kelantan mundur, xde pembangunan Dan mcm2 lg… X perlu mintak maap pun…. Apadehal kecik daaa

    0

    0
  12. Yana says:

    Semua negeri, semua tempat asalnya memang dalam keadaan daif pun, kita manusia ni pun sentiasa dalam keadaan yg daif. Tak salah sebenarnya apa yg beliau katakan. Kalau baca ayat penuh, beliau nak katakan sesuatu yg positif lg ade!

    0

    0
    • Anonymous says:

      bukan statement atas tu yg dia katakan….bercanggah dr statement live…live pg tu dia britau “bintulu daerah yg daif jauh dari kuching”…

      0

      0
    • homiee says:

      ala.. dye mmg silap… nampak sangat dye xwat research. kat sarawak tu de banyak bandar. ni dye mention ‘bintulu tu jauh dr bandar’???? c’mon laa… salah tu… kesian kat dorg dok kat bintulu tu… ramai sgt malaysian (esp yg kat peninsular) xtau perkembangan negara sndiri… merdeka ape cmni>?????

      0

      0
      • Yana says:

        Walau ape pun, saya tak rasa dia nak ckp mcm tu pn, atau ada maksud nak memperkecilkan Bintulu. Mungkin dr segi kronologinya Kuching yg membgn dlu ke? Ini mungkin jelah. Dan beliau pun dah minta maaf, jd rasanya takde isu lagi kot.. Ada lg byk masalah yg perlu dilihat dan diketengahkan selain isu sekecil ini. Bahasa Melayu tu luas kosa kata dan maknanya, jangan sebab satu kosa kata, semuanya ikut emosi. :)

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ye betul tu. Frankly speaking, orang yang tinggal dikawasan yg mundur mmg selalunya berfikir menggunakan emosi lebih daripada akal. Siapa makan cili dia yg terasa pedas. Kalau benar2 membangun, mentaliti pun kena membangun jugak. Jangan ikut emosi sgt bila berkata2.

        0

        0
      • org bintulu says:

        Anonymous 7.38 pm, betul ke mundur? Jom la melawat bintulu, let’s see whether bandar tu mundur seperti yg dsangka, ke tak. Buat research dulu ye? Best of luck.

        0

        0
  13. bujang says:

    Jangan perbesarkan isu2 yang kecil…dia pun dah mohon maaf….habis cerita.
    Maaf bermaafan adalah amalan mulia, tambahan dibulan mulia ni.

    0

    0
  14. anak vaie says:

    Betul ker ayat tu yg dia sebut? Mohon tv3 ulang siaran. Dan buat pengetahuan bukan ‘ ketika membuat liputan di Bintulu’ adalah tidak benar. Kenyataa yang di buat oleh Nurul Syuhada adalah ‘ … Sambutan hari Malaysia yang akan di adakan di Bintulu, sebuah daerah yang daif dan jauh dari Kuching’ dan itu dinyatakan ketika LIVE sambutan Hari Merdeka di TV3 pada Jumaat lepas.

    0

    0
  15. hanna says:

    saya dah maafkan cik nurul…tpi alangkah elok nya jika perkataan daif tidak d gunakan, memandangkan perkataan tersebut tidak sedap di dgr/ kurang elok…cuba guna ayat “kawasan luar bandar yg kecil ” ker, lebih elok..d hrp d lainkali smg cik nurul tidak melakukan kesilapan yg sama…nenek moyang kami tidaklah tlalu daif slepas merdeka..kebanyakkan org2 tua dahulu mpunyai tanah yg byk..dusun yg berekar2…d hrp rakyat bintulu dpt memaafkan cik nurul..tunjukkan budi pekerti kita yg baik dan pemaaf…ANAK VAIE.

    0

    0
    • Anonymous says:

      luar bandar yg kecil pun x boleh pakai dik… bintulu tu besor..da pegi sana pergi sana dah….takyah cdg apa2 kalau x tau..

      0

      0
    • Anonymous says:

      bintulu masih kategori luar bndar ke bg ko ni? bukan bintulu mmg salah satu bandar d sarawak?

      0

      0
  16. ... says:

    Sebenarnya isu ni agak remeh bagi orang negeri lain. tetapi sensitif bagi org2 borneo. Banyak isu-isu sebelum ini melibatkan negeri sabah dan sarawak,di mana ramai penduduk luar sabah sarawak khususnya,(negeri lain) yang agak pendek akalnya mengatakan sabah sarawak ni negeri yang buruk, miskin, masih tinggal atas pokok,bla3… bukan satu dua org yg pendek akal dan tidak berpengetahuan berkata seperti itu.

    Sebab tu la,skg ni,bila negeri borneo dilabelkan dengan perkataan yg berbaur penghinaan atau pellik2,maka marah dan tidak puas hati lah penduduk itu. Luka lama berdarah kembali. Jadi pengajarannya,jangan cuba2 cakap benda x elok yg xbenar ttg sabah sarawak kalau anda tak tau situasi sebenar…

    0

    0
    • Yern says:

      Sabah dan sarawak mungkin tidak semaju negeri2 di semenanjung, tapi pada saya, budi pekerti mereka lebih mulia dan baik daripada mereka2 yang disemenanjung. Itu yang lebih penting.

      0

      0
      • org semenanjung says:

        yeke budi pekerti mulia??? setakat ni org yg ak knal dr sabah sarawak semua lantang bersuara, lantang memaki, panas baran n celupar.. mulia sgt kee???

        0

        0
      • Anonymous says:

        alaaa..dh namanya pon manusia, kalo smuanya baik, aman la dunia ni.. x kisahla dari sabah, sarawak or smnjg, budi pkerti org malaysia satu dunia sanjung..tp kalo dh terbit unsur2 xbaik, smua org pon melenting~
        mmg org zmn skang, adat n adab dh kne letak kat tepi, org sabah bilang siring2.. so kta cermin dlu la diri kta ni, setinggi mn adab kta sesama manusia..sultan pon org dh brani nak lwn skang..aigoooo~

        0

        0
      • brahh says:

        org semenanjung, aku pon ade membe gn budak borneo. peramah je… ko je yg malang kot. hahahha… ke dorg mmg xske kat ko.

        0

        0
      • gerek says:

        brahh..

        kamu ni mesti org borneo yg mengaku jdk org ssbb nk semenanjung semata mata nk back up borneo kan? hahahahaha..

        0

        0
      • gerek says:

        mengaku jdk org semenanjung sbb nk*

        0

        0
    • Racismisjusttoomuch says:

      If u guys keep on humiliting us, how we gonna stop being so sensitive? Who start it first by saying sarawakian still stay on d tree n such??? Please stop spreading slanders and stop all the hating toward us. You guys saying that we r so sensitive bout Any issues that insulting us, because RECENTLY there’s so many posts by you guys who keep on insulting us. How we gonna stop this madness? How we gonna stop being so sensitive if u guys keep on being so ignorant ?

      0

      0
      • eh yeke? says:

        mmg bkn masih bnyk ke yg tnggl di atas pokok? anda da check semua hutan di tempat anda?

        0

        0
      • brahh says:

        eh yeke?, ko ni, jgn la wat malu org smenanjung. bongok laaa… dari mne dtg nye mitos dorg dok atas pokok ni????? aku pon heran npe org smenanjung fikir cmtu….

        0

        0
      • to eh ye ke? says:

        To Eh Ye Ke?

        Tak. Kami belum check lagi, borneo kami kan luas sangat. Awak nak tolong check ke? Oh saya lupa, awak kan mana pernah keluar dari kampung awak. Ilmu awak semua dari Astro, awak percaya apa yang awak nak percaya ja kan. Its okay, esok lusa kalau dah ada duit, bawa-bawalah melancong ke negeri orang ya. Eh lagi satu, kalau dah sampai sini, minta teksi hantar awak pergi Sepilok ye. Its obvious you takdapat bezakan antara manusia dan orangutan. Pity you.

