March 5th, 2019

Filem Misteri Dilaila karya Syafiq Yusof mendapat sambutan yang menggalakkan begitu juga ulasan positif kerana jalan cerita yang menarik dan menampilkan dua versi pengakhiran berbeza untuk satu cerita yang sama.

Sejak beberapa hari lalu, filem ini menjadi perbualan hangat di media sosial apabila ada yang mendakwa filem ini meniru sebuah  filem antarabangsa Vanishing Act yang ditayangkan pada tahun 1986.

Seorang pengguna Twitter mendedahkan plot kedua-dua buah filem ini hampir 80 peratus sama.

Walaupun ada penonton yang agak kecewa apabila timbul isu ini, ada juga yang memberikan pujian kepada Syafiq yang berjaya menghasilkan filem unik dan berbeza tiada filem lain seumpama Misteri Dilaila di Malaysia.

Apa pula komen anda?

Kredit Video : Astro Shaw & VintageLynx


27 responses to “Netizen Dakwa Filem Misteri Dilaila Tiru Jalan Cerita Filem Vanishing Act?”

  1. Zioe says:

    Tula…aku harap diorg ni ada strong statement pasal perkara ni….kalu bab saman cetak rompak tu ratus ribu duit malaysia…kalu dah bab copy paste filem international,pastu lagi terang2 dpt hasil kutipan….in case la..the original maker dia saman production you… alahai… takut makan x habis je…
    We love you…indeed…malaysia film maker…aku tegur benda ni bkn nk aibkan ke benda…. tp bila ada hak bersuara…let we make it honest with brain..please EXPLAIN…at least ada point y boleh you bgtau pada kami….you canang jgn cetak rompak…finas semua,semuao produksi pun buat kempen jgn ciplak,jgn cetak,jgn upload,dwnld ..etc… but y buat aku sedih dlm industri tu sendiri dah busuk berulat….
    So…let me repeat….contoh y macamna korg nk bg eh?

  2. naza says:

    Ko marah bila org buat cd cetak rompak cite ko… yp bile ko cetak tompak cite org boleh pulak??

    • Zioe says:

      Tula…aku harap diorg ni ada strong statement pasal perkara ni….kalu bab saman cetak rompak tu ratus ribu duit malaysia…kalu dah bab copy paste filem international,pastu lagi terang2 dpt hasil kutipan….in case la..the original maker dia saman production you… alahai… takut makan x habis je…
      We love you…indeed…malaysia film maker…aku tegur benda ni bkn nk aibkan ke benda…. tp bila ada hak bersuara…let we make it honest with brain..please EXPLAIN…at least ada point y boleh you bgtau pada kami….you canang jgn cetak rompak…finas semua,semua produksi pun buat kempen jgn ciplak,jgn cetak,jgn upload,dwnld ..etc… but y buat aku sedih dlm industri tu sendiri dah busuk berulat….
      So…let me repeat….contoh y macamna korg nk bg eh?

  3. Zioe says:

    Mmg kena ada kebenaran la kalu nk ulangtayang dlm versi lain…kena bincang dgn pembikin asal…if yes…okay la…tapi jgn la ckp itu idea n creativity fully from you…x salah pon kalu you ckp cerita tu asal dr mana….
    If not…you make a big mistake….plagiat ni x macam crtak rompak ke? Kalu betul plagiat… ssh la tuan pengarah…….sbb company you baru je saman org y cetak rompak hasil company you….
    Alahai…aku harap ada penjelasan kat sni….sbb you ni nk bg contoh..tp contoh y cmne ek?

Loading...