Written by AbangNara | October 22nd, 2012

Pertama kali Abang Nara mendengar cerita tentang taman tema Legoland akan dibuka di Malaysia, diri ini terasa excited tak ingat. Semangat Abang Nara men”google” gambar-gambar sekitar majlis pembukaaan taman tema pertama di Asia ini. Memang nampak menarik sangat-sangat.

legoland

Sedang syok mengushar gambar yang ada, tiba-tiba seorang kawan Abang Nara mengupload puluhan keping gambar di dalam album yang bertajuk “Legoland Johor Yang Awesome” di Facebook. Terus Abang Nara chat dengan dia dan bertanya apa yang best di Legoland. “Semuanya best tapi paling best ialah MiniLand”, kata kawan Abang Nara.

legoland

Serius Abang Nara jeles gila dengan kawan Abang Nara nie sebab dia dah pergi ke Legoland. Tambah jeles bila tengok banyak gila decoration yang cute-mute menghiasi taman tema pertama di Asia ini. Menurut kawan Abang Nara. semua decoration nie diperbuat daripada Lego 100%. Memang kreatif gila. Respek!!!

legoland

Abang Nara tertarik dengan rekaan Istana Maybank yang nampak sangat gah di Legoland ini. Tak sangka daripada lego pun boleh buat istana. Dan rupa-rupanya Maybank ada sponsor satu bahagian dalam Legoland yang dikenali dengan nama “Legoland Kingdom”. Satu langkah yang sangat bijak dan murah hati daripada Maybank untuk terlibat sama dalam pembinaan Legoland ini.

legoland

Tapi kawan Abang Nara cakap kalau nak pergi bawak anak, lebih baik tunggu anak besar sikit barulah pergi ke Legoland nie. Bukan apa, Legoland nie memang luas. Kesian pulak kalau si kecik yang baru 7 bulan nie dibawa menjelajah Legoland. Confirm penat dan meragam nanti.

legoland

Terasa makin tak sabar dibuatnya apabila melihat gambar souvenir yang dibeli oleh kawan Abang Nara nie. Sedih hati ini apabila kawan Abang Nara kata dia terlupa nak belikan seketul dua untuk Abang Nara. Geram je menengok lego-lego yang cute tue dijadikan keychain.

legoland

Hujung tahun ini, Abang Nara plan nak bawak wife dan anak ke Legoland. Nak rasai sendiri kehebatan taman tema ini. Nak main-main dengan “rides” yang diperbuat daripada lego. Nak tengok Legoland Kingdom tajaan Maybank dan macam-macam lagilah. Mesti anak Abang Nara excited dan seronok tak ingat nanti.

legoland

Apa-apa hal pun sebelum pergi jangan lupa withdraw duit banyak-banyak. Barulah puas hati nak beli souvenir apa bagai. Rasa-rasanya mungkin ada ATM Maybank kat dalam Legoland. Semoga satu hari nanti impian Abang Nara untuk ke Legoland akan tercapai jua!!!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

68 responses to Legoland!!!

  1. izu says:

    dh g…best sgt…x ckp sehr nk round dlm tu..tp kalu nk lg best tggu tahun dpn… waterpark la nk buka…br best g ngan anak…menan yg ad kt cni budak 3 tahun k atas j yg leh main…

    0

    0
    • Kipas Payah Mati Neelofa says:

      bukti nara bkn hanya pada kelantan semata.. tahniah kerajaan johor!

      0

      0
      • Olga says:

        xde pape la kat Legoland tu! last week baru je pergi! dah la panas gila babas! pokok2 pun xde lg! apatah rumput! kalau nk peri x payah bawak anak la! mmg menangis nanti budak tu kepenatan…. kalau nak best tunggu lg 5 tahun masa tu baru la lengkap legoland tu! skrg ni mcm padang tekukur je!

        0

        0
      • Kiah Propahanjeng says:

        ermm nk biskut?

        0

        0
    • Anonymous says:

      best lagi Universal Studio

      0

      0
    • Anonymous says:

      terfikir.. org yg beli tiket 1 hari tu cukup ke masa pusing legoland? legoland yg lom abis siap ni pun sehari tak abis pusing… kalu waterpark siap mcm mana la agaknye…..

      0

      0
      • lala says:

        betul tu..sy pon dh pergi, mmg x ckp sehari nk round seluruh legoland..kalo dh siap water theme park tu alamatnya mmg kena pergi 2 hari rasanya baru puas hati..tp pelik, itupon ade gak org kat atas ni yg ckp mcm padang tekukur je..musykil dibuatnya..

        0

        0
  2. Anonymous says:

    abg mat lebiu…hehee

    0

    0
  3. miss wawa says:

    Dah pergi..memang best..tapi Universal Studio Singapore lagi best..Haha..

    0

    0
  4. didie @ says:

    taman tema pertama di asia? nara, buat research dulu la bai

    0

    0
  5. Sshh says:

    aku bangga jadi rakyat johor…

    0

    0
  6. Jual Iklan says:

    Nampak sangat si Nara ni tgh buat iklan. Mcm tak ikhlas je puji Legoland. Kannnnn???????
    Nak carik makan lah katakan. Paham sangat.

    0

    0
    • jogho says:

      Hujung tahun ini, Abang Nara plan nak bawak wife dan anak ke Legoland. Nak rasai sendiri kehebatan taman tema ini. Nak main-main dengan “rides” yang diperbuat daripada lego. Nak tengok Legoland Kingdom tajaan Maybank dan macam-macam lagilah. Mesti anak Abang Nara excited dan seronok tak ingat nanti.

      Ayat kat atas ni…cara mintak SPONSOR TICKET la tu….nak pegi, pegi je laaa…lps tu buat review ikhlas dari hati..kan beresssss.

      0

      0
  7. gigi emas says:

    Nothing Like disneyland or universal studio in LA

    0

    0
    • hmm... says:

      ermm…nak compare pon agak2 la..tempat yg ko sebut tu jgnkn nak jejak, nak imagine pon rasanya ramai rakyat Malaysia ni yg x t’mampu..ada
      Legoland ni pon dh cukup bertuah rasa..toksah la nk compare2 Legoland ngn Universal Studio Singapore la ape bagai..nak ke sana tu je mau 2,3x ganda kosnya..so sama je perginya..yg penting keseronokan/masa berkualiti bersama famili atau kawan2 tu yg penting..

      0

      0
    • Syurga says:

      Tiada lagi yang lebih indah selain dari Syurga yang Allah swt janjikan kepada umat Islam yang taat serta beriman.

      0

      0
  8. Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

    LA tu lain lahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh gigi emas oi !!!! sape yg nk pegi kt sana tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!! dapat gi Unvsal studio singapore pon kire dh cukop BAGOSSSSSSSSSSSSSSSS tu huh !!!!! orang cakap pasal kt malaysia dia ni melalot sampai LA betol punye PEKAK BADAK !!!

    0

    0
  9. Presiden Zed Zaidi bakal masuk pilihanraya says:

    bukan mahal ker masuk sini…nk pgi tpi bila tgk hage ticket dia..bulat mata mak..kalo sesapa tau blh tak share brpa sebenarnya harge tiket dia..kekadang org ckp kalo nak pergi bercuti lbh baik gi cuti kat luar negara..baru puas hati..tu org ckplah

    0

    0
    • Woot..woot says:

      Takder laa mahai Sangat pon. Kalau legoland yg kat Johor tu pon kau terbeliak bijik mater, aper lagi kat oversea.

      0

      0
  10. Woot..woot says:

    Korang nie kejer condemn jer. Kira baguslah kite ader legoland. Yg nak pi banding kan dgn universal studios spore tuh aper Hal? Singaporean pon datang legoland & jpo tuh. Budussss btol !

