Written by Bella | May 31st, 2018

Kontroversi tidak solat dan tidak puasa Faiz Roslan yang dikecam teruk nampaknya turut menarik perhatian usahawan kosmetik, Safiey Illias untuk bersuara. Safiey menerusi akaun Instagramnya meminta agar orang ramai jangan terus menghentam rakannya itu.

Segala kata negatif sebenarnya membuatkan diri mereka lebih ‘jauh’ daripada landasan yang benar. Mengakui golongan sepertinya tidak baik, Safiey bagaimanapun berharap masyarakat tidak terus memulaukan mereka.

Safiey sebenarnya menyokong tindakan mana-mana artis yang berniat ingin menegur tetapi janganlah melampau. Setiap orang mempunya kisah silam yang hitam bahkan sesetengah artis dahulu pun pernah seksi, tergedik dan menyanyi melalak juga.

Hendak komen banyak pun tidak boleh, kalau hendak minta Safiey nasihatkan Faiz juga agak mustahil ibarat ketam mengajar anaknya berjalan. Hmmph.. Apa-apa pun, kita tunggu respon Faiz nanti, harapnya dia lebih serik kali ini.

39 responses to Nak Tegur Jangan Melampau, Dulu Artis Seksi, Tergedik Dan Melalak Sakan Juga – Safiey Illias

  1. liwa says:

    parents awk mesti yg dulu doa kan awk, xpenah putus….penah awk fikir… dun blame ppl when u know u salah

    67

    0
    • kak nam says:

      Safiey Illias, you are next sis. Ko ni pun patut naik JAWI. Kasi potong itu rambut…buang filler kat muka ko yg mcm baru lepas kena sengat tebuan tu.

      23

      0
      • Anonymous says:

        kan..masaalah juvana betul la diaorang ni. tangkap masuk dalm kandang bersama-sama jamal yunos.

        9

        0
        • Anonymous says:

          Golongan sampah macam ni tak layak nak bagi nasihat dekat org. Baiki diri sndr dulu. Kalau diri sndr x cari perhatian, org x kan bagi so dont play a victim!

          0

          0
    • Kiah says:

      nak kasih sayang sis buat la perangai tu elok2. ini tak..geng2 ko upload je video…buat fb live… tergedik2 mcm cacing kepanasan! so.. kami nak layan ko ni sbgai wanita atau haiwan makhluk perosak? aku call orang jabatan perkhidmatan veterinar dan perhilitan baru nk berakal!!!

      41

      0
    • Anonymous says:

      Boikot tetap boikot lah kalau tan nak org tegur berubah lah jadi lelaki sejati nak ikut selera dan kata2 kamu jak bapok2 ni…. lepas tu ancam nak bunuh diri…. kami malas bela hantu!

      14

      0
    • SharnazAhmad says:

      Safiey

      Berubahlah, kembali kepada fitrah anda iaitu seorang LELAKI. Sudah banyak tanda-tanda Allah beri kepada mereka yang mengubah kejadian ALLAH. Sesungguhnya kami tidak mahu melihat anda meninggal dalam keadaan yang HINA.

      Berubahlah sementara masih ada masa, berubahlah kearah yang lebih baik untuk masa depan akhirat anda. Jika anda fikir jadi pondan anda akan lebih banyak income, adakah jadi lelaki sebenar anda tidak boleh ada income seperti sekarang? adakah anda sedar perbuatan anda ini safiey. jangan sesekali mencabar kekuasaan Allah. Safiey, Sajat, Faiz Roslan dan seangkatan dengannya JANGAN SESEKALI MENCABAR KEKUASAAN ALLAH.

      Saya harap diantara Sajat, Safiey dan Faiz ni ada sorang meninggal dahulu. So rakyat Malaysia dan kaum-kaum pondan boleh melihat kekuasaan Allah kepada mereka yg merubah ciptaan Allah. Semoga kaum-kaum pondan seperti awak ni cepat sedar dan mereka yang ada niat nak jadi pondan pun cepat sedar. Amin (doa bulan puasa ni cepat makbul)

      So, safiey sebelum anda dipilih oleh Allah untuk mati dahulu. Segeralah bertaubat.

      3

      0
    • sapirun says:

      ko diam la dulu susu punya lembu sapiey dapat nama!!!! lol

      5

      0
  2. Chohkri Yulis says:

    Skurang2 artis tu dh brubah. Ko skang kt tahap mana.
    Nk org xnk hentam ko pd zaman skang susahla. Skang zman media sosial. Dh buat slah ko kna kuat hadap semuala. Haha.
    Takpe. Tunggula mufti or ustaz2 cari ko. Tgk ko nk bri kenyataan mcm mana.

    0

    0
  3. Anonymous says:

    betul apa dia kata, org yg hentam pun cakap kasar mcm diri xpernah bt salah. kira mcm siber buli jugak keatas si faiz ni. what if dia bunuh diri? sbb kemurugan sbb kata kata kasar yg konon nya nk betulkan si faiz tu.

    so xguna la si neelopak, sha awal tu semua dok promot hentikan buli siber kalau artis sendiri hentam org lain tp org pandang benda tu betul sedang kan salah jugak lah sbb kata kata yg keluar semuanya berbentuk yg memalukan dan seakan meghina dia.

    nak betulkan org boleh tp buat la dgn cara yg beul.

    patut ke seorg public figure annouce nak tumbuk la apa bagai itu bukan ke satu ugutan?

    2

    39
    • Anonymous says:

      Alololo…..
      Nak bermaksiat leh terang2an, bongkak heboh sedunia aku x solat tak puasa!!! Nak tegur kena elok2, bisik2 jgn bagi terasa bagai…
      Weihhhh Allah terbalik kan je kaum ni ko tau x? Xde belai2 der!!!!!

      23

      0
  4. kaldei says:

    segalanya ada dlm Quran. study je. xpayah nak sibuk IKRAM ngn Kasih Sayang bagai. Dptkan kasih sayang dari Allah paling utama.

    44

    0
  5. bawang nak pencen says:

    yg buat perangai ni bukan TERLAHIR TIADA AGAMA
    mereka di lahirkan dgn Agama Islam ..
    yg buat perangai ni pun bukan jenis TAK ADA OTAK
    apa benda yg dia nak merepek repek ni
    Nak ikram bagai
    kau pun dulu dah konon berubah pastu kau buat balik
    jenis macam ni bukan perlu ikram bagai
    kasi azan terus kan telinga
    melampau golongan2 ni bila DI BERI MUKA !

    39

    0
  6. Anonymous says:

    specis specis jantina yg tak diiktiraf tolong patah balik pd pangkal jln sebelum terlambat. Kamu dah jauh tersimpang. Dulu berdiam diri, sekarang semakin ramai dari mereka berani keluar menuntut hak2 mereka. Kami tak nak generasi akan dtg semakin ramai specis pondan dlm negara.

    18

    0
  7. Anonymous says:

    kalau ko trmsuk dlm golongn ini sudh semstinya ko perthankn segala perilaku geng korangkn. Sepatutnya kamu mmberi nasihat jgn jadi mcm ko yg dah terlajak dh x boleh di bentuk semula jdi lelaki.
    Ye..mmg sume org ada buku lama, seburuk2 seseorg tu dlm buku lama dia, mgkn mereka tidak memperlekehkan Rukun Islam tu
    Tetapi kawan kamu yg jadi lelaki x kacak..jadi pompuanpun hancus..dia mmpermaikn: … Kalau tol solat..tak perlulh puasa…adakah kamu nk perlu mendiamkan diri.
    …semua ni perilaku dri golongan tua bapok yg telah mmpergaruhi golongan muda.
    ..sememngnya golongan kamu ni akan memperjebakkan org lain yg muda jdi mcm kamu.

