Written by Bella | February 14th, 2017

Sejak dilancarkan beberapa hari lepas, buku 99 Kata-Kata #Qalifmoden Fattah Amin menerima kritikan dan kecaman daripada netizen sehingga ia menjadi viral di media sosial. Mereka mengatakan buku Fattah itu agak mahal harganya selain penuh dengan foto selfie serta ayat-ayat yang entah apa-apa.

Ada juga yang berpendapat apakah sumbangan Fattah terhadap industri hiburan tanah air sehingga beliau boleh menghasilkan buku yang dikatakan untuk memberi inspirasi kepada peminat.

Berbicara mengenai isu tersebut, Fattah memberitu netizen hanya menilai kata-katanya sahaja dan tidak berfikir akan maksud tersiratnya.

Mereka hanya membaca tanpa berfikir maksud tersirat. Setiap kata-kata dalam buku itu berkaitan dengan kehidupan saya yang asalnya bukan sesiapa. Bak kata pepatah Inggeris, ‘from zero to hero’.

Menurut Fattah, tujuannya menerbitkan buku itu ialah kerana ingin berkongsi tips, kata-kata positif, nasihat dan impian untuk beliau terus belajar menjadi insan yang sempurna dan berguna.

Selain itu, saya juga mahu memberi inspirasi terutama kepada adik-adik kecil untuk membesar dengan baik dan meletakkan impian dan strategi untuk berjaya dalam hidup.

Antara kata-kata yang menjadi viral dan dikecam ialah “Aku dulu selalu berangan nak gi KLCC nak bawak kereta aku sendiri dan parking valet. Ternyata kini telah termakbul hahaa…kelakar kan.” Fattah memberitahu apa yang beliau cuba sampaikan ialah dulu beliau hanya seorang remaja biasa yang mempunyai impian.

Dulu saya selalu ke KLCC menaiki motosikal. Apabila melihat orang lain membawa kereta dan parkir di valet, saya juga menyimpan impian itu kerana tidak semua orang mampu. Jadi, mesej yang cuba disampaikan adalah saya sebenarnya kena berusaha lebih untuk menjadi orang yang hebat. Impian lalu adalah sumber inspirasi kepada saya.

Begitu rupanya niat Fattah,emm pada kami setiap orang mempunyai pandangan berbeza didalam isu ini. Sebenarnya tiada isu besar, jika anda rasa berbaloi untuk beli ataupun sebaliknya terpulang pada anda.

Sumber Berita : Harian Metro

71 responses to Netizen Hanya Membaca Tanpa Fikir Maksud Tersirat – Fattah Amin

  1. kak citata says:

    harga di atas termasuk pos dan gst kot. kira ok lah tu. sapa peminat dia beli lah… kesian fatah kena maki hamun. yang tak minat tak payah beli, takde org paksa pun…

    43

    4
    • Alif says:

      Setuju sgt2

      5

      6
      • Anonymous says:

        yg mengutuk ni entah2 masuk kedai buku / pesta buku pun tak pernah. macam2 jenis buku ada dalam dunia ni. setakat buku mcm fatah ni banyak je. cuma harga buku si fatah ni jelah mcm mahal. sape minat beli, tak minat sudah.

        5

        10
        • Anonymous says:

          asal kutuk je ckp org x penah masuk kdai buku laa,g pesta buku laa…pala bana ko…ko mne tau org tu g kdai buku ke x???nmpk x guys level IQ peminat fatah camne???xkan laa setiap kali nk kutuk nk kne ckp “btw,aku tiap2 ari g kdai buku”..camtu???bodoh btl..

          17

          1
        • Yekeni says:

          Dulu masa sekolah, I librarian…. just saying…

          Bila dah bekerja, selalu jugaklah pergi kedai buku…. tiap2 bulan beli reader’s digest, majalah gila2, dan 1 lagi yg mcm gila2 (dah lupa nama), her world, female, dan 1 lagi majalah fashion, urtv, dan lagi 1 malay majalah yg mcm urtv, novels, OK! Magazine, hello, self motivations, dll. My boyfriend (my hubby now) geleng kepala at the amount of money i spent on these… minat membaca, sampai masuk toilet mesti bawa buku/ majalah. Kalau takde buku, labels on the shampoo, conditioner bottles pun i baca….. my aunt pulak suka beli buku2 agama, so i pinjam aje dari dia….. hehe

          Sekarang dah ada internet, bawa phone aje….

