Written by Bella | July 16th, 2019

Bekas isteri Fizo Omar iaitu Mawar Karim yang baru sahaja bercerai minggu lalu dihujani dengan kecaman netizen, apabila dia keluar ke pusat beli-belah bersama anaknya serta mengenakan solekan cantik ketika dalam tempoh edah.

Dakwa netizen, Mawar sepatutnya menjaga tempoh edah, tidak boleh keluar rumah selama tiga bulan serta tidak dibenarkan tampil cantik dengan solekan di depan khalayak ramai.

Bagaimanapun, ada yang berpendapat garis panduan bagi edah bercerai dan edah mati adalah berbeza. Bagi edah untuk bercerai, terdapat kelonggaran untuk wanita keluar dari rumah atas sebab tertentu seperti mencari rezeki dan urusan kecemasan lain.

Pada pendapat kami, bab hukum dalam agama adalah lebih untuk merujuk kepada pakar dan ahli agama. Janganlah kita memandai sedap jari menaip komen kerana takut jadi fitnah pula.

Sumber Berita : Astro Gempak

40 responses to Mawar Karim Dikecam Keluar Rumah Dalam Tempoh Edah

  1. Pekerja Gomen says:

    Kuno nak mampossss…..
    Zaman skang kalau pmpn tak kuar rumah lepas suami mati / bercerai… Ko nak makan hapa????

    60

    0
    • keluar dengan anak pun tak boleh? says:

      itu lah. tak faham betul aku dgn si tukang komen tu. pemikiran kolot gila, tak sensitive dgn keadaan sekarang. Mawar tu ada business sendiri, takkan la nk kena tunggu 3 bulan tperap ddk rmh. kita yg bekerja ni pun, takkan la ambil unpaid leave utk 3 bulan?!

      34

      0
      • Anonymous says:

        semua bils, loan rumh, kereta dn sbginya..bukan lihat pada titile kita..semua kena byr..

        17

        0
        • Anonymous says:

          jika majikan kita org non muslim, kita bagi alasan, tak mahu kerja selama 3 bulan sbb jdi janda, alasan “tak boleh keluar rumah’ selama 3 bulan, aku rasa bos tu tergaru kepala. Bos ckp, anda boleh apply cuti selama 3 bulan, tapi siapa nk siapkan kerja yg berlambak, kalau mcm tu saya bagi u rehat 6 bulan tanpa gaji tapi “position” u saya bgi org lain ganti.
          So bila masuk kerja semula, position dia tu sbagai contract sudah jdi tetap..
          sbb prestasi kerja bagus..jdi..anda..nk salahkan sapa..

          18

          0
        • Anonymous says:

          Kelantan mungkin la, KL ni selamber je lah. X kuar rumah gentel apo.. staff nk makan apoo Bossku!

          2

          0
      • Anonymous says:

        ntah2 yg komen tu suku sakat si fizo!

        15

        1
        • sos says:

          aku pun rase camtu.. jenis mek
          susu anak pun mawar yg beli… lagi mau di suruh duk umah lenggang kaki…
          bukan nyer cerai mati… pastu cara tulis sarcastic tanye yg pakar… taikk hanjeng betul org tu.. masa tulis xtanye pakar pulekkk… hentam tegur xpikirr

          4

          0
      • Onomiko says:

        Yang tak boleh keluar rumah tu janda yg kematian suami. Janda ni laki dia hidup lg. Tempoh edah je 3 kali suci. Haisshh…pegi masuk kelas agama ke usrah ke…

        7

        0
    • eno says:

      edah masih boleh bekerja ye sape yg kuno skrg

      5

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      tak salah pe kalau dia keluar bekerja..tkan nk stay kt rumah termenong macm orang kalah judi pulak dh cerai pe ! kau ingat mawar ni dari kampong ulu2 benot ke nak berfikiran semacm gitu kampongan huh !! berape ribu fizo leh kasi dalam sebulan untok anak ? pompan skarang tk payah la nak harapkn laki sangat dengar sangat cakap laki ha gini la jadi nye ..laki pulak asek side dia punye famili aje bis bini ni nak jadi ape patong cendana eh ????