        0

        0
      • conan says:

        selain dikata tinggal atas pokok, pakai cawat, org semenanjung pun salu kata bahagian semenanjung adalah malaysia. x blaja geografi & sejarah ke ape?ingat borneo ni bukan malaysia ke?bengang jugak.pa pun, aku sebagai org swk maafkan nurul sebab dia ikhlas minta maaf.

        0

        0
    • Bagi saya, bukan masyarakat di Sabah & Sarawak sahaja yang akan tersinggung dengan ape jua kenyataan atau pandangan yang ‘memandang rendah’ terhadap sesebuah negeri itu.
      Sebagai contoh, ape perasaan penduduk Johor yang tinggal di kawasan2 kampung ( terutamanya di kawasan Muar atau Batu Pahat ), jika tempat mereka dikatakan ‘terpinggir’ atau mungkin daif kerana tempat2 di situ banyak bermula dengan ‘Parit’,
      Atau juga di negeri Kelantan, yang dikatakan ‘miskin’ dan ‘tidak maju’ oleh sebahagian politician?
      Atau di negeri Pahang atau Perak, yang kawasan pedalamannye di panggil sebagai ‘kawasan asing’ kerana kurang dipaparkan kependudukannya..?
      Bagi saya, kesalahan Nurul Syuhada ini sepatutnya di ambil iktibar oleh semua orang. Kesalahan beliau mungkin diwar2kan kerana beliau adalah selebriti. -just my 20 posen

      0

      0
      • aq says:

        jangan nak create topik baru ok.. skrg pasal bintulu, so xpayah la ko tarik negeri lain.. kang dari xkecik ati, xpasal2 rakyat negeri yg ko sebut diatas kecik ati..

        0

        0
      • Tak Bijak Geografi says:

        aq, maaf.. saya bukan nak buka topik baru atau nak buat sesapa terasa ati. Saya cuma memberikan contoh. Maaf sekali lagi.

        0

        0
    • acap says:

      Mmg negeri kamurang mundur,pembangunan tk setimpal dgn hasik yg di keluarkan…yg kaya pemimpin korang…pg tanya brapa byk harta taib mahmud…tu pun tk paham lagi

      0

      0
      • diana says:

        Tak payah nak ceramah sal politik kat sini, jaga politik di negeri masing2. Macam la wujud clean politik kat dunia ni. Dah nama politik. Statement macam tak pergi sekolah…. please be aware of the current issues and use brain storming yer. Korang pun kalau bukan kerana harta hasil dari kami pun tak wujud pembangunan. Apa guna berbangga jika hasil dari negeri org lain, dan mentality kamu tu yang rendah. Cakap guna otak sikit bro.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Sbb aku guna otak la aku ckp begini…org bodoh ja yg biarkan pemimpin songlap duit rakyat…mmg bintulu miri kota kinabalu maju…tp situ je la yg maju…aku ckp begini sbb aku keja d pedalaman sabah…mmg miskin gila…baju tk bertukar tp still pakai topi bn yg dikasi ntah brapa taun lepas…sabah sepatutnya jd negeri yg kaya bedasarkan hasil dikeluarkan…tp jd apa skrg?begenerasi filipino duduk di sabah baru nk bising..nasib baik still ada sabahan yg pndai ada la penubuhan suruhanjaya diraja

        0

        0
  17. Iamsarawakian says:

    If u guys keep on humiliting us, how we gonna stop being so sensitive? Who start it first by saying sarawakian still stay on d tree n such??? Please stop spreading slanders and stop all the hating toward us. You guys saying that we r so sensitive bout Any issues that insulting us, because RECENTLY there’s so many posts by you guys who keep on insulting us. How we gonna stop this madness? How we gonna stop being so sensitive if u guys keep on being so ignorant ? Btw, i do forgive nurul syuhada.. :)

    0

    0
    • eh yeke? says:

      eh bkn mmg ada ke yg masih duduk di atas pokok, anda je yg xtau mungkin. da check semua hutan yg ada di tmpt anda ke?

      0

      0
      • astronaut says:

        yeke eh yeke? eh bukan nenek ko panjat pokok ke dulu petik buah mempelam.macey beruk.hahahhaha.anda je yang tak tau mungkin.da cek semua beruk yg ada di dalam rumah anda ke?

        0

        0
      • choiii says:

        Eh.. Yang tinggal atas pokok tu beruk… Macam kau.

        0

        0
      • Peacenowar says:

        Yes, indeed i agree we still hv treehouse, but our housetree gt aircond n for tourist attraction which u have to pay rm300 per night :) have a visit ya! ^^

        0

        0
  18. Urang Swak says:

    Saya menonton siaran langsung pagi 31 Ogos tu. Selepas mendengar perkataan terpacul di mulut Nurul kata “Bintulu daif” saya pun pelik dan terpinga-pinga. Dalam hati berkata, “tak sekolah ke si Nurul”? Bintulu adalah kawasan industri yang cukup popular di peringkat dunia. Lain kali, Nurul kena fikir dulu sebelum cakap, jangan ulas kalau tak pasti tentangs sesuatu.

    0

    0
    • hussein says:

      bintulu tu kan besar, semua kwsn ke kwsn industri? xde org miskin lngsung? entah2 ade je org yg daif.. kan?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Semua tempat ada yg golongan daif tp melabel Bintulu sbg daerah daif adalah tidak patut. Sy jarang melihat org mengemis di bandar Bintulu berbanding di KL. Dan untuk makluman, bandar Bintulu merupakan antara penyumbang terbesar ekonomi apabila iya menjadi pengeluar minyak & gas dan recently SCORE. Korg tau tak. Ape SCORE? Jgn tau pakai jer tapi tak reti. Cetek ilmu tak gune… Tau meragut hasil bumi jerrr… Peliharanye tidak.

        0

        0
      • to hussein says:

        Bukan lah langsung takde orang daif. Tapi bila dia cakap daerah daif, orang label kebanyakkan nya daif. Padahal boleh je cakap negeri lain pun daif.

        0

        0
  19. nurul syuhada nurul ain cantik says:

    nasib baik dia pun tak menggelupur sama mcm org bintulu. dia cool je, and mintak maaf! :) bagus nurul syuhada nurul ain

    0

    0
  20. Anon says:

    Bodho.. Benda kecik nak perbesarkan.. Kelantan yg bnyk kali dihina mcm2 rilex ja… Kl pun ada stengah tempat daif jgk… Manja betul org bintulu

    0

    0
  21. sepul says:

    aku pnduduk bintulu.org2 swk xyahla nk butthurt sgt dgn statement si nurul tu.dia kn dh minta maaf.ni siap buat group dlm fb lg utk mnghentam nurul.siap nk swk kluar dari malaysia..ntahpape.kalau nk ungkit pasal org smjg kata org sabah swk duduk tas pokok,xyahla nk ambik ati sgt.org yg bpikiran sempit je yg ckp cmtu.spatutnya kita rasa kesian sbb org tu x expose dgn dunia luar..snsitif biarla btempat..

    0

    0
    • Agi Idup Agi Ngelaban says:

      Komen paling terbaik.. 5*s utk sepul

      0

      0
      • Anonymous says:

        Hehe…saya pun anak btu….relek2lah…dah org minta maaf..siap mita maaf waktu prime time lagi. Cukup2 lah my btu brothers n sisters..
        Dia pun mengaku dia silap….kpd yg terover2 sampai wujudkan group tah apa2 tu…y not just invite nurul syuhada to bintulu n bawalah dia n the whole tv3 crew jalan2…tunjukkan hospitality kita, keramahan dan kebaikan kita. Ulon vaie dezak2(org bintulu baik2) – akew anak vaie segan.

        0

        0
    • Anonymous says:

      yekerrrr??????????????????????betul ke urg bintulu?

