Written by Bella | April 30th, 2019

Setiap ibu bapa mempunyai cara mereka tersendiri, seperti baru-baru ini, Datuk Seri Aliff Syukri bertindak merotan anak perempuannya, Qadeja El Zahra yang berusia 9 tahun kerana membuka tudung. Niatnya cuma ingin anaknya menjadi seorang wanita bermaruah.

Ada yang menyokong cara Aliff mendidik anaknya itu, namun ada juga netizen yang tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. Kata mereka, Qadeja masih lagi kecil dan belum lagi baligh. Tidak mustahil cara yang kasar dan keterlaluan akan membuatkan anak itu trauma.

Bukan itu sahaja, Aliff juga dikecam masih lagi sempat untuk merakam anaknya dalam kesakitan dan memuat naik video tersebut di media sosial.

Bak kata pepatah, Menjaga seorang anak perempuan lebih susah daripada menjaga sekandang lembu. Sebenarnya setiap ibu bapa berhak untuk mendidik anak mereka ke arah lebih baik dengan cara yang berhemah juga. Mungkin Aliff tidak perlu pun memuat naik video tersebut sehingga timbul pelbagai salah faham. Apa pendapat anda?

Sumber Berita : Twitter

74 responses to Netizen Kecam Aliff Syukri Rakam Video Rotan Anak Sampai Birat Kerana Buka Tudung

  1. Anonymous says:

    bagus datuk didik anak..abaikan yg komen2 ajet suci tu bkan anak dorang pn..

    7

    51
    • Anti Penunggang Agama says:

      geng taliban nih..

      16

      0
    • whattttt says:

      mengundang betoi ko alif! orang nak merotan anak bukan sampai berbirat. cer belaja sikit cara nak didik anak ngn memukul ni. memukul bertujuan mendidik. dan pukul pulak dekat betis je. eh! ko bodoh sangat gi pukul belakang dia kenapa. dah tu ko upload plak kat ig.

      28

      0
    • b says:

      Bagus? Ur head. Kalau kat oversea, sentuh sikit pun dah kena penjara. Most of us lupa yang anak kecil ni amanah, masa kecil kena ajar dari segi emosi, bukan fizikal. Mostly org luar takyah belasah anak, tp end up anak elok je adab. Ni org kita belasah2 pun last2 perangai PPRT. Puih.

      21

      1
    • Socso says:

      Hoi. Ko pikir ya. Kalo org dewasa kita pukul begini bole masuk lokap, knp pulak pukul kanak2 dibolehkan? Nk pukul mengajar ada cara dia. Ni bukan nk mengajar tp CHILD ABUSE. Tak kira la ni anak dia ka anak sapa tp budak tu manusia. Heran, dkt jepun takde istilah pukul utk mengajar. Depa takkan pakai physical force utk mendidik anak2. Tp depa terapkan nilai2 murni dari contoh. Amende tu dari contoh? Maksudnya depa buat apa yg nk anak depa turuti dan tidak buat apa yg depa tak nk anak depa buat. Pembelajaran melalui contoh tauladan. Ha itu la dia beza mentaliti negara kelas pertama dgn mentaliti negara membangun. Haihhh…

      31

      0
      • nok nok nok says:

        Salam,

        Isu merotan Nok tak mahu huraikan sebab agak rumit kerana ada betul dan salahnya disitu.
        Isu yang lebih besar dan semestinya salah adalah apabila SiBapa ynag kurang Cerdik membuat rakaman. Anak kecil itu akan mengalami tekanan jiwa terutama apabila kawan-kawan disekolah serta suadara mara kecil lain melihat rakaman itu. Apabila diejek rakan sekolah, anak kecil ini akan hilang keyakinan diri dan akan berlaku dendam dalam diam si Anak pada bapa sehingga dewasa. Semestinya perkara ini memberi impak berterusan dalam hidup si Anak.

        Buat semua ibu-bapa diluar sana, jangan jadikan anak anda mangsa disebabkan pemikiran ibu-bapa yang dangkal.
        Amat sukar apabila teknologi / talifon pintar diguna manusia yang dangkal.

