Written by Bella | December 14th, 2017

Tidak dinafikan ada sesetengah masyarakat kita suka menghukum seseorang hanya berdasarkan gambar tanpa mengetahui perkara sebenar. Kali ini giliran Aeril Zafrel  serta keluarganya pula dikecam dan agama mereka dipertikaikan gara-gara anak perempuanya, Hayla Maghfiratul Adzkiyaa bergambar dengan pokok krismas.

Aeril memohon maaf sekiranya perkara itu membuatkan akidah anaknya terpesong dan menjelaskan beliau sebenarnya tidak mempunyai niat untuk menyambut krismas tetapi cuma ingin bergambar dengan perhiasan yang ada di hotel penginapan mereka.

Saya minta maaf ya. Kalau disebabkan gambar anak saya bergambar dengan pokok krismas ini boleh terpesong dari agama. Untuk pengetahuan pokok Krismas itu bukan kat rumah saya. Pokok itu kami jumpa kat hotel tempat kami duduk.

Rasanya isu ini tidak perlu dipanjangkan, biasalah tu bukan budak-budak sahaja yang suka dengan hiasan cantik serta berlampu, malah ramai juga antara kita yang sering bergambar dengan pokok krismas khususnya di pusat membeli-belah yang mempunyai dekorasi cantik seperti di Pavillion ataupun KLCC. Apa yang peliknya?

43 responses to Maaf Jika Bergambar Dengan Pokok Krismas Agama Terpesong – Aeril Zafrel

  1. minah jambu say NO to drugs says:

    setakat ambek gambar kt fokok krismas tkde hal lah ! bukan nye kau sembah pokok tu ! lagi pon minah jambu tkde heran lah kalau orang ambek gambar kt pokok krismas…yg selfie gelek2 tunjok tetek tu pon orang tk cakap ape pon hepiiiii aje…ape lagi pokok krismas..tk payah nak mintak maaf poooon..bukan nye salah ponnnn huh !

    54

    0
    • Bubble Pop says:

      Yg komen2 kafirkan org tu mesti masuk bulan 12 je berkurung dlm rumah sebulan x g mall ke hotel memane..iyelaa kang nmpak pokok krismas terpesong akidah.

      50

      0
      • Damien thomas says:

        BBUKAN SEBULAN 3 BULAN..NI TAUN BARU CINA LEPAS TU..tunggu nak puasa baru kuar…ha ha ha kan ….macam laMEREKA pegang kunci syurga Dan muraka

        23

        0
        • Latipah says:

          tak payah dengar cakap2 org kurang cerdik diluar sana.
          kekadang yg komen2 tu sume tu budak tingkatan 2. kalau layan korang pun jadi bodoh…

          7

          0
      • Anonymous says:

        duduk tepi perigi @kampong mana nak nampak pokok krismas pat shopping mall

        7

        0
    • Anonymous says:

      Malas nak cakap pnjg, sebelum sape2 komen hentam keji kecam Aeril atau si ustaz-ustazah cyber, better korang check hukum dulu. Setahu aku nak wish Merry Christmas pun x boleh sbb seolah-olah kita sambut perayaan masyarakat Kristian. Tapi kalau setakat bergambar dgn pokok je, tak keluarkan caption Merry Christmas everyone! boleh je kot sbb pokok is just a pokok. Apa2 pun balik pada niat.

      8

      3
      • Anonymous says:

        nak wish merry xmas pun tak boleh? itu yang dikatakan agama ko indah dik? wahh…nasib baik aku bukan islam…kalau aku islam, nak wish merry xmas, Chinese new year, deepavali akan mengatakan aku murtad or terpesong akidah…bodoh punya statement..pasni takyah lah weols nak wish korang hari raya bagai…takut nanti family ingat aku dah terpesong akidah dari agama aku sendiri…mentality melayu islam semenanjung, kalau tinggal kt SS ko terperap je kt rumah kot takut terpesong akidah kalau ternampak gereja, kuil dan tokong cina..what a joke!

        8

        1
      • Anonymous says:

        Tolong jgn jadi bongok & memberi pandangan yg tidak betul ttg islam.

        0

        0
  2. Lofaz says:

    Kalau non muslim bergambar dgn hiasan hari raya terus terpesong akidah lah yer..mentaliti level bengap giler.

    37

    0
    • LoadsofBull says:

      Hahaha..okay, pasni taknak bergambar ngan pelita /ketupat.Tak pasal pasal orang ingat wa convert.

      15

      0
  3. heran aku says:

    seriously? mau nangis baca komen org2 mcm ni agaknya kalau drg pgi sabah or sarawak confrm x keluar dr bilik sbb takut akidah terpesong..kesian betul ?

    30

    0
    • bie says:

      hahaha…aku org sarawak..cny ke gawai ke raya ke xmas ke semua kami sambut maknanya setiap perayaan ke agama kami brtukar? aku sklh cina adik sklh catholic..tapi surau kat sklh kami disediakan besar siap ada aircond lagi..xde pulak adik2 aku join agama lain padahal church sebelah jer..

