Written by Bella | March 5th, 2019

Filem Misteri Dilaila karya Syafiq Yusof mendapat sambutan yang menggalakkan begitu juga ulasan positif kerana jalan cerita yang menarik dan menampilkan dua versi pengakhiran berbeza untuk satu cerita yang sama.

Sejak beberapa hari lalu, filem ini menjadi perbualan hangat di media sosial apabila ada yang mendakwa filem ini meniru sebuah  filem antarabangsa Vanishing Act yang ditayangkan pada tahun 1986.

Seorang pengguna Twitter mendedahkan plot kedua-dua buah filem ini hampir 80 peratus sama.

Walaupun ada penonton yang agak kecewa apabila timbul isu ini, ada juga yang memberikan pujian kepada Syafiq yang berjaya menghasilkan filem unik dan berbeza tiada filem lain seumpama Misteri Dilaila di Malaysia.

Apa pula komen anda?

Kredit Video : Astro Shaw & VintageLynx

27 responses to Netizen Dakwa Filem Misteri Dilaila Tiru Jalan Cerita Filem Vanishing Act?

  1. gg says:

    lantak la plagiarism pon jnji best…

    • Chohkri Yulis. says:

      Senangnya buat crita ye skarang.
      Dh lebih 70% sama….plagiat la.
      Bile sma melodi lgu orang kecam…filem xkan xnak kena.

    • zu says:

      yg penting filem nih akan menang pelbagai anugerah di malaysia nanti….kitakan bodoh

  2. wekkkkkkk says:

    kalau nk tiru, tiru lah mcm semua arahan steven speilberg..baru best…

  3. anonymous says:

    Dah tgk adegan-adegan VanishingAct yang dikatakan sama. Memang benar sebijik. Yang berubah pelakon dan lokasi. Skrip plak tak payah pening kepala sbb translate jer dialog jadi bahasa melayu. Sebenarnya byk filem hollywood ke atau mana-mana negara yg tiru filem negara lain. Tapi janganlah senyap jer atau mengaku idea sendiri. Dari awal declare filem tu adalah versi malaysia dari filem so and so.
    Filem mcm The Ring, The Eye, Shutter, Ju On ada versi dari negara lain.
    Shafiq kata diilhamkan dari 2 buah cerita Korea. Maknanya filem Korea tu tiru Vanishing Act jugak.

    • feldegast says:

      Itu namanya remake berdasarkan filem asal. Ada perjanjian dan dibenarkan oleh pembikin asal.

      Kalau tiru lebih 50% sama, takde perjanjian, buat sama senyap-senyap, itu namanya plagiarism.

      • Chohkri Yulis. says:

        Beto tu. Remake dgn kebenaran. Plagiat tu paham2 jela. Hahaha.
        Diihamkn bleh jd remake….n plagiat juga….hahahaha.

  4. naru says:

    film vanishing act ni sape belakon? hashimah yon dgn neng yatimah kan?

    • Anonymous says:

      ye merekalah berlakon, pelakon dri tanah melayu dulu2 handal dan pndai brlakon, bkn mcm skrg..

  5. feldegast says:

    Filem Misteri Dilaila ni ada persamaan bukan dengan satu filem je, tapi tiga filem iaitu

    1. Vanishing Act(1986)
    2. One Of My Wives Is Missing(1976)
    3. Honeymoon With A Stranger(1969)

    Perbezaan cuma pada ending yang ada dua instead of satu. Kalau 80% sama itu namanya plagiarism, kalau sekadar 10% atau 20% bolehlah dikatakan inspired by. Jangan gunakan alasan inspired by untuk justify plagiarism.

  6. lalu angin says:

    tapi aritu aku dengar yusof haslam kat sinar.fm cakap mmg syafiq ni dpt “ilham” dari movie yg ada 2 ending begini.so..sounds like dia indirectly bagitau its not his original work lah

  7. faraj says:

    Baru sedor yer…saya dh 5 tahun lepas tahu semua copy filem lain…pastu promote citer juta2…sian filem Malaysia kerana org2 camgini lah kering Idea pastu tiru…..huuuhuhuhu

  8. faraj says:

    sebab tu arwah ayah saya ckp..camgini..ko tukar lah bangsa ko tu..(Melayu)..tapi jangan agama mu islam..Haprak punya melayu..kalo tak tiru bukan melayu ker…buat lah idea sendiri…

  9. anonymous says:

    spesis dengki sanggup korek movie 80an..mcm vanishing act to box office,top director hoollywood pun ambil idea filem lama juga la ,kau dengki sebab tak leh buat filem kah kah kah dah la nobody ,dengki pulak tu

    • feldegast says:

      Fact is fact. Jangan jadi bodoh.

      Komen typical bila caught in the act. Jangan marah orang bila kantoi ya. Kalau Hollywood bodoh plagiat karya orang, kau janganlah jadi bodoh plagiat Hollywood pulak.

      Face palm.