        1

        0
      • Anonymous says:

        Alip ni hamba sosial media. Yg paling menghairankan PU takut pulak nk tegur ye?

        1

        0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      biar la dia bukak tudung dia kenape ? biar la dia gembira dengan zaman kanak2 dia ..zaman kanak2 kite dhbis so biar lah..dia kan budak lagi perlu ke rotan sampai gitu? kalau macmtu baik kasi kawin je anak pompan kau tu habis cerita..itu bukan mendidik anak itu mendera anak nama nye…kesian zaman kanak2 nak hepi pon tk boleh..kurung aje lah anak engkau tu jangan kasi campur orang..nak didik anak tu agak2 la..bodoh punye datuk aliff..kau nak anak kau nanti jadi biol gara2 didikan yg sebegini ?

      2

      1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      tak semesti nye mak bertudung anak pon nak bertudung ..zaman kanak2 zaman riang ria untok dorang menikmati nye..so buat ape di pakai kn tudung kalau ada tetamu datang ? budak2 jangan di pakai kn tudung la ! jangan nak menunjok sangat yg kite tu tau mengajar anak !! burok baik nye budak atau sesaorang bukan terletak pada tudung !! kalau gi mengaji gi masjid atau kenduri kendara boleh kalau nak di pakai kn tudung !!!!!!!!!!! tengok tempat la..gi berak tknak pakai tudung? minah jambu bukan nak menghina atau ape tapi jangan lah melampau sangat n jangan nak macm bagus !! banyak budak bawah umur lari rumah mungkin pasal ini asek asek kena pukol kena marah itu tk boleh ini tk boleh tkda kaseh sayang dari mak bapak..bila anak dh lari tau pulak nangis mintak tolong cari huh !!

      0

      0
    • Anonymous says:

      Kena rotan sbb buka tudung dpn lelaki… Ni mesti dia bukak tudung dpn sajat. Marah la aliff sbb dia tau sajat lelaki. Anak aliff yg confuse.. Sian dia.mangsa keadaan.

      5

      0
      • cantik says:

        haha.. dlm bnyk2 komen,komen ko yg paling bernas.. x pasal2 kena pukul si qadeja tu… bukan salah dia, abg jat datang umah, dia ingat pompuan, so dia bukak la, tiba2 zap zap kena pukul,… sbb bapaknya tau yang datang tu bkn macik jat tp pacik jat…hmmmmmm

        1

        0
  2. mak mak says:

    ni 1 lg.. dgn sajat la ala2 betina jahiliah menari sakan. wlpun dorg tu pondan tp contoh yg ko bwak tu ape..?? ingat bgus ke..?? mniage bwat cre mniage.. org sokong je. bli brang ko. tp klu bkn cre yg btl ko tonjol kt media ko ingat ank ko xblh tgk kt google ke?? so contoh yg ko bwak tu btl ke utk ank ko? ade hati pkul ank smpai bebirat. aku lesung batu kang kt ko ni bru tau!

    39

    0
  3. N S says:

    Adui….aku tak tengok lagi dia pukul anaknya tuu, tapi dengar rintihan sakitnya tu buat aku rasa apa yang Qadeja rasa. Tak perlu kot paksa sampai cam tu sekali walaupun sayang & nak didik anak tu. Alhamdulillah waktu kecil ku hingga dewasa sebagai seorang anak perempuan dalam keluarga tak pernah dipukul atau di cubit sekali pun kerana ayahku tidak boleh melihat walau sedik calar atau luka pada tubuh aku…..Alfateha buat ayah tercinta.

    18

    0
  4. wekkkkkkk says:

    didik anak mcm tu sbb ayatnya tertulis “sebb suka buka tudung (didepan tetamu lelaki)., maknenya saya rasa bukan sekali, mesti ada berulang kali, jdi hati x boleh tahan maka rotanlah. Kalau kali pertama, kedua x dgr, maka perlu lah bertindak mcm tu. Tapi yg peliknya, kenapa nk rakam balik.

