September 24th, 2018

Apabila membeli telur, ramai yang mungkin terlepas pandang aspek-aspek atau ciri-ciri yang perlu diambil kira. Kalau pergi supermarket, dari jauh semua telur nampak segar belaka. Tetapi yang paling mengecewakan, apabila kita balik ke rumah, dapat telur busuk atau retak. Memang fail.

5a963ead82188-telur-ayam_665_374

You are not alone! Chewah, speaking pula. Secara jujurnya, kami pun selalu kena, maklumlah kami bukan pakar sangat mengenai telur ni.

Keknis kini pun dah kembali dengan tips baru beliau mengenai keselamatan makanan. Tempoh hari, keknis dah bagi tips menjamu selera di luar rumah .Ha, kali ini beliau bagi tips mengenai telur pula.

 

View this post on Instagram

 

Hai kami nak sarapan telur setengah masak! Just a question, how do you store your eggs? Pastu nak basuh ke tak? Kalau basuh, nak basuh bila? . Okay tip beli telur, belilah telur yang bersih dan tidak retak. Basuh telur bila hendak dimasak sahaja, ini kerana membasuh telur awal akan mengakibatkan protective layer pada telur hilang, dan telur akan cepat rosak. . Geli ke kalau tak basuh telur? Apa kata telur yang belum dibasuh disimpan dalam bekas yang bertutup sebelum disimpan dalam peti sejuk bagi mengelakkan kotoran pada telur terkena pada makanan. Pesanan prihatin ini dibawakan oleh BKKM ?? #jommakanselamat #BKKMnakpesan

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Fuh, baru kami tahu kalau nak makan telur, baru kita basuh. Rupa-rupanya ada “protective layer” yang memastikan telur sentiasa segar dan tidak mudah rosak. Jadi anda hanya perlu cuci telur yang ingin dimasak sahaja. Baru la telur tahan lama.

Egg_Wholesaler

Kalau beli telur dalam pek 10 biji, jangan buang pula kotak dia tu. Kalau anda tidak mempunyai ruang storan untuk telur, anda masih boleh simpan di dalam kotak yang disediakan. Jangan lupa tengok tarikh luput juga!

032700-1-2

telur

PS: Kami belanja tips di atas (kredit : Indolah.com) kepada mereka yang ingin memasak telur softboil, hardboil dan lain-lain.

Pesanan ini dibawa khas oleh BKKM #jommakanselamat #BKKMnakpesan


6 responses to “Masalah Telur Tidak “Fresh” ? You Are Not Alone”

  1. kekkukus says:

    Poyo la fakenis ni. Dia pun dah sama label lembam dgn fakerul. Jgn berjangkit ke keksop dgn kekbu sudah.

Loading...