Written by serenity | December 21st, 2017

Berita kematian penyanyi k-pop popular kumpulan Shinee, Kim Jong-hyun, 27, membuka mata banyak pihak mengenai penyakit kemurungan klinikal yang boleh mendatangkan akibat berbahaya sekiranya tidak dirawat. Pelakon kacak Nazim Othman, melalui akaun Instagramnya berkongsi pengalamannya sendiri mengalami kemurungan, mengakibatkan dia keluar masuk  bilik kaunseling semasa bersekolah

Aku masih ingat kenangan keluar masuk bilik kaunseling sekolah antara umur 13 – 15. I was too young to fight depression on my own. Things happened. But I can’t afford to share in details. The point is, I was once there, battling with depression which tried so hard to convince my younger self to believe of how helpless , how worthless my life was. It’s sad and I admit, most people who fight depression will, at some point think of ending their lives. Nevertheless , I’m thankful because I won over it. I survived depression. It’s not a death sentence. If U feel too weak emotionally and spiritually, seek help from the right people. There are many helplines out there , for instance.. U could seek help from Befrienders Malaysia. Contact No = 03 79568145. 24 hours everyday. It’s free and confidential. Reach out before it’s too late. #iwonoverdepression

Ramai orang menganggap penyakit kemurungan boleh dirawat dengan ‘sedar begitu saja’. Sedangkan ianya ialah sejenis penyakit yang memerlukan rawatan segera oleh pengamal perubatan bertauliah. Jangan ambil ringan sekiranya anda atau kenalan anda menunjukkan tanda mengalami kemurungan. Dapatkanlah pertolongan. –  beautifulnara.com

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

48 responses to Nazim Othman Dedah Pengalaman, Pernah Alami Kemurungan Ketika Remaja

  1. Suasuwei says:

    Die hard kpoper sangatttt. Budak Palestine senapang atas kepala pun….Tak depress.

    5

    35
    • melayu says:

      dua benda yang berbeza. satu penyakit, satu keamanan sebuah negara. dua dua kita kena ambik kesah, dua dua kena ambik berat. jgn tunjuk bodoh tu sgt, simpan sikit

      90

      1
      • Miss Unibes says:

        Kenapa nak keluar statement semasa kematian kpop? Tu vokalis Linkin Park pun dalam kemurungan juga. Tertekan. Itu ini. Last2 bunuh diri. Tak pulak kau keluar statement yg kau pernah alami. Kau tunggu artis kpop ke baru nak keluar statement? Konon mewakili kpop lainnya. Lol. Dah! Kau balik Sabah sajalah duduk diam2. Try hard sangat tunjuk diri kpop.

        16

        19
        • Anonymous says:

          apasal muka mcm x cukup darah?

          8

          0
        • bekas mangsa depression says:

          sya salah sorang bekas pesakit depression. mula2 sya pun xsangka akan sampai ke tahap yg kronik. bmula dgn kematian ayah, sya rasa dunia serta future sya bgitu ‘gelap’. saya amat rapat dgn arwah ayah. rasa sedih btukar mjadi murung n kmurungan tu jdi teruk shingga sya rasa tk mahu bjumpa dgn org2 termasuk ahli2 keluarga tdekat, mak dan kawan2. badan saya selalu letih dan saya gemar tidur sbb tidur dpt menenangkan pikiran sya. sya lebih gemar sendirian. hingga satu tahap sya rimas dah bhenti kerja sya melawan dgn perasan dlman sya sndiri. hati mahu keluar tapi otak sgt spt meruntun jiwa. sya mdptkn khidmat ustaz setelah seorg rakan mengesyaki sesuatu. itu pun scara kebetuln. 2 thn sya x happy. syukur skrg oky….sya bsemangat semula.

          1

          1
        • Ros says:

          Semoga ko dapat depression x lama lagi. amin.

          0

          14
        • gentayangan says:

          ehh…suka hati dia lerr…haw…haw…haw….

