April 20th, 2012

Selepas pengeluaran entri tentang keadaan Bob Kuman, banyak komen yang diterima. Ada komen yang membina, ada komen yang agak kurang membina dan tak kurang komen yang melahirkan rasa kurang senang terhadap apa yang terjadi ke atas Bob Kuman. Namun semalam Abang Nara menerima satu email yang agak menarik untuk dikongsi bersama anda semua.

bob kuman

Berikut ialah email yang diterima daripada seseorang yang mahu dikenali dengan nama Ibu Chomey.

Assalamualaikum abg nara,

Selama ni saya hanya pembaca blog abg nara. Tapi selepas saya membaca kisah Bob Kuman smlm, saya tergerak utk menulis email buat pembaca BN yg budiman. (you know who you are). Saya nak reply kat ruangan komen takut tak muat.

Saya rasa terkilan bila ada pembaca yg pertikaikan kenapa Bob pilih swasta. Begitu keras menyelar keputusan Bob yg kini tidak berduit memilih hospital swasta. Ya, saya tak nafikan hospital kerajaan memiliki peralatan yg lengkap tp tidak pd perkhidmatan. Mungkin dia belum pernah alami apa yg saya pernah alami. Anak bongsu saya sumbing lelangir & bibir.

Saya terpaksa beratur panjang sewaktu anak saya berumur 8 hari selama 3 jam! hanya untuk mendapatkan tarikh appoinment berjumpa doktor! 3 jam berdiri dgn keadaan masih sakit kerana Czer dan masih belum dpt berjumpa dgn doktor… Dia perempuan so, dia tahu bagaimana keadaan saya waktu itu. Tu belum lagi masalah nak dapatkan tarikh 2nd operation. Bila saya dah putus asa, saya pilih untuk pergi ke bahagian pengurusan swasta di hospital yang sama. Tahu apa jawapan mereka? saya boleh pilih tarikh mana yang saya nak untuk pembedahan anak saya.

Di hospital yang sama, doktor yang sama cuma taraf berbeza. Kalau saya pilih pengurusan kerajaan, saya akan berada dlm waiting list berbulan-bulan. Kalau kita ada duit yang byk kita akan dilayan seperti raja.
Tak cukup dgn itu, saya hampir kehilangan anak bongsu saya kerana sikap sambil lewa doktor kerajaan yang pemalas. Suka ambil mudah dengan setiap aduan & pertanyaan saya tentang kesihatan anak saya. 7 hari anak saya terlantar di dalam ICU bertarung nyawa.

Mungkin pembaca budiman itu kakitangan kerajaan yg ada surat sokongan, so dia boleh dapat layanan 1st class dia semua hospital kerajaan. Kami ni pekerja swasta. Tak ada GL nak check in hospital kerajaan.

So kepada pembaca BN yg budiman itu, saya sedih mentaliti seperti dia makin banyak sekarang. Saya sedih bila ada org islam berfikiran seperti dia. Cth yg selalu berlaku, ada org buta peminta sedekah duduk di LRT KLCC, saya nak hulur duit, tapi di halang oleh kawan saya atas alasan semua ini sindiket. Kalau tak, takkan dia boleh sampai kat sini. Bagi pendapat saya, tak berdosa kalau kita sedekah malah dapat keberkatan. Tapi kalau dia menipu itu antara dia dah Allah.

Kalau tak nak bagi takpe, tapi jgn kata yg bukan-bukan. Macam kes Bob Kuman or Azean. Terpulang pada mereka nak pilih hospital mana pun. Kita yang sihat & ada rezeki lebih ni sedekah saja semampu yang boleh. Kalau tak suka tak perlu berkata apa-apa. Ia tak ubah seperti kau dah terjatuh tersandung batu, sudahlah sakit orang sekeliling duk pakat kata, “bodoh tak nampak batu ke?” how do you feel? lagi tambah sakit kan?

Saya harap pembaca BN yg budiman itu muhasabah diri. Macam yg saya kata tadi, tak nak tolong takpe tapi jgn complain. Kita tak duduk dalam situasi dia so kita tak tau apa yang berlaku. Ini saja pendapat saya yg tak seberapa.

Terima kasih abg Nara.

Apa kata anda?


548 responses to “Luahan Hati Seorang Pembaca Mengenai Isu Bob Kuman”

  1. dragon says:

    sama jer pun swasta or gov…hospital govt lambat sebab banyak org and kakitangan tak cukup and hospital swsta cepat sebab sikit org sebab ramai yang tak mampu. stu lagi sebab nak kejar bayaran..makin cepat makin cepat dpt customer.. ubat same jer pun,nama ubat jer lain2..atau dos nye yang lain2…

  2. kak cik says:

    wpon aku ada GL sbb keja krjn tapi menunggu giliran mcm org awam yang lain ok.. dtg 9 pagi.. jam 12 blom tentu abis lagi..

    menunggu giliran utk jumpa doc, dah jumpa tak sampai 3 minit dah abis rawatan.. menunggu giliran amik ubat plak..

    sabo je lah.. at least kalo staf, misi, doc berhemah, tak la terasa sgt

  3. lia says:

    swata berbyar beribu2 n for sure lyann pn xyah ckp la..itu stndrd la kan..kerajann okay je..da 3 taun check up n ulang alik dr hsptl gov sg blh n kl so far alhmdllh..they try their besh kot..doc pn amik brt..sblm p gov sy p hosptal swasta phm2 la kan swasta is more to earn money lau x due kali sy kene operation but p try check kat hspital gov dieowg check btl2 n jz oprate skali je..to me due2 ad kebaikan ad keburukkan..

  4. Dr mohd syafiq says:

    inshaallah.. saya n rakan2 doctor melayu muda yg bakal menjadi pelapis doctor2 di malaysia akn sedaya upaya memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat malaysia khususnya dan global secara amnya.. mohon doa.

  5. fiefie says:

    yg penting ukur baju di badan sendiri….pasal servis kat spital…x pyh la korg yg x taw pe ni nk kutuk2 doktor or nurse coz korg pun bknnye taw ape yg derang rase…semua tempat same je…wujudnye kerajaan dan swasta buknlh semata-mata utk di bandingkn…tp untuk menambhkn lg perkhidmatan kepada org2 yg suke complaint nie…then klo rase bgs sgt pgi la blaja pandai2 n jadi doktor or nurse, lps tu bru taw mcm mne rasenye….

Loading...