Written by AbangNara | July 26th, 2019

Kebanyakkan golongan muda di Malaysia kini mempunyai citarasa yang lebih `global’ dan memilih hidangan Jepun dan Korea sebagai makanan pilihan mereka.

1

Oleh sebab itu, sudah menjadi trend golongan muda kini yang `gila’ makanan Jepun hingga telah membuka ruang kepada ramai pengusaha makanan membuka restoran sajian makanan negara matahari terbit itu. Sebabnya? Rasanya boleh diterima oleh semua orang di Malaysia.

2

3

Makanan Jepun kegemaran semua rakyat Malaysia

Oleh kerana kepopularitian, maka wujudlah kedai serbaneka seperti FamilyMart yang berasal dari Jepun. Siapa tak kenal kan, Oden Family Mart, Aiskrim Green Tea, dan juga yang terbaru, Bubble Tea yang kini masih hangat diperkatakan.

4

Jika anda sukar untuk berhenti mengambil minuman “bubble tea”, anda mungkin boleh mempertimbangkan pelbagai minuman alternatif yang jauh lebih berkhasiat, dan yang paling penting menyegarkan!

Teh hijau beri tenaga ‘fresh’ untuk diri sendiri

5

Ramai yang berpendapat bahawa minuman teh hijau adalah alternatif yang lebih bagus berbanding denang minuman bergas ataupun…bubble tea. Selain daripada menyegerakan, ia juga dikatakan mampu membuang segala radikal bebas dari badan.

Teh hijau Oyoshi terkenal

Oyoshi adalah jenama teh hijau yang bermaksud ‘lazat’ kini antara teh hijau sedia diminum yang semakin digemari rakyat Malaysia kerana ianya sangat menyegarkan.

6

Teh hijau telah menjadi semakin popular dalam kalangan golongan yang sentiasa menginginkan khasiatnya. Teh hijau Oyoshi dibuat khas buat pengguna menikmatinya dimana-mana sahaja sambil menikmati makanan Jepun kegemaran semua.

100% dauh teh organik

Oyoshi yang merangkumi manfaat kesihatan teh hijau dengan perisa menarik ini dihasilkan daripada 100% daun teh organik yang ditanam di ladang organik yang mendapat pengiktirafan dan hanya menggunakan bahan semula jadi.

5 perisa teh hijau Oyoshi

7

Rangkaian teh hijau Oyoshi di negara ini terdiri daripada perisa asli, lemon madu, teh hitam, laici dan sakura strawberi.

Pemadanan perisa teh hijau Oyoshi bersama makanan Jepun

Tidak semua orang tahu bahawa terdapat konsep untuk memadankan perisa teh hijau Oyoshi dengan makanan Jepun kegemaran semua ini.

Kami akan kongsikan tips untuk anda memadankan teh hijau Oyoshi dengan beberapa makanan Jepun kegemaran ramai.

Tips memadankan perisa teh hijau Oyoshi dan makanan kegemaran anda:

OYOSHI Green Tea dan Sushi

8

Ini kerana teh hijau perisa asli berfungsi untuk membersihkan minyak dalam mulut seseorang setelah makan beberapa jenis sushi.

Teh hijau bertindak sebagai agen pembersih, seperti gari (halia diasinkan) yang juga hidangan yang berfungsi sama seperti teh hijau asli.

OYOSHI Honey Lemon Green Tea dan tempura

9

Semasa menikmati makanan laut seperti udang tempura, pasti anda terhidu sesuatu yang hanyir. Bagi menghilangkan rasa dan bau hanyir ini, Oyoshi perisa lemon paling sesuai untuk diambil semasa menikmati ‘seafood’.

Apabila anda mengambil asid (seperti asid sitrik dalam jus lemon), ia akan bertindak balas dan membentuk garam ‘Amine’. Garam ‘Amine’ yang tidak mempunyai bau ataupun rasa hanyir. Selepas ini anda bolehlah menikmati tempura udang, tanpa ada rasa dan bau hanyir lagi.

OYOSHI Lychee Green Tea bersama oden

10

Sambil menikmati oden yang tengah panas dan juga pedas itu, nikmatilah Oyoshi perisa laici untuk menghilangkan kepedasan dari perisa laici ini. Ia mampu menghilangkan kepedasan semasa anda menikmati oden.

OYOSHI Black Tea bersama Takoyaki

11

Ianya sangat sesuai disajikan dengan takoyaki kegemaran ramai kerana ia memiliki rasa yang seimbang. Beraneka dan mempunyai aroma yang kuat.

Oyoshi Sakura Strawberry bersama kek atau pastry Jepun

12

Keseimbangan rasanya begitu menyegarkan, dengan rasa manis dan sedikit masam. Paling sesuai dinikmati bersama kek manis atau pastri kurang manis dari Jepun kegemaran ramai.

Kini anda berpeluang menikmati rasa teh hijau asli dari Oyoshi bersama rakan dan keluarga pada bila-bila masa, dimana jua.

Ramuannya menggunakan 100% daun teh hijau asli yang disemai dalam ladang yang dijana secara organik. Dari situlah lahirnya resepi teh hijau sebenar dari Jepun paling mahsyur.

13

Jangan lupa singgah Pavilion KL Hujung Minggu Ini

14

Sempena Japan Expo Malaysia yang bakal berlangsung hujung minggu ini, Oyoshi sedang mengadakan promosi dan pelbagai aktiviti menarik di Tingkat 3 (Dekat Pintu Masuk Utama) dan Tingkat 6 (Depan Tokyo Street) di Pavilion Kuala Lumpur.

Boleh menang Nintendo Switch dan pelbagai produk rasmi Oyoshi. Nak try menang? Beli je 2 botol Oyoshi, boleh dapat satu peluang untuk cuba mesin Gatchapon tu, mana la tahu nasib menyebelahi anda hujung minggu ini.

Korang juga boleh dapat lukisan karikatur di kedua-dua booth Oyoshi. Kita jumpa hujung minggu ini!



PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

1 responses to Nikmatilah Oyoshi Untuk Kekal Segar Sambil Makan Makanan Jepun ‘Feveret’ Anda

  1. lilo says:

    Bubble tea is not from Japan. Its from Taiwan.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini