Written by serenity | February 4th, 2018

Pemenang MasterChef Selebriti Malaysia, Dato’ Fazley Yaakob telah memuat naik satu video yang menunjukkan satu menu yang ditawarkan di restorannya yang dipanggil ‘sweet table’ atau meja manis.

Ia memaparkan aksi selebriti itu menabur dan menyusun manisan di atas meja untuk pelanggan di restorannya, Suke Sucre. Video itu boleh ditonton di bawah:

Seorang pengguna Twitter telah memuat naik video itu ke akaunnya, namun tidak disangka ramai memberikan reaksi negatif terhadap hasil kerja Fazley.


Seorang pengguna Twitter berkata palet warna yang digunakan ‘tidak menyenangkan’:


Seorang lagi pengguna Twitter mendakwa ianya terlalu ‘meriah’, tidak teliti dan kombinasi warna yang digunakan itu salah.

Seorang pengguna mempersoalkan reaksi wajah bangga Fazley setelah menghabiskan kerjanya:


Ada juga yang cuba mempertahankan seni yang ditampilkan Fazley:


Bagaimanapun kenyataannya dibidas pengguna lain:

Apakah reaksi Fazley mengenai perkara ini?


Sehingga kini video tersebut masih hangat diperkatakan. Video tersebut mendapat lebih 6,000 retweets dan boleh dikatakan majoriti netizen mengkritik video tersebut. Anda rasa bagaimana? – beautifulnara.com

25 responses to Muat Naik Video ‘Campak Makanan’, Hasil Kerja Dato’ Fazley Yaakob Dikritik Netizen

  1. Pekerja Gomen says:

    Please la art is subjective…
    Ko kata potret Monalisa lawa sgt..
    Aku kata jual kat aku rm100 pun aku takkan beli..
    Ko kata tak kena ngan mata aku…
    Aku tengok sedap je…
    Duit aku… aku suka.. aku beli..
    Ko tak suka.. tak yah beli…
    Citarasa ko… bukan citara aku…

    15

    5
    • Anonymous says:

      kau nak compare potret monalisa dengan art yg ni? please lahhhh. monalisa tu avant garde di compare dengan art makanan yg buruk ni? adoiii

      7

      0
  2. Anonymous says:

    Lantaklah labu. Dia cuma nak berkreatif. Tak suka ignore jer. X paksa uolss mkn pun kn.

    9

    2
  3. Anonymous says:

    Dlm islam kita diajar memuliakan makanan, bkn campak2 sbb segala yg masuk menjadi darah daging nanti

    8

    7
    • Anonymous says:

      Ada ko tgk dia campak makanan?

      32

      0
    • Minah says:

      Aku xnmpk mn sisi die cmpak makanan nih

      27

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      elehhhh nak kreatif sikit pon tk boleh adaaaaaaa aje nk kondemmmhuh !! bukan nye dia campak lambong2 makanan kasi orang makan !! dia cuma letak dengan cara yg sentimental ape tk boleh ke ????? kalau datuk F campak beras ke boleh lah ktitik ! orang mlayu ni tak boleh nampak benda2 baru …nampak benda baru aje ha start nak cakap2 yg tk perlu di cakap kan huh ! gi stay kt utan felda lah korang2 huh !!

      14

      0
  4. Ex-Amnet Forumer says:

    I’m a dummy when comes to culinary or art. What i know is that i have sweet tooth. So i don’t mind trying those.

    13

    0
  5. Gorges says:

    Dlm dunia seni apa pun dan sapa2 pun boleh taburkan lemparkan idea masing2. Ada orang yg appreciate. Ada yg tidak Aku teringat waktu nelawat galeri seni di Brussels. aku leka menyusuri galeri menatap lukisan. Kemudian aku melihat beberapa tourist Jepun tersipu2 melihat bahan seni yg di pamirkan. Dalam glass cubicle ada dia wanita lduduk telanjang bulat sebagai bahan seni. Nk tergelak tapi tahan saja. Itulah seni!

    1

    7
  6. Anonymous says:

    Seni…..hidup susah nk puaskan semua..org..lg baik kita baiki diri kita sediri..dari cari salah org..baik kita doa2 yg baik2..

    5

    1
  7. Minah ke do says:

    Minah xksh pn psl art die ni..org kite kategori mkcik2 bawang ni mmg cmtu..ms org ni start wt,sume xkne..xcye sok ko tgkla meja kt knduri kwen ank dorg,msti ade yg wt cmni..sme gk cm shellout tu konsep die..mule2 sume kte apela mkn ats meja,kite diajar mkn dlm pggan bgai,tup2 jd trend plak shellout sn cni..minah da biase ngn lagak2 suci mkcik bawang ni..cume minah xske sgt kt fazley ni sjk die jd chef..bg minah die agk kekwat..plg xske ms die jd juri utk juara joran,die dok mrse mknan yg peserta msk cm gud2 sgt..pdhl chef joe n chef zubir pn xpnh wt reaksi cmtu dlm masterchef..lagak die cm xpk lgsg perasaan peserta..sekian

    17

    -1
  8. annone says:

    Foods n arts are parts of things that are subjective. No such things as right or wrong. But then, some arts looks cheap n lost, main hentam je

    11

    0
  9. Anonymous says:

    muka bangga di akhir bedio tu kelakar…hahahhaa

    12

    0
  10. Firstamendment says:

    Subjectivity of art tu tak memberi lesen utk ko buat crap art. And apa salah netizen nak ckp buruk ke tak suka ke. Time freedom of speech ko tak pulak mention kan

    7

    0
  11. ugleh says:

    https://www.youtube.com/watch?v=qofsdSMuGbg&t=244s

    Tak original langsung and buruk. Dia cuba tiru a 3 michelin stars restaurant, Alinea punya dessert table. Yang tu, baru art. Ni, adalah fart.

    6

    0
  12. meleis says:

    https://www.youtube.com/watch?v=QjgA1C4pKFw ni dia ada campak. Google ada..jgn malas!

    0

    0
  13. meleis says:

    lawaknyaaaaa..tak art langsung. tiru dessert table Alinea, a 3 michelin star restaurant in chicago. tapi, yg ni buruk. cuba search kat youtube Alinea punya..dah buat bertahun2 dulu.

    9

    0
  14. Sarah says:

    Dr. bukan tak suka cuma nak kata it’s freaking ugly ja. But then, even ugly saya still makan ja sebab tak kata tak suka. Hah macam tu. Harap Dr. janganla terasa nak butthurt. Chill.

    4

    0
  15. Namewee says:

    Bila si fazley ni bejas tukar bidang jadi chef?

    1

    0
  16. mak cute says:

    sik cari salah org je..tang mana dia campak makanan ye…ok je aku tgk…

    0

    0
  17. Anonymous says:

    pernah tengok vid dia serve untuk family dia…satu yang aku tak berkenan bila tengok muka kerek dia masa campak-campak tu…then satu hal lagi nape la tak pakai plastic glove..geli laa…tempat makan kemain classssy sgt!

    2

    0
  18. Fazlina says:

    Serabuts…
    Dia ada ambil kursus chef profesional ke…?
    Setakat menang Master Chef level Malaysia, hmmmm…..

    0

    0
  19. aku kau says:

    dia ni chef ke…x penah dgr pn

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Aku pernah makan panna cotta kat suka sucre tapi keras melantung. Itu je nak bagitau.

    0

    0
  21. Anonymous says:

    please la jangan kata benda hodoh ni seni. memalukan aku yg art lover ni. please okay guyssss

    0

    0