August 19th, 2019

Drama terbaru berjudul Sweet Dreams lakonan Ben Amir dan Mira Filzah mendapat sambutan hangat. Siapa sahaja yang tidak “cair” melihat gandingan mereka berdua yang sangat serasi ditambah pula dengan babak manis dan romantis. Hampir setiap malam drama ini akan trending di Twitter.

ben amir mira filzah

Meskipun rating drama ini melonjak naik ibarat roket, ada sesetengah netizen mendakwa jalan cerita drama Sweet Dreams seakan sama dengan drama Korea , While You Were Sleeping.

drama korea while you were sleeping

Dilakonkan oleh Bae Suzy dan Lee Jong Suk, jalan ceritanya juga mengandungi elemen mimpi buruk berkaitan dengan masa depan. Namun, bezanya untuk versi Korea ialah watak heroin yang mengalami mimpi buruk.

Plot dan watak lebih kurang sama,

mimpi tentang masa depan

sweet dreams tiru drama koreadrama sweet dreamssweet dreams tiru drama koreasweet dreams while you were sleeping

Penjelasan penulis novel Sweet

Dreams

drama sweet dreamssweet dreams novelPenulis novel Sweet Dreams iaitu Acik Lana tampil memberikan penejelasan dan sekaligus menafikan dakwaan tersebut. Novelnya diterbitkan pada Januari 2017 manakala drama Korea tersebut ditayangkan pada September 2017. Secara logik tiada unsur plagiat.


29 responses to “Netizen Dakwa Drama Sweet Dreams Tiru Jalan Cerita Drama Korea While You Were Sleeping?”

  1. een06 says:

    tak kisahla SD tiru WYWS ke x…berlambak je drama-drama yang buat remake… dr version japan ke korea..lepas tu thailand..lepas tu chinese…apa salah kalau WYWS tu version melayu…apa salahnya konsep pasal mimpi masa depan tu sama…yang penting jalan cerita lain, pelakon lain…:)

Loading...