          Anyone in the same boat as me?

          5

          0
        • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

          5000 buku bli tu rata2 dr kedai /stokis la. Bkn dr peminat dye tu…klu de pn bpe sgt. Bkn sume 5000 bleh jual direct dr dye je. 5000 buku dibahagi bpe kedai dlm Malaysia ni. Sbb tu kte bleh nmpk stok2 brg lme kt kedai tu. Mmbr2 sy de kdai jual mcm2…bgthu lumrah jual bli brg org ni.

          Tak caye? G tanye org kedai cd, buku, minyak wangi dll.

          0

          0
    • minah latoya vazz mulot longkang says:

      hahahaha. fans bodo

      18

      0
    • Anonymous says:

      Betul sgt2…tak suka tak minat…jgn beli lor….

      1

      1
  2. tweety2805 says:

    alaaaa fattah…
    abaikan all the haters…
    dorg ni mmg nak carik salah org jerrrr…..
    semoga terus berjaya menggapai impian
    dan menjadi anak yg soleh..
    aaminnnnn…….

    7

    15
  3. asrul says:

    aku rasa,sebab kes ‘buku’ fattah ni,tiba-tiba ramai yang kenal ‘buku’.

    perkongsian dari author nubook press..pahamkan.pastu baru kutuk orang.kalau tak senang-senang je kita dapat ‘saham’.

    Ada berbagai jenis buku dik.
    1. Buku latihan. Yang kau kena beli untuk anak kau buat latihan cikgu kasi. Kulitnya dulu warna coklat. Dalamnya ada beberapa jenis. Ada yang petak besar. Ada yang petak kecil. Ada juga yang jalur-jalur.

    2. Buku teks. Yang ini ada di sekolah sampailah ke universiti. Sekolah buku teksnya ada yang percuma. Ada kena bayar. Tak kiralah sekolah rendah atau menengah. Masa di universiti, kau kena beli dik. Yang kau photostate itu namanya kau copy tanpa izin. Dosa dik,

    3. Masa di sekolah kau dah jumpa dah buku ini. Dipanggil majalah. Ada yang kau suka. Ada yang kau tak suka. Ujang, Gila-Gila, Motokar, Motorsikal, macam-macamlah. Ada juga edisi pertanian seperti Mangga. Kahkahkah.
    4. Ada juga diberi nama novel. Macam-macam seleksi ada. Kisah anak-anak. Kisah sekolah, kisah cinta dan kisah ibu bapa. Semua orang suka baca. Sampai rasa nak jadi hero dan heroin dalam kisah itu.

    5. Collective item. Aduh yang ini susah nak cerita. Ada buku yang dibuat sebagai hadiah untuk peminat. Contohnya masa Ning Baizura kahwin dulu. Beliau buat buku khas gambar kahwinnya untuk peminat. Itu namanya collective item. Samalah dengan buku Fattah Amin dan buku Hafiz Hamidon.
    Collective item ini boleh juga jadi seperti baju, mug, key chain. Dan, ia juga boleh jadi seperti kalendar dan buku! Faham?
    Kot kalau Sharnaaz atau sesiapa lagi nak buat, buat sahaja. Peminat akan suka. Yang tak minat, akan bising dan pertikai. Sebab mereka tak faham buku itu masuk dalam kategori apa.
    Satu lagi kau kena ingat, collective item ini memang ya mahal dari harga biasa. Itu normal dik.

    6. Buku Agama. Buku ini kau dah tahu dah. Langkah pun tak boleh. Kena buh atas macam Al-Quran. Tinggi rasa hormatnya kepada buku sebegini.

