Larangan Jual Air Minuman Ini Bakal Dilaksanakan, Elak Perguna Agama Untuk Lariskan Produk

Trending

Larangan Jual Air Minuman Ini Bakal Dilaksanakan, Elak Perguna Agama Untuk Lariskan Produk

water-bottle-bust

Sebelum ini pernah berlaku kekecohan ekoran mempergunakan dalam melariskan sesuatu produk. Malah ada juga yang pernah mendakwa air yang telah dibacakan ayat-ayat Al-Quran mempunyai khasiat tertentu.

Bukan nak menafikan, memang benar ada keistimewaan dari air yang dibacakan ayat-ayat suci ini tetapi dalam masa yang sama ada juga pihak-pihak tertentu yang mengambil kesempatan mempergunakan kepercayaan ini untuk kepentingan peribadi.

Advertisement

Justeru, larangan menjual air minuman seperti ini akan dilaksanakan tidak lama lagi.

Pelaksanaan larangan ini bakal dikeluarkan oleh Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) namun tarikh larangan tersebut masih belum ditetapkan.

Menurut Timbalan Yang Dipertuanya, Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan, Muip memandang serius kegiatan menjual air minuman menggunakan al-Quran yang bertujuan melariskan jualan.

“Mereka menggunakan agama untuk melariskan produk seperti menyembuhkan pelbagai jenis penyakit selain dikatakan dapat menerangkan hati kanak-kanak dan pelajar.

“Arahan larangan menjual itu akan dikeluarkan dalam masa terdekat selepas mengadakan perbincangan dengan beberapa agensi

“Sudah tiba masanya Muip bertindak tegas bagi memastikan umat Islam tidak mudah tertipu oleh pihak yang mengambil kesempatan menggunakan agama semata-mata untuk melariskan perniagaan mereka,” katanya kepada Sinar Harian.

Tambah Wan Abdul, aktiviti air minuman ini juga dikhuatiri merupakan satu kaedah penipuan khusus kepada umat Islam yang terlalu taksub dan mempercayainya terutama apabila disertakan dengan ayat al-Quran.

Selain air minuman, Muip turut memantau beberapa produk lain yang didakwa menggunakan cara serupa seperti kismis.

Difahamkan, satu jawatankuasa telah ditubuhkan membabitkan beberapa agensi termasuk Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk melakukan pemeriksaan di semua premis sebaik sahaja larangan dilaksanakan.

sumber : sinar harian

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...