Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Masalah Telur Tidak “Fresh” ? You Are Not Alone

Apabila membeli telur, ramai yang mungkin terlepas pandang aspek-aspek atau ciri-ciri yang perlu diambil kira. Kalau pergi supermarket, dari jauh semua telur nampak segar belaka. Tetapi yang paling mengecewakan, apabila kita balik ke rumah, dapat telur busuk atau retak. Memang fail.

5a963ead82188-telur-ayam_665_374

Advertisement

You are not alone! Chewah, speaking pula. Secara jujurnya, kami pun selalu kena, maklumlah kami bukan pakar sangat mengenai telur ni.

Keknis kini pun dah kembali dengan tips baru beliau mengenai keselamatan makanan. Tempoh hari, keknis dah bagi tips menjamu selera di luar rumah .Ha, kali ini beliau bagi tips mengenai telur pula.

 

View this post on Instagram

 

Hai kami nak sarapan telur setengah masak! Just a question, how do you store your eggs? Pastu nak basuh ke tak? Kalau basuh, nak basuh bila? . Okay tip beli telur, belilah telur yang bersih dan tidak retak. Basuh telur bila hendak dimasak sahaja, ini kerana membasuh telur awal akan mengakibatkan protective layer pada telur hilang, dan telur akan cepat rosak. . Geli ke kalau tak basuh telur? Apa kata telur yang belum dibasuh disimpan dalam bekas yang bertutup sebelum disimpan dalam peti sejuk bagi mengelakkan kotoran pada telur terkena pada makanan. Pesanan prihatin ini dibawakan oleh BKKM ?? #jommakanselamat #BKKMnakpesan

Advertisement

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Fuh, baru kami tahu kalau nak makan telur, baru kita basuh. Rupa-rupanya ada “protective layer” yang memastikan telur sentiasa segar dan tidak mudah rosak. Jadi anda hanya perlu cuci telur yang ingin dimasak sahaja. Baru la telur tahan lama.

Egg_Wholesaler

Kalau beli telur dalam pek 10 biji, jangan buang pula kotak dia tu. Kalau anda tidak mempunyai ruang storan untuk telur, anda masih boleh simpan di dalam kotak yang disediakan. Jangan lupa tengok tarikh luput juga!

032700-1-2

telur

PS: Kami belanja tips di atas (kredit : Indolah.com) kepada mereka yang ingin memasak telur softboil, hardboil dan lain-lain.

Pesanan ini dibawa khas oleh BKKM #jommakanselamat #BKKMnakpesan

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

6 Comments

  1. Anonymous

    September 25, 2018 at 11:27 am

    dh tau lame daa…sblm nk gne telur mmg kne basuh dl…adoii laa ko ni kek lapis nis….poyo laa…laki,bini poyo….time kecik2 dl msti jns mls nk masuk dapur tlg mak ni…aku dl time kecik2 mak slalu pesan sblm nk goreng telur tu basuh dl….kesian laaa si poyo ni…br kuar dr gua kot…br tau psl tips ni..hahahah..

  2. A

    September 25, 2018 at 11:12 am

    Banyak sangat iklan. Bosan

  3. Anonymous

    September 25, 2018 at 11:11 am

    Banyak btul iklan

  4. Sabri Ali @ Nick

    September 24, 2018 at 7:31 pm

    MEGA MAN 3 PASSWORD: DR. WILY

    B – B – – R
    – B – – B –
    – – – – – –
    – – B – – –
    R – – – – –
    – – – B – –

  5. Sabri Ali @ Nick

    September 24, 2018 at 7:17 pm

    MEGA MAN 7 PASSWORDS:

    Four 1st robot masters: 8775-2587-4416-8362
    Four 2nd robot masters: 2231-2512-8447-8364

Loading...

2020 © Nara Media Sdn Bhd. All Rights Reserved.

Sebahagian daripada kumpulan iMedia Asia.

To Top
x
Puasa Barakah Bersama