      0

      0
  22. Awang says:

    Bintulu nampak Daif sebab duit da banyak pergi ke semenanjung… tak ader highway sebab highway buat kat semenanjung , tak ader mercu tanda sebab banyak buat kat semenanjung…Duit tu ada, tapi orang semenanjung nak pegang sangat…Entah ape lagi yang TV3 suku nak laporkan lepas nie… … Padahal, Bintulu menyumbangkan berbilion2 ringgit setiap tahun untuk Negara yang faedahnyer lebih kepada semenanjung jugak… So, Nurul, lain kali hati2… Kami tak akan membiarkan negeri kami daif, tetapi kami tidak akan membiarkan kemodenan dan pembangunan menghakis harta warisan kami…

    0

    0
    • gg says:

      memang benar kata awang

      0

      0
    • qui says:

      Sudah2lah tu yg kaya tu semuanya milik Allah …

      0

      0
      • org borneo says:

        memangla kekayaan milik allah..tp kalau manusia yg x adil pegang kekayaan tu mmg merana la org kat borneo ni…thnaks tu Tunku la sbb bijak sgt suruh borneo ni join malaysia kalau x tanah melayu tu x maju pun….. nasib brunei dulu tarik diri silap2 kalau jadi mungkin brunei paling mundur..

        0

        0
    • Anonymous says:

      setuju sgt!!!! forgive but never forget. sbb itu kesilapan org kita, memaafkan org dan melupakan perkara tersebut, sepatutnya pengalaman tersebut perlu diingati selalu agar dapat dijadikan pelajaran yg berguna kepada kita

      0

      0
  23. nurul says:

    alla relax laa…tu pun nak terase sgt…kelantn tu mcm2 org kate negeri kotor ler dhaif le..memanjg je masuk tv1 tp deorg x melatah pun…tah hape2 le org msia nih sensitip x bertempt…

    0

    0
  24. mysara says:

    Kesilapan penggunaan perkataan sahaja. Sensitif sebab maksud sebenar ‘daif’ tu teruk sangat. Tp makin lama pemikiran sebahagian rakyat Sabah & Sarawak semakin bersifat kendiri. Ada persepsi negatif terhadap msykt Semenanjung. Kalau x dibendung, mungkin akan berpecah suatu hari nanti. Ada pihak yg sedang menangguk di air keruh, menanti masa je untuk semua tu berlaku, demi kepentingan diri & poket masing2..

    0

    0
  25. greenfingers says:

    xphm kenapa itu pon nk kecik hati? sensitip sgtla.. igtkan apa bnda la yg nurul ni ckp,rupanya ayat tu je,lgpn dia ada mention psl transformasi..ada ckp ayat daif better gantikan kurang maju,samala tu..cthnya mcm mengata org tu gemuk, kecik ati..tp klu ckp org tu kurang kurus,ok sketkah?senang ckp nurul ni ayat dia cmnila,milah (bkn nama sebenar) sorg yg gemuk,tp skang dia dh kurus..milah akan terasa ke?sb dia dh kurus,watpe nk terasa?lgpun,itu kenyataan dia gemuk dl..apala aku tersasul ni

    0

    0
  26. Bintulu Daif says:

    Ek eleh yang tu pon nak melatah…. dah memang daif, nak buat mcm mane… she telling the truth. Buat apa nk kecik hati? Apa nk jadi ngn org malaysia ni, sikit2 nak touching, pe daaaaa…… Kan dia kata dulu tempat ni daif, bukan sekarang.. hadoo kamu org pon skolah tinggi otak letak kt lutut…. Semua tempat bermula dengan daif lepas tu maju sikit demi sikit, xde nyer maju terus…. Cakap org xpergi sekolah tp yang pergi sekolah same 2x 5 dengan org xpergi sekolah…

    0

    0
    • grammarguru says:

      she telling the truth.sikit2 nak touching.touching sapa dik?nurul?ahhahahha.mu sekolah tinggi ke english mu cantik sungguh.

      0

      0
      • haha grammarguru gedik says:

        hebatnya english ko nk tegur english org, haha..

        0

        0
      • koyangbrokeneng says:

        btol la ayat die she telling thr truth.. ko yg buta tk thu baca. ke tk thu bi tp bt2 pndai bt.. booooooo.. you re freakin noob mann!

        0

        0
  27. Diana says:

    This is not about being manja or being overly sensitive, this about the fact that kalau buat liputan kena hati2 pilih ayat. Tipu la kalau something about semenanjung diberi ulasan yang sama tak ada yang melenting. Memang dia dah minta maaf, ok la tu, maafkan dia tapi tak usah la those yang komen kat sini tambah garam kat kat luka kata kami Sarawakians ni manja sangat la, sensitive sangat la. Facts: East Malaysia banyak menyumbang hasil bumi dan wang kepada pembangunan semenanjung, ramai sarawakians yang educated and tak poyo macam komen2 mereka yang suka menghina east malaysians and tak sedar kita ni memang satu Malaysia pun, baru jer lepas Merdeka, gaduh balik,jangan lupa kami head hunters, semangat perjuangan tu kuat dlm diri. Tak salah rasanya kalau ada yang terkecil hati minta dia minta maaf, hak asasi manusia.Lagipun dah nama negara kita berbilang bangsa and agama, memang kena paham konsep tolerance and accepting.

    0

    0
    • Kalau kita tgk sejarah, serawak n sabah yang terkinja2 nk masuk semenanjung kan? Sebab nk merdeka… so don’t forget about that….

      0

      0
      • homiee says:

        yg dr China tu pun terkinja2 nak dok malaysia. we sure cant forget about that too.

        0

        0
      • shana says:

        kau nie mesti failed mata pelajaran sejarah kn… so kau baca buka sejarah malaysia balik.. tak pun kau google search je… tak pu kau nie memang bodoh… tak reti nak baca… oh ya.. lupa pulak.. kau cina.. tak pandai pun bahasa melayu… kau tahu tak maksud bodoh dan tolol.. kalau tak tahu kau tengok cermin.. haaaa…itu lh maksud bodoh dan tolol..

        0

        0
      • org borneo says:

        aku panas hati bila org yg xcukup ilmu macm ko ni.. org Borneo x pernah pun minta masuk malaysia OK…get that fact!!.. malaya tu ha yg terkinja kinja minta org borneo…brunei…singapore join….sbb apa?? sbb Tunku tau tanah malaya XDA apa2 pun yg bernilai…..nasib brunei n singapore tarik diri kalau x mungkin skrg negara ni paling mundur…so u shud thanks to us….n dicadangkan subjek sejarah di sekolah tu masukkan jugak sejarah sabah sarawak…bukan lebih kpda sejarah malaya jak huh!!…

        0

        0
      • Abby Abadi says:

        Mmg betul pun, org belah2 sane tu terkinja2 nk masuk semenanjung.. biasa la org berak tgh jalan sape nk ngaku….

        0

        0
    • homiee says:

      yang dari China tu pun terkinja2 nak hak samarata. sejarah jugak tu

      0

      0
      • sarawakian says:

        jgn hina org cina.. diorg pun org malaysia juga.. jgn la racist sgt.. kalau x sbb org cina malaysia ni xkan maju.. ingatlah tu.. dn diorg pun bayar cukai semua.. tp alih2 duit bayar cukai pg semua kat org melayu.. diorg pula dianaktirikan.. sapa x marah..dgn alasan sbb korg penduduk asal.. be fair.. semua org ptt dpt hak yg sama.. xkira bangsa apa sekalipun.. hak beragama, tmpt tinggal dn semua.. jgn takbur dn ptgkan diri sgt.. di swak x penah wujud masalah mcm korg ni..heran aku.. korg sana 3 bangsa je dh nk beperang.. kat sabah swak bangsa apa sekalipun, blh duduk semeja minum kopi sama2 x kira melayu ke, cina ke, iban, n etc.. xda nk gaduh2 pasal agama ke apa.. buka minda tu, jgn tertutup smpi hanya nmpk kekurangan org lain, tp kekurangan diri sendiri x sedar..