    Maksudnya..ini contoh..kalau diri kamu tu x solat..kamu kata x payahlah..
    ..kalau kamu x poosa..kamu kata..tak perlulah.
    ..kawan kamu nk ke masjid..kamu kata..masih mudalah..
    ..kawan kamu yg dulu sado..jantan ori..ko dh goda dn belai2 dialah..skrg dh mula pegi ke ruangan wanita cri brg wanita..

    Sbb tu byk lelaki terjerumus sbb berkawan DGN PONDAN.

    0

    0
  8. Anonymous says:

    ayat dia….”nnt saya tegur jika dia melampau…” ehh x melampau lg ke tu..? diorg ni tahap melampau mcmna yea… x fhm akk…

    21

    1
  9. JIMBO says:

    Malas layan bile orang tegur ke arah kebaikan, ko kona sana sini petik masa lampau orang tu. Benda dah lepas…ni current situation la bodoh. Dasar pondan bebal!

    10

    0
  10. hambaAllah says:

    Masa tegur secara elok, tidak pula ambil serius. Bila kita tegur secara tegas, melenting. Skrg minta pula jgn dipulaukan mereka. Bila d beri perhatian makin melampau2 tidak menjaga sensitivity masyarakat. Bukan nak kata, tp orang yg permainkan agama ni, cukup bijak berbicara. Maaf tapi dah tiba utk Malaysia wujudkan hukuman hudud terutamanya bagi golongan Islam.

    17

    0
  11. ANON says:

    eeeeeeeeeeeeeeee plssssssssssssssssss laaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    ko tu dah terang2 berdosaaaaaaaaa ikut macam pompuan
    sah2……………………berdosa besar……………..
    nabi xngaku umat……………….
    kenapa still nak menangkan diri sendiri
    I CANNOT BRAIN LA……………………………………………..

    15

    1
    • Anonymous says:

      To be fair, you’re no different that Safiey. “Ko tu terang2 berdosa”? It’s as if you’re not committing sin writing the hateful comment. What a hypocrite! I CANNOT BRAIN LA…………………….

      0

      4
      • I CANNOT BRAIN says:

        ni mesti geng2 pondan ni..sebok nak backup

        3

        0
      • wihuu says:

        kan dia da cakap
        terang2 berdosaaaaaaaaa “ikut macam pompuan”
        takdenye bunyi “hateful comment”
        ape ke bangang la ko ni. cuba paham.
        entah2 ko ni same je spesis sotong.
        jadi laki ko fail, jadi pompuan muka cam puaka
        I CANNOT BRAIN LA……………………………

        1

        0
  12. tipahhhhh says:

    ko xyah nak sembang la sapey. tu orang sokong ko sebelum ni ke arah kebaikan, ramai yang mendoakan ko ke laut jugak ko perginya. U turn jugak..punya la banyak orang support ko, yang menghina tu jugak ko pandang, sbb apa sbb ko sendiri yang nak kan.. Si paiz tu masa dia mula2 orang follow je dia sbb dia masuk air, terhibur tgok idea dia buat parody, tapi makin banyak follower makin hanyut gak, menjadi-jadi sampaila tahap melampau mcm ni. Stop la nak salahkan orang punca spesis korang jadi mcm ni.. ko sendiri nak.

    16

    0
  13. FC says:

    Faiz is just plain annoying and asking for trouble.. and kinda gross… Sorry!

    5

    0
  14. faham tak apa yg org tegur tu sapey? org tegur isu dia mengaku tak puasa sebab tak solat. ko rasa nak biar org diam n tak bash pengakuan mcm tu? kalo dia bangga dengan tak puasa n tak solat dia terang2 mcm tu, ko rasa org x leh tegur n keji dia la? Cuba ko namakan retis2 yg seksi yang ngaku dia x posa n solat secara terangan? ada tak? Ko tau rukun Islam tak? 5 benda je pun sapiey weh… 2 drpnya solat n puasa.

    5

    0
  15. money n beauty cannot buy you a brain

    2

    0
  16. Anonymous says:

    Dulu org ko kira, at least dulu org dari buruk ke baik…
    Dulu ko, skrg ko?

    0

    0
  17. Gastropod says:

    Ni sekor lg. Kalau bagi muka kat golongan ni makin korang menjadi2. Bila kecam kau kata perlu kasih syg and depressed pulak. What the hell. Kalau da salah tetap salah. Xyah nak tegakkan benang yang basah and play victim. And lagi satu tak yah langgar lumrah alam.

    2

    0
  18. Mat K says:

    Bila tak melampau, korang counter balik konon tak salah. Banyak lemak.
    Bila melampau, korang sentap.

    Sekarang bagitau cara camne nak tegur korang?

    Aku pun ada kawan lembut tapi tak berperangai mangkuk macam korang.

    1

    0
  19. aurorarogers says:

    hey nyah, at least yg menegur tu ada antara mereka yang dh bertaubat dan pilih utk hidup di jalan yang diredhai Allah. At least kalau dulu diorg pun perangai setan, elok lah diorg kasi nasihat utk x ulang kesilapan mereka. Dari ko yang dulu acah2 alim taubat sume tu, then tetibe mendrag balik x segan silu tu.. ko pun patut cermin diri ko dulu. Udah2 la nak blame org sekeliling yg x support ko.. buat nk support ko buat dosa.. ko sendiri yg cari pasal.. mengundang la org maki kau.

    1

    0
  20. Cingera says:

    LOL. Mcm mana nak berubah kalau still berkawan sejenis bapok! Ibarat berkawan dgn pencurik, maka jd la pencurik.berkawan dgn penjual wangian,maka wangi la dikau! Ching! #lek2sudah #jgntunjuksgtdiritu #semogahidayahakntiba #kiamatsudahdekat

    1

    0
  21. Bob Barli says:

    Allah dah awal2 lagi bg warning pasal azab tukar jantina, pasal umat Nabi Lut, sbb Allah sayang kita umat Nabi Muhammad, ada kau amek kesah?

    2

    0
  22. Sarah says:

    Safiey, God is testing you with money and fame. If only you realized that everything in dunya is only temporary..please think2

    1

    0
  23. menyampah kak pah says:

    ala safiey poyo la nk backup geng satu spesis..awak pon kalau marah netizan bahasa ade jg tak..sama je awak dgn netizen luar..bukan main nak tegur org biar bersopan..awak tu sopan sgt ke klau berkata2..dasar munafik

    2

    0
  24. lan todak says:

    puak2 macam awak ni tegur cara lembut atau cara kasar sama jer..bukan amik tau pun…. semakin hari semakin melampau puak2 ni… pulau kan jer puak2 ni

    2

    0
  25. Yekeni says:

    Kalau pompuan buat gitu pun kena kecam. Kalau lelaki buat gitu pun kena kecam. Jangan budget nak special treatment mcm OKU ke, orang special ke. Akal tu sama waras mcm orang lain. Kalau tak tau bezakan yg salah dan betul, memang mintak dihentamlah. Kenapa? Lelaki mcm ni, akalnya tak fungsi sama dgn adiknya ke?

    1

    0
  26. Anonymous says:

    Main serang secara halus minta org bangun malam TAHAJUD menangis utk doakan korang yang pondan2 ni? Ini perli ke sungguh? Allah bagi ilmu, sihat tubuh badan n bijaksana untuk buat pertimbangan. Cukup2 la menipu diri sendiri. Diri sendiri buat apa? Rasanya parents korang tak putus2 berdoa untuk korang tapi korang masih lembek. Orang risau bukan sebab korang pondan tapi pengaruh pondan macam korang pada org lain. Jantina sendiri pun menipu. Ini kan nak bisnes. Lagi tak kisah menipu.

    2

    0
  27. Joe says:

    Dia ni bijak, opportunist namanya, si bibir ramai followers, si pudin punya kosmetik dah suam2 kuku…pudin tolong backup, tak lama lagi sibibir promote la product si pudin….pondan dgn pondan mmg suka berniaga brg2 renovation badan, muka, bontot…pelbagai lagi

    0

    0

Leave a Comment

Optional