          1

          0
        • Mamammama says:

          You know why..kpop idols are known and NEED to be always CHEERFUL n Bright n happy on stages and cameras. Which is why the world is shook over this news. Bcuz he looked soo content w his life but avtually nope thats only a facade.

          While linkin park chester bennington …western celebs are soo obvious when theyre under depression.

          So bitch miss unibes..

          1

          7
        • Gaypop says:

          Hey Mamammama bitch…

          Si Miss Unibes tu kata pasal KELUAR STATEMENT. Betul lah tu. Kenapa keluar statement setelah kematian kpop a.k.a gaypop? Semasa Chester mati tak pun dia keluar statement yg dia pernah mengalami kemurungan(murung ke? atau kau ada masalah biasa2 je). Paham tak? Ni bukan soal depression tapi KELUAR STATEMENT yg dimaksudkan si Miss Unibes. Haiyaaa kalau dah dasar gaypop memang takkan faham. Sayang bebenor kau dunia gaypop ye.

          0

          0
      • Anonymous says:

        Depression ni satu penyakit mental. Ada tidak keseimbangan kimia dalam otak. Ada kes yng ringkas dan ada yg rumit. Yg rumit perlukan ubat dan pakar. Selalunya ke tahap…bi-polar dan schizophrenia.

        23

        0
        • Anonymous says:

          Azwan Ali, Sajat, ikram Dinzly, Fathia,,Tok Vida dan Dato Aliff tu juga kira sakit otak…

          9

          0
        • Ros says:

          Depression lain. Bipolar lain. Schizo lain. Jangan main bedal. Belajar psychodulu dulu. Org2 depressed ni sejuta kali lg bagus drpd retis giler an pemimpin kejam because they just hurt themselves.

          9

          0
    • Sambal belacan says:

      Tak baik ckp cm tu. Nanti kau kena depression baru tau macam mana sakitnya depression ni. Lain org lain ujian dan ketahanan dia. Depression ni penyakit. Kau ingt yg dekat palestin tu tak da langsung yg depress ke? Jgn sempitkan pemikiran anda ye. Kau tak tau nasib kau sok macam mana.Org ada depression ni ada di mana2. Tak semestinya org tu nampak tak da apa2 atau nampak kuat, dia tak da masalah dlm hidup dia

      26

      1
    • Anonymous says:

      Tak penah pulak aq tgk peminat kpop pelekeh soal palestine.. ko melalak kt sini apa dapat? ada membantu warga palastine, at least artis kpop ada yg salurkan bantuan wang untuk kenegara tu.. tgk ig exo dia siapa ada caption janji kami bebaskan warga syira. dorang pun ambil tau soal keamanan. cuma tidak diwar-warkan. islam tu mudah, indah.. jgn komen yg boleh nampak kan islam tu payah, renyah. nk berdakwah bukan kt sini platform nya

      21

      4
    • Anonymous says:

      selalunya orang2 di barat yg byk terkena ‘depression’ ni. sebab faktor cuaca dan persekitaran lebih2 di musim sejuk. tu sebab kes bunuh diri berlaku di barat bila cuaca sejuk dan kurang cahaya vitamin d dan perubahan level serotonin. stress dan kesedihan yg terlampau juga boleh buat kita jdi murung. sebab tu dlm islam haram bgi kita meratapi kesedihan utk kematian. contohnya bila org yg kita sayang meninggal dunia atau tekanan hidup lain2. jln pling mudah.. dekat2 diri dgn sejadah dan solat. jgn ambil dadah atau alcohol. itu lagi menambahkn bebanan…

      22

      0
      • enigma says:

        ok baru tahu weather affects mental. Jonghyun did acknowledged yang dia ada seasonal affective disorder. ingatkan it was only inclined to certain people and not bcos of weather persay.