      21

      0
      • ermmm says:

        kan.. sabahan pun sama.. yg ptg saling hormat menghormati bha.. akidah tu bergantung dr iman seseorang.. ada jer yg rosak akhlak tu dr keluarga alim-alim..

        9

        0
  4. Sino says:

    Adoiiilaaa….ni lah akibat kalu bguru x abis…
    Org bkn islam msti gelak sakan dgr..sng sgt nk mkafirkn org islam ni..
    Kalu ilmu x cukup jgn Senang2 nk mkafirkan org lain…
    Pi belajar dulu…
    Mentaliti bwh tempurung…

    25

    0
  5. Anonymous says:

    Kesian org masuk Islam terpaksa buang keluarga bukan Islam lah ya. Patutlah sepupu kawin org Melayu x naik rumah pakcik saya sebab lain agama…Begitu pula ajaran orang Islam ya. Tapi kami baca ajaran agama Islam tidak begitu… itulah sebab kami setuju sepupu kami kawin Org Melayu Islam

    26

    0
  6. Hanna says:

    Aduh … Masa pergi Europe …pergi ke gereja gereja for tour tu dah kira nak peluk agama kristian la …dumb asses

    22

    0
  7. anon says:

    Mcm2 lah org2 melayu yg takde keje ni reka cerita. Cume bergambar je pun takleh ke. Bukannya dia org masuk kristian pun. Aku gih europe masuk dlm church, tak menjadikan aku kristian pun. Ni cume pokok krismas je. Apa nak jadilah dgn melayu2 bangang ni

    31

    0
  8. sepaun says:

    mcm2 ja.. makin ramai yg pemikirannya makin pelik & teruk.. komen main belasah ja siap persoalkan akidah org lain :)

    12

    0
  9. Anonymous says:

    Btul2 cetek fikiran….huh….pegang krismas tree pun kena kecam….rasis btul

    8

    0
  10. Weng Weng says:

    seeloknya jangan pos gambar yang menimbulkan salah faham..saja lah nak kecoh

    0

    28
  11. Anonymous says:

    Kebodohan apakah ini?
    Or yg komen tu saja je, nak pemes segera komen suci ala lurus bendol
    X kan la bangang sgt…

    5

    0
  12. Anonymous says:

    My previous comp ada letak pokok krismas fully decorated. After new year, i asked my precious nieces umo 6 n 4 years old to help me kemas. They love it, every single ornaments they handled with care selama 2 thn dia org buat.

    Now aged 10 and 8, alhamdulillah kakak bertudung x tinggal, both solat 5 waktu complete!!!! So apa masalahnya? Apa kerosakkan akidahnya?

    20

    0
  13. Herina says:

    Apa salahnya bergambar dengan Pokok Krismas ?
    Setiap tahun, jiran jiran saya yang beragama muslim akan datang meraikan hari Krismas di rumah saya dan begitu juga sebaliknya..
    Setiap Hari Raya, kami akan ke rumah mereka..
    Kita mesti menghormati setiap kaum dan agama dan sambutan yang di raikan meraka di negara ini bukannya melaga lagakan..
    Mentaliti orang kita masih di tahap rendah dan pegangan agama yang tidak kuat .
    Rasis betul….

    13

    0
  14. Anonymous says:

    gambar dgn pokok je kot nak kecoh.. lainlah dia kekonon kawin senyap2 n terberanak sekali lagi…

    4

    0
  15. thuglife says:

    bgambar kat pokok krismas haram.. terus tpesong akidah..padahal bkn buat apa pun. mende la melayu skrng nie.. tp kalo artis omputih yg meninggal semua sibuk wish rip. padahal seorang Islam adalah amat tidak digalakkan untuk mengucapkannya kepada seorang bukan Islam.

    3

    2
    • Anonymous says:

      dik…abis tu kalau org bukan islam tu kawan ko kenalan ko yang ko rapat ko nak cakap apa? al fatihah? bodoh..tu la org suh sekolah study English tak abis…rest in peace bermaksud semoga roh dia tenang, abis tu kalau non muslim cakap kt ko semoga roh tenang/ rest in peace/condolence..tu dah tereksiden masuk islam la ye?

      2

      0
  16. tak tun tuang says:

    ikut suka masing2 lah…dunia ini Tuhan yang punya. undang2 kat dunia manusia yang cipta. bak kata upiak, yang penting indak manggaduah urang.

    2

    0
  17. melati says:

    ko Bergambar lah kat mana pun…, janji ko tk Bahan org Mcm Nabil ..!!! Nabil ni suka bahan org, bila org usik Mak dia punya Faraj dia melenting….Dajjal pun tk seHina Nabil..(Bekas Mat Kapcai walaucamner pun tetap Hina)..!!! wakakakaka

    0

    4
    • damai says:

      kau dah knp melati, kalau org hina mak hang ibu ayam Faraj busuk kau blh terima tak, melati separuh prmp dan lelaki

      2

      0
      • melati says:

        memang Nabil ni patut di Hina , sebab Biadap mcm Mat Rempit2 kat Jalan raya…!!! (NABIL bekas moto kapcai) sebati tk boleh hilang biadap dia..!! baru ader duit skit Nabil ni siap perli2 org & Bahan org , sama lah Mat2 Rempit baru Bayor Roadtax dua hinggit jer pun , tapi jalanraya mcm Mak Bapak & Atok mereka yg bodo2 punya….hmmmmmmm

        0

        2
  18. Ex-Amnet Forumer says:

    Jangan kata saya Hindu ye.. Deepavali aritu pegi shopping mall bergambar depan kolum/kolam. Siap tak tau, kolum tu beras warna warna org india buat hias kat lantai masa Deepavali.

