Written by Bella | April 30th, 2019

Setiap ibu bapa mempunyai cara mereka tersendiri, seperti baru-baru ini, Datuk Seri Aliff Syukri bertindak merotan anak perempuannya, Qadeja El Zahra yang berusia 9 tahun kerana membuka tudung. Niatnya cuma ingin anaknya menjadi seorang wanita bermaruah.

Ada yang menyokong cara Aliff mendidik anaknya itu, namun ada juga netizen yang tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. Kata mereka, Qadeja masih lagi kecil dan belum lagi baligh. Tidak mustahil cara yang kasar dan keterlaluan akan membuatkan anak itu trauma.

Bukan itu sahaja, Aliff juga dikecam masih lagi sempat untuk merakam anaknya dalam kesakitan dan memuat naik video tersebut di media sosial.

Bak kata pepatah, Menjaga seorang anak perempuan lebih susah daripada menjaga sekandang lembu. Sebenarnya setiap ibu bapa berhak untuk mendidik anak mereka ke arah lebih baik dengan cara yang berhemah juga. Mungkin Aliff tidak perlu pun memuat naik video tersebut sehingga timbul pelbagai salah faham. Apa pendapat anda?

Sumber Berita : Twitter

74 responses to Netizen Kecam Aliff Syukri Rakam Video Rotan Anak Sampai Birat Kerana Buka Tudung

  1. Madame Mucci says:

    This is child abuse.

  2. Islam agamau says:

    Didik anak ikutlah zaman bukanya perasaan ataupun fake. Tak heranlah kebanyakan negara islam is mundur, mentaliti kelas bawahan, takda R &D dalam hidup, bila orang tegur rata2nya sentap bukannya amek positif pun. Aduhai agamaku makin mundur oleh penganutnya!!!!

  3. Anti minah tudung kerek says:

    Macam mana nak report ye kes child abuse ni …polis ke ? Jabatan kebajikan masyarakat ….

    Pukul anak pun ambik video and si melayu bangang kepala bana ni memang sokong

    Esp makchik bawang kaki tudung …

    So again nao report kat sapa ye??

    • SOMEONE says:

      report polis je.. blh didakwa sb guna objek..anak saya dl pnh kena mcm ni lps tu buat report polis mg kena la..skrgkan kita ada akta keganasan kanak2.. lgkan anak terbiar blh didakwa ini kan pulak abuse lps tu upload plak vid bodoh mcm ni. Tak fikir psl maruah anak langsung..even anak tu kecik lg tp dia still ada rasa malu dan ada maruah..yang ni tak nak pulak dia jaga..stupid

  4. Mcm sial says:

    Mamat ni memang ada mental problem la … by ni senggal dia pun …

    Pukul anak …konon

    Gelek dgn bobo nak tetek boleh pulak ..tak haram pulak …

  5. SOMEONE says:

    report polis je.. blh didakwa sb guna objek..anak saya dl pnh kena mcm ni lps tu buat report polis mg kena la..skrgkan kita ada akta keganasan kanak2.. lgkan anak terbiar blh didakwa ini kan pulak abuse lps tu upload plak vid bodoh mcm ni. Tak fikir psl maruah anak langsung..even anak tu kecik lg tp dia still ada rasa malu dan ada maruah..yang ni tak nak pulak dia jaga..stupid

  6. Fan Faz says:

    @PDRM please take note.

  7. Anonymous says:

    Dato’ byk duit, can settle.

  8. Stupid pya org kaya says:

    Alif ko patut bljr agama lbh lg.. bkn bljr nak promote pondan je..
    Anak ko tu umur x smpai baligh lg, kalo buka tudung pn x pe.. msh x dosa.. nama pn budak2..
    Cara pukul pun Islam x ajar mcm tu.. tu mendera namanya..
    N jangan munafik sgt.. yg cemarkan maruah klrga tu adalah ko sndr.. ngan x tau malu skali ngan pondan2 tu..
    Anak ko, dia bt ksalahan apa?
    Kalo nant dh dewasa ank ko pilih jalan yg salah pn, x pyah ko nak salah kn dia.. tu sume hasil didikan ko sndr.. ko nak ketuk, ko nak rotan, ko hempuk dr ko sndr dl..
    Macam mana acuannya, macm tu jg hasil bntuknya..
    Stkat ckp x guna, bab action tu yg org nampak..
    Ko nak ank2 ko jd manusia yg bermaruah N beriman.. ko kena tnjuk contoh dl..
    Ni x, ckp over sgt.. tp action ko mcm mana? Brp bnyak bnda lagho haram yg ko bt terang2?
    Pastu nak srh anak jd baik suci?
    Guna otak dl..
    Action ko ni yg akan tambah org benci Islam.. sdgkn ko tu jahil.. x pyh petik nama islam kalo ko sndr x tau hukum sume..
    Sume bnda pn nak viral.. sume bnda pn nak tnjuk kat org.. ko sndr yg jual maruah ko.. ko sndr yg aibkn dr N klrga ko..
    Guna otak tu..

