Muzium London Jadikan Selipar Dan Topeng Muka Sebagai Bahan Pameran

Trending

Muzium London Jadikan Selipar Dan Topeng Muka Sebagai Bahan Pameran

Jika disebut perkataan muzium pasti yang terlintas di fikiran kita adalah tempat pameran artifak dan barang peninggalan sejarah dahulu kala. Tetapi akibat penularan wabak COVID-19 yang masih berada di seluruh dunia, beberapa muzium tampil dengan idea kreatif untuk mengimbas kembali saat penduduk berada di bawah kawalan perintah berkurung.

Bahan pameran dan testimoni mula dikumpul sebelum ruang pameran muzium siap diubah suai. Jurucakap kanan Muzium London menyifatkan pameran ini bakal memberikan pengalaman yang sangat berlainan. Pengunjung akan berasa lebih dekat dengan mesej yang ingin disampaikan oleh pihak muzium.

Advertisement

Pameran yang dibuat ini berikutan daripada perintah berkurung yang dilaksanakan. Pihak muzium mula merancang untuk mengumpul koleksi untuk kegunaan masa hadapan. Muzium London sebelum ini lebih memfokuskan kepada sejarah ibu negara Britain.

tisu tandas

Gambar hiasan

Sejurus itu, pihak muzium melakukan permohonan kepada semua penduduk London untuk turut sama menyertai sumbangan barangan yang menceritakan kehidupan mereka sepanjang dilanda serangan COVID-19.

Barangan tersebut boleh terdiri daripada apa sahaja yang boleh memberi simbolik kepada seseorang. Contohnya, selipar kegemaran yang sering dipakai ketika perintah berkurung.

selipar

Gambar hiasan

Selain itu, barangan yang ingin disumbangkan boleh juga diberikan dalam bentuk peralatan atau kemahiran baharu yang diperolehi dalam tempoh perintah berkurung. Seperti mengait, memasak atau topeng muka buatan sendiri untuk kegunaan petugas perubatan.

Setakat ini, antara bahan yang telah dikumpul adalah bekas jem buatan sendiri dan juga alat muzik mudah alih yang digunakan untuk bertepuk tangan.

jem

Gambar hiasan

Matlamat muzium ini untuk mengadakan pameran ini bukan sekadar untuk menunjukkan barang yang berjaya dikumpulkan tetapi ingin menceritakan kisah menarik disebalik barang tersebut. Sesuatu barang tersebut mungkin membawa erti yang tersendiri kepada individu berkenaan. Oleh itu, pihak muzium ingin erti tersebut diceritakan dan dikongsi bersama orang lain.

Sumber 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...