    7. Buku terpakai. Kahkahkah. Buku yang kau dah baca 14 ratus kali kemudian kau nak jual. Hahaha.

    8. Buku tak laku kau. Hahaha itu kau jawablah sendiri.

    9. Buku pinjam. Biasanya buku ini akan buat pemiliknya marah-marah.

    10. Buku ilmiah. Buku ini banyak keluar sebagai buku how-to. Maksudnya jika kau tak reti sesuatu perkara, kau baca jadi kau akan faham dan tahu.

    11. Buku motivasi. Buku-buku ini untuk kau yang selalu mahukan semangat di dalam diri. Baik-baik dan selalu jadi bagus untuk bangunkan spirit di dalan diri kau.
    Dan banyak lagilah!
    Harapnya kau fahamlah kenapa entri mengenali buku ini keluar. Kalau tak faham lagi tak tahulah. Aduhlah. Susahnya nak terangkan.
    Semua pakat duk hentam buku itu teruk, kenapalah begitu begini. Aduh aduh aduh. Tolonglah faham. Ia bukan sekadar buku!

    Khairul Hakimin Muhammad,
    Menghargai buku.

    9

    0
  4. Penulis says:

    Kalau dah tahu termakbul, tulis la alhamdulillah. Ni kau boleh lak kau sambung dengan “hahaa…kelakar kan”. Tak inspired langsungggg. Mana tak kena maki.

    119

    0
    • cik chanteq says:

      aaaaku sokongg

      14

      0
    • Elena says:

      Tu pun nak komen? Seriously tahap bingai orang Malaysia sangat tinggi. Kalau kau nak dia tulis macam kau nak..kau tak payah baca buku orang.

      Eh buku cerita cinta picisan bodoh macam suamiku abang sado, mr policeman ke apa takde pulak artis nak kondem ke? Tu lagi menjahanamkan. But hey…ada yg dah dibuat theatre pun, regardless of how cliche, chauvinistic, boring and bodoh it is ( made worse by lakonan Kayu )
      Malaysians. Camtulah

      1

      5
  5. Anonymous says:

    man of few words…tu lah Fattah Amin…x perlu nak tulis panjang lebar untuk bagi inspirasi atau nasihat kepada orang. cukup dgn sedikit kata2 and the rest terserlah dgn peribadi dan cara dia layan famili, friends and fans.

    2

    23
    • Anonymous says:

      akal pun pendek tu pasal buat buku merepek merapu hahahahaha. nak pakai valet parking klcc tu impian dier ingat nak jadi usahawan karyawan terkenal rupanyer setakat nak pakai valet parking hehehehe man of few words indeed.

      23

      1
    • Anonymous says:

      nmpk x guys LEVEL IQ PEMINAT FATAH????kesian fatah dpt peminat y IQ lembu…ptt laa fatah buat buku ni tuk peminat die…kahkahkah…

      hnya org y cerdik je xkn beli buku camni…

      6

      0
  6. Masidayu says:

    Biar Fattah biatkan dorang. U da explain ni da jgn jawab apape lagi.

    Itu yang complain itu orang sakit termasok Sharnaz Ahmad. Semoga panjang jodoh dia. Kit anggap ajer mcm one in amillion that hates you

    I am sure rakan artis mcm Datok Rosyam Noor pun no complain and comments.

    Ini rezki you. I am an outisider and not your fan. Akan tunaikan Umrah tak lam lagu
    I doakan you sekeluatga dalam lindungan Allah… Amiin dan you di jodohkan dengan yang terbaik!!

    Lets warch meletop tonite ada gossip about you, her and future brother in law that idiot!!!!

    2

    26
  7. azreen says:

    Mula2 ingatkan Ajai tadi….hahaha

    0

    0
  8. anon says:

    HAHAHA KELAKAR KAN??

    5

    0
  9. Yana says:

    kalau betul kau syg peminat kau takkn la kau letak buku mahal gler.. cerita je la ape masalah kau kt blog kau ke ni siap nk buku kn.. adoiii… kembar najib ke??

    14

    0
  10. ikan masin says:

    angsawan lepas tak lepas buat buat buku lagi dato syed Muzafar.. walaupun syed tu dah dah ke bulan..