    0

    0
  11. Abu Hafiz says:

    alah kalau tiket legoland yg tak seberapa tu pun dah maki hamun kate legoland tak bagus, inikan lagi nak pergi USS. ko bukan mampu pun. ptuiih. cukup baik ade legoland

    0

    0
  12. Salam…just nak share…Saya pergi masa opening selama 2 hari berturut-turut sebab nak habiskan semua attractions…Pendapat saya, Legoland ni sesuai untuk family yang mempunyai anak 3 tahun ke atas..Remaja dan dewasa memang takkan enjoy sangat sebab rides cute-mute,tak challenging sangat macam kat Universal Studio (saya dah pernah pergi). Yang menarik tu MiniLand lah…dan anak-anak saya sangat enjoy main lego yang disediakan di salah satu attraction..
    Memang panas sebab pokok-pokok pun baru tanam…advisable untuk bawak payung dan baju &towel untuk anak-anak sebab banyak berpeluh…makanan memang mahal..of course lah tempat-tempat macam tu memang mahal…very costly untuk maintain semua rides tu…So,kalau nak betul-betul enjoy kena bawak banyak duit lah, boleh beli souvenirs,makan dengan senang hati..

    Kalau nak tengok gambar-gambar, banyak saya letak dalam blog saya MiGorengPedas.blogspot.com. Hujung tahun ni kami akan pergi lagi…Wassalam

    0

    0
    • Kiah Propahanjeng says:

      Sempat jugak ko promote blog ko yer.. xke hanjeng namenye tew..
      errr nk biskut?

      0

      0
      • Dear Kiah Propahanjeng,
        Saya bukan promote blog…saya tak buat duit pun dengan blog saya…just to share dengan kawan-kawan disini kalau nak tengok apa yang ada kat Legoland.

        Tak baik cakap hanjeng kat orang…dan saya tak makan biskut **peace****

        0

        0
      • Kiah Propahanjeng says:

        eh sorry uols, jgn terase tau i mmg cmni..mulut mcm puaka tp ht baik tulus ikhlas. :p

        btw da tgk blog u.. syok je tgk bwk anak2 p sane. nt i nk pegi jugak lah bwk hanben i.. *minta ampun tau.. peace .V :))

        0

        0
      • duudah! says:

        HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN HANBEN

        0

        0
      • popia pedas says:

        ooiii….kiah propahanjeng, kamu la patut mkn biskut. dasar mulut puaka tahap neraka!!!!!

        0

        0
      • Kiah Propahanjeng says:

        puaka puaka jugak, nk biskut?

        0

        0
  13. Prince Noob says:

    bestnya dapat gi legoland… best dapat jadi abg nara kan

    0

    0
  14. cik lea cute says:

    Hrga tiket adult 140 /per entry n children 110….ok la tmpt tu..bleh enjoy ngan family….mmg la panas tmpt bru la kaw tu so xbyk pokok2 lg….klu nk murah bt annual pass msa ada promosi bru 195….ok la…hari2 bleh pg xrugi wat….cuba la bfikiran positif skit….bru la maju…wpun sy bkn org johor tp sy bngga berada d johor…

    0

    0
  15. matming says:

    Harga tiket mahal giler……..baik aku belanja makan anak2….bayangkan rm140/dewasa, rm110/kanak2…..kalau ada anak 3 org..cuba kira?
    Jgn diperbodohkan dgn hiburan dunia.

    0

    0
    • Anonymous says:

      silap tu…. bawak anak2 utk bergembira sekali skala ape salahnya… tu bukan hiburan yang melalaikan….

      0

      0
      • Anonymous says:

        ‘jgn diperbodohkan dgn hiburan dunia’ konon… cube org kasi ko tiket free… mesti ko g kan…

        hahaha

        0

        0
      • apa2 aje.. says:

        betul cakap anonymous 8:49 a.m…tuh kan satu kebajikan tuk anak2..pegi sekali jer sudah..janji deme merasa..