        0

        0
  2. anonymous says:

    hoi kau bukan kpop lah bangang perasan kpop kulit sawo pui ,dah tu nak claim diri tak ‘sihat’ konon sakit la tekanan prasaan lah tak paham dah ada bini lawo pun cam tak enjoy,sapa suh kau kawin

    4

    23
    • Pekerja Gomen says:

      Sebab dia taip campu BM -BI ke yang buat ko payah nak faham?
      I was too young to fight depression on my own yang bermaksud saya terlalu muda ketika itu melawan depresi (kesedihan dan kedukaan yang dalam) berseorangan.

      ketika itu umurnya 13-15 tahun. Aku yang terasa depress tgk org mcm ko dh tua pun lembap.

      34

      0
      • mak c kina says:

        maafkan la dia…mcm tu la, nk komen tp baca tajuk je…aku pun xfaham org2 mcm ni…tau nk hentam org je,tp xtau asl usul cerita

        10

        0
    • anon says:

      kalau nak komen tak kena dgn statment yang di beri sang artis tu tak perlu nak komen ye …malu jee
      kesian ko ni …mcm pulak ko yang terlebih sakit ni ..hahahha

      8

      0
    • Anonymous says:

      woi belajar bahasa english lah dulu, kalau tak paham tu..tapi title si nara tu bahasa Malay, tak kan tak paham..

      3

      1
    • Anonymous says:

      haiii spesis mcm ko yg suke bace tajuk ni lah yg buat org depress tau x??

      0

      0
  3. peningggg says:

    kemurungan ni macam mana ?

    1

    1
    • Anonymous says:

      murung.. terjaga dr tidur je bangun rasa xda semangat, rasa sedih, x mahu keluar rumah, gemar menyendiri, rasa xde nikmat hidup….

      20

      0
    • Anonymous says:

      dgn kata yg paling senang..’putus semangat’. putus asa okay lagi sbb putus asa kita boleh bangkit, bangun lawan perasaan itu dan kembali normal tapi kalau putus semangat…habislah. tiada semangat bukan saja utk buat urusan2 harian.. malah utk hidup. sebab tu perlukan pakar psikologi dan ubat2an..

      12

      0
  4. Ibu says:

    Ambil tahu & simpan contact number Befrienders tu & bole share kpd yg memerlukan bila2 perlu, selain itu di hospital2 kerajaan juga ada perkhidmatan kaunselling mungkin dgn harga yg berpatutan, yg khidmat swasta pun ada jugak kpd yg mampu membayar lebih skit

    9

    0
  5. Anonymous says:

    apahal mat2 k pop semua pakat depress ni? macam ni lah…kita ada allah. dekatkan dgn diri…carilah pencipta..kenali dia.

    12

    1
    • ohyeah.. says:

      pada aku tak cukup mengadu pada Allah shj jika menghadapi kemurungan. hubungan sesama manusia juga dpt meringankan kesukaran…sebab selalunya org yg mengalami kemurungan suka menyindiri.

      11

      0
      • Yekediknon says:

        Sebab tu Allah menyeru kita agar sentiasa mengukuhkan ikatan persaudaraan…

        5

        0
      • Kedondong says:

        Depression kena dapatkan rawatan sama mcm penyakit kronik yg lain. Berdoa juga satu cara
        .banyak ayat2 yg kurangkan stress, solat dhuha juga kurangkan stress.Kita org Islam kenalah yakin.

        2

        0
    • Anonymous says:

      Betul..cari lah Allah, mengadu padanya . X kira waktu senang atau susah. Banyakkn dengar ceramah agama. Setuju sgt dengan cadangan awak. Itu lah ubat paling baik.

