March 30th, 2020

Kecoh di media sosial sejak minggu lalu apabila ada beberapa artis menyuarakan bahawa golongan selebriti juga sewajarnya mendapat bantuan khusus daripada kerajaan kerana “tiada job” ekoran lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

Susulan itu, baru-baru ini Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) telah menyenaraikan beberapa bantuan secara ‘one off’ yang ingin diminta daripada pihak kerajaan buat penggiat seni.

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

Agak mengejutkan apabila mereka meminta pelbagai dana khas dan bantuan bernilai sehingga RM3000.

“Apa keistimewaan artis? Pentingkan diri”

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

Rata-rata netizen menyifatkan permintaan itu tidak masuk akal sedangkan sebelum ini mereka sering tayang kehidupan mewah tetapi sekarang meminta pula bantuan dan agak ‘demand’.

“Frontliner dan staf KKM yang berkorban, pertaruhkan nyawa tak ada demand”

artis minta bantuan rm3000 artis minta bantuan kerajaan rm3000 artis minta bantuan kerajaan persatuan seniman artis minta bantuan kerajaan

“Artis negara lain beri sumbangan, artis Malaysia sibuk minta derma”

netizen bengang artis minta bantuan kerajaan

persatuan seniman artis minta bantuan kerajaan

Ada juga netizen membandingkan selebriti Malaysia dengan artis daripada negara luar dimana mereka memberikan pelbagai sumbangan bagi membantu mangsa COVID-19. Namun, artis tempatan pula meminta daripada kerajaan.

Mereka berharap pihak kerajaan memberikan fokus kepada mereka yang lebih memerlukan berbanding golongan selebriti.

Dengan gaya hidup artis tanah air yang serba mewah, sudah pasti ada yang mempertikaikan kenapa mereka perlu menerima insentif kerajaan. Apa-apa pun, kalau hendak minta bantuan pun, biarlah berpada.


23 responses to “Netizen Bengang Persatuan Seniman ‘Demand’ Pelbagai Dana Khas Dari Kerajaan & Bantuan Wang RM3000 Untuk Artis”

  1. Unknown says:

    Apa sumbangan korang ketika ini??? Frontliners pun elaun takde setinggi macam korang demand. Rugi apa korang??? Frontliners yang bertarung nyawa selamatkan orang kenapa korang pulak yang kena dapat lebih.

    Pasal epf korang nak rm1000 sebab takde caruman. Zz, ko tau tak datang duit dalam akaun duit epf tu? Itu duit potongan gaji kami ok. Maksudnya itu memang duit kami. Kami korbankan saving masa depan kami RM500 sebulan selama 12 bulan. Faham tak? Korang punya RM1000 tu datang dari mana nak dapat?

    Kalau semua bidang kena ada wakil ke depan pening la. Sedangkan korang pun sati bentuk pekerjaan. Habis kalau banker hantar wakil, apa hak kami? Cikgu hantar wakil, apa hak kami? Tak ke pening. Jadi, kerajaan dah generalizekan mengikut isi rumah. Senangkan? Kalau korang fall under mana2 kategori makanya dapat la sepatutnya. Apa masalah lagi?

    Pasal pemeriksaan percuma bla bla bla. Korang dah kena startkan la discuss dengan mana2 insurance compant untuk keluarkan plan medical untuk korang macam company-company besar tu. Korang sendiri kena usaha approach. Any artis under your whatever persatuan to be covered. Tak tau la macam mana nak plan. Tu korang la kena approach insurance company.

    Jangan membandingkan korang artis dan yang lain orang biasa. Buat masa ni korang tak penting. Frontliners lagi penting. Yes, korang gelarkan diri korang artis. Satu bentuk pekerjaan untuk orang2 kreatifkan. Makanya, be creative. Cuba wujudkan punca pendapatan sendiri. Apa guna follower ramai kalau tak reti buat apa2 kan.

    Then, korang takde contingency punya saving ke? Korang buat apa dengan duit korang yang sekali shoot ibarat sebulan gaji senior manager dalam financial industry.

    Kalau Dato Siti, Hafiz Suip, Erni cakap taknak nyanyi ye aku kisah. Tapi diorang rilek je sebab diorang bijak. Untuk yang lain taknak berlakon ke taknak menyanyi so what? Rasanya, ramai layan netflix, youtube bagai. Korang just datang dan pergi unless korang ada aura untuk kita ingat. Dato Siti tu berapa lama dia bekerja baru sekarang dia rilek2 sikit. Hafiz tu dulu baru time af and keluar af orang tak pandang dia. Tapi, sebab dia memang berbakat dan dia BEKERJA KERAS makanya sekarang orang kenal dia untuk vokal terbaik dia. Ernie, tak menyanyi depan tv pun rasanya ada kerja kot kat luar. Orang ada cert kan. Apa ada hal. Yang lain tu aku tak faham dari mana dapat duit jadi sangat mewah. Lepas tu time ni bocor rahsia yang sebenarnya senduuuu

  2. Abg malek says:

    Oiii artis retis
    ..ku sumbat ayam goreng berempah ku yg enak kedalam mulut lancangmu itu

  3. Anonymous says:

    tak da otak punya artis

  4. Anonymous says:

    Xboleh nk jdi teladan artis malaysia ni

  5. Anonymous says:

    Sampah

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...