December 3rd, 2019

Kisah rumah tangga Da’i Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad berkahwin kali kedua dengan seorang janda anak lapan mencetuskan kontroversi hangat. Rata-rata netizen mengecam tindakannya berkahwin lagi sedangkan isteri pertamanya sedang sarat hamil anak kedua mereka.

dai farhan kahwin janda

Menurut Farhan dia pernah dipelawa oleh 18 orang wanita yang berhasrat untuk menjadi isteri keduanya sebelum ini, tetapi dia terpaksa menolak kerana tidak ada keperluan untuk berkahwin lagi. Namun, dia tidak mempunyai kekuatan untuk menolak takdir dan ketentuan Allah SWT yang sudah menetapkan jodohnya dengan wanita ke 19 yang kini sudah bergelar isteri keduanya.

dai farhan

 

 

Apa yang membuatkan netizen lebih marah dan menyampah ialah apabila Farhan mengatakan pertalian cintanya dengan isteri kedua diibaratkan seperti kisah cinta Nabi Muhammad SAW dan Khadijah.

“Tak layak samakan dengan kisah

cinta Rasulullah”

dai farhan kisah cinta nabi muhammad

dai farhan kisah cinta nabi muhammad

“Pergi Makkah cari perempuan atau

buat ibadah?”

dai farhan kisah cinta nabi muhammaddai farhan kahwin jandadai farhan

Respon Da’i Farhan

dai farhanSudah memberikan penjelasan secara ikhlas dan jujur. Farhan berkata, dia enggan terus melayan kecaman dan kata-kata negatif yang dilemparkan kepadanya.

Terdahulu, Farhan menegaskan isteri pertamanya itu berfikiran terbuka mengenai konsep berpoligami kerana wanita itu sendiri pernah meminta Farhan untuk berkahwin dengan rakannya sendiri. Tiada langsung timbul isu perkahwinan keduanya itu tidak diredhai oleh isteri pertamanya. Apa yang viral sebelum ini adalah fitnah semata-mata.


37 responses to “Netizen Menyampah Dengan Kenyataan Da’i Farhan, Samakan Dengan Kisah Cinta Rasulullah SAW”

  1. Nenek says:

    Nabi muhamad SAW bujang masa nikah dgn khadijah. Tapi Rasulullah x pernah madukan Khadijah. Dan perbandingan yg dibuat si farhan ni mmg x kena lgsung.

  2. debab says:

    memang la 18 kali ustaz tolak..abis yg 18 mintak jadi isteri nombor 2 tu semuanya yang tak bekerja ade anak ramai, mmg ustaz tolak mungkin sbb tak mampu..yg ke 19 ustaz terima sbb aura die masyaallah..sbb yg ke 19 ni ade duit, ade company sendiri..cube kalau perempuan pertama tu berduit ade company sendiri, ustaz pon takkan tolak..tak perlu tunggu yg ke 18, 19, 20,21

Loading...