      0

      0
  6. hahaha says:

    Depression..bipolar..schizo…meroyan beranak..semua gejala sakit mental..kna jumpa pakar sakit jiwa..depression ada 2 jenis..satu suka menyendiri..pendiam..tk campur org..satu jenis lagi suka cakap byk..mood swing..hoi mcm2 lagi .kalau korang pergi klinik psicistry..baca majlumat kt situ..byk sgt simptomnya..entah2 kita ni pun ada gejala mental..hee

    4

    0
  7. Awan Nano says:

    Isunya bukan krn dia korean dan artis kpop yg perlu diberi perhatian tp ‘kemurungan’.. Nadzim bukannya nak trip2 korean atau kpop tp sharing yg sgt bguna.. Yg kat sek, ramai student alami depresi.. Ibu bapa atau guru sj yg tak tau tp kawan2 dia mgkin ada yg tau. Untung la yg jumpa jalan tangani depresi sendiri. Thru music, sukan atau jumpa doctor.. Tak terkecuali yg ambik dadah. Berjaya atau tdk seseorg itu nelawan depresi, salah 1nya adalah pilihan bunuh diri.
    Org yg beragama pun boleh depress selagi dia masih hidup sbg manusia normal. Kalau org gila lain cerita.. I simpati pd mereka yg mghidapnya. All the best!

    13

    0
  8. Anonymous says:

    Depression ni mcm org lepas beranak gila meroyan. Chemical and hormones imbalance sgt bahaya. Tak semua kes sama. Ada yg teruk bunuh diri. Nauzubillah min zalik!

    2

    0
  9. kekwa says:

    kalau nak tau depression ni macam mana pernah tak korang rasa sedih yg amat sangat dlm hidup sebab kehilangan sesuatu atau kematian sesorang yg disayangi.. rasa takde semangat sampai benda yg biasa buat kita happy dah jadi takde makna apa2.. macam tu lah rasa dia cuma depression ni berterusan kadang2 tanpa sebab pun boleh rasa mcm tu..

    4

    0
  10. Ros says:

    Biasalah stigma mental health dengan manusia. Siapa yang merasa sahaja tahu. Bukanlah nak sokong suicide, tapi orang yg bunuh diri ni maknanya dia dah x de jalan, faham x? Depression ni biasa kena pada org2 hebat. Robin williams, amy winehouse, whitney houston, chester bennington, ranbir kapoor, deepika padukone, jim carrey, michael jackson, melambak lah. Yes, mereka bukan islam. Tapi mereka manusia. Ciptaan Allah. Yang Allah bagi rezeki berdasarkan usaha. Orang islam pun ramai je suicide tapi x diberitahu sebab “confirm masuk neraka” punya sentimen. Dan org2 yg sakit ni biasanya sangat gentle, jiwa lembut, dieorg x nak orang lain pun sakit so they stayed away from marriage, from having kids, from people secara amnya. Mereka 800 juta kali lagi bagus daripada penipu penyangak penyamun dalam rupa pemimpin dan ahli perniagaan.

    1

    0
  11. mak c kina says:

    ada kawan yg alami benda yg sama…xblh blaja..xdtg klas..kwn2 seasrama buli..cikgu mcm ada sentuhan seksual…cerita dgn ibu bapa tp ibu bapa cuba pujuk utk terus kan belajar kt skolah tu (salah 1 skolah elite kt msia ni)…sejak tu dia xckp dgn ibu bapa dia…prestasi belajar sgt merosot..sampai kne tukar skolah…1/2thn xskolah…dia ambil spm thn tu..dok rmh xkluar2….xjumpa org…
    jd utk org2 mcm ni kne pandai tackle,dekat dgn dia..dgr apa yg dia nk

    5

    0
    • Anonymous says:

      Ok next aku rase artis yg perlu perhatian pasal bende depress2 ni is iqram dinzly kot, sbb pakar pon ckp die kena rawatan sbb tande2 tu da nmpk.. lgpon die acting pelik semcm lately since ayah die passed way.

      0

      0
  12. cik k says:

    1. Cari lah Allah..mengadu padanya. Sibukkan diri dengan amalan sunat.
    2. Elakkan bersendirian.
    3. Banyakkn mengaji dan sentiasa positif.

