December 26th, 2019

Datuk Seri Aliff Syukri, nama yang begitu gah serta popular dan mempunyai empayar kosmetik bernilai jutaan ringgit di Malaysia, tidak dinafikan ramai yang menjadikannya ‘role model’ dalam dunia perniagaan meskipun dia sering dihimpit kontroversi.

aliff syukri

Ada juga yang tertanya mesti ‘best’ kalau dapat peluang bekerja dengan syarikat miliknya. Namun, Aliff Syukri dikecam teruk apabila menawarkan gaji yang agak rendah dan tidak sesuai dengan skop pekerjaan yang harus dilaksanakan.

Baru-baru ini syarikat AS Legacy milik Aliff Syukri ada memuat naik satu tawaran pekerjaan di laman Facebook miliknya. Berdasarkan tawaran tersebut, kerja yang ditawarkan adalah pereka grafik dimana pemohon bukan sahaja perlu mahir menggunakan ‘software editing’ grafik, mereka juga harus mempunyai kemahiran fotografi, boleh menghasilkan video, mereka laman web, menjaga media sosial, ‘copywriting’ dan macam-macam lagi.

aliff syukri

aliff syukri

Kalau lihat, pekerjaan tersebut bukanlah mudah dan banyak tanggungjawab yang harus dilaksanakan, tetapi agak mengejutkan apabila gaji yang ditawarkan hanyalah antara  RM1500 sehingga RM1800.

Macam hamba abdi

aliff syukri gaji rendah

aliff syukri

aliff syukri

aliff syukri

aliff syukri

aliff syukri

aliff syukri

Tawaran pekerjaan tersebut menjadi bualan hangat ramai di media sosial. Rata-rata netizen mengatakan Aliff Syukri seakan mengambil kesempatan terhadap usaha dan keringat orang lain terutama sekali graduan yang sukar mendapat kerja.

Respon pihak Aliff Syukri

aliff syukriMeskipun teruk dikecam, pihak syarikat As Legacy dengan nada agak berlagak tetap tegas dengan pendirian mereka itu. Tidak akan mengubah langsung jumlah gaji yang ditawarkan dan akan terus mencari calon pekerja baru yang sesuai.

Tidak dinafikan, jumlah bayaran kecil itu tidak setimpal dengan skop kerja dan bebanan kos sara hidup di Malaysia hari ini. Mungkin pihak Aliff Syukri boleh pertimbang semula untuk bayaran gaji yang lebih sesuai. Apa pula pendapat anda?

Sumber Berita : Twitter

 


19 responses to “Macam Hamba Abdi – Aliff Syukri Dikecam, Tawar Gaji ‘Ciput’ Tidak Berpatutan Dengan Pekerjaan”

  1. Asrul Fahar bin Ali says:

    Hmmm… Memang korang yg komen negatif ni tak reti bersyukur ke atas rezeki yang Tuhan berikan..! Beruntung lah ada kerja dan ada gaji jika di bandingkan dengan orang yang tiada pekerjaan… Merayu mohon bantuan… Tidak di endahkan.. Malah oleh keluarga sendiri..di caci dan di hina.. Di atas kesalahan yang lampau..

  2. Pemerhati says:

    Kerah keringat orang..nak yg mahir sure dha pernah kerja. Kurang2nye RM2600 starting. Ni harga Penang ok. Nk hidup kat KL rm1800? Guna otak dato..please.

  3. Beskal baru says:

    Dato alip ni ptt tgok baim wong tue..brapa editing video dier..siap ader bangunan youtube lg tuk editor dier..xberkira..rezki baim wong tu sentiasa ada ..sbb jg kebajikn pekerja dier..

  4. Anonymous says:

    Ala kalau orang betul2 kaya perangai tak macam alif shukri lah…apa kata semua orang abaikan dia…buat derrr ja…kan menggulupur dia…biar ja dia suam..

Loading...