    10

    0
    • Anonymous says:

      lol….ikut suka memasing lah…apa kena mengena muzafar pulak

      0

      10
      • memie says:

        ngek, bole la dijadikan panduan utk anak2 masa depan, xde la terkapai2 gan impian dr naik moto ke parking valet klcc. impian tu biarlah menjadi ilham ke anak2 muda masa depan…agak2 ko klu ada anak nk ke wat benda camni, takut nanti anak ko label ko B*D*H je, syok sorg2…rasa aku tau dia lakon lam citer mr pilot tu je, lain2 aku xfollow #iamsorry

        7

        0
      • Anonymous says:

        nmpk x guys LEVEL IQ PEMINAT FATAH CAMNE???relek2….org IQ lembu mmg x blh beza antara buku INSPIRASI dgn buku SYOK SENDIRI..

        5

        0
    • Anonymous says:

      baru buat drama sebijik dua bijik & baru sebijik meletup menang award pun tak pernah dah buat buku inspirasi, Org lain lebih berjaya lebih meletop senjap jer. kita nak dengar kata2 azimat dan semangat dari org2 yg berjaya uk dibuat inspirasi bukan pasal target nak pakai valet parking pat KLCC.

      14

      0
  11. akak akak sangat says:

    Kelakar kan…

    5

    0
  12. Anonymous says:

    Ok.. Ni komen ikhlas dari aku yg bukan peminat pattah amin ni dan jugak bukan kaum kerabat dia k. Pertama sekali, opkos la buku ni ditujukan kpd die hard fan fattah. Dah namanya die hard fan, ko letak pic nasi seketui yg fattah mkn utk bfast dia mula2 bergelar anak seni pun fans dia akan teruja. Ko letak pic taik lalat pattah pun fans dia akan simpan. Dah namanya for collectors edition. Aku tgk material yg dia pakai utk buku ni berkualiti. Kulit tebal dan full color. Kata2 yg dia selit tu btul la kata dia kalau tak selami maksud tersirat mana ko nk fhm klau hanya baca tersurat je. Yg klcc punya quote tu mcm yg dia explain.. Dulu dia hanya mampu pegi sana naik motor. Terpaksa berpanas berhujan. Bila tgk org pakai kete dan park tempat best dia pun pasang azam untuk dpt jd mcm tu jugak means dia nk upgrade kehidupan dia. Cuma mungkin cara dia agak poyo sikit. Tp tu bergantung pd mcm ne penerimaan seseorang itu. Bg aku tak perlu la kita nk kondem gila2 sbb ni salah 1 cara dia cari rezeki yg halal. Apa salahnya? Kita yg kondem ni buat apa? Mengutuk org je keje dpt income ke? Takde sape pun kan yg menjadikan buku ni perkara wajib untuk dibeli baru ko tak butthurt.. camtu? Cmon ler.

    4

    0
  13. sis says:

    kesian kau wey. asyik kena kecam,

    9

    0
    • Anonymous says:

      sbb peminat dia y bodoh laa dia kene kecam…dia pun ape kurgnye giler glemer so dia x kisah pun kne kecam sbb rmai peminat bodoh dia akan support dia…

      5

      0
  14. Anonymous says:

    silence is the most powerfull scream..biar orang yang EQ rendah melalak

    10

    0
  15. Anonymous says:

    zero to hero…mcm ni la bagus…utk menjayakan sesuatu dan mencapai sesuatu… kenalah work smart walaupun work hard tu penting…buku tu terhasil sbb fattah work smart…x gitu

    1

    10
  16. Anonymous says:

    Dah memang fitrah macam tu .. setiap benda ni kalo kita nilai dengan perspektif negative .. negative le hasil Nye begitu juga sebalik Nye … pat your chest ask your appetite….