    3

    0
  13. Anonymous says:

    org melayu ni terutamanye suke sgt memperlekehkan org, mempersenda tentang kematian bla bla bla.. hp tu jgn diguna utk ig or fb aje, cube laa wiki google sket ape tu depression, ape tu stress, manetau dlm golongan kwn2 or family korg ade yg mcm ni tp kite x amek peduli. sedangkan ade je kes bilal lg, lepas tu lepas sembayang subuh die gi bunuh diri kt pokok tepi masjid, puncanye sbb depress dgn bebanan n penyakit yg die kena tanggung, org depress ni perlukan pertolongan, jgn main cakap je apesal tak tu apesal tak ni, kang balik kt keturunan sndiri baru tau senyap!

    4

    0
  14. Vanidah says:

    Faham la , awak tu depressed/kemurungan apa bagai, dan bagus la awak nak share pengalaman awak, hopefully boleh bantu orang lain dan hopefully awak pon dan merawat kondisi sendiri.

    But

    Harus ka kongsi selepas mamat Korea tu bunuh diri ? sebab awak feeling feeling Korea kan ? Sudah la tu! kau bukan KPop, Kau bukan Korea, kau Melayu ok? buat cara Melayu. Kau takkan boleh relate dengan level of pressure artist Kpop ni rasa, because you are not Kpop, nor are you in that industry. Kau ni kat industry entertainment Malaysia je. So tolong laaaaaa Kpop celup. Feeling feeling ni buat aku nak lepang je!

    0

    5
    • Anonymous says:

      die post tu utk jd kan sebagai self awareness utk masyarakat, well at least ko sndiri tau kalau jumpe org yg kemurungan ni or ko sndiri yg murung dah tau saluran mane yg nak dituju, kan die ade bg channel mane nak pegi kalau depressed ni jgn handle sndiri. ape dahhh ko ni, aku harap keturunan ko pasni xde yg feeling korea k, sbb kalau ade, dpt makcik bawang cm ko ni suke ngutuk org sure lg depressed org tu!

      5

      0
  15. melati says:

    kemurungan masa Muda ialah , bila lepas mandi (Kalau tinggal Hostel) kwn tegur camgini.” Banyak nya Rambut ko Gugur.”.. bagi saya tu semua tk kisah sebab byk Ubat2 Zaman Moden ni, kalau zaman 80an mungkin kot..!!!!

    0

    0
  16. Kiki says:

    Aku tak tahu la depression ke mood swings. Zaman kolej aku selalu tiba2 rasa sayu dan sedih tanpa sebab.aku menagis tanpa sebab. Hidup aku rasa gloomy. Sebab malah nak hadap rasa tu…aku banyak tidur. Pernah sekali aku rasa sedih mcm nak mati…aku siap tulis wasiat Kat mak ayah aku minta maaf. Aku jadi x tentu arah.. aku naik bas balik kg..tapi x balik rumah.kemudian patah balik semula kolej. Aku tak gi kelas hari tu…malam sampai roommate tanya aku cakap gi library. Aku x pasti mcmana aku harung zaman gelap tu. Memories dekat kolej pun aku dah lupa….aku cerita dekat kawan baik zaman sekolah. Dia pharmacist….curi ubat bagi aku makan.ubat apa aku pun xtahu..tapi pill kaler pink…..lepas tu hidup aku macam cerah sikit.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Tak boleh tidur malam
    Rasa otak tak boleh stop bekerja , fikir fikir
    Rasa mcm nk kurung diri dlm tempat sempit dan gelap saja
    Takut nk keluar jumpa orang lain
    Menangis tanpa sebab
    Resah tak tau nk cakap mcm mana
    Dengar suara sendiri berbisik di telinga dalam hati dalam otak
    Tak boleh pandang muka orang
    Malu, takut org tahu masalah kita
    Rasa dada berdegup kencang
    Sentiasa letih, nk tidur selalu tapi tak ble tido
    Blaming my own self and keep asking why all this happened
    Hanya yg mengalami saja yg tahu
    Hanya Allah tempat mrngadu
    Kembali padaNya

    3

    0