March 5th, 2019

Filem Misteri Dilaila karya Syafiq Yusof mendapat sambutan yang menggalakkan begitu juga ulasan positif kerana jalan cerita yang menarik dan menampilkan dua versi pengakhiran berbeza untuk satu cerita yang sama.

Sejak beberapa hari lalu, filem ini menjadi perbualan hangat di media sosial apabila ada yang mendakwa filem ini meniru sebuah  filem antarabangsa Vanishing Act yang ditayangkan pada tahun 1986.

Seorang pengguna Twitter mendedahkan plot kedua-dua buah filem ini hampir 80 peratus sama.

Walaupun ada penonton yang agak kecewa apabila timbul isu ini, ada juga yang memberikan pujian kepada Syafiq yang berjaya menghasilkan filem unik dan berbeza tiada filem lain seumpama Misteri Dilaila di Malaysia.

Apa pula komen anda?

Kredit Video : Astro Shaw & VintageLynx


27 responses to “Netizen Dakwa Filem Misteri Dilaila Tiru Jalan Cerita Filem Vanishing Act?”

  1. Get real says:

    Citer melayu will never improve. Mmg citer, pelakon, penerbit, director, script writing semua trash or sampah sarap

  2. Anynomous says:

    Ok lepas dah tgk ending filem Vanishing act ni…saya dah leh tau apa sbnrnya berlaku pada Dilaila…hahaha…spt ku jangka…Sang suami la sbnrnya yg bunuh sang isteri…rasanya la kot

  3. faraj says:

    terima kasih kepada ibu saya yg suka larang saya menonton pilem Melayu..terima kasih ibu..

  4. anonymous says:

    byknye melayu busok pekong bangkai,biaarla dia remake ke hape,komen mengalahkan profesional plagiat butuh bagai,pergi basuh baju yg mgunung tu stokin busok mcm bngkai mulot busok mcm taik tak pernah kumor listerin,dok sebok komen sana sani ..support la melayu eh bangsa lain kan kalau bangsa dia brjaya dia support tau tkde nak busok perot cam korang ..rilek la ni semua hiburan bukn boleh dapt apa pun he he dok sebo plagiat la butohh

    • Arrrrrrhhhhggg says:

      >support la melayu eh bangsa lain kan kalau bangsa dia brjaya dia support tau tkde nak busok perot cam korang

      Ye ke? Nampak sgt la setiap hari dok layan pesbuk ja, x reti nak bace berita luar negara. Cuba besarkan sikit pandangan tu, pegi reddit bace komen, sume org bangse same saje.

  5. Anonymous says:

    How about filem Polis Evo???????don’t u guys think macam Bad boys???? this is not the 1st time kot, filem2 di malaysia copy filem hollywood. Filem Bad Boys way better than polis evo, way better.

    • Chohkri Yulis. says:

      Jalan cerita lain la….influence mmang dr Bad Boys. Jgn jd bodoh sgt nk bandingkn benda x patut. Mcm ko muzik Rnb tema putuh cinta…kat Amerika bsepah lagu dgn tema camni. Kena paham influence n copy tu camni

Loading...