        0

        0
  28. boni kacak says:

    jangan risau, anda telahpun dimaafkan..haha

    0

    0
  29. Iamsarawakian says:

    To eh yeke?
    Have a look – http://www.journeymalaysia.com/islanddamaipermai.htm
    Yes, it is only for tourist attraction.. Rm300 per night.. :) but to say that we sarawakian still live on the tree, for godsake, since i was born till now (20+ years) , i didnt see any of my friends stay on the tree. By the way, i guess over there also hv few people still live on the tree. Have a look my dear ye ke - http://gelombangkick.blogspot.com/2012/07/penemuan-manusia-zaman-batu.html?m=1 anyway, peace!

    0

    0
  30. looser says:

    hek’elehh… keycoh dowhhh !!! dah memang kawasan kt situ asal nye banyak yg daif. semenjak dua menjak ny jer membangun.. semua pon kerana perubahan transformasi yg dah d buat oleh PM. kalau takk.. macam tu jer la keadaan. orang tu tak sengaja kot.. eee, keycoh lebih laa. nyampah lak aku dengan orang sarawak nyh !!!

    0

    0
    • nurul syuhada hot says:

      nyampes biar berpada tuan/puan/cik/datuk/datin.saya sarawakian.tapi saya x marah nurul sebab saya tau masa tu dia kurang knowledge pasal bintulu.n sometimes some ppl just can’t help doin mistakes. plus, i like her coz her face is pretty.oleh yg demikian,sila berdamai.not all ppl r the same k.jgn kerana nila setitik,rosak susu sebelanga.dont kecoh2 syg :p

      0

      0
    • looser is shallow says:

      dorg mmg dah membangun sebelum transformasi tu. mmg la dorg kecoh. ko ni pon satu. tak tau jgn comment. mesti ko mmg dr dulu xske kat dorg kan?? en?? en???

      0

      0
    • brahh says:

      bro, dorg tu dal lme membangun b4 plan transformasi score tu. yg ko melebih touching2 xske dorng npe.

      0

      0
  31. proudly malaysian says:

    Tengok text kata2 dia tu takde isu pun. Bukan dia menghina bintulu. Lain kali siapa yang nak terasa tu sila fahami isi kandungan tu dulu. Sendiri yang salah faham pastu nak meroyan suh org minta maaf ! Tkyah lah nak politikkan isu ni.. So kering idea haa?? !

    0

    0
  32. ayam den lapeh says:

    ingatkan org johor je yg berlagak bila ditegur.org s’wak lg teruk rupanya ek?pdhal salah cakap aje pun.org kltan gak yg cool.kena tuduh mcm2 pun marah2 manja je.kena tuduh negeri termiskin pun pm leh dtg bertandang berkali2 dgn selamat ke sana.

    p/s:Bersamamu ada penah pegi sampai ke sabah/sarawak ke?rasanya semenanjung aje kan?jarang tengok Bersamamu.tak tau.huhu.

    0

    0
  33. lalalala says:

    typical malaysian..
    bnde kecik pon nk sentap n gadoh2 bagai..
    byk lg issue yg deserve attention compared to this issue..
    grow up pls..

    0

    0
  34. peace says:

    kes ni aku rase da setel da tp dri komen2 kt ats ni da tmbul isu lain plak. Semenanung kutuk borneo borneo kutuk semenanjung, korg sedar x yg korg ni 1negara. Yg sebok2 dok tmbah2 p kutuk bintulu tu pe kes? Sape yg xhangin kalo org kutuk negeri die, kalo korg pon hangin so xyah r nk tmbah ajinomoto plak psal kes ni. Bile korg kutuk slh sebuah negeri di malaysia ni same r jgk mcm korg kutuk negara ko sndiri bcoz semua negeri ni bersatu mnjadi malaysia

    0

    0
  35. ohni says:

    Bukan salah NS pun. Biasalah manusia biasa. Kenapa nak berkira sangat wahai orang Bintulu? Jangan terlampau dimanjakan dek kata manis shj. Perkataan ‘daif’ itu sangat seimbang bila dikenakan dengan ‘transformasi/development’. Daif itu bukan kesalahan awak-awak di Bintulu. Ia menggambarkan betapa tempat itu telah dimajukan untuk awak2 di sana.

    Kalau perumpamaan seperti itu juga dikira dihina..ssh lah nak dikira aras pembangunan..lgpun ia bukan dituju pada perkauman/kenegerian. Tahu apa itu ‘Hiperbola’?

    0

    0
  36. Miss Lulu says:

    Delete la entry ni.. Karang timbul sentimen kenegerian pulak.. Ngeriiii

    0

    0
  37. Dandelion says:

    Tak yah la post benda ni… Bergaduh satu Malaysia kang…

    0

    0
  38. NAZ says:

    Editor should check the script before its going live on screen… Human mistake… Simple… Apologize taken… End of story…

    0

    0
  39. Prince Noob says:

    dah la org dah minta maaf maafkan je la…

    0

    0
  40. Sarawakian says:

    Skadr jua kamu ani eih. Atupun kan di kelaikan. Dui nganya. Relax sja bh. NSNA tu terlaps ckp jak tu bh. Nda pyh tah dijadikan isu. Kita senegara

    0

    0
  41. combi says:

    walaupun aku penduduk bintulu,walaupun NSNA ckp bintulu ni DAIF..and for me”ADA AKU KESAHHH”…janji aku dpt membahagiakn wife akuuuu….

    0

    0
  42. admuhammad says:

    manusia takkan pernah sunyi daripada melakukan kesilapan sama ada sengaja atau tidak disengajakan..maafkan la dia..setel masalah..

    0

    0
  43. shana says:

    I love bintulu… bukan saja kaya dengan hasil bumi.. tapi kaya dengan budi bahasa… tak baik bergaduh… saya nie org sarawak.. tapi stay kat semenajung… saya amat bangga betapa harmoni nya saya dengan kengkawan saya kat sini… Mereka pun hairan dengan kata2 nurul… tapi

    0

    0
  44. maya says:

    kecoh je..klu dok kutuk2 negeri kelantan daif la..miskin la..mundur la..xpe plak.org kelantan x kecoh pon.adoi.

    0

    0
    • yra69 says:

      sebab menteri korang tak care dgn korang tula pasal. bestt nye smpai dato tiong and yb lain msok cmpor hal ktorg. kau adeE????

      0

      0
  45. shana says:

    kawan semenanjung cakap… kepada sesiapa yang kata org sarawak tinggal kat atas pokok… kat semenanjung takde pokok ke..?? takde yang pernah tinggal kat hutan ke..?? die suruh buat google maps dulu.. kalau die org tinggal kat atas pokok.. takde lh kayu balak.. takde perabot… sebab pokok tu dh siap buat rumah.. hahahahahahaha… kesiannye.. ada jugak yang maju tapi tak erti nk buka google maps… hahahahahahahahaha… so kita maafkan lh nurul syuhada ok… lepas nie personaliti tv harus peka dengan isu sebegini.. peace to malaysia.. proud to be sarawakian.. yang dh lepas tu kita lepaskn lh.. korang nk ke kita mcm negara yang lain.. berperang… malu lh… sepatah kata maaf lebih baik dari sebilah pedang.. diharap isu menghina tak timbul lagi… sarawak ke.. sabah ke.. semenanjung ke.. sama juga berdarah merah.. takde pun berdarah emas.. luaskan pemandangan.. luaskan ilmu pengetahuan.. luaskan pemikiran.. lapangkan hati.. insyaallah.. malaysia maju sejahtera seperti sedia ada..