  10. Anonymous says:

    Tahniah kepada typical Malaysian yang terus menyokong filem² tempatan. Filem kalau ada kualiti takpe. Ini kualiti pun tahap sampah. Tapi harga tiket sama dengan filem Hollywood yang ratusan juta pembikinannya. Membazir duit pergi tengok. Lagi teruk & lagi kecewa bila tonton filem plagiat macam ni. Yang lagi bagus dapat kawan yang sibuk melaungkan slogan “sokong lah filem tempatan… kalau tak sokong, siapa lagi nak sokong”. Lepas kau sokong, kau dapat apa? Kepuasan ke? Hmmm. Maaf nak kata, aku memang tak berminat nak tengok filem tempatan dalam pawagam walaupun kawan ajak nak belanja. Bukan berlagak, tapi dah boleh agak tahap kualiti macam mana.

  11. Anonymous says:

    How about filem Polis Evo???????don’t u guys think macam Bad boys???? this is not the 1st time kot, filem2 di malaysia copy filem hollywood. Filem Bad Boys way better than polis evo, way better.

    • Chohkri Yulis. says:

      Jalan cerita lain la….influence mmang dr Bad Boys. Jgn jd bodoh sgt nk bandingkn benda x patut. Mcm ko muzik Rnb tema putuh cinta…kat Amerika bsepah lagu dgn tema camni. Kena paham influence n copy tu camni

  12. anonymous says:

    byknye melayu busok pekong bangkai,biaarla dia remake ke hape,komen mengalahkan profesional plagiat butuh bagai,pergi basuh baju yg mgunung tu stokin busok mcm bngkai mulot busok mcm taik tak pernah kumor listerin,dok sebok komen sana sani ..support la melayu eh bangsa lain kan kalau bangsa dia brjaya dia support tau tkde nak busok perot cam korang ..rilek la ni semua hiburan bukn boleh dapt apa pun he he dok sebo plagiat la butohh

    • Arrrrrrhhhhggg says:

      >support la melayu eh bangsa lain kan kalau bangsa dia brjaya dia support tau tkde nak busok perot cam korang

      Ye ke? Nampak sgt la setiap hari dok layan pesbuk ja, x reti nak bace berita luar negara. Cuba besarkan sikit pandangan tu, pegi reddit bace komen, sume org bangse same saje.

  13. faraj says:

    terima kasih kepada ibu saya yg suka larang saya menonton pilem Melayu..terima kasih ibu..

  14. Anynomous says:

    Ok lepas dah tgk ending filem Vanishing act ni…saya dah leh tau apa sbnrnya berlaku pada Dilaila…hahaha…spt ku jangka…Sang suami la sbnrnya yg bunuh sang isteri…rasanya la kot

  15. Get real says:

    Citer melayu will never improve. Mmg citer, pelakon, penerbit, director, script writing semua trash or sampah sarap

  16. Zioe says:

    Mmg kena ada kebenaran la kalu nk ulangtayang dlm versi lain…kena bincang dgn pembikin asal…if yes…okay la…tapi jgn la ckp itu idea n creativity fully from you…x salah pon kalu you ckp cerita tu asal dr mana….
    If not…you make a big mistake….plagiat ni x macam crtak rompak ke? Kalu betul plagiat… ssh la tuan pengarah…….sbb company you baru je saman org y cetak rompak hasil company you….
    Alahai…aku harap ada penjelasan kat sni….sbb you ni nk bg contoh..tp contoh y cmne ek?

  17. naza says:

    Ko marah bila org buat cd cetak rompak cite ko… yp bile ko cetak tompak cite org boleh pulak??

    • Zioe says:

      Tula…aku harap diorg ni ada strong statement pasal perkara ni….kalu bab saman cetak rompak tu ratus ribu duit malaysia…kalu dah bab copy paste filem international,pastu lagi terang2 dpt hasil kutipan….in case la..the original maker dia saman production you… alahai… takut makan x habis je…
      We love you…indeed…malaysia film maker…aku tegur benda ni bkn nk aibkan ke benda…. tp bila ada hak bersuara…let we make it honest with brain..please EXPLAIN…at least ada point y boleh you bgtau pada kami….you canang jgn cetak rompak…finas semua,semua produksi pun buat kempen jgn ciplak,jgn cetak,jgn upload,dwnld ..etc… but y buat aku sedih dlm industri tu sendiri dah busuk berulat….
      So…let me repeat….contoh y macamna korg nk bg eh?

  18. Zioe says:

    Tula…aku harap diorg ni ada strong statement pasal perkara ni….kalu bab saman cetak rompak tu ratus ribu duit malaysia…kalu dah bab copy paste filem international,pastu lagi terang2 dpt hasil kutipan….in case la..the original maker dia saman production you… alahai… takut makan x habis je…
    We love you…indeed…malaysia film maker…aku tegur benda ni bkn nk aibkan ke benda…. tp bila ada hak bersuara…let we make it honest with brain..please EXPLAIN…at least ada point y boleh you bgtau pada kami….you canang jgn cetak rompak…finas semua,semuao produksi pun buat kempen jgn ciplak,jgn cetak,jgn upload,dwnld ..etc… but y buat aku sedih dlm industri tu sendiri dah busuk berulat….
    So…let me repeat….contoh y macamna korg nk bg eh?