    1

    3
  17. kesian.com says:

    wow!Coffee Table Book..
    nampak exclusive..
    hanya yang mampunyai nilai isi dan kewajaran kandungan sahaja layak di published dalam bentuk cofee-table ni..
    belajar lagi fatah,kamu bkn sesiapa di dunia hiburan ni.hanya simuda yang meningkat namanya kerana elemen2 yg tidak bermanfaat kpd masyarakat..
    golongan akademik esp pustakawan kesian kan kamu…buku kamu itu sesuai utk bacaan senggang shj,berkulit nipis dan berlatarkan selfie kamu semata, bkn layak di letak dicermin kata sebagai karya agung yang hebat untutk dijadikan inspirasi!

    25

    0
  18. hmmm says:

    Nak tau gak kategori buku ni masa apply ISBN kat Perpustakaan Negara..

    13

    0
  19. lantakkaula says:

    fans bodo mcm patah jugak kah3

    6

    0
  20. Anonymous says:

    sian tgk rupa cover tu..nape la x ambik pic yang 1st tu sgt melting tgk…laku keras la buku Fattah nnt tauuuu

    1

    1
  21. Cik Borneo says:

    Maigad.. from zero to hero?? ???????? #tidaksesuailangsunguntukmenjadisumberinspirasi sorry…

    6

    1
    • Anonymous says:

      hahahahaha from zero to hero……….hero apernya ………hero kampong or hero batang ngidam mak aji kaya…………

      5

      0
      • Cik Borneo says:

        Iya… sy kenal fattah amin pun sebab Suri Hati pilot… jadi mustahil boleh jadi sumber inspirasi utk saya.

        0

        0
  22. huhuhu says:

    bukan apa beb, kata2 dia memang la nak bg inspirasi kat org lain..tp to whom??? dengan harga tak setanding nak dibukukan.. sebab tu org bising siapa dia? benda tu lebih kurang diari je kot.. sebab tu org persoalkan ayat mcm ayat fb saja. kalau harga rm19.90 ke boleh la pakai. jgn hanya artis, nak buat special sgt sampai harga pun mcm wow! kena faham dari segi value nya bnd tu.. bru la worth it.. sedangkan org yang mmg bagus karya nya, susah payah nak hasilkan terbaik.. jgn sampai org fikir kau bukukan semata2 nak kaut untung.. if u really want to share something to ur fans, the spirit to share tu mesti ada dengan harga yang xde la mengarut bangggg.. yes from zero to hero.. tapi hero bagaimanakah? dia berada di tahap hero tu memang hero sangat ke?? hero lain ada je lebih bagus.. tp xde la mcm ni bangg..

    3

    0
  23. minah noi noi says:

    sebenarnya tadak apa pun si fattah ni. dia nk buat buku ka, buat lagu ka, buat apa pun, sebenarnya tadak apa pun salah nya walapon tak ade sumbangan kat industri KATENYE! tapi itulah, memandangkan fattah ni dok Malaysia tu yg jadi salah. sebab rakyat Malaysia ni takleh nk hadam benda2 mcm ni. tabah lah fattah oii. wlpun tak minat sgt kat ngko tapi itulah, kesian ade gak. hmmmm

    4

    1
    • Anonymous says:

      aku kesian kat fatah ni die jadi camtu sbb peminat dia y taksub…fatah pun bese laa ttb baru nk merasa dunia “glemer” tu y cam ape je…maklum laa sblm ni x glemer so bl skali glemer tu buat fatah jd sewel skit..hahahha..buat lagu laa,terbit buku laa….biar laa dia merasa dunia glemer ni..bkn lme pun…esok2 sendu laa tu…hahaha…

      2

      0
  24. Jjay says:

    Hahaha ,kelakar kan?!?
    Dari buku dia ni aku dpt rasa Fatah amin ada bakat masuk maharaja lawak mega .
    kikiki

    10

    0
  25. Imran says:

    Kalau Dato LCW or Nicol David or Zulfahmy ke yang buat buku, memang patut la jadi inspirasi utk golongan muda. Itu baru from zero to hero. Please la artis msia, what is actually yr contribution? Talent pun tkde. Usahkan nak lawan artis Indon, artis Thai pun x boleh nk lawan. Cuba learn from artis hollywood yg byk struggles in life before diorang achieve their dreams. Dah lebih 30tahun baru buat buku. They also use their celebrity status to help disadvantage ppl. Baca la pasal Matt Damon, Ellen, Hugh Jackman, Steve Harvey, Oprah dan ramai lg yg dari susah, bila dah famous kaya , diorg setup pulak charity. Itu baru inspire ppl to be somebody. Ini takat nk cpt kaya sbb drama melayu mana laku sgt, terus nk buat buku nk buat duit. Duit je ke yg top of the list? So stupid ahh msian celeb