    0

    0
  46. aLLy says:

    erk, adakah yang marah bagai nak rak, yang buat group FB bagai, yang hentam NSNA gila2 nih, org Bintulu ke? Ke saje nak menangguk di air yang keruh nih. Nampak dua tiga komen dari org Bintulu, relaks je diorang. Yang lelain plak yang lebih. Adesssss…

    0

    0
  47. yang says:

    tak pa…aku maafkan

    0

    0
  48. Bintulu says:

    org semenanjung banyak cari makan kat BINTULU. tengok jer cikgu2 kat Bintulu, siap buka bisnes lagik tu! yg keja kat petroleum oil and gas, dan projek2 industri, org semenanjung berpusu2 masuk Bintulu nak cari rezeki.

    0

    0
  49. mak jemah says:

    itula..kata org ckp segal mulut bdn bnasa, mgkn krna tv3 penh bkmpg d kwsn kuching, miri dn sibu, apabila dbandingkn dgn bintulu memg ‘ketara’ kedaifannya bebanding bdr2 utama dSwk..tetpi pribumi Swk khasnya patut phm juak n bgs wak sbenanya ns make word daif tok, sak dak YB2 Datuk2 yg jadikn SARAWAK N Sabah tok STOK BN daknya bukak mata, arap2 jk kta tok nyalur duit k development Msia..tp pake kita kdrik xda cne tujunya.bdr2 semenanjung kecik2 jk area tp mcm2 jk dpt dpolh, kta tok Swk bukn main besar tanah beralun2 tp nk nemu segik dua bgnan baru arumbulak 10-20 tahun sekali bok daa.ya blom lagik nok diam d pendalaman nunnn..ya jaraya Miri-Marudi, hmpir 30?50?.. tahun k jaraya balak bok baru2 tok dpolah jalan..pengundi tegar BN yaa..

    gtokla..adikkakakabg sma drik kta dsrawak, dh cukup2 la kta beranok, kin jaik udah nampak kta tok koh..orgslh ngaku dh mintak maaf, maaf jk, tp pastikn xdala berulang gik, diam atas pkok ka bercawat kaa..yg nunjuk mentaliti seseorg ya umpma katak dbah tmpurung, tandahnya, xda rugi kta..sak jak spa2 big bos YB2 area ya mengelupur n molah keja kit dr duk nyman2 lm ekon, 5taun sekali bok nk ngeso muka tunjuk bait meraih undi..k..salam!

    0

    0
    • mak jemah, ktk orang cney? pernah pegi bintulu ka? sampey juak ktk madah (apabila dbandingkn dgn bintulu memg ‘ketara’ kedaifannya bebanding bdr2 utama)

      kamek orang mmg maafkan Nurul Syuhada. Lagipun masa buletin utama malam tadi TV3 dah mohon maaf.

      0

      0
  50. Anonymous says:

    things happened..she apologizes..setel!

    0

    0
  51. kami anak bintulu. says:

    sy bangga jd pduduk bintulu..sebab nurul syuhada dah minta maaf secara terbuka.. yg salah kita maafkan.. manusia x lari dari buat salah..jgnlah kita terus menghukum antara satu sama lain..

    0

    0
  52. ade ku kesah..ade ade says:

    aduihhh.itupun kecoh. org msia hati kecik..huuhuh. nak sensitif pun tengok lew tempat sikit..
    cane nak maju nih..cane nak matang nih..cane nak makmur nih. cane cane cane.???

    0

    0
  53. ko ader says:

    KESIMPULANNYA DI SINI DAN PENGAJARAN BUAT PARA PENGACARA SAMADA YANG SUDAH BERPENGALAMAN MAHUPUN BARU:
    A) SILA BUAT KAJIAN TERLEBIH DAHULU SEBELUM MEMBUAT PENYATAAN
    B) SILA SEDIAKAN TEKS TERLEBIH DAHULU DAN SEMAK KANDUNGANNYA

    0

    0
  54. cili pedas says:

    [email protected] kat atas tu diam…korg tu dulu bkn jer tkinja-kinja mcm beruk nak masuk malaysia dah tahap mcm org minta sedekah..dah ler mrempat kat negara org,pendatang lak tu eksyen lebih..komunis..
    Lain kali NS u kene wat kajian dulu sbelum buat liputan kan xpasal2 sbb benda ni dah de yg terasa..org semenanjung xpayah ler bangga sgt kat semenanjung pun byk gak tempat2 daif..dan pemikiran yg daif gak..hari kemerdekaan hari tu dah de kes org tukar bendera malaysia..bknkah org di semenanjung gak yg lakukan tu??
    org bijak xsemestinya pandai & org pandai xsmestinya cerdik..

    0

    0
  55. nabila says:

    “terlajak perahu dapat diundur,terlajak kata buruk padah nya…” dari situ sama2 lah kita ambil iktibar dan pengajaran dari setiap tutur kata kita. Mungkin ada yang boleh menerima dan mungkin ada yang x dpt menerima. Jadi, sebelum kita ingin menggunakan satu bahasa, kita kena kaji selidik dulu bahasa apa yang kita ingin gunakan untuk menyampaikan sesebuah mesej kepada seluruh rakyat kerana media massa memainkan peranan yang amt penting untuk menyampaikan sesebuah mesej. Mungkin ada lebih sedap lagi didengar dari pkataan “daif”. Jadi,sama2 kita renungkan seketika dan fikirlah sejenak…

    0

    0
    • aku pakar sejarah says:

      ya betul, saya sokong cik nabila. sesiapa sahaja kalau digelar DAIF, pasti akan terasa hati. maka tak payah lah nak menghakimi perasaan org lain..itu hak mereka. sebagai pengacara yang profesional, anda telah membuat kesilapan yang besar.sekian harap maklum.

      0

      0
    • nabila says:

      mmg lah si dia dah mohon maaf, tp kite org cuma nak ingat kan jer lepas nie pandai2 lah susun bahasa & kata sebelum mengata.. Better si dia buat pengakuan maaf secara live melalu TV 3,mungkin ini lagi memudah kan rakyat swk memaafi nya. Jgn kerana nila setitik ,rosak susu sebelanga…

      0

      0
  56. ........ says:

    ala benda kecil jer..suhada pn dh mt mf..tu suhada y ckp..aku rasa kalau terkena y mulut lancang jdi pengacara..lagi teruk jdinya..sebenarnya nurul pn x sengaja..maafkan dia..

    0

    0
  57. Untuk anak – anak bintulu yang komen di BN ni,

    Isa pengak misom maaf, luk la megik bebat. Berbangga jadai anak vaie qatan tenga telau jadai pusat sambutan hari malaysia yang pertama. jidau prnh diadakan mai sibau thn 2000 atau 2001, kurang pasti tp inah penutupan sambutan hari kemerdekaan. Jom telau memeriahkan sambutan hari malaysia. mungkin telau qalak terlibat mai mah – mah acara.

    0

    0
  58. takeiteasy says:

    perkara kecik ja jgn di tiup2 bg besar laa…
    nsna pn da mnta maaf so apa lg
    ada juga org kta kelantan ngri miskin n so on tp x da apa pn dok kutuk lg kot atas adalh ni awat yg kta bintulu daif je semua nk pakat melompat smpi semua nk kna mntk maaf agak2 je la
    utk semua yg dok kutuk si nsna tu klu rsa dri bgs sgt ambk cbrn p jd pengacara utk 1 enent yg bsr mcm smbtn hari M’sia nnt ampa p jd pengacara majlis 2
    dia pn manusia biasa akn lakukn kesilapan ni pn da cukup terbaik dia akui kesilapan dia n minta maaf so jgn dok hukum n pertikai lg
    agk2 la wahai warga malaysia naa jgn jd kn isu ni satu isu yg besar ada lg isu bsr dr isu ini…terima kasih …

    0

    0
  59. mak temah cili api says:

    walaupun mak temah masuk universiti kat johor tahun 2005, masih lagi ada kawan2 yg tanya, ‘korang masih tinggal atas pokok ea?’ ..hmm..sbb tu la sebelum buat statement kena biaq pikiq btui2 dulu..ok?

