Macam Mana Zoo Tak Rugi? Promosi Macam Filem P.Ramlee

Kehidupan

Macam Mana Zoo Tak Rugi? Promosi Macam Filem P.Ramlee

Baru-baru ini gempar kisah Zoo Negara kekurangan dana dan memerlukan bantuan daripada kerajaan bagi menampung kos penjagaan haiwan dan juga pembayaran gaji kepada kakitangannya.

Apa yang menariknya, salah seorang pengguna di Facebook mengatakan ini semua tidak akan jadi jika semua pekerja di sana melakukan tanggungjawab masing-masing.

Advertisement

Beliau memberitahu, kakitangan di Zoo Negara ambil remeh tentang tanggungjawabnya dan memiliki sifat pemalas yang keterlaluan untuk berjaya. Mereka hanya tahu merintih simpati daripada berusaha.

Ini kerana, para pekerja mempunyai sifat terlalu manja dan kuat bergantung kepada kerajaan bukannya nak berusaha sendiri.

Katanya, pihak pemasaran dan penjualan buat apa? Adakah korang hanya makan gaji buta walaupun belajar tinggi.

Advertisement

Kata ada ijazah tetapi kualiti macam sampah.

Itulah mentaliti pekerja lemang. Semua kerja nak senang. Tak habis-habis harapkan dana kerajaan dan habiskan duit kerajaan.

Sepatutnya Facebook diuruskan dengan betul. Bukannya orang yang terencat akal.

Pereka Grafik pergi mana? Meninggal?

Marketing Person buat apa? Main tumblr?
Fb ads tak reti buat ke? YouTube channel mana?

Bukan itu sahaja, beliau turut memberitahu bahawa masyarakat zaman sekarang kena ikut perkembangan waktu dan juga era teknologi yang serba canggih.

Promosikan Zoo Negara dan buat duit gunakan YouTube pun tidak reti.

Advertisement

Promot dan buat duit gunakan youtube pun tak reti?
Website pun macam zaman Pramlee punya.

Penetration dari website dan gunakan google ads pn tak buat?
Insta, pinterest , linkedin , tumblr ,pornhub mana?
Infographic mana? Organically post mana? Content story mana?Lawak kartun haiwan untuk boostkan engagement mana?
Iklan-iklan  di tv mana? Engagement dan cooperation dengan page fb luar negara? Kajian data pesaing, apa yg pesaing zoo negara luar buat ada kau orang buat research tak?

Manusia memang begitu, sering kali merungut dengan pekerjaan yang diberikan.

Begitulah pekerja di Zoo Negara bila tidak ada kerja merungut tak ada kerja langsung sedangkan bila diberikan kerja kau buat macam sampah sedangkan gaji yang dibayar beribu-riban untuk satu pekerjaan.

Usaha tidak ada langsung tetapi nak gaji tinggi? Bagaimana Zoo Negara nak maju. Inilah mentaliti Melayu setinggan katanya.

Banyak lagi cara nak promosikan sebenarnya contoh:

Development menyeluruh berkaitan pelancongan ada buat? Bila tak ada kerja , bising . Tapi bila dh dapat kerja kau orang buat apa? Goyang telor dan nasi lemak kat office? Gaji ribu-ribu tapi mutu kerja cam sampah.

Katanya mereka ni asal dapat kerja sahaja, pakai Honda lepastu pencen dan mati.

Mentaliti orang Melayu memang dari dahulu macam ni, buka kedai nasi lemak tepi jalan tetapi tiada pemasaran yang dilakukan untuk lakukan perniagaan. Usaha semua tidak ada untuk berjaya dan kuat salahkan orang sahaja, bukan salah diri sendiri untuk apa yang telah dilakukan.

Ni lah mentaliti Melayu setinggan. Buka kedai nasi lemak tepi jalan , banner bunting ( marketing ) pun tak buat . Dok tercongokkk tunggu pelanggan . Bila pelanggan tak datang , mengadu. Salahkan ekonomi negara tak bagus , salahkan Najib, salahkan DAP,  salahkan orang dengki santau, salahkan kerajaan tak tolong promote , salahkan bank bagi kat kroni sahaja.

Samalah macam Zoo Negara ni . BAIK BAGI HAIWAN DUDUK DALAM OFFICE BUAT KERJA LAGI BAGUSSSS . Kau orang plak pergi masuk kandang.

Diharapkan semua bangsa Melayu berubah untuk lebih maju pada masa depan.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...