    Nk tanya datuk ni, “ikam nih berkelahian awan binik, kanapa kadak di rakam, tahuk pulang ikam supan leh”.

    (translate: datuk ni bergaduh dgn bini kenapa x mahu rakam, tahu pulak malu”..

    hehehehe

    4

    6
    • Nini says:

      Ya, dato’ boleh pukul anak tu 9thn dh baligh bg pompuan dlm Islam, tapi bknnya bantai sampai mcmtu n rakam plk, tak takut ke kesan psikology bila anak besar nnti. Berhemah lh dato’.

      8

      0
    • Asiah Yusof says:

      sebab buka tudung depan tetamu … kalau ini sebabnya bapa yang kena pukul ni. bawa tetamu bukan mahram bergaul dengan anak bini. hormati wanita bukan pukul wanita. menerapkan nilai murni cara baik … ikutlah Sunnah.

      1

      0
  5. pak leman says:

    hmmmm, no komen, skrg pun budak2 pompuan pakai tudung menari tik tok kemain giler lagi, didik anak sendiri la. lagipun nak bising pasal alif ni, sah2 anak dia dah mewarisi jutawan. makan nasi lemak dulu la.

    8

    2
  6. faraj says:

    malu lah qadeja sudah besar nanti video nya dilihat semua orang. tiada akal betul

    10

    0
  7. a says:

    oh pls la. confuse gila kalau I jadi Cess ni. Tak pakai tudung dirotannya sampai berbirat (alasan konon menjaga maruah wanita) tapi bila bukak youtube tengok bapak berjoget dengan mak nyah tetek selambak. Apoooo.

    Kalau betul ISLAM, rasanya kita tau cara-cara mendidik. Nak merotan boleh, sebagai langkah terakhir tapi itu pun bukan dengan tenaga yang kuat dan selalunya hanya dibenarkan dekat tapak kaki sahaja. Ni mmg child abuse pun. Pusing la tara mana pun. Kalau nenek moyang kita buat, tradisi turun temurun ke membelasah anak, tak semestinya benda tu benda betul.

    51

    0
    • F***you Alif says:

      This.
      Ini la hypokrit Aliff Syukri. Dia ni bukan manusia berakal, actually binatang pon lagi baik. Kau ingat dia belasah anak dia sebab nak mengajar ke? Dia belasah tu sebab nak VIRAL. Sanggup dia malukan anak dia sampai macam tu sekali. Kau percaya ke dia nak didik anak dia? Sedangkan dia menari golek golek dengan pondan — apa maknanya? ALIM TAIK. Mak dia yg bagi ajaran agama kat dia pon perangai dia macam tu. Sudah la melayu…layan benda benda melalaikan macam ni. Ingatan pada semua termasuklah diri ku ini

      14

      0
  8. peace yo says:

    nak didik anak blh, tapi dah pukul sampai mcm tu budak kesakitan dan rakam lagi, motif apa, nak didik anak prmp supaya kekal pakai tudung, kena show example, maid semua dalam rumah mesti pakai tudung, dari situ explain knp maid2 semua kena pakai tudung dlm rumah, if belum baligh dia buka tudung depan org, explain about api neraka dan syurga, cos takut cara dato nanti dia pakai tudung kerana takut dgn Dato bukan takut dgn Allah, maksudnya depan Dato dia akan pakai tudung takut belakang Dato dia buka, sdgkan anak 10 tahun x solat, harus dipukul dikaki nya bukan dibadan dia,

    11

    0
  9. LadyRainez says:

    Rotan di bahagian pinggang ke atas? Like seriously? Kalau nak rotan pun rotanlah di bahagian kaki. Sedih tengok Chess menangis merintih. Ya Allah…sakit tu.

    0

    3
  10. Ls says:

    Kata nak jaga maruah anak, upload video anak menangis2 meraung sakit kena pukul tak pulak kisah maruah anak tu? Dia dah besar nanti tak ke malu? Islam tak suruh kita ajar anak sampai macamni, budak tu pun kecik lagi. Phobia dia nanti dengan Islam, ingat Islam ni agama yg kejam.