    0

    0
  60. miss_malaysia says:

    salam semua..
    jangan pendekkan akal anda hanya dengan membezakan orang semenanjung itu begini dan orang sarawak itu begini..tak kira kita ni asal dari negeri mana, kita ini semua sama iaitu MANUSIA..lebih2 lagi kita ini sesama ISLAM..jangan kotorkan agama anda hanya kerana bangsa anda..memohon maaf dan menerima kemaafan sudah mencukupi..usah dipanjangkan isu dengan mengungkit2,mengutuk2 dan sebagainya..jangan ditambah lagi minyak untuk memarakkan lagi api..kan lebih elok jika anda menghulurkan air agar api itu lekas padam?

    tak kira di semenanjung, sarawak atau sabah sekalipun, bahkan seluruh dunia tetap ada MANUSIA tidak kira dia melayu, cina, india, orang berkulit putih, orang bkulit hitam yang kaya, yang miskin, yang berbahasa, yang tidak berbahasa, yg pandai, yang tidak pandai, yg baik hati, yg tidak baik hati dsb…sedangkan Allah tidak membeza2kan kita ini orang semenanjung, orang sarawak, orang sabah, inikan kita pula yang sibuk mengangkat2 kebaikan diri d kalangan sesama manusia..malulah sikit dengan Pencipta kita…

    kalau beginilah sikap orang Malaysia, 55 tahun merdeka hanyalah sia-sia..merdeka tanah daripada dijajah, tapi pemikiran tetap tidak merdeka…mungkin juga kita ini tidak lama lagi akan berperang sesama sendiri hingga musnahlah negara bernama Malaysia..bila sudah musnah,masing2 dengan negeri masing2.. bahagialah anda? itukah yg anda inginkan selama ini? setelah berpuluh tahun kita bergabung? di mana semangat cintakan negara apabila masing2 mengutuk negeri masing2.. astaghafirullahalazim…

    0

    0
  61. Kilo says:

    “tanya sama pokok,apa sebab goyang nanti jawap pokok…………” sekarang nie, manusia terlalu advance dlm pemikiran tp tidak semua nya.. tengok lah dlm berita2 tempoh hari ada y g sanggup pijak gambar PM & ISTERI dengan muka yang tak tahu malu, lepas tu bawa bendera yang entah apa,dengan senyum yang tolol.. FIKIRLAH…….

    0

    0
  62. Anonymous says:

    Saya rasa perkataan daif itu memang sesuai jika kaw itu dulunya serba kekurangan dan sekarang sudah ada perubahan ke arah kemodenan. Daif kan maksudnya lebih kurang serba kekurangan mengikut kesesuaian ayat dan keadaan ayatlah. Saya bukan pro Nurul Shuhada dan tak tgok pun program tu tapi kalau tgok ayatnya tu memang rasa tak salah pakai perkataan tu. Jangan lah terlampau emosi sangat sebab rasanya program tu bukan utk menghina penduduk2 kaw tu kan

    0

    0
  63. VVV says:

    KEPADA org semenanjung, jangan la terlalu banggakan kemodenan kat kl tu… ingat kami org kat sarawak ni tak dapat hidup ke kalau keluar malaysia?? kenapa mesti membeza bezakan sabah.sarawak dgn semenanjung malaysia..?? sedangkan kita 1malysia…. ingat kami hairan sangat ke dengan kemodenan kl tu?? mmg DAIF tak la sensitif isu bagi anda, tp YA bagi kami penduduk sarawak…. sebetulnya SEMENANJUNG LEBIH DAIF DARI BINTULU..

    0

    0
    • Anonymous says:

      dorang tak dapat nak terima kenyataan yang dorang tu lebih daif dari bintulu..kalau sarawak nak independent sendiri pun aku tak heran..tak sedar dek untung langsung..kalau tak dari hasil petroleum LNG tue dari dulu..sampai sekarang pun dorang tak maju…

      0

      0
      • rakyat bersyukur says:

        terima kasih la bnyk2 kepada bintulu sbb da bagi semenanjung hasil korg, xtau la korg mmg bodoh or baik hati tp mengungkit apabila korg bersetuju nk bg hasil korg kat semenanjung. bongkak riak konon kaya sgt tp daerah bintulu xde la maju mne pon, pdn muka!!!

        0

        0
    • vaie segan says:

      betul ya. sigek semenanjung ya gik daif dari bintulu nok sigek bandar jak. sigek bandar bintulu lah nok sponsor klcc apa semua ya. nang sik tauk diuntung sidak semenanjung. mun sabah sarawak kuar malaysia, siney sidak mok dapat duit? mun sabah sarawak sikda dalam malaysia aku gerenti malaysia DAIF macam vietnam, kemboja, myanmar, indon. silap2 orang semenanjung gago datang sarawak mok jadi cleaner dengan orang gaji.

      0

      0
  64. wkm says:

    im sarawakian.sbnrnya issue ni tak besar sgt. kpda yg buat slh,minta maaf..kepada org srwak pula maafkanlah.. tak usah kta d blog ini nk berbalah antara kita..kita dh merdeka 55 tahun tp apa buktinya? perpaduan kaum semakin truk.. semenanjung without borneo,xkan kemana..n borneo without semenanjung pun xkan kemana.. korang sedar tak yg blog ni ibarat umpan bg menyemarakkan lg kepanasan api yg membara? so, jgnlah trus mgutuk each other..suppose to be we motivate each other here..but xtau u guys lar..if u oll think that quarrel is good,than proceed.. jgn jer skrg kita tgk ngra org bperang sesama kaum,den esok luse ngra kita pun sma .. tym tu br nak berpadu?br nk rs bsyukur?br nk sling tlg menolong?

    0

    0
  65. mizi says:

    aslkm… aku org serawak… oleh kerana isu tok dah agak panas..aku mwakili org serawak..dan kerana aku minat dgn nurul tok. jadi aku maafkan nurul…..

    0

    0
  66. Strange Déjà Vu says:

    Sebenarnya parti politik yang memperbesarkan isu ni. Faham2 je lah, ada kaitan dengan TV3. Memang pihak yang lagi satu menyelam sambil minum air la. Politik ni semua sama je kalau bab ambil kesempatan.

    0

    0
  67. maafkan kami says:

    rileksla. sikit skit sebut nak keluar Malaysia. sensitif sangatlah. cuba tanya diri korang sendiri apasal sarawak tu tak berapa nak maju padahal, sumber galian banyak, balak banyak. salah korang sendiri sebab pilih pemimpin yang korup. Si Taib tu ngan kroni dia, kaya gila2, jadi CM dah berpuluh puluh tahun tapi still tak mau turun. Jangan tuduh kami punca sarawak mundur kalau yang merompak hasil sarawak tu ialah anak sarawak sendiri. Kalau nak ikutkan, kami orang semenanjung pun bengang jugak. kami orang Malaysia tapi bila kami datang sarawak rasa macam orang Indon je. datang still kena tunjuk passport, macam aku ni lagilah kerja kat pelantar, bila sampai kat situ, orang sarawak usha kami orang semenanjung ni macam nak telan je. seolah olah kami ni datang nak merompak. padahal kami kat tak pernah layan orang sarawak kat semenanjung macam tu. rileksla. takkan sebab satu dua orang punya mulut, korang nak cap semua orang semenanjung sama.