        0

        0
      • Saja says:

        kadang harga ticket walau mahal tpi niat kita nk bawa ank2 berhibur sekali sekala ap salahnya…agak2ny si MATMING dia nk jimat dia wat legoland sendiri kt uma wat ank2nya kot..lain kali kalau x ada wit jgn nk bising2 atau nk kondem mahal la..apa la..nk murah wat legoland sendiri..abis cite…

        0

        0
    • Pelik says:

      TO:MATMING..KO NI CKP X GUNA OTAK KE…

      0

      0
    • Woot..woot says:

      Kalau ko kedekut sgt & nakkan hiburan dunia yg murah, pi bawak anak2 ko gi zoo negara je cukup. Kalau nak fun siket, ko bawak anak2 ko pi fun fair. Masok pon free & murah.

      0

      0
  16. cikikaka says:

    mcm mane nak jual tiket murah2.. company ni pun nak untung jugak… ingat 10 sen 20 sen ke buat legoland ni.. fikir la sikit sebelum tulis…ni pun belum sampai setahun legoland bukak… mesti la byk kekurangan lg..

    0

    0
  17. keluarga ini says:

    sape yang mampu je la yg pegi… x mampu kumpul duit sendiri… bising2 pasal harga kat sini pun bukannye ade orang layan…

    0

    0
  18. Anonymous says:

    dah g uss n legoland… 2-2 ok… harga pun ok… tak paham la sape yg bertekak psl harga kat sini… tak matang langsung…

    0

    0
  19. asam boi says:

    yang tak mampoo tgk gambo dlm blog org je okeh.. jgn nak kondem sgtttt lahhh.. menyapah pulak aku.. mmglah taman tema bertaraf antarabangsa mmg le rega gitu! ni mesti tak penah masuk disney, universal studio ke apa ke.. tarap ko masuk sunway lagoon jelahhhh.. tu pun dlm berapa puluh hengget dah berkira.
    Bagi aku standard la harga tu utk satu taman tema. Kalau tak mampoo tak yah pegi. tu bagi yang mampoo je. berkiraaaa sgttt… tu belum lagi malaysia ade disneyland.. harga lagi RM150++ memekakkkk lagi. mujur takde..kalau tak semua princess2 disney basah ketiak berpeluh dgn cuaca kita.

    Walo aku lom pegi..tp aku ttp berbangga malaysia mampu ade sebuah taman tema.

    0

    0
  20. izu says:

    memang rega RM140 tp kalu tunjuk mykad dpt 30% disc..n kalu bl pass tuk sethn 1 kepala RM200++..n ramai yg bl pas tuk setaon..

    0

    0
  21. pinky says:

    Maaf mencelah. LEGO adalah syarikay berasal dari Denmark. Bagi yang tidak tahu, pada 30 September 2005 sebuah akhbar Denmark telah menyiarkan kartun yang menghina Nabi Muhammad saw. Kartun itu juga seolah melabel semua umat umat Islam sebagai pengganas. Sampai sekarang tiada kenyataan maaf dari akhbar itu (Jyllands-Posten) dan juga kerajaan Denmark sendiri.
    So, saya takkan, tak minat, boikot dan pengaruh kawan2 saya untuk boikot Legoland, produk Lego dan Danish products.
    Terima kasih.

    0

    0
  22. cikikaka says:

    senang cerita beli la untuk setahun… kalau beli utk setahun 200++ memang sgt lah berbaloi… nak jadikan legoland tepat riadah harian pun bole klu dah ade annual pass.. duk merungut tiket mahal… pegi buat sendiri la legoland tu..