    8

    0
  11. Anonymous says:

    dia nk suruh org tonton video tu.. lagi ramai org tonton lagi bnyk youtube bayar dia

    itupun korang x reti pikir ke? duh!!

    5

    0
  12. sedih says:

    bkn itu cara mendidik anak, lebih kan komunikasi nasihat baik2… Nabi Muhammad SAW pun tidak menggunakan kekerasan melainkan terpaksa… kalo iya nk tunjuk cara terbaik utk mendidik anak xperlu nk DRAMA lebih sgt…

    2

    1
  13. Ros says:

    Nanti adela produk baru yang qadeja ni nak kena promote bila dah popular viral2 bagai. alahai aliff syukri and shahida-bukan tak kenal perangai:)

    3

    2
  14. Nsib baik sy block dato says:

    Sy pn x tau la btul ke x btul dato wat ni?ank tu blum akil bligh lg.xprlu pkul mcm dia wat dosa bsar sgt.ntt da akil blgh blh la wat gya ni tp sy rsa mmg x ptut.

    1

    1
  15. Makcik Cabai says:

    Harap Kementerian Wanita ambil tindakan…

    8

    0
  16. Anonymous says:

    Agaknya ada tak org yg report kat talian Nur? Kalo di negara barat social welfare dah rampas budak tu. Hilang hak penjagaan

    6

    0
  17. unknown says:

    so stupid la jantan nih.. aku harap sgt polis @ sapa yg bertanggungjawab warn him.. ak benci sungguh ngan mamat bodoh ni.. sama ja laki bini.. yg bini acah2 suci.. islam x ajar pon pukul sampai berbirat jantan oiiiii.. haih angin sgt ak..

    4

    0
  18. yg istiqamah says:

    bodoh lh ko ni, tak payah terlampau paksa lh, aku ni dulu masa sekolah rendah siap pakai skirt pegi sekolah pakai seluar pendek time sukan, mak ayah aku tak penah paksa2 pakai tudung mak aku pon umur dengan 30 lebih baru pakai tudung, tapi alhamdulillah bila die pakai tudung istiqamah, aku plak umur 20 dah start pakai tudung dan masih lg istigamah.. kwn2 aku yg sekolah agama tu masuk Universiti tudung dh malayang pakai hot pants. Tak payah nak acah2 bapa mithali padahal ko attention seeker lh alif oiii.

    9

    0
    • unknown says:

      agree.. ak pon sama siap pakai baju swimming lagi.. once akil baligh alhamdulillah sampai lani x pernah rasa nak buka tudung.. member yg kengkonon muslimah time sekolah uni now suma haukk

      4

      1
  19. Wud wud wudd says:

    Aku ni suspek si alip sorang ni sakit la.. pegila berubat. Ko mengeliat geliut dgn pondan x pe pulak. Dgn anak bantai mcm gile. Kesian budak tu, kaye pown x gune dpt bpk gile.

    4

    -1
  20. Browny says:

    Attention seeker.

    4

    0
  21. Insan19 says:

    Nabi pun ckp didik la anak2 ikut peredaran zaman. Xslh mendidik tp bkn smpai cedera. Dah mcm mendera. Kena bljr cara didik anak. Pukul anak.. Sama gak. Cara didik isteri dan pukul isteri ada caranya supaya tidak menyakiti dan menyeksa. Kamon la dato dia bkn umur belasan tahun pun. Kalau ckp baik2 tegur baik2.. Terangkan akibatnya dosanya.. Pasti dia fhm. Ckp lebih2 xguna gak sbb anak dia.. Suka hati dia la. Itu jwpan yg paling slmt..