  9. Anonymous says:

    Dato ni sje nk glamor,snggup merotan anak yg msih kecil
    marahkan ank xpkai tudung tpi,dato trkinja2 mcm bapok bleh pulak,xde plk dato fikir masalah keluarga……nk mnjaga ank tu cermin diri tu dlu ok ke x….

  10. eh sajak nye kau! says:

    niat ajar anak tu dah betul….. dan bukanlah nak kata KO SEBAGAI BAPAK PON TAK SENONOH NAK AJAR ANAK, betul la dia sebagai bapa mmg patut ajar anaknya moga2 lebih baik dari dia..

    cumanya…

    KO MEMANG TAK PATUT upload dalam laman sosial. buatnya anak ko tu jenis simpan dlm hati. lama2 memberontak. baru ko tau nanti kesan akan dtg. APE KO INGAT ANAK KO TAKDE MARUAH?! BESAR TU MASIH TAK TAU MALU KENE MARAH DEPAN ORANG. INIKAN PULA 1 DUNIA TAU. belum lagi g sekolah kene bahan dgn kawan2 ‘PADAN MUKA KENE PUKUL DGN BAPAK KO’..

    tu org cakap, kaya xsemestinya pandai, pandai x semestinya betul

  11. Noname says:

    Bodoh ke apa..upload pukul anak bagai…
    Aib la budak tu sampai besar…
    Tak semesti apa yg mak kau ajar dulu sesuai skrg..pijak anak ..my god ..oh bonda..
    Mak kau pn bertudung bkn umur 9 thn..

    Kaya tak semesti power n perfect..
    Cuba terangkan kenapa Allah suruh tutup aurat dn ayat al quran berkaitan..
    And kenapa bapa Qadijah tak berdosa wlu terkinja2 dgn pondan2..
    Yg ni x guna pula alasan mak dia ajar kinja2 cmtu..
    Ada hadith2 berkaitan seksaan rambut yg lemah n palsu..
    Buat rujukan..jgn ikut2an dn anak jadi mangsa
    To show the world i m attention seeker..
    Yes,.hak dia nk ajar anak..
    Sebelum upload betulkan diri sendiri dulu dari sifat takbur..menunjuk2..over acting..
    Saya bertudung..anak2 bertudung n menjaga aurat tanpa perlu suruh pn..apalagi paksa..pergaulan sekeliling membentuk siasah…
    Sorry to say..rotan bkn segalanya untuk mengajar or mendidik seperti yg di laung2 kn..
    Yg kita ambil selama just kulit..pakaian luaran..
    Klu kau faham kau tu muslim takdenya post terlompat2 dgn pondan2 aksi lucah..
    Hidup ni tak yah menunjuk sgt dn tak yah hipokrit lah..

  12. Bobo mesti di sula says:

    Aliff bangang hang dok joget dgn bobo nak tetek boleh pulak ..hang tu yg patut kena sula

  13. Bunga says:

    Aku pernah kena dera teruk sebab perkara gama tak tentu pasal. Aku memberontak sampai sekarang pudar harapan terhadap apa2 pun.. byk yg akan salahkan aku. Aku hanya manusia biasa. Kekerasan is not the answer. Didikan ikhlas is the key. Kekerasan hanya digunakan penganas2 kejam seperti pengeboman di NZ & Srilanka.

    • Bobo mesti di sula says:

      Bab bab agama ni tak boleh paksa ..mesti dtg dari dlm hati sendiri ….
      Bapa kalau dah bahalul jadi mcm ni lah …

      Yg si bini (mrs clown tu ) boleh biarkan saja ….

  14. f says:

    Hamba duit. Money is King.
    Sampai macam ni sekali kau sanggup buat kat anak demi duit.
    Lepas ni apa ye? Buat video isteri kau kena rogol?
    Semoga bila kau dah tua, anak kau tak buat video kau jadi pengemis pulak.

  15. muak says:

    kalau si fasha sandha belum kawin berdukong2 dgn bkn muhrim kemain sokong lg..siap kata romantik..sbb mkn produk kurus keluaran dia tu kan?

  16. Anonymous says:

    baik kau rotan abang sajat kalau dia pakai tudung dia tu lelaki.

  17. abang says:

    baik kau rotan abang sajat kalau dia pakai tudung, dia tu lelaki.

  18. Anonymous says:

    Berlakon je semua tu. Korg percaya ke?? Dia cuma nak pesan JAGA MARUAH SBG PEREMPUAN, WALAUPUN KO JUAL JAMU.

  19. Adman says:

    Pukul pun jangan la sampai berbirat, bg buat dia takut je. Lepas tu pegi rekod pulak lagi adehhh

  20. Dr. Ozarks says:

    Salam. Perbuatan ni salah dari segi undang2 perlindungan kanak2. Sapa ada masa, sila report polis. Sah Dato Alif akan kena tindakan.

  21. Nobody says:

    Nak dera anak or nk.mengajar anak.its up to u..ur call but it needs to be off the record ?????? y must u tell the whole world about it????Allahuakbar..sicko agaknya…huhu..

  22. Anonymous says:

    biotch

  23. Anonymous says:

    alif alif..

Leave a Reply to N S Cancel reply