    0

    0
    • sarawakian says:

      sapa ckp org semenanjung x penah layan kami org mcm tu? sbb kena layanan mcm tu la kami org sarawak jadi mcm ni.. asal dtg sana je, start la yg cetek ilmu, yg bongkak, yg sombong, yg alang2 kaya, yg bodoh x tau apa, yg belaja tinggi2 tp bodoh betingkat2 tanya soalan yg menghina dn merendahkan org sarawak.. ada ke ptt tanya btl ke org swak pkai cawat je, tinggal atas pokok, pg semenanjung pkai bot ke? adusss.. x tau nk marah ke nk gelak, kesian plak tgk.. x penah kuar dr rh agaknya.. pastu racist gila, yg melayu asyik marah cina ngan india, yg cina ngan india asyik marah org melayu, yg melayu asyik ckp pasal hak ngan ketuanan melayu diorg.. culture shock dibuatnya.. bukan culture shock apa, kat swak x penah lg timbul isu mcm ni smpi le jejak kaki kat smenanjung tgk org sini mcm mana layan satu sama lain.. pastu masa dtg semenanjung kroni2 melayu x abis2 bawa bedebat pasal agama pastu hina agama kristian… x malu ke korg layan org mcm tu? hebat sgt ke korg smpi pandang rendah org lain smpi mcm tu.. sy sblm dtg smenanjung x penah tpikir akan terima layanan begitu..

      0

      0
  68. maafkan kami says:

    kami pohon orang sabah sarawak , maafkan si nurul dan maafkan kami orang semenanjung kalau ade yang kami cakap korang terasa hati. kita ni kan adik beradik, sedangkan lidah algi tergigit.

    0

    0
  69. Anonymous says:

    Sorry to say..sedaif-daif rakyat kat Bintulu..dorang tak pernah pun sampai masuk rancangan BERSAMAMU..dorang tak pernah pun complain betapa susah nya hidup dorang..so next time sebelum nak mengomen yang macam-macam tentang tempat orang, better buat research dulu…

    0

    0
    • kilo says:

      gua sokong lu.. sedaid-daif BINTULU,rasa nyer tak pernah pula rakyat bintulu minta simpati melalui rancangan BERSAMAMU….

      0

      0
  70. Lala says:

    nara ni.. xyah la letak sini tentang n3 ni.. makin ramai org tahu n terasa hati. tambah2 lagi dgn komen2 panas dr pembaca.

    0

    0
  71. Pemerhati says:

    Kesimpulan yang aku boleh buat, kenapa negeri/tempat pengeluar minyak/gas terkenal dengan kedaifan? Aku tak nafikan orang2 dari negeri/tempat tersebut sangat/mungkin berduit, tapi apa kemajuan ifrastruktur yang telah dicapai hasil duit minyak/gas? dulu kelantan. Now bintulu? Mana pergi lesapnya duit royalti yang sepatutnya diterima oleh negeri/tempat tersebut yang sepatutnya digunakan untuk kemajuan setempat? Padahal bukan baru semalam diorang discover minyak/gas kat situ. Adakah masuk poket seseorang, lalu semua senyap? Atau ini konspirasi politik semata? Kelantan tak terima royalti sebab minyak kelantan dibawa masuk melalui siam/terengganu, tapi apa pula cerita bintulu?

    0

    0
  72. Anonymous says:

    Cuba tukar ‘Sarawak’ ke negeri korang, apa yang korang rasa? Don’t know, don’t talk. Ini adalah satu pengajaran sebenarnya.

    0

    0
  73. wak lu says:

    dua dua pun bodoh. baik semenanjung, baik sabah sarawak. sebab satu perkataan, 4 huruf tu aje. sanggup berparang berbunuh. bodoh piang punye orang.

    0

    0
  74. Eija YTD says:

    Salam 1 Malaysia.

    Sebagai RAKYAT MALAYSIA amnya dan ANAK JATI BINTULU khasnya, Saya mewakili anak jati Bintulu dan Sarawakian dengan ini maafkan Nurul Syuhada Nurul Ain. Saya percaya, Nurul tidak bermaksud untuk menghina Bandar Bintulu. Mungkin Nurul boleh gunakan perkataan lain yang lebih sesuai untuk menggambarkan Bandar Bintulu.. Nurul Syuhada Nurul Ain, sama seperti kita, manusia biasa yang tidak lari dari kesilapan. Jangan sewenangnya kita menjatuh hukum sesama manusia. Dia, sama seperti KITA, yang ingin diberi PELUANG .Ya, peluang untuk kita MAAF , MEMAAFI sesama manusia, tidak kira apa juga agama, dan bangsa. Malaysia sudah pun 55 tahun merdeka. Sayangilah Negara kita. Jangan kerana perkara seperti ini, kita gadaikan KEAMANAN Negara. Saya berharap supaya perkara seperti ini tidak memecahbelahkan hubungan sesama kita Rakyat Malaysia. Pendapat saya, dari hamba-NYA yang serba kekurangan. **SAYA SAYANG MALAYSIA**

    0

    0
  75. Bang nara ooo bang naraa~ ade baiknya abang nara off comment utk entry ni atau delete je entry ni… abang nara sdr tak entry ni sedikit sebanyak memecah belahkan and mengundang kebencian dikalangan rakyat semenanjung & Borneo…huhu

    cukup2 lah web abg nara ni affect artis je.. jgnlah melibatkan perpecahan rakyat malaysia pulak :(

    0

    0
  76. Mak kau says:

    wei wei…wei…ni dah merabe-rabe sentimen kenegerian & perkauman dah ni….kalau ISA tau kang …naye korang…aku tak tau pun kes ni wujud sebab dari zaman dinosaur lagi tak tengok TV3 … sebab Media pro kerajaan nie slalunye penipu

    0

    0
  77. orang sarawak says:

    bodo..cakap ikut suka ati je..samalah TV3..paloi…

    0

    0
  78. Tut says:

    LAsek kui tua.. ken ba tih. Mehagoh seng bara Bintulu Daif…Chooooi! Abe..abe.. dan akak2 meh datang Sarawak kita tengok siapa yang daif…siap ko bawa guni pakai tapau tanah ke..tapau hasil2 sarawak ni bawa balik smnanjung. sah..2 sah2 kau kaya cepat dapat dato’ wooo… Sarawak ni payah dapat dato coz Dato kat sarawak ni mmg banyak process utk dapat… berkualiti tu.

    0

    0
  79. Khairul says:

    Others jgn nk melalut dgn isu ini.very simple dh salah minta maaf settle.melayu mmg sensitif sesama mereka.dgn yg lain ok je

    0

    0
  80. bintulu daif says:

    wahai org bintulu yang bodoh dungu..bende kecik macam tu pun korg nk kecoh2 kn..kalau korg nk tau tmpt korg tu daif ke x, pegi lh ke tmpt org lain.
    bandingkan sendiri..
    bodoh ppunyer bintulu..

    0

    0
  81. lantakpilah says:

    sejak ada fb & twitter, semua benda nak kritik, jatuhkan maruah & terus nak menghukum org. manusia mmg suka dipuji melambung2… tp bila silap sikit… maki xcukup sekapal… panggg!!!

    0

    0
  82. anak swak says:

    woiii! napa panggil org bintulu bodoh? engkau tu yg bodoh. Kami dh maafkan Nurul tapi bagi yg beri komen2 kat sini, sy nak bgtau, jgn nak kutuk negeri org. Cermin diri sendiri. Sekolah tinggi ke setakat cukup mkn jer. Org Swak x pernah melawan & x pernah nak cari lawan. Nak kutuk, kutuk la kerajaan. Mereka yg x bangunkan Negeri2 di Swak. Lagi satu, org swak x pernah lagi minta derma sampai masuk TV. Korang pikir2 la… Petani & penoreh getah lagi byk duit dari org kerja pejabat tau.. sb apa..? Sebabbbb.. dia x berhutang, x pakai credit card. Buat rumah batu pun pakai cash tau… Cakap x serupa bikin. Main sedap mulut jer..Ada otak pakai la.. mcm x ada agama.