    0

    1
  22. Alia says:

    Knp layan org mcm ni tak yah dok ikut IG dia….selagi kita dok follow selagi tu dia ni akan buat cerita bodoh utk glamour

    1

    1
  23. WickEd says:

    Gila…dia buat music video ada tetek goyang kiri kanan takde pulak org nak rotan…tak kena tempat cara nak mendidik walaupun mmg anak kau…takut konon masuk neraka anak perempuan tak pakai tudung tapi perangai kau dah azab…try to make sense of something senseless…

    3

    0
  24. ain suzana says:

    tak perlu semua nak videokan or cerita

    1

    0
  25. tipahhhhh says:

    Menari2 gelek2 dgn bapok, contoh yg baik sgttttt laaa utk anak2 ko. Anak ko kecik2 da terdedah dgn dunia bapok tu elok sgt? Helok nya dia ni kena baling lesong aje dgn bonda rozita, kasi ajaq sikit baru ada akai.. Nak anak jadi helok tp dia sendirik tunjuk contoh xhelok..poooraaaahh

    3

    0
  26. netizen cun says:

    Islam mengajar cara untuk merotan anak bukan dibadan yg mencederakan.. dia kecik lagi pun.. rujuklah ustaz cara mendidik hal agama.. Islam tak suruh berkasar hingga mencederakan.. apa punya ayah lah.. tak mustahil satu hari nanti orang sesuka hati pukul anak kau Alif Shukri

    2

    0
  27. Anonymous says:

    Rotan anak umur 9 tahun sbb buka tudung… Bapak menggeletik and menggedik Dengan bapok pondan apa hukuman yang setimpal? Promo bapuk untuk jd terkenal. Buat video Dengan bapok. Menyanyi Dengan bapok. Menghalalkan Dan membolehkan yang haram Dan yang jelas Salah.

    4

    0
  28. Anonymous says:

    Aku ada anak perempuan umur 1 tahun.. aku takkan ajar atau paksa anak aku utk bertudung.. biar dia merasa dulu zaman kanak kanak.. tak bertudung tp biar tahu batas agama dan sentuhan.. bila dh baligh nanti baru aku akan ajar utk bertudung.. klu dia taknak bertudung, aku takkan melenting tapi sebaliknya nasihat tentang agama.. lain mak bapak, lain cara ajaran, didikan.. cara dato ni paksa anak pkai tudung tak salah tp jgn smpai memukul.. zaman skang ramai aku tgk budak budak umo 3 tahun dh bertudung..dgn tudung ke depan tak nmpk muka, tudung besar, senget benget.. bagus ajar bertudung tapi mcm aku ckp td la, biar anak merasa dulu zaman kanak kanak.. jangan kecam.. ini hny pendapat dan cara aku.. lain org lain cara..

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Allahuakbar… kesiannya.. tu lepas tension kat anak kot

    0

    0
  30. kakikucinghitam says:

    child abuse. Islam x agama yg soft dan selamat

    0

    1
  31. Madame Mucci says:

    This is child abuse.

    2

    0
  32. Islam agamau says:

    Didik anak ikutlah zaman bukanya perasaan ataupun fake. Tak heranlah kebanyakan negara islam is mundur, mentaliti kelas bawahan, takda R &D dalam hidup, bila orang tegur rata2nya sentap bukannya amek positif pun. Aduhai agamaku makin mundur oleh penganutnya!!!!

    2

    0
  33. Anti minah tudung kerek says:

    Macam mana nak report ye kes child abuse ni …polis ke ? Jabatan kebajikan masyarakat ….

    Pukul anak pun ambik video and si melayu bangang kepala bana ni memang sokong

    Esp makchik bawang kaki tudung …

    So again nao report kat sapa ye??

