March 16th, 2011

ziana zain

Baru-baru ini Abang Nara ada sharekan kisah Ziana Zain yang sanggup blah daripada fotografi majalah EH! demi maruahnya. Dan semalam Abang Nara ada terima sepucuk email daripada pembaca yang meluahkan isi hatinya terhadap media-media di Malaysia berkenaan isu ini. Abang Nara sharekan sebab rasa surat ini amat sesuai dengan situasi media kita sekararang.

[note]MEDIA PEOPLE, TOLONG BUKA MATA ANDA

Sudah bbrp hari sy teragak-agak utk hantar emel ni,lps baca entry psl Ziana di bwh terus sy tidak teragak-agak lg. Kpd media cetak & media elektronok, tolong sedar bhw preference rakyat majoriti bukan lagi kpd artis-artis yg berimej seksi! 10 atau 20 tahun dulu mungkin ya, remaja2 gila kan gambar artis yg seksi2, yg urban mcm Hollywood. yg seksi itu lah dikata cantik, pandai berfesyen dll.

Hari ini fenomena ini sudah berubah, semua rakyat terbawah sedar hal ni kecuali pihak MEDIA!!! Buktinya?Setiap kali laman2 atau majalah hiburan memaparkan gambar artis wanita yg mendedah badan secara extreme, gambar itu akan mendapat kritikan maha hebat oleh para pemberi komen. Cuba tngk, post2 yg sebegitu pasti menerima ratusan reaksi dan 99% drpd reaksi mereka ialah “KAMI TIDAK SUKA ANDA BERPAKAINA BEGINI, TOLONG TUTUP AURAT TU SIKIT” dan bila gambar yg dipapar itu agak sopan, betapa ramai yg memuji artis berkenaan biarpun penutupan auratnya belum sempurna sebenarnya.

Trend ini menunjukkan bahawa masyarakat secara majoriti telah ‘meluluskan’ industri hiburan yg LEBIH SOPAN LEBIH SANTUN LEBIH MENUTUP DARI MEMBUKA. Kalau dulu ya, kesedaran rakyat terbawah masih cetek tp skrg ni dgn kepantasan teknologi, nasihat2 dan dakwah oleh ustaz2 telah membawa fikiran rakyat ke paradigma yg baru iaitu demand kpd INDUSTRI HIBURAN YG LEBIH BERSIH

Hal ini sayangnya tidak disedari oleh pihak TV dan pihak majalah, artis2 masih disuruh berpakaian menjolok mata (insiden terbaru kes Ziana Era Ning di majalah EH). Dont let me get started on majalah Mangga dgn gambar kolam renang Syafiqah Amanda…bila lg media nak sedar ini bukan kemahuan kami sbg penonton/pembaca??

Sy ucapkan tahniah kpd Ziana Zain yg menolak permintaan Eh bg baju bare-back itu. Kpd para media, please open you eyes this is not 1990s anymore where teenagers scream in excitement at seeing sexy Malaysian artist.

KAMI MAHU ARTIS BERIMEJ SOPAN DAN WPUN BUKAN MENUTUP AURAT SEPENUHNYA, AT LEAST BIARLAH BAHU, DADA, BELAKANG DAN BETIS ITU TERTUTUP. Jika pakai baju kurung utk fotografi, laaaggiiii lah kami suka. sediakanlah byk baju kurung/baju labuh utk sesi fotografi artis2 anda slps ni. Peminat takkan marah malah lebih respect anda dan majalah/program anda [/note]

Apa pendapat korang?

P.S: Adakah ada “The Most Wanted” yang AXE mahukan? Kalau anda berani join contest ini, sebijik iPhone4 dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.


Comments are closed.

Loading...