    0

    0
    • Neng says:

      Awak pun mcm org xde agama nak marah2.. X pernah belajar kawal marah ke? Benda kecik je pun nak kecoh2! Org lain pun kena kutuk jugak tapi tak de pun nak kecoh

      0

      0
  83. biskut says:

    alahai, hanya kerana satu perkataan ‘daif’,kita nk bergaduh dan bertekak? mungkin kerana terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa. tp Nurul hanya insan biasa, xhairanla kalau kdg2 die buat silap. mungkin masa buat liputan tu nurul penat atau kurg berfikir, seterusnya terlepas cakap. tak perlu nk ckp smpai ‘luka berdarah kembali’ pilu2 bagai. geli baca.kalau kita berada di tmpt dia, mungkin kita akn buat kesilapan yg lebih teruk. soal org2 sarawak yg sibuk menunjukkan negeri mereka sangat maju dngan rumah atas pokok rm300 semalam tu, eh awk ingat negeri lain xde keistimewaan jugak ke? kat KL ni pn ade mcm2 tarikan pelancong. contohnya hotel gold coast, klang yg mencecah rm500 semalaman. setiap negeri ada keistimewaan masing2. mungkin Kuala Lumpur kurang dipenuhi alam semula jadi mcm sarawak, dan KL dilihat lebih membangun kerana pembangunan yang pesat di sini. dan saya xmenafikan di KL ada lagi rakyat yang daif, tetapi mereka daif kerana mereka KURANG mampu untuk membiayai kos2 hidup di bandar. mungkin itulah risikonya apabila hidup dalam negeri yg pesat pembangunannya. jadi bersyukurlah rakyat sarawak kos sara hidupnya MAJORITINYA adalah mampu. Jumlah penduduk pn berbeza.

    sempena kemerdekaan ke-55 ni, berfikiranla dgn lebih matang, tunjukkan semangat patriotisme anda, jika bukan kita yg nk cintakan negara sndiri, siapa lagi? ingatilah jasa2 pejuang tanah air dulu yg bnyk berkorban termasuk menyatukan sabah dan sarawak dengan negeri2 persekutuan tanah melayu. xkan kerana satu perkataan, rosak bangsa dan perpaduan? nurul hanya tersilap cakap, dan dia sudah pun meminta maaf. ambillah situasi ini dari sudut positif, contohnya jadi pembakar semangat untuk rakyat sarawak terus memperkenalkan negeri mereka kpd umum untuk menunjukkan mereka bukan seperti yang digambarkan kerana saya pasti ramai lagi tidak mengetahui keistimewaan2 negeri anda :) Nurul juga dpt ambil iktibar utk lebih berhati2 dlm kerjaya selapas ini. setiap yg terjadi ada hikmahnya, jgn kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

    0

    0
  84. sayur sawi says:

    memang ler slama ni terlalu byk kata2 penghinaan yg org semenanjung lemparkan pd org sarawak dan juga sabah..dah slalu sgt dengar org semenanjung kate kami ni tggal atas pokok,pakai cawat..habis tu org semenanjung bogel jer [email protected] sengaja buta xnampak rumah kat s’wak..semenanjung lagi teruk org mkn nasi korg mkn dadah..org jual sayur korg jual diri..dtg tempat org suka hati jer cakap org itu ini..pe ingat negeri sendiri bagus sgt ke..kat semenanjung pun msih ramai yg mrempat,miskin papa kedana..yg dtg kat sarawak ni ramai dari golongan miskin dari semenanjung tp belagak kaya kat tempat org..dah ler bodoh sombong,pengotor lagi..org semenanjung ni xpernah2 habis nak hina & myakitkan hati org2 kat s;wak n sabah dari dulu lagi..org diam buat suka hati lak..bila org balas baik tau gak korg sakit hati mcm tu ler perasaan org bila kita suka hati nak mngata org lain..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Betul 2…time g kl hri 2…pun masi gak orng kt sn tny ” orng sbh n srwk ni tinggal ats pokok ker”mmmmm pelik tul…mcm x pkai otk…

      0

      0
  85. Whatever says:

    Whatever lah korang. Korang duk Sarawak ke, Kolumpo ke. Korang orang kaya-raya gaji berpuluh riban ke, miskin daif ke.

    In the end kita ni semua nanti kat tempat yang sama jugak. Kembali ke tanah. Dalam kubur. Malaikat tak tanya pun “Kau orang bintulu ke kolumpo?” Takdanya korang bawak gaji berpuluh riban tu dalam kubur k?

    0

    0
  86. kubis bunga says:

    aiks…ada yg terasa ke…hehehe….
    lain kali cakap biar berlapik..jangan main hentam org kalo xnak org hentam balik kat kita…dtg tempat org jaga ler tutur kata tu xde ler org akan mengata kita memanjang nanti..-gamal jai parai enggai..ngambis ke berau.-

    0

    0
  87. sarawakian says:

    saya pun org swak…
    jangan la cepat meroyan mcm Abby Abadi…. saya rasa x salah ayat nurul sbb Bintulu sebelum nie memang x maju tapi skrg dah ada improvement……. walaupun Bintulu penyumbang gas terbesar di dunia sekalipun tetapi asalnya memang tidak membangun.. so apa yang Nurul ckp tu tidak salah…. belajar la memahami dan jgn lah cepat melatah….

    0

    0
  88. kereta kebal says:

    cecilia cheung(cina pengotor)..tu yg bagi komen xberakal..cina kan xmandi pagi..semua berbau..hehehe

    0

    0
  89. Kereta Kebal Bebal says:

    Boikot jer la TV3 suku tu..hiksssss

    0

    0
  90. Faiz says:

    Bintulu spt jg daerah lain di sabah dan sarawak mmg daif, ketinggalan dan agak mundur berbanding semua negeri malaysia barat kerana dipinggirkan dan dilayan spt kelas 3 olh kerajaan melayu umno dan bn sejak merdeka. Mrka pastikan hasil ekonomi disapu dan dilarikan ke msia barat tetapi berikan sisa2 kpd sabah dan sarawak. Sengaja membiarkan mundur agar senang diperalatkan dan ditindas secara halus sama spt dasar kolonial british semasa era kolonial dahulu.

    0

    0
  91. :) says:

    sedih lihat statement from some of the “cetek ilmu” west msian kat atas terhdp swk..aku akan sokong swk keluar dr malaysia hari ni jugak!

    0

    0
  92. kereta kebal yg lagi kebal says:

    sabah pun nak keluar gak ni…kalo ler terbongkar segala2 rahsia di sabah ni..hmmm…tp xplu semua ler..kalo rahsia yg satu ini terbongkar mengenai sebuah perkampungan di sabah…mmg habis ler parti politik ni…kemungkinan besar ramai yg akan sakit hati dan xmustahil berlaku rusuhan nanti..sbb perkara ni melibatkan ssuatu yg sensitif..hanya Allah yg tau..malaysia hanya merdeka dari segi negara tp jiwa masyarakat kat malaysia ni masih belum merdeka lagi…

    0

    0
  93. whatever ~ says:

    Santet je dia / guna2 bg jd gila. Bru dia tau tggi k rendah langit tu. Ko tgklah bitch!

    0

    0
  94. jey says:

    bintulu memang tak daif.tapi tengokla kawasan lain kat swak.DAAAIIIIFF tak sudah2.entah bila la nak maju.dapat pemimpin kaki peras ugut.

    0

    0
  95. ally says:

    kpd semua org yg tlibat jgn la bgaduh lg. swak ke sabah ke semenanjung ke semua kita sama. kita kan satu malaysia…gaduh x boleh pun nk selesaikn mslh…

    0

    0
  96. Anonymous says:

    Sedehla baca ruangan ni.Awak semua memang saling benci membenci antara 1 sma lain ke?

    0

    0
  97. Anderson says:

    Kalau baca ayat tu semula…bukanlah satu isu yang besar. Fahami ayat tu betul-betul, “telah melalui proses transformasi” itu menunjukkan “daif yang berlaku – bukan sekarang..” semua kawasan juga telah mengalami keadaan ‘daif’ satu masa dulu…dan keadaan itu telah berubah kepada keadaan yang baik… berfikir dahulu sebelum mengusul sesuatu.

    0

    0
  98. Incredible points. Great arguments. Keep up the amazing
    work.

    0

    0