    2

    0
    • SOMEONE says:

      report polis je.. blh didakwa sb guna objek..anak saya dl pnh kena mcm ni lps tu buat report polis mg kena la..skrgkan kita ada akta keganasan kanak2.. lgkan anak terbiar blh didakwa ini kan pulak abuse lps tu upload plak vid bodoh mcm ni. Tak fikir psl maruah anak langsung..even anak tu kecik lg tp dia still ada rasa malu dan ada maruah..yang ni tak nak pulak dia jaga..stupid

      1

      0
  34. Mcm sial says:

    Mamat ni memang ada mental problem la … by ni senggal dia pun …

    Pukul anak …konon

    Gelek dgn bobo nak tetek boleh pulak ..tak haram pulak …

    0

    0
  35. SOMEONE says:

    report polis je.. blh didakwa sb guna objek..anak saya dl pnh kena mcm ni lps tu buat report polis mg kena la..skrgkan kita ada akta keganasan kanak2.. lgkan anak terbiar blh didakwa ini kan pulak abuse lps tu upload plak vid bodoh mcm ni. Tak fikir psl maruah anak langsung..even anak tu kecik lg tp dia still ada rasa malu dan ada maruah..yang ni tak nak pulak dia jaga..stupid

    3

    0
  36. Fan Faz says:

    @PDRM please take note.

    2

    0
  37. Anonymous says:

    Dato’ byk duit, can settle.

    0

    1
  38. Stupid pya org kaya says:

    Alif ko patut bljr agama lbh lg.. bkn bljr nak promote pondan je..
    Anak ko tu umur x smpai baligh lg, kalo buka tudung pn x pe.. msh x dosa.. nama pn budak2..
    Cara pukul pun Islam x ajar mcm tu.. tu mendera namanya..
    N jangan munafik sgt.. yg cemarkan maruah klrga tu adalah ko sndr.. ngan x tau malu skali ngan pondan2 tu..
    Anak ko, dia bt ksalahan apa?
    Kalo nant dh dewasa ank ko pilih jalan yg salah pn, x pyah ko nak salah kn dia.. tu sume hasil didikan ko sndr.. ko nak ketuk, ko nak rotan, ko hempuk dr ko sndr dl..
    Macam mana acuannya, macm tu jg hasil bntuknya..
    Stkat ckp x guna, bab action tu yg org nampak..
    Ko nak ank2 ko jd manusia yg bermaruah N beriman.. ko kena tnjuk contoh dl..
    Ni x, ckp over sgt.. tp action ko mcm mana? Brp bnyak bnda lagho haram yg ko bt terang2?
    Pastu nak srh anak jd baik suci?
    Guna otak dl..
    Action ko ni yg akan tambah org benci Islam.. sdgkn ko tu jahil.. x pyh petik nama islam kalo ko sndr x tau hukum sume..
    Sume bnda pn nak viral.. sume bnda pn nak tnjuk kat org.. ko sndr yg jual maruah ko.. ko sndr yg aibkn dr N klrga ko..
    Guna otak tu..

    0

    0
  39. Anonymous says:

    Dato ni sje nk glamor,snggup merotan anak yg msih kecil
    marahkan ank xpkai tudung tpi,dato trkinja2 mcm bapok bleh pulak,xde plk dato fikir masalah keluarga……nk mnjaga ank tu cermin diri tu dlu ok ke x….

    3

    0
  40. eh sajak nye kau! says:

    niat ajar anak tu dah betul….. dan bukanlah nak kata KO SEBAGAI BAPAK PON TAK SENONOH NAK AJAR ANAK, betul la dia sebagai bapa mmg patut ajar anaknya moga2 lebih baik dari dia..

    cumanya…

    KO MEMANG TAK PATUT upload dalam laman sosial. buatnya anak ko tu jenis simpan dlm hati. lama2 memberontak. baru ko tau nanti kesan akan dtg. APE KO INGAT ANAK KO TAKDE MARUAH?! BESAR TU MASIH TAK TAU MALU KENE MARAH DEPAN ORANG. INIKAN PULA 1 DUNIA TAU. belum lagi g sekolah kene bahan dgn kawan2 ‘PADAN MUKA KENE PUKUL DGN BAPAK KO’..

    tu org cakap, kaya xsemestinya pandai, pandai x semestinya betul

    0

    0
  41. Noname says:

    Bodoh ke apa..upload pukul anak bagai…
    Aib la budak tu sampai besar…
    Tak semesti apa yg mak kau ajar dulu sesuai skrg..pijak anak ..my god ..oh bonda..
    Mak kau pn bertudung bkn umur 9 thn..

