Written by Bella | August 19th, 2019

Drama terbaru berjudul Sweet Dreams lakonan Ben Amir dan Mira Filzah mendapat sambutan hangat. Siapa sahaja yang tidak “cair” melihat gandingan mereka berdua yang sangat serasi ditambah pula dengan babak manis dan romantis. Hampir setiap malam drama ini akan trending di Twitter.

ben amir mira filzah

Meskipun rating drama ini melonjak naik ibarat roket, ada sesetengah netizen mendakwa jalan cerita drama Sweet Dreams seakan sama dengan drama Korea , While You Were Sleeping.

drama korea while you were sleeping

Dilakonkan oleh Bae Suzy dan Lee Jong Suk, jalan ceritanya juga mengandungi elemen mimpi buruk berkaitan dengan masa depan. Namun, bezanya untuk versi Korea ialah watak heroin yang mengalami mimpi buruk.

Plot dan watak lebih kurang sama,

mimpi tentang masa depan

sweet dreams tiru drama koreadrama sweet dreamssweet dreams tiru drama koreasweet dreams while you were sleeping

Penjelasan penulis novel Sweet

Dreams

drama sweet dreamssweet dreams novelPenulis novel Sweet Dreams iaitu Acik Lana tampil memberikan penejelasan dan sekaligus menafikan dakwaan tersebut. Novelnya diterbitkan pada Januari 2017 manakala drama Korea tersebut ditayangkan pada September 2017. Secara logik tiada unsur plagiat.

29 responses to Netizen Dakwa Drama Sweet Dreams Tiru Jalan Cerita Drama Korea While You Were Sleeping?

  1. anonymous says:

    sampah

    7

    1
    • Entah la says:

      Saja ja nk ckp while u were slpng First script reading took place on January 20 2017 dan Filming began in February 2017… D tayangkan pada sept 2017…

      P/S= biasanya klu movie korea drg ambik masa lma nk tulis cerita sbb nk yg ada kualiti..

      5

      2
      • Anonymous says:

        apa kau ingat kalau dia ambik masa sebelum nak keluar pon setahun sebelum ke? dia ada keluar teaser ke apa ke?

        1

        0
      • Anonymous says:

        Aku tgk WYWS aku tgk cite ni..xsama pun..cite ni yg blh tgk masa depan sorg je sedangkan WYWS lbh dari sorg..sorg cuba mengubah masa depan sorg penyelamat

        0

        0
    • El says:

      Cerita split tv series bukan dh nk sma dgn jalan cerita kill me, heal me ke???

      2

      0
  2. anon says:

    apa patern si retis perempuan tu pakai ??? harok sangat tu wei ..
    nampk weird gileee

    24

    0
  3. Anonymous says:

    iye ke ni

    0

    0
  4. Anonymous says:

    mira filzah berlakon jadi bisu sesuai sgt..hahahaa..sebab kalau dia berbual sepatah haram pun aku tak faham…

    15

    0
  5. kelantit says:

    fesyen entah pape. macam pengemis pun ada

    8

    0
  6. peminat acik lana says:

    Aku ni selaku peminat novel acik lana yg dah berzaman, nak bgtau sikit yg sebelum novel ni keluar lagi, acik lana dah share teaser dekat wattpad and fb group. which is sebelum kdrama tu keluar lagi. yang engkorang duk mengata dia tiru kdrama ni, baik mulut tu diam, tangan tu brenti menaip. setakat gebang kat sini, hape pon tak dapat. nak menuduh orang pon agak2 la. guna otak sikit. tgk kronologi kdrama dengan novel tu. ni main tuduh jek. bodo mcm sajat.

    5

    2
    • Siapa kak chik jana says:

      Betul tu ..novel sampah ….drama pukul 7 double sampah …

      Minah tudung aje minat drama sampah

      9

      0
    • KakKiah says:

      Wahai peminat…kene paham certain situasi. Ada je movie/drama yang penggambaran dah start tapi tayangan delay. Ada yang delay berbulan ada yang delay bertahun. Bukan tengok pada tarikh tayangan tu je…

      1

      0
      • Kakek says:

        Selagi tak tayang, selagi tu lah orang tak tahu jalan cerita dia mcm mana…
        ke ko nak kata si lana ni hebat sgt sampai ada access pada script / storyline drama korea tu? sampai boleh tiru jln cerita sebelum tayangan lagi?

        7

        0
  7. Rin says:

    Nak buat sesuatu yang berkelainan lah sangat… Semuanya habuk, plagiat juga, hero drama tu pulak… Alahai kayu

    5

    0
  8. Anonymous says:

    Penah interview Acik Lana awal 2016..Dia otw tulis novel Sweet Dreams.

    Novel2 dia yg diadaptasi
    Akadku yang Terakhir
    Maaf Jika Aku Tak Sempurna
    Aku Bukan Mistress (Aku Isterinya)

    1

    2
  9. Mean says:

    Orang bijak pandai xnak buat drama ke?? Da lama sngt aku xtengok tv ni…

    2

    0
  10. Bawang says:

    Hello hello.. Drama korea pun mostly rompak rompak. Plastik btul.

    1

    3
  11. Anonymous says:

    X best!!

    0

    0
  12. KakKiah says:

    Trending le cemana pun, am not watching. BN ni pun satu, kalau menulis tak beragak. Ramai je yang tak “cair” tengok diorang ni hokeyyyyy

    3

    0
  13. faraj says:

    Khinzir lah Pilem2 Melayu ni …asyik makan hasil lendir jerrr takder idea sendiri…!!!

    1

    1
  14. roro says:

    sbb kan mira filzah jd heroin, tak kuasa plk nak tgk.

    2

    0
  15. umairah says:

    tak kisahlah korean ker, malaysian ker, tv buang masa. dah pi masak ??

    0

    0
  16. een06 says:

    tak kisahla SD tiru WYWS ke x…berlambak je drama-drama yang buat remake… dr version japan ke korea..lepas tu thailand..lepas tu chinese…apa salah kalau WYWS tu version melayu…apa salahnya konsep pasal mimpi masa depan tu sama…yang penting jalan cerita lain, pelakon lain…:)

    0

    0

Tinggalkan Komen Anda Di Sini