Lapangan Terbang Changi Tidak Akan Buat Panggilan Akhir Untuk Penumpang Lewat Mulai Januari 2018

Travel

Lapangan Terbang Changi Tidak Akan Buat Panggilan Akhir Untuk Penumpang Lewat Mulai Januari 2018

Menjelang 2018, anda tidak akan lagi mendengar pengumuman panggilan masuk terakhir atau mendapat notifikasi jika anda lewat daftar masuk di Lapangan Terbang Changi kerana pihak pengurusan telah memutuskan untuk memelihara suasana yang lebih menyenangkan.

Bermula 1 Januari 2018, penumpang yang terbang dari Lapangan Terbang Changi perlu melihat  jam dan berada di pintu masuk tepat pada masanya jika mereka tidak mahu melepaskan penerbangan mereka kerana tidak akan ada lagi pengumuman panggilan masuk terakhir untuk penumpang yang lewat.

Advertisement

Di samping itu, syarikat penerbangan juga akan menghentikan paging untuk penumpang tertentu.

Kumpulan Penerbangan Changi (CAG) berkata hal ini sedang dilakukan untuk memastikan penumpang dan pengunjung akan memberi perhatian apabila pengumuman lebih penting dibuat.

“Dengan lebih banyak penerbangan dan penumpang, mengekalkan kekerapan pