Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Lirik Lagu Bawaku Pergi Nyanyian Kaka Feat Zizan Ada Mesej Galakkan Remaja Lari Dari Rumah?

Boleh tahan best. Itulah kata hati suci Abang Nara apabila pertama kali mendengar lagu Bawaku Pergi nyanyian Kaka (bukan pemain bola sepak) featuring Zizan Raja Lawak. Namun apabila ada seorang pembaca menghantar email kepada Abang Nara supaya meneliti lirik tersebut, sememangnya ada mesej yang tidak berapa sesuai.

bawaku pergi

Advertisement

Antara kata-kata di dalam email tersebut:-

Kalau dengar melodi, memang sedap. Catchy je. Tapi, jika diamati semula lagu nih, kalian perasan x ada yang x kena? Lagu nih ada mention “jangan bilang sesiapa”,”kita terus ke sempadan” & sbgnya. Mommy cuba dengar sampai abes. Mungkin mereka BERNIAT UNTUK TUNJUK MUDA MUDI NOWADAYS yang buat perkara2 begini [lari dari umah]. Tapi, mcm mesej x abeh. Xde conclusion macam nasihat ke hape. Mmg gitu je.

Abang Nara pun dengan pantasnya mengkaji lirik lagu Bawaku Pergi ini dan memang ternyata ada benarnya kata-kata pengirim email tersebut. Antara bait-bait lagu ini ialah:-

tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

Advertisement

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

Kalau tak salah tafsiran Abang Nara, “buku merah” yang dimaksudkan ialah passport. Adakah lirik lagu ini menggalakan remaja lari dari rumah dan seterusnya mencari keenjoyan di luar negara? Lirik sepenuhnya dengan membaca entri ini sepenuhnya. Apa kata anda?

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan mungkir janji
aku dah teruja
sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak tekan loceng
hero sudah sampai, cepat terjun dari loteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

bila kita pergi
apa kan berlaku
siapa kan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

Advertisement

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

187 Comments

  1. wanie

    March 8, 2012 at 6:25 pm

    eleyh…sblum nie berlmbak lagu2 yg bg msj el0k2..xd plak 0rg nk ikut..
    skg nie..wat cmnie..ad 0rg ikut ka?
    as teenagers,, sy rase kite je dgr lgu 2..bkan nk ikut apa yg di0rang tlis lam lirik
    law x..da lame 0rg2 kite berubah jdi baek,,sbb law x slap..nie first time lagu yg ngatif ad kan…s0..b4 nie…msti lagu2 yg baek2 je ad…xjdi baek p0wn..

  2. Aku

    March 8, 2012 at 4:25 pm

    Tak suka lagu ni sebab lirik dia, kalau dengar mesti tukar radio lain.. Memang la kalau dengar takdernya nak terikut, tapi aku ni kalau dengar lagu mesti dengan menghayati lirik..

    Aku suka lagu2 yang memberi peransang, lagu2 memberi semangat.. sekarang ni dah sikit sangat lagu2 macam tu.. Bila aku kutuk, korang cover, kata tak apa… Mcm mana nak maju.. Lagu Malaysia menunjukkan bagaimana rakyat Malaysia berfikir. Tak perasan ker kalau dengar lagu inggeris yg mengarut tu, secara tak langsung alaa org putih mmg macam tu.
    Setakat nak enjoy lagu tanpa peduli makna, aku selalu buat, senang jer, dengar lagu yang memang tak faham, macam lagu korea dan Jepun.. Aku suka lagu Jepun, kalau cari makna lagu mesti berunsurkan memberi semangat. Mereka mendidik rakyat melalui lagu dan cerita.. Apa salahnya kita didik rakyat Malaysia dengan lagu dan lirik yang membawa kepada kebaikan, kepada pemikiran positif.
    Salah satu cara berfikiran positif adalah dengan mendengar lagu yang positif…

  3. sabb

    March 8, 2012 at 12:13 am

    Biasala tu zaman skg..yg harammm jugak yg best..org klu dh suka sgt kat artis tu apa dia buat pun ada mesej yg tersembunyi kaan??masalahnya bebudak skg ni paham ke maksud lirik tuhhh???

  4. fari-fari

    March 7, 2012 at 1:10 pm

    dah lama perasan..nampaknya kerajaan kita makin longgar dengan isu-isu macam ni..bukan ke pihak berwajib kene dengar dulu lagu sebelum diluluskan? memang la bukan pasal lagu ni remaja lari rumah..tapi boleh dikatakan lagu ni sebagai galakan..aku terbayang budak2 ni lari rumah sambil nyanyi lagu ni..xgitu cik embun?

  5. boo sama nara

    March 7, 2012 at 12:09 pm

    gelabah betul si papanara ni. bende ni lirik je pun. aku ni remaje. dah berpuluh2 kali dengar takde rase nak lari umah pun. nak lari umah je kene dgar lagu laa? bongok2 jelaa. saje nak cari modal la tu. jgn bgi anak kau dengar la nara, kang dia y kecik2 baby lari plak bile dgar.

Loading...

2020 © Nara Media Sdn Bhd. All Rights Reserved.

Sebahagian daripada kumpulan iMedia Asia.

To Top
x
Puasa Barakah Bersama