      5

      0
    • Fifi says:

      Itulah…aku nk komen yg sama jgk. Aku rs yg komen2 ni makcik kt hulu2 kampung yg baru nk belajar bermedia sosial agaknye… Lainla kalau perempuan tu buat benda x elok ke, keluar berpeluk dgn laki bukan muhrim ke… Adoi la tolong jgn jumud teruk sangat weh… memalukan je org non-muslim tgk.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    jalan raya pun byk lampu isyarat, jln kpg pun byk bonggol, kau punya ayat tu terus highway je ye, tak sekolah ke..cikgu x ajar ke mcm mana titik, ayat besr, ayat kecil..hahahahh , puihhhhhhhhhhhhhhh

    12

    0
  3. Anonymous says:

    Habis tu bella kluar kome xkata ape pulak

    11

    0
    • AK2.O says:

      Bella dah kene awal dah…Bella cakap kalau dia tak keluar bekerja..ada netizen nak tanggung makan pakai dia dua beranak ke…

      8

      1
      • Anonymous says:

        Blh keluar keja utk mwneruskan hidup. Tp x blh la menari2 n upload kat ig ye dlm eddah…..itu bkn teemasuk dlm aktiviti mencari nafkah.

        7

        0
  4. Mak jemah says:

    Be fair to her and dont be so judgemental. Islam is not so rigid and mean.
    She has to work and raise her child.

    16

    0
  5. Sitipakupayung says:

    Wahai netizen yang maksum dan sangat berilmu! Ada beza ya cerai hidup dan cerai mati. Title pun lain, if hidup janda. If mati, Balu. Jangan suka suki nak menghukum ya. Aku if cerai hidup pun, I’ll get a life! Xdenye terkurung kat rumah!

    12

    0
  6. Anonymous says:

    apa pandai sangat nak jadi ustaz dan ustazah ni netizen? kalau tak reti tak payah la nak menyibuk pasal edah ni. Jangan sesuka hati menghukum orang . mana otak nye netizen netizen ni ..adoiiii bongok tak habis lagi la tu

    7

    0
  7. Anonymous says:

    jaga iddah pun boleh juga termasuk jangan upload gambar. makeup lelebih
    memang undang fitnah.
    keluar kerja, gi kedai beli makanan ok je cuma kena la limit, kurangkan la….
    pekerja kan ramai…
    boleh je dia minta pendapat orang yg cerdik pandai

    1

    8
  8. Mira says:

    kesian mawar. bukan dari golongan selebriti. selebriti yang beria nak kawen dengan dia. pujuk pujuk pujuk last2 dia setuju jugak. dah kawen in law masuk campur pulak. 6 tahun diam. tiba-tiba failkan penceraian, dah bercerai, kena kecam pulak dengan netizen sebab keluar lawa-lawa. takkan dia nak keluar mata sembab, pakai all black. huuu lari customer dia kang. dear netizen, dia bukan selebriti. and masa jadi wife fizo pun dia tak pernah kejar glamour. biar la dia dengan hidup normal dia balik.

    38

    0
  9. USTAZ CYBER says:

    APA LA.. NI CERAI HIDUP LA WEI…. DIA JANDA..

    DIA BOLEGH BERHIAS UNTUK PIKAT KEMBALI SUAMI NYA DALAM MASA IDDAH NI… DIA BOLEH KELUAR UTK BERGEMBIRA TP ADA BATAS…

    KERJA BOLEH.. JALAN2 NGAN ANAK BOLEH .. DALAM MASA 3BULAN NI DIA KENE PIKAT BALIK SUAMI KALAU INGINMERUJUK.. MASA NI LA BR FIZO TU ADA PERASAAN UTK RUJUK.. SBB DIA TAK BOLEH KELUAR RUMAH DR TMPT TINGGAL TU.. MASIH PERLU BERHIAS UTK BEKAS SUAMI NYA…

    G BELAJAR MENGAJI DULU LA…

    17

    0
    • Anonymous says:

      jika diceraikn dlm keadaan suci (tiada dtg bulan masa tu), maka iddah dia adalah 3 kali suci, mksudnya- 3 kli dtg bulan, mgkn masa mawar di ceraikan dia msih suci..maka skrg sudah di kira iddah..ye ke.

      jika di ceraikan dlm keadaan dtg bulan, maka iddah dia adalah 4 kli suci, maksudnya-4 kli dtg bulan, mkgn masa mawar di ceraikan dia dtg bulan, maka sekrg boleh la melawa2 keluar2 dn bermekap, sbb ada 4 bulan mah..
      hehehheeh

      0

      0
    • Anonymous says:

      Dia bercerai HIDUP. Fizo tu hidup lagi. Bukan edah mati laki. Nak bertunang masa dlm edah pun boleh. Tgk Raja Farah, dlm edah bertunang. Habis edah, nikah baru.

      0

      0
  10. Anonymous says:

    keluar dgn niat yg baik dn betol, apa salahnya. Apatah lagi mencari rezeki yg halal.
    Org dlm pantang pun boleh kuar rumah, sapa ckp x boleh, janji jgn kena air hujan lebat dah la nnti boleh mmbawa maut.

