Written by Bella | November 9th, 2018

Genap setahun melayari bahtera rumah tangga, baru-baru ini suami kepada pelakon Mawar Rashid iaitu Raf Yaakob ada memuat naik beberapa foto ‘throwback’ ketika majlis bersiram yang diadakan sebelum mereka bernikah tahun lalu.

Namun, netizen membangkitkan pula isu dimana pasangan itu membuat tanda hormat dengan merapatkan kedua-dua belah tangan dan dilihat sudah seperti budaya agama lain yang menyembah berhala.

Mempunyai darah kacukan Thailand dimana ibunya berasal dari Chiang Mai, Mawar menjelaskan simbol tangan tersebut adalah adat masyarakat disana sebagai tanda untuk menghormati antara satu sama lain. Ia sudah lama diamalkan oleh mereka sekeluarga dan tidak menyalahi agama Islam.

Apa yang Mawar buat tu tak salah disisi agama kerana Mawar menghargai asal usul keturunan mak Mawar. Nenek, datuk, mak cik, pakcik Mawar pun masih ramai di Chiang Mai. Simbol tangan itu memang adat orang Thailand apabila memberi salam hormat. Biasalah, orang kita akan sentiasa mencari kesalahan orang lain.

Mawar mengakui beliau sedikit pun tidak kisah dengan kecaman netizen. Apa yang penting adalah niat sebenar didalam hati ketika melakukan sesuatu dan sering menjaga tingkah laku walau dimana pun beliau berada.

Sumber Berita : mStar Online

25 responses to Mawar Rashid Jelas Simbol Tangan Adalah Adat Thailand, Bukannya Sembah Berhala

  1. Anonymous says:

    org yang selalu mencari kesalahan tidak akan tenang jiwa

    9

    2
    • Anonymous says:

      Habis tu ko tenang ke jiwa bergossip dlm BN ni.
      Klau tenang x adanya joint dalam ni.

      1

      1
      • Pekerja Gomen says:

        Sawadikappppppp…….

        Adoiii la.. kot la kowang tk penah pi oversea pun takkan tak penah pi spa thailand atau at least pi kedai makan thailand yg kat shopping mall tu…..

        Kah3x.. serius tak leh brain..

        1

        1
      • Anonymous says:

        berapa kali nak bagi ingat… JOINT tu sendi. JOINT JOINT JOINT.
        Join tu menyertai.

        Bila cikgu tegur tak nak dgr… dok juga buat kesalahan yang sama. Kita bukan tahu semua, tak salah belajar and ubah.

        12

        0
    • Tanya je says:

      Raf ni mmg adik beradik kandung dgn fazley ke? Lain betul muka msg2.
      Sama ngan adik ramona zamzam yg zafira tu, mcm ada iras2 sikit dgn ramona tapi ttp lain.

      0

      1
  2. Anonymous says:

    yg kutuk tu either duduk tepi perigi or bawah tempurung or bawah jembatan bab tak tahu about other cultures & tak tahu bezakan adat & ugama.

    9

    0
  3. mawar kentot kuar taik cair? says:

    aritu satu flight dgn si mawar ni..ade ke patut dia cirit dlm suar dia..kuning meleleh..satu flight bau..eww jijiknya mawar ni..time tu saya gi australia..satu flight dgn mawar and hubby dia..

    0

    13
    • Anonymous says:

      Dhlah bergosip ckp bohong..kau ni sikap haprak betul… wekkkkkkk ni Ker??

      1

      2
      • Wekkkkkkk says:

        Bangsat lh ko. Ko tuduh aku tanpa bukti.
        Aku nk ko accident hari ini.
        Jgn nk cari pasal. Api aku dh mula beransur padam.
        Ko mng mencari pasal Bangsat..
        Bagi netizen cemuh aku.
        Mati ko hari ini.
        Ko rindu aku kn. Puihhhhh..tuihhhh.
        Nk jari hantu lekat kt hidung ko yg aku dh cucuk kt punggung tadi.

        1

        4
        • Wekkkkkkk says:

          Mawar kentot kuar taik cair..tolong beri keterangan dkt hantu kafir ni.

          1

          4
        • Busuk says:

          Anon tu tanya wekk ke siapa tu?? Kalau bkn ko kenapa kau sentap dn mau sumpah org plk..nmpk kau punya org sgt rigid..panas baran..buruk akhlak..mesti kau tak ramai kwn..

          0

          0
        • Wekkkkkkk says:

          Petik nama wekk..pastilah week sentap. Padahl aku diam je.
          Tak kacau dan tak mulakn pun.
          Aku tak mulakn pun. Ko pun jgn cari psl meramaikn org mencemuh aku. Lihat baik2
          Ramai kwn atau x..itu bukn point.
          Entah2 ko Anon menyamar org yg sama 12.25.
          Sentap tak ko..
          Tak perlulh wekk reply lgi..byk hantu dlm ni.

          0

          1
        • Wekkkkkkk says:

          Aku sumphlh sbb anon 12.25 tu jht anak syaitan.

          0

          0
  4. Anonymous says:

    yg kutuk tu sure dr kecik x pernah bergaul dgn bangsa n agama lain ke ape? tu ibarat kite bagi salam kat orang lah tapi dalam versi thailand duhhh

    7

    0
  5. Anonymous says:

    org yg kutuk2 tu cuma ade ig or fb jer kot… line internet cuma reti guna tgk gosip… jenis2 tak reti guna google tuk tambah ilmu… kalo dah bodoh pun jgn tunjuk sgt…

    2

    1
  6. Anonymous says:

    Sudah2 la. Jgn cari pasal menuduh sembarangan . Fitnah tu lebih besar dosa dari bergossip.

    1

    1
  7. Anonymous says:

    hahahahah… siapa la pegi kecam benda2 camni… semoga satu hari nanti orang2 tu dapat pergi merantau oversea supaya terbukak sikit minda tu…aduhaii….ini lawak…

    1

    1
  8. Anonymous says:

    Mawar buat gesture tu nampak kena dan sopan..but Raf nampak erm..tak reti nk explain..like tak kena

    0

    0
  9. Juli says:

    Netizen m’sia mmg senang jatuh hukum tanpa usul periksa..lps tu mudah je minta maaf..abis citer..byk jumpa org skrg berpelajaran tinggi tapi tak berilmu. Sedih.

    3

    0
  10. damai says:

    itu kan adat org thai hormat seseorg, not org thai aja, org yg faham islam, dan hormat wanita islam x blh bersalaman, mrk pun buat mcm gitu, x ada pasal sembah2 lah,

    1

    0
  11. Benangi says:

    ————————————————Senarai-dengan Bogel Wanita di Bandar_Anda telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

    0

    1
  12. juli says:

    Mawar buat gesture tu nampak kena dan sopan..but Raf nampak erm..tak reti nk explain..like tak kena
    -Senarai-dengan Bogel Wanita di Bandar_Anda telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

    0

    0

Leave a Comment

Optional