December 17th, 2019

Selepas kecoh dengan isu ‘overclaim’ atau dakwaan keterlaluan berhubung khasiat susu pisang Nilofa, kini produk teh boba berasaskan madu keluaran Shuib Sepahtu pula menjadi perhatian netizen.

shuib bubble bee

Tidak dinafikan produk tersebut yang dikenali sebagai Bubble Bee sangat laris, tetapi rata-rata netizen tidak berpuas hati apabila Shuib mengatakan minuman boba miliknya itu sebagai ‘Minuman Boba Sihat Pertama Di Malaysia’ kerana menggunakan madu sebagai pengganti kepada gula.

shuib overclaim boba honey

Manis pekat tapi sihat

shuib overclaim boba honeyshuib overclaim

“Orang kalau nak sihat tak minum boba”

shuib overclaim bubble bee

Rata-rata netizen mempersoalkan kenyataan Shuib itu. Bagaimana pula minuman manis boleh dikatakan sebagai sihat dan sesuai untuk orang yang sedang diet? Netizen melabelkan produk tersebut juga sebagai sesuatu yang ‘overclaim’. Mengiklankan produk dengan maklumat yang salah demi mengaut keuntungan.

shuib bubble beeshuib bubble bee

“Semua benda nak ‘overclaim'”

shuib bubble beeTidak salah sebenarnya untuk mempromosikan sesuatu produk, asalkan ia tidak memberikan gambaran palsu kepada pengguna. Apa-apa pun, kita tunggu sahaja respon daripada Shuib.

Sumber Berita : Forum CARI


8 responses to “Netizen Kritik Shuib Sepahtu ‘Overclaim’ Air Boba Madu Miliknya Minuman Sihat”

  1. ikan says:

    kau ingat neelopa ada masa nak tengok beautiful nara ke? orang2 kelas sederhana n bawah je yg suka buang masa baca gosip.

  2. Anonymous says:

    ni lagi sorang overclaimed… sendiri punye moto ikut selera sendiri punye pikiran… belajar kasi tinggi dulu education cantek baru berotak nk claim mcm2..
    inilah bezanya org2 educated vs org2 pariah mcm lopak shuid nih berniaga… moto ayat pusing2 yg fans bongok xpikir makna moto.. amik word ‘sihat’ tu jer…

    madu ade sukatan per day lah wokeyy… kalo org yg bongok betul2 beli 2 3 cawan sehari sbb moto ‘sihat pertama’.. itu bukan sihat itu jahanam kesihatan org jadinya woiii…

  3. Anonymous says:

    Minuman manis mana ade y sihat kak oiiiii….madu tu bgs…tp y x bgs bila di campur dgn ntah ape2 anasir…terus jd x sihat…lg satu madu pun nk mkn ade sukatan..sekali sehari 1 sudu…klu mkn lbh pun blh jd penyakit….adoiiii….bengap btl org melayu ni…bl tegur kate nk tutup bisnes org melayu…abis tu klu y beli tu kne diabetes ade x penjual nk bertggjwb??xde kann…y rosak, merana, byr bil hospital ko kak..bkn penjual…jd pembeli kne laa bijak…dan penjual pun x pyh nk overclaim sgt…nmpk sgt kebodohan nya tu…lain kali research dulu sblm nk buat ape2 produk…xde y produk y dibuat oleh artis ni sihat…sume nye menyumbang kpd peningkatan bilangan pesakit kencing manis, buah pinggang..

  4. anon says:

    ni neelopa ke yg komen ni? haha~

  5. Anonymous says:

    nama pun “minuman bobba paling sehat” maksudnya diantara boba yg ada la.. … bukan minuman yang menyehatkan pun la.. takde pun overclaim.. gedik la..ni semua pasal dr amalina

Loading...