    0

    0
  19. koko says:

    lumrah laa budak kecik kan mmg suke bende yg shining2, cantik n colorful, n pokok krismas tu just pokok yg dihias dgn lampu2 n perhiasan je, bukan budak tu pegi church terpekik terlolong nyanyi jingle bell adoiiii… budak kecik pon korg nak kecam, let kids be kids lah, dah diorg suke takkan as parents nak halang plak budak tu nak pegang2 pokok tu.

    1

    0
  20. maikel jeksen says:

    kalau kita semua yg komen kat nara ni ditakdirkan lahir kat india ke, kat china kah, kita pun percaya agama kita yg terbaik. semua agama adalah dgn izin Tuhan. kalau kita semua ni lahir kat china, ntah2 tgh syok makan sup pork. aku cakap atas kepercayaan aku. Tuhan menciptakan pelbagai manusia berbeza budaya.

    5

    0
  21. Jiwa Terbang says:

    Pokok krismas tu kan ke pokok rhu.

    Jadi sesapa yg ada tanam pokok rhu kat depan rumah tu hati2lah ye. Bimbang dikatakan dah jadi nasrani pulak nanti ?

    2

    2
  22. Anonymous says:

    jenis manusia yg xde keje… pokok krismas je pun, bkn pegi church!! kalau saje tukar2 hadiah bile nk dekat chrismas ni pun dah kire kite lupe agama ke… yg komen terpesong nye pun… mcm bilal masjid!!..g baca al-guran lah..jgn nk semakkn diri dok tgk IG org pastu komen mcm xde IQ…

    1

    0
  23. biniareal says:

    alahiallllllllllllllllllllllllll mamat ni cari publisti lebighhhhhhhhhhhhhhhhhhhh dah sendu lu…pi blah ahhhh takat pegang pokok krismas lu mau cerita..pi pegang pokok kurma lah mangkuk!!! baghal

    0

    7
  24. udang rimau says:

    Ambik kau suka sgt enteprem kehidupan. Post gambar mintak dikutuk. Byk artis ni bodoh bebal. Dah dpt impak baru nak terkial2. Fikir tidak.

    0

    5
  25. BRAVE HEART says:

    KESIAN MENTALITI KOLOT…IMAN XSETEGUH ATAS NAMA AGAMA. KITA YANG NON-MUSLIM, DENGAR AZAN, WHATEVER…XKISAH SIAP BOLEH HAFAL LAGI…XJUGA CONVERT. XADA SALAHNYA…YANG SALAH MENTALITI KITA YANG SANGAT KOLOT

    5

    0
  26. Sumandak says:

    Kebangangan apa kah ini? PALUI nya la org yang komen gini.. org gini sila JANGAN dtg ke Sabah… Nanti rugi ja kena duduk dlm bilik sebab takut tpesong akidah.. muahahahahahaa… Jadi aku yg tukang tolong his krismas tree kat rumah nenek aku kena mengucap duakalimah syahadah lagi ka? Hahahahaha… Punya sempit tu otak..

    2

    0
  27. trouble maker says:

    Setakat brselfie kt pokok cristmas belom kafir nye lg…xpyh sibok nk kutok org…tgok diri sndri dulu…ramai lg artis yg buat bnde pelik2 nape yg ni jugak yg kne kecam…xpyh nk jd pencetus umah kt sni…loya tekak sial…..

    0

    0
  28. Bodohnakmampos says:

    BODOH NAK MAMPOS. KECIK2 TANAK MAMPOS DAH BESAR MENYUSAHKAN ORANG. Pernah dengar dialogue tu? Amende amek gamba dgn christmas tree boleh jadik boleh jadik ajaran sesat eh? Merepek giler ah korang. Full of nonsense. Kau yg suke judge org and nak step “ustaz/ustazah” sgt lagik dosa. Freaking judgemental people. Come on. Dari nak kuruk pasal die nie lebih baik korang fikirkan macam mana nak majukan and naikkan nama malaysia. Idiot.

    0

    0
  29. merry christmas says:

    kawan aku majoriti islam…
    okey je sambut krismas ke rumah kawan yang kristian.
    happy lagi lah ada…
    siap join tukar hadiah lagi..
    otak tu jangan bodoh sangat.
    semua kita ni masuk tanah kalau mati. semua agama bangsa ..mati orang akan tanam dalam tanah.
    ingat tu… mati masuk tanah…bukan masuk burit.

    0

    0