    0

    0
  23. nadiya ayuni says:

    aku baru je pegi..beli annual pass..rm275..masa aku pegi aku tengok punye ramai beli annual pass..kaunter one day pass x penoh orang pon..ini menunjukkan rakyat malaysia mampu je..kire berbaloi la harga 275/per year untok jelajah legoland yang luas tu.boleh pegi sebulan sekali.275/12=sangat murahla tu.janganla bandingkan dengan uss la,disneyland la,memangla x same.. disneyland hk pon x rase bes.tiket lagi mahal.untongla johor de legoland..kalau nak arap kite g oversea lagile x mampu kan..

    p/s : bukan orang joho tapi rase bes dok joho..peace!

    0

    0
  24. sayang salmah says:

    tips tuk dpt tiket free… p beli biskut munchy’s kt bawah pack tu ade tiket harian free utk 3thn ke bawah… ade sejenis lg biskut munchy’s utk dewasa pulak..tp kene pandai cari…. die tampal kt luar pack.

    0

    0
  25. mahal tak mahal says:

    Harga tiket mahal. tak kisahlah annual pass ke, sekali masuk ke… klu tempat riadah buatlah harga yang berpatutan. nama pun tempat riadah. bagilah peluang org berpendapatan rendah bawak anak2 p tempat2 exciment cmtu. klau yang anak ramai cmne??? dahlah jauh kat johor. kalau area kl takpelah. ni nk pk petrol & toll lg.
    Kenalah bijak. tq .

    0

    0
    • nadiya ayuni says:

      kalau nak tempat riadah yang murah pegile taman main layang2,pegi zoo ke.ha boleh bawak 10 anak pegi situ..kalau tak mampu takpayale pegi..ukor baju kat badan sendirila..aku pon x mampu gak,so aku tak pegila.senang kan.kenapa kat johor?habis nak sumbat sume kat kl tu?

      0

      0
  26. pinky says:

    Abang Nara, mana komen saya sebelum ni?

    0

    0
  27. Anonymous says:

    saya pemegang tiket annual pass… mmg jd tempat riadah di hujung minggu.. tempatnye ok cume panas je. so g sana kejap.. kalu panas melampau, balik la, minggu depannye g plak attraction yg lain.. satu minggu satu attaction.. ok la kan… waterpark dah siap nanti mesti lg best… :)

    0

    0
  28. Menyampah says:

    Aku memg ingin nk g legoland..tpi kalau pgi masa cuti sekolah msti ramai gila…masa kat genting dulu tu pn aku dh terkena..ramai org sgt…

    0

    0
  29. delima says:

    Legoland baru2 buka mrk offer for annual pass only RM100. Mmg panas tapi to make children hapi sekali sekala its ok. mcm sunway pun mahal juga tak ternaik semua yg ada. dari habis duit g holiday luar negara baik bercuti dlm negara, mcm2 ada… JB wait for your water theme park, mesti bagus than sunway ok..

    0

    0
  30. aku dah pegi says:

    LEGOLAND : nama yg gah..tapi, tumpuan hanya utk singaporean dan tourist… tk mampu rakyat malaysia nk g semata2 beratus-ratus habih masuk legoland…serius..mahal gilerrrrrrrrr, souvenir pun tk masuk dek akal… keychain cecipot pun dah mahal, beg galas kecil rm99.90..berbaloikah?? juz bcoz print out with the name of LEGO?? ADULT FEE RM140, CHILD FEE 110 . . . KATAKNLH BUDAK 3 YRS TAPI TINGGI TK CUKUP, haruslah tak bole nak main permainan kat dalam tuh…semunya nk kena ukur tinggi….perghhhhhhhhhhhhhh..makanan pun mahal nak mamposssssss…

    0

    0
  31. Dah pegi USS n Legeloand says:

    for those yg suka game adventurous, especially yg muda remaja n blm kawin…rase nye legoland bkn la tmpt yg seswai…better g genting kot…tp klu yg da ade fmly memng seswai bawak family g situ….cuma panas skit arr, o worst condition hujan. cuma aku tetanya2 skit apesal la brg2 kat dlm tu mahal2 sgt…souvenir yg x tulis “Legoland Malaysia” pun jual smpi RM15…tu pun cenonit….takde diat nak compare, tp rs nye brg yg jual kt sini lg mahal dr USS…at least souvenir USS ade tulis “Universal Studio Singapore” …skadar pendapat…both places ade best n x best… ikut pilihan sendiri :D

