Meriam Talang: Tradisi Menyambut Hari Raya Orang Kuala Kangsar (11 GAMBAR)

Trending

Meriam Talang: Tradisi Menyambut Hari Raya Orang Kuala Kangsar (11 GAMBAR)

Meriam Talang merupakan meriam yang dimainkan oleh orang Kampung Talang di Kuala Kangsar, Perak. Meriam ini sangat unik kerana ia merupakan merian yang dibuat dari besi yang menggantikan buluh kerana puluh dikatakan sangat tidak selamat. Oleh kerana ia dibuat dari besi, bunyinya lebih kuat berbanding meriam buluh biasa.

Yang lebih uniknya, mereka bermain dengan menggunakan merian yang banyak dan disusun mengikut formasi yang acah acah situasi ketika berperang. Setiap pasukan meriam mempunya “komander” untuk mengamal setiap pengendali meriam. Setiap meriam ini dinamakan dengan nama kereta buatan malaysia dan mereka menggunakan berkilo Karbaid setiap kali mengisi kelongsong meriam.

Advertisement

Aktiviti bermain meriam talang ini hanya dilakukan semasa Hari Raya sahaja. Tujuan utama mereka adalah untuk melawan kampung sebelah yang hanya menggunakan meriam buluh. Seems meriah kan duduk kampung sambil lawan bunyi meriam. Orang bandar mana main benda ni. ya dak?

meriam talang 1

MERIAM TALANG 2

meriam talang 3

meriam talang 4

meriam talang 5

meriam talang 6

meriam talang 7

meriam talang 8

meriam talang 9

meriam talang 10

meriam talang 11

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...