    1

    0
  11. Anonymous says:

    islam tak susah. bukan nak kata sekarang zaman moden boleh ketepikan hukum hakam. tidak. sila search batasan sewaktu iddah. nombor 1 : HARAM menerima pinangan lelaki ajnabi. nombor 3 : ‘TIDAK DIBENARKAN keluar rumah’ bukannya ‘HARAM keluar rumah.’

    2

    0
  12. Anonymous says:

    nk buat lawak sikit je..lawak ke

    tidak boleh keluar rumah, tak kn x boleh, kalau kebakaran mcm mana, kalau tnh runtuh mcm mana, oleh itu boleh keluar “jika darurat”.
    boleh keluar rmh jika dibenarkan oleh bekas laki hendak jumpa kt luar, mencari brg2 keperluan di waktu siang yg org lain x tahu apa kemahuan mawar, bekerja mencari nafkah. Semua tu boleh keluar.

    yang x boleh googlelah sendiri tajuk
    “hukum isteri dlm eddah bercerai”…bkn kematian laki tau..

    3

    0
  13. bagilah dia ruang bernafas…kesian la…dah terseksa hidup 6 tahun ni…

    6

    0
  14. namasayawardah says:

    adoi laa. diri sendiri pun tak reti beza hukum ‘iddah cerai & ‘iddah mati lagi nak sekolah kan orang. tolonggggggg lah. get your facts.

    4

    0
  15. WickEd says:

    Mcm2 apa pasal tak suruh taruk je bindi hitam senang org tau dah jadi janda kan? Rumahtangga org sibuk…

    0

    0
  16. Bawang says:

    Tak dibenarkan keluar lumah, mau pigi kija, itu abang bhai kasi ganti sikijap ka itu kija? Ostad ostajah sampai tikatan 5 sajak yak sini bikin. Arab saudi pun itu ya habibi sudah bole drive lahh

    1

    0
  17. Mak jemah says:

    Islam sangat mudah. Dalam eddah suami mesti menunaikan nafkah tempat perlindungan, makan, pakai dll yg sama hak seorang isteri dapat kecuali tidak lagi boleh bersama. Sebab itu ada nafkah iddah. Kalau semasa berkahwin, isteri yg menguruskan segalanya, bekerja dan suami lps tangan, agak2 kalau dia tak keluar kerja bekas suami nak tanggung bayar semua bill dan nafkah pakai makan dll. Zaman sekarang, kalau lps cerai nafkah utk anak pun lps tangan, inikan pula nafkah dalam eddah. Ko tunggu bom meletup pun belum tentu.
    Utk wanita dalam edah ke atau masih isteri orag atau anak dara juga janda, dilarang tabarruj. Mekap berlebih2an. Hukum tetap hukum. Keluarlah mencari rezeki yg halal. Islam sagt indah dan mudah

    0

    0
  18. Anonymous says:

    TA SALAH KALAU MAWAR KELUAR RUMAH BELI BELAH WALAUPON SEMINGGU SELEPAS BECERAI ,DIA BELAWA KA APA ITS GD TO SHOW AND MOVE ON WITH POSITIF APPERANCE TA KAN DA BECERAI MUKA PON NAK BERSELERAK MCM ORG TA BERMAYA,COME ON KITA IKUT PEREDARAAN ZAMAN,SHE WANTS TO LOOK NICE AND PRETTY TA SALAH BUKAN DIA MENGATAL NA NGORAT ORG,ITS FOR HER OWN PERSONALTY,I DON AGREE TA BULE KELUAR RUMAH LA ITU JADI BKAS SUAMI BULE MERAYAU SANA SINI,WAKE UP SHE IS A BUSINESS WOMAN PENAMPILAN HARUS JAGA JUGA ,TA LA NAMPAK SELEKEH,CELEBERITIES OR NON CELEBRITIES PENAMPILAN MUST LOOK ACTRACTIVE K.

    1

    1
  19. syaitoonnnn says:

    yg tak boleh keluar rumah..xboleh bsolek…tu balu la bodohhh..jgn komen kalau ko ni bodoh nak membaca pon tak tau..gila

    1

    0
  20. Rin says:

    Penyiboknye akak Netizen ni

    3

    0
  21. Mimosa says:

    Kesian mawar ni, dahlah cantek, baik pulak tu. Bekas laki sekeluarga duk mengerik duit dia & mengganggu kehidupannya pn bertahan sampai 6 thn. Kalau aku agaknya tak sampai sebulan. Harap2 ko tak rujuk lah dgn jantan tak guna tak tau malu tu. Wish U all the best Mawar & hrp bertemu dgn jodoh yg lbh baik

    1

    0

Leave a Comment

Optional