Malaysia Memberi Tumpuan Meningkatkan Rangkaian Kereta Api

Trending

Malaysia Memberi Tumpuan Meningkatkan Rangkaian Kereta Api

 

Kerajaan Malaysia kini memberi tumpuan untuk menambah baik rangkaian dan perkhidmatan kereta api di negara ini, bagi menggalakkan lebih banyak orang menggunakan kereta api dan meningkatkan pengangkutan barang, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Kamarudin Jaffar pada hari Selasa

Advertisement

“Kerajaan sentiasa diberi keutamaan untuk meningkatkan pengangkutan awam, dengan beberapa projek pengangkutan awam yang besar dalam pembinaan.” katanya.

Beliau berharap lebih ramai rakyat akan menggunakan rangkaian rel untuk perjalanan mereka, terutamanya apabila projek utama selesai. Ini termasuk MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya dan projek LRT3, yang akan meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan penggunaan pengangkutan awam di Lembah Klang.

“Walaupun sistem pengangkutan awam yang kuat adalah pemangkin untuk pertumbuhan, kunci sentiasa terletak dalam komuniti perniagaan,” katanya dalam ucaptama pada 2020 Forum Ekonomi dan Strategik Malaysia di Kuala Lumpur.

“Sebilangan besar daripada anda di sini adalah di sektor swasta, saya ingin menggesa anda untuk memberi pertimbangan yang serius untuk menyebarkan operasi perniagaan anda ke negeri-negeri dan bandar-bandar lain dan membantu mewujudkan pekerjaan baru untuk rakyat.” katanya lagi.

Untuk memastikan kesalinghubungan di kawasan bandar, kerajaan juga meningkatkan liputan pengangkutan awam termasuk memperkenalkan tiga laluan baru tahun lepas untuk perkhidmatan bas percuma GoKL, katanya.

E-Hailing, Perkhidmatan Bike-Hailing

Encik Kamarudin menegaskan bahawa kesambungan pertama dan terakhir adalah sentiasa menjadi cabaran dalam pengangkutan.

Beliau berkata salah satu strategi untuk menanganinya adalah dengan memanfaatkan teknologi baru seperti Internet of Things, pembelajaran mesin, analisis data besar dan pengkomputeran awan.

Sebagai contoh, E-hailing adalah satu penyelesaian.

“Dalam era digital hari ini, e-hailing bukan sahaja sebagai penyelesaian pengangkutan, tetapi ia juga bertindak dalam suasana yang lebih besar termasuk melalui pembayaran lancar dan penciptaan pekerjaan, serta membentuk gaya hidup dan ekonomi,” katanya.

Encik Kamarudin berkata kerajaan juga telah membuktikan program konsep untuk perkhidmatan basikal di Lembah Klang sejak awal Januari dengan tempoh percubaan adalah selama enam bulan.

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.