Nak Ayam Tahan Lama? Ini 3 Langkah Mudah ‘Vacuum’ Bahan Mentah Tanpa Mesin!

Trending

Nak Ayam Tahan Lama? Ini 3 Langkah Mudah ‘Vacuum’ Bahan Mentah Tanpa Mesin!

Memandangkan PKP ini membataskan banyak pergerakan, pasti ada keluarga yang memilih untuk membeli barangan bulanan kan.

Bila sekali beli tu, penyimpanan pun mestilah betul terutamanya melibatkan bahan mentah.

Advertisement

Seorang lelaki di laman sosial Tiktok ada berkongsi mengenai tips mudah vacuum ayam tanpa menggunakan mesin. Mudah je!

Secara ringkas, korang cuma perlukan plastik berzip dan air. Masukkan ayam tersebut dalam plastik dan rendamkan sehingga keluar udara.

Tak perlu susah-susah guna mesin lagi, tak sampai beberapa minit dah selesai vacuum.

Untuk pengetahuan korang, bahan mentah yang di vacuum ini boleh menghalang bakteria daripada membiak dalam makanan tau.

Bukan itu je, bahan makanan juga akan tahan lebih lama di dalam penyimpanan sejuk beku.

Walaupun hasilkan tidak sebagus mesin, tetapi cara ini sangatlah praktikal dan boleh digunapakai bila-bila masa je. Betul tak?

SUMBER

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...