March 30th, 2020

Kecoh di media sosial sejak minggu lalu apabila ada beberapa artis menyuarakan bahawa golongan selebriti juga sewajarnya mendapat bantuan khusus daripada kerajaan kerana “tiada job” ekoran lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

Susulan itu, baru-baru ini Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) telah menyenaraikan beberapa bantuan secara ‘one off’ yang ingin diminta daripada pihak kerajaan buat penggiat seni.

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

Agak mengejutkan apabila mereka meminta pelbagai dana khas dan bantuan bernilai sehingga RM3000.

“Apa keistimewaan artis? Pentingkan diri”

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

Rata-rata netizen menyifatkan permintaan itu tidak masuk akal sedangkan sebelum ini mereka sering tayang kehidupan mewah tetapi sekarang meminta pula bantuan dan agak ‘demand’.

“Frontliner dan staf KKM yang berkorban, pertaruhkan nyawa tak ada demand”

artis minta bantuan rm3000 artis minta bantuan kerajaan rm3000 artis minta bantuan kerajaan persatuan seniman artis minta bantuan kerajaan

“Artis negara lain beri sumbangan, artis Malaysia sibuk minta derma”

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

persatuan seniman artis minta bantuan kerajaan

Ada juga netizen membandingkan selebriti Malaysia dengan artis daripada negara luar dimana mereka memberikan pelbagai sumbangan bagi membantu mangsa COVID-19. Namun, artis tempatan pula meminta daripada kerajaan.

Mereka berharap pihak kerajaan memberikan fokus kepada mereka yang lebih memerlukan berbanding golongan selebriti.

Dengan gaya hidup artis tanah air yang serba mewah, sudah pasti ada yang mempertikaikan kenapa mereka perlu menerima insentif kerajaan. Apa-apa pun, kalau hendak minta bantuan pun, biarlah berpada.


23 responses to “Netizen Bengang Persatuan Seniman ‘Demand’ Pelbagai Dana Khas Dari Kerajaan & Bantuan Wang RM3000 Untuk Artis”

 1. Anonymous says:

  Bodoh punya artis ko diman lebih2 knapa mcmlah korang yg bjuang d barisan hdapan untk negara korang x layak pun sbnarnya untuk dapat bntuan harta yg ada tu gunaknlah dmasa2 pkp ni buat apa nk mlatah lbih2

 2. Anonymous says:

  Alahai.. Berjasa nya artis malaysia, pertaruhkn nyawa demi menghiburkan penonton.. Woi… Ko bkn buat saja2 la wei.. Menimbun ko dpt… Nak tamak lg?? Cukup2 la dgn apa yg rakyat lain dpt.. Blh makan cukup la..

 3. Anonymous says:

  Ramai2 je boikot..

 4. Anonymous says:

  Memalukan!!
  Apa sumbangan anda semua dalam pengekangan covid-19 nie??
  Cuma duduk rumah ja. Tak berbaloi langsung nak minta itu ini sedangkan para front liner bermati-matian MEMBANTU NEGARA.!??

 5. Anonymous says:

  Bullshitt all artis malaysia.. yg minta bantuan..

Loading...