[Menarik] Ranking Negara Bahagia 2016 (Gambar)

Trending

[Menarik] Ranking Negara Bahagia 2016 (Gambar)

Ranking Bahagia

Admin nak tanya secara jujur dengan anda semua. Anda rasa bahagia atau tidak duduk di Malaysia sekarang ni?? Dengan keadaan ekonomi Malaysia sekarang ini, admin yakin mesti ramai yang cakap tak bahagia. Tapi kalau tengok negara-negara lain di dunia ini, Malaysia ini admin rase dah boleh dikatakan bahagia la.

Advertisement

Baru-baru ini Sustainable Development Solutions Network (SDSN) telah mengeluarkan ranking negara-negara bahagia untuk tahun 2016. Ranking ini dibuat berdasarkan data-data yang diambil kira dari segi populasi penduduk, GDP, bantuan sosial dan macam-macam lagi. Anda semua rase nombor berapa Malaysia duduki dalam ranking ini?? Jom tengok…

[Ranking Negara Bahagia 2016]

1: Denmark (7.526)
2: Switzerland (7.509)
3: Iceland (7.501)
4: Norway (7.498)
5: Finland (7.413)
6: Kanada(7.404)
7: Belanda(7.339)
8: New Zealand(7.334)
9: Australia(7.313)
10: Sweden(7.291)

11: Israel(7.267)
12 :Austria(7.119)
13: Amerika Syarikat(7.104)
14: Costa Rica(7.087)
15: Puerto Rico(7.039)
16: Jerman(6.994)
17: Brazil(6.952)
18: Belgium(6.929)
19: Ireland(6.907)
20: Luxembourg(6.871)

21: Mexico(6.778)
22: Singapura(6.739)
23: England(6.725)
24: Chili(6.705)
25: Panama(6.701)
26: Argentina(6.650)
27: Republik Czech(6.596)
28: UAE(6.573)
29: Uruguay(6.545)
30: Malta(6.488)

31: Colombia(6.481)
32: Perancis(6.478)
33: Thailand(6.474)
34: Arab Saudi(6.379)
35: Taiwan(6.379)
36: Qatar(6.375)
37: Sepanyol(6.361)
38: Algeria(6.355)
39: Guatemala(6.324)
40: Suriname(6.269)

41: Kuwait(6.239)
42: Bahrain(6.218)
43: Trinidad dan Tobago(6.168)
44: Venezuela(6.048)
45: Slovakia(6.078)
46: El Salvator(6.068)
47: MALAYSIA(6.005)
48: Nicaragua(5.992)
49: Uzbekistan(5.987)
50: Itali(5.977)

51: Ecuador(5.976)
52: Belize(5.956)
53: Jepun(5.921)
54: Kazakhstan(5.919)
55: Moldova(5.897)
56: Rusia(5.856)
57: Poland(5.835)
58: Korea Selatan(5.835)
59: Bolivia(5.822)
60: Lithuania(5.813)
.
.
.
.
.
.
151: Guinea(3.607)
152: Rwanda(3.515)
153: Benin(3.484)
154: Afghanistan(3.360)
155: Togo(3.303)
156: Syria(3.069)
157: Burundi(2.905)

Macam mana dengan ranking yang telah dikeluarkan itu??? Puas hati?? Seperti yang dapat dilihat, Malaysia menduduki ranking ke-47 daripada 157 buah negara. Not bad gakkan…Kepada mereka yang nak membaca laporan penuh bagi ranking ini, boleh la tekan kat sini….

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.