July 16th, 2019

Bekas isteri Fizo Omar iaitu Mawar Karim yang baru sahaja bercerai minggu lalu dihujani dengan kecaman netizen, apabila dia keluar ke pusat beli-belah bersama anaknya serta mengenakan solekan cantik ketika dalam tempoh edah.

Dakwa netizen, Mawar sepatutnya menjaga tempoh edah, tidak boleh keluar rumah selama tiga bulan serta tidak dibenarkan tampil cantik dengan solekan di depan khalayak ramai.

Bagaimanapun, ada yang berpendapat garis panduan bagi edah bercerai dan edah mati adalah berbeza. Bagi edah untuk bercerai, terdapat kelonggaran untuk wanita keluar dari rumah atas sebab tertentu seperti mencari rezeki dan urusan kecemasan lain.

Pada pendapat kami, bab hukum dalam agama adalah lebih untuk merujuk kepada pakar dan ahli agama. Janganlah kita memandai sedap jari menaip komen kerana takut jadi fitnah pula.

Sumber Berita : Astro Gempak


40 responses to “Mawar Karim Dikecam Keluar Rumah Dalam Tempoh Edah”

  1. Sitipakupayung says:

    Wahai netizen yang maksum dan sangat berilmu! Ada beza ya cerai hidup dan cerai mati. Title pun lain, if hidup janda. If mati, Balu. Jangan suka suki nak menghukum ya. Aku if cerai hidup pun, I’ll get a life! Xdenye terkurung kat rumah!

  2. Mak jemah says:

    Be fair to her and dont be so judgemental. Islam is not so rigid and mean.
    She has to work and raise her child.

  3. Anonymous says:

    Habis tu bella kluar kome xkata ape pulak

    • AK2.O says:

      Bella dah kene awal dah…Bella cakap kalau dia tak keluar bekerja..ada netizen nak tanggung makan pakai dia dua beranak ke…

    • Anonymous says:

      Blh keluar keja utk mwneruskan hidup. Tp x blh la menari2 n upload kat ig ye dlm eddah…..itu bkn teemasuk dlm aktiviti mencari nafkah.

  4. Anonymous says:

    jalan raya pun byk lampu isyarat, jln kpg pun byk bonggol, kau punya ayat tu terus highway je ye, tak sekolah ke..cikgu x ajar ke mcm mana titik, ayat besr, ayat kecil..hahahahh , puihhhhhhhhhhhhhhh

  5. Pekerja Gomen says:

    Kuno nak mampossss…..
    Zaman skang kalau pmpn tak kuar rumah lepas suami mati / bercerai… Ko nak makan hapa????

    • keluar dengan anak pun tak boleh? says:

      itu lah. tak faham betul aku dgn si tukang komen tu. pemikiran kolot gila, tak sensitive dgn keadaan sekarang. Mawar tu ada business sendiri, takkan la nk kena tunggu 3 bulan tperap ddk rmh. kita yg bekerja ni pun, takkan la ambil unpaid leave utk 3 bulan?!

    • Anonymous says:

      semua bils, loan rumh, kereta dn sbginya..bukan lihat pada titile kita..semua kena byr..

    • Anonymous says:

      jika majikan kita org non muslim, kita bagi alasan, tak mahu kerja selama 3 bulan sbb jdi janda, alasan “tak boleh keluar rumah’ selama 3 bulan, aku rasa bos tu tergaru kepala. Bos ckp, anda boleh apply cuti selama 3 bulan, tapi siapa nk siapkan kerja yg berlambak, kalau mcm tu saya bagi u rehat 6 bulan tanpa gaji tapi “position” u saya bgi org lain ganti.
      So bila masuk kerja semula, position dia tu sbagai contract sudah jdi tetap..
      sbb prestasi kerja bagus..jdi..anda..nk salahkan sapa..

    • Anonymous says:

      Kelantan mungkin la, KL ni selamber je lah. X kuar rumah gentel apo.. staff nk makan apoo Bossku!

    • Anonymous says:

      ntah2 yg komen tu suku sakat si fizo!

    • sos says:

      aku pun rase camtu.. jenis mek
      susu anak pun mawar yg beli… lagi mau di suruh duk umah lenggang kaki…
      bukan nyer cerai mati… pastu cara tulis sarcastic tanye yg pakar… taikk hanjeng betul org tu.. masa tulis xtanye pakar pulekkk… hentam tegur xpikirr

    • Onomiko says:

      Yang tak boleh keluar rumah tu janda yg kematian suami. Janda ni laki dia hidup lg. Tempoh edah je 3 kali suci. Haisshh…pegi masuk kelas agama ke usrah ke…

    • eno says:

      edah masih boleh bekerja ye sape yg kuno skrg

    • minah jambu say NO to drugs says:

      tak salah pe kalau dia keluar bekerja..tkan nk stay kt rumah termenong macm orang kalah judi pulak dh cerai pe ! kau ingat mawar ni dari kampong ulu2 benot ke nak berfikiran semacm gitu kampongan huh !! berape ribu fizo leh kasi dalam sebulan untok anak ? pompan skarang tk payah la nak harapkn laki sangat dengar sangat cakap laki ha gini la jadi nye ..laki pulak asek side dia punye famili aje bis bini ni nak jadi ape patong cendana eh ????

    • Fifi says:

      Itulah…aku nk komen yg sama jgk. Aku rs yg komen2 ni makcik kt hulu2 kampung yg baru nk belajar bermedia sosial agaknye… Lainla kalau perempuan tu buat benda x elok ke, keluar berpeluk dgn laki bukan muhrim ke… Adoi la tolong jgn jumud teruk sangat weh… memalukan je org non-muslim tgk.

Loading...