    0

    0
  32. Abah says:

    Memang diakui LEGOLAND membelanjakan kos yang tinggi untuk membina Taman ini. Kita tak menafikan mereka terpaksa mengenakan harga bayaran masuk yg setimpal utk pulangan kos mereka. Tapi kita kena terima HAKIKAT harga tiketnya memang mahal seimbang dgn perbelanjaan yg telah mereka laburkan. Jadi jangan lah kita menemplak seseorang dgn kata-kata ” kalau tak mampu tak payah pergi….jgn kedekutlah dan macam2 lagi. Sedangkan dalam hati kita memang akui harga tiketnya memang tinggi (memang sepadan Taman ini). Siapa yg tak mahu mengembirakan anak2 mereka. 2 minggu sudah anak saya ada ketika pulang dari sekolah menceritakan bapa kawannya membatalkan hasrat kesini……tiket mahal!!! saya simpati….dalam hati hanya berkata…kalau tak mampu lagi tunggulah dulu…sampai mampu…..majoriti penduduk di negara ini termasuk dalam golongan ini. Media mewawarkan hebatnya Taman ini…semua kanak2(dewasa pun) menyimpan impian kesini…..Alhamdulillah anak saya simpati dengan saya…” biarlah dulu Abah…tiket mahal”……dalam hati …InsyaAllah akan di tunaikan impian anak2.

    0

    0
  33. mamat jambu says:

    pi tokyo disneyland best… tak dpt dilupa…

    0

    0
  34. Honeybee says:

    Apa nie?ckp pasal harga tiket?mahal lah….apalah….harga tiket dah memang mcm tu…Legoland buka kat malaysia…bukan malaysia punya…so,harga kena ikut harga diorg….its an international theme park…disneyland and universal studio kalau buka kat malaysia pun,ikut harga universal…dan Legoland and universal studio is something different….disneyland pun lain…jangan bandingkan…bersyukurlah legoland nak buka kat Malaysia…malaysia is the first Asean country ada legoland…yes…i had fun there….eventhough i have been to legoland UK and USA….and dah pergi disneyland and universal studio semua….i still enjoyed myself at legoland jb…bangga jadi anak malaysia….

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Ada orang yang bangga jadi anak Malaysia kerana ada legoland…..nak gelak rasanya….

    0

    0
  36. Nadia says:

    Pada saya tiket mmg mahal tp bile tgk anak happy dpt pegi sana, pejam mata je la. Saya percaya klu kita bahagiakan ank insyaAllah rezeki tu ade je :)

    0

    0
  37. MyLegoland says:

    LEGOLAND memang best! Siapa tak pergi rugi weh. Btw, cantik gambar2 di atas tu. Nice shots.

    0

    0
  38. Syamimi says:

    Tiket Legoland dewasa. RM 100 Sahaja utk satu tiket. Valid until 15 March 2013. Berminat? Email saya, [email protected]

    0

    0
  39. anis says:

    Hello. All can get Legoland tickets for just RM70 for child @ adult one-day pass .Ramai dah beli ngan kami. Boleh la tengok harga tiket murah ni dekat facebook page :

    LEGOLAND TICKETS SPECIAL PROMOTION

    thanks!
    http://www.facebook.com/pages/Legoland-Tickets-Special-Promotion/406125792799253

    0

    0
  40. anis says:

    Tiket Legoland RM70 per [email protected] adult. one day pass.Open date. Valid till August. interested? go to our facebook page :
    LEGOLAND TICKETS SPECIAL PROMOTION

    thanks. or email me at [email protected]

    0

    0