Mengapa ‘Mesin Gedegang’, Mesin Parkir Selalu Tolak Duit RM1 Terlipat?

Kehidupan

Mengapa ‘Mesin Gedegang’, Mesin Parkir Selalu Tolak Duit RM1 Terlipat?

Pernahkan anda membeli minuman di ‘mesin gedegang’ tetapi apabila memasukkan duit seringgit duit ditolak berkali-kali walaupun telah menukar duit lain untuk membeli air. Pada waktu itu, sudahlah anda tengah haus, dan duit buat masalah untuk beli air.

Bukan itu sahaja, perkara ini turut berlaku di mesin layan diri seperti pembayaran parker dan juga makanan ringan.

Advertisement

Ramai diantara kita berfikir kemungkinan kerana duit itu terlipat, dan duit lama atau kelihatan buruklah. Tetapi kenyataannya berbeza dengan tanggapan kita semua selama ini.

Menurut bekas pengatur cara komputer, Nurfitriainii yang telah berkongsikan punca sebenar masalah itu berlaku yang kita semua tidak terfikir.


Aini berkata, ini berlaku disebabkan tandatangan yang berbeza di atas wang kertas tersebut.

Rata-rata mesin ini tidak menerima RM1 kerana ia mempunyai tanda tangan gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) yang baru iaitu Datuk Muhammad Ibrahim. Dimana mesin ini hanya menerima RM1 yang ditanda tangani oleh bekas gabenor kita iaitu Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Aini berkata, setiap mesin layan diri telah diprogramkan untuk menerima wang dengan ciri-ciri yang spesifik misalnya cetakan wang kertas, alur dan berat syiling.

Oleh itu, wang yang tidak menepati ciri-ciri yang telah diprogramkan akan ditolak oleh mesin tersebut. Dalam hal ini, wang dicetak bermula 29 September 2016 dengan tanda tangan gabenor baru mungkin ditolak kerana berlaku perubahan pada cetakan berbanding duit lama yang telah diprogramkan oleh pembangun sistem mesin tersebut.

Mulai hari ini anda tidak perlu risau lagi duit anda tidak laku dan palsu selepas mengetahui kisah yang dikongsikan oleh Aini.

Sumber: Twitter

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...