    6

    0
  26. Neelofapfapfap says:

    tengok muka fattah ni pun dah boleh tau IQ level dia kat mana..
    lagi pulak nak inspire orang, adik-adik kat luar sana?
    this is bullshit!!
    peminat Fattah mari kecam Lofa

    8

    0
  27. Anonymous says:

    Lebi baik fatah diam ja..sy mmg tkkan bli buku fatah coz baik beli susu o pmpes anak,tp isi buku fatah mmg takda inspirasi pun..tulisan dn ilham mcm bdk form2 ja,apapun gud luck

    4

    1
  28. melalak..... says:

    dah terkabul…..
    hah…..kelakar
    sepatutnya kan….
    Alhamdulilah…..

    3

    0
  29. JGN SYOK SENDIRI says:

    dia bunyi lagi dia bunyi lagi..fattah!!..shhhhhh…aku nak tidur ni

    3

    0
  30. Anonymous says:

    bgs fatah ko buat buku ni tuk peminat ko sbb peminat ko mmg rata2 memiliki tahan IQ cam lembu…kebanyakan nye sume bdk2 skola y dok berangan,mls nk p skola…dan akak2 y dok umah asik berangan,angau 24 jam y xde masa depan..hahaha…gud job fatah,gud job….moga2 makin bertambah laa anak melayu y malas dan bodoh kat malaysia ni…y xde impian,impian hnya ingin parking kereta kat valet KLCC shj…

    4

    1
  31. Fatah Seribu says:

    Tah…Tah….KLCC mana ada valet parking. Tah ni tak baik tauuu tipuuuu owang haha

    1

    0
  32. missuataba says:

    serius bodoh dia ni. yang beli lagi double2 bodohnya.. hahhahaha.. sila sentap ya bodoh2 sekelian

    0

    0
  33. Mak Enon says:

    setakat buku cemni baik scroll instagram je. penerbit pun satu hal, desperate sangat nak terbit buku agaknya.

    0

    0
  34. Nasi arab vversus nasi kandar says:

    Amek lau Syanaaazz…. Da nak kahwin kok gini budak ni..

    Meletop malam ini ada annoucement tak Lopak..

    Saya bakal bertunang sama hari pernikahan kakak saya yg kedua kali ini.

    Bakal abng ipar saya is jempol… Best in the world u

    1

    1
  35. Anonymous says:

    Ya Allah, klau ku mmbali kan ke beras kanyang perut sekeluarga #peningorngsekarangni

    0

    0
  36. Ergh says:

    Maksud tersirat madam mana ya Fattah? Suka buat statement double meaning. Maksud tersirat yang I nampak is you ni dah diperguna oleh publisher buku. End up, nama you terjejas.

    3

    0
  37. Ish says:

    Setakat ni selebriti Malaysia yang dah publish buku selfies :
    1. Hafiz Hamidun
    2. Fattah Amin

    Kindly take note publisher … netizen tak gemar. Yang kena kutuk selebriti tu jugak.
    You kaut untung atas nama selebriti. Mohon sekat ke publisher macam ni.
    Tak membangunkan masyarakat.

    3

    0
  38. Najib Razak says:

    Ini semua permainan abg jib utk alih perhatian rakyat Malaysia di saat kenaikan harga minyak. Nyata rakyat senang terpengaruh. Hahaha….kelakar kan!!!

    0

    1
  39. lol says:

    He forgot that people should do things smartly too. What with driving a car to KL? Smart people will take public transport instead. Just because people ride LRT, doesn’t mean he/she is poor or what not. Smart people will park their expansive car at the station, and ride the train instead. lol.. If you want to be an inspiration, be a smart one.

    1

    0