    Kaya tak semesti power n perfect..
    Cuba terangkan kenapa Allah suruh tutup aurat dn ayat al quran berkaitan..
    And kenapa bapa Qadijah tak berdosa wlu terkinja2 dgn pondan2..
    Yg ni x guna pula alasan mak dia ajar kinja2 cmtu..
    Ada hadith2 berkaitan seksaan rambut yg lemah n palsu..
    Buat rujukan..jgn ikut2an dn anak jadi mangsa
    To show the world i m attention seeker..
    Yes,.hak dia nk ajar anak..
    Sebelum upload betulkan diri sendiri dulu dari sifat takbur..menunjuk2..over acting..
    Saya bertudung..anak2 bertudung n menjaga aurat tanpa perlu suruh pn..apalagi paksa..pergaulan sekeliling membentuk siasah…
    Sorry to say..rotan bkn segalanya untuk mengajar or mendidik seperti yg di laung2 kn..
    Yg kita ambil selama just kulit..pakaian luaran..
    Klu kau faham kau tu muslim takdenya post terlompat2 dgn pondan2 aksi lucah..
    Hidup ni tak yah menunjuk sgt dn tak yah hipokrit lah..

    0

    0
  42. Bobo mesti di sula says:

    Aliff bangang hang dok joget dgn bobo nak tetek boleh pulak ..hang tu yg patut kena sula

    3

    0
  43. Bunga says:

    Aku pernah kena dera teruk sebab perkara gama tak tentu pasal. Aku memberontak sampai sekarang pudar harapan terhadap apa2 pun.. byk yg akan salahkan aku. Aku hanya manusia biasa. Kekerasan is not the answer. Didikan ikhlas is the key. Kekerasan hanya digunakan penganas2 kejam seperti pengeboman di NZ & Srilanka.

    1

    0
    • Bobo mesti di sula says:

      Bab bab agama ni tak boleh paksa ..mesti dtg dari dlm hati sendiri ….
      Bapa kalau dah bahalul jadi mcm ni lah …

      Yg si bini (mrs clown tu ) boleh biarkan saja ….

      3

      0
  44. f says:

    Hamba duit. Money is King.
    Sampai macam ni sekali kau sanggup buat kat anak demi duit.
    Lepas ni apa ye? Buat video isteri kau kena rogol?
    Semoga bila kau dah tua, anak kau tak buat video kau jadi pengemis pulak.

    7

    0
  45. muak says:

    kalau si fasha sandha belum kawin berdukong2 dgn bkn muhrim kemain sokong lg..siap kata romantik..sbb mkn produk kurus keluaran dia tu kan?

    1

    0
  46. Anonymous says:

    baik kau rotan abang sajat kalau dia pakai tudung dia tu lelaki.

    0

    0
  47. abang says:

    baik kau rotan abang sajat kalau dia pakai tudung, dia tu lelaki.

    2

    0
  48. Anonymous says:

    Berlakon je semua tu. Korg percaya ke?? Dia cuma nak pesan JAGA MARUAH SBG PEREMPUAN, WALAUPUN KO JUAL JAMU.

    0

    0
  49. Adman says:

    Pukul pun jangan la sampai berbirat, bg buat dia takut je. Lepas tu pegi rekod pulak lagi adehhh

    0

    0
  50. Dr. Ozarks says:

    Salam. Perbuatan ni salah dari segi undang2 perlindungan kanak2. Sapa ada masa, sila report polis. Sah Dato Alif akan kena tindakan.

    1

    0
  51. Nobody says:

    Nak dera anak or nk.mengajar anak.its up to u..ur call but it needs to be off the record ?????? y must u tell the whole world about it????Allahuakbar..sicko agaknya…huhu..

    0

    0
  52. Anonymous says:

    biotch

    0

    0
  53. Anonymous says:

    alif alif..

    0

    0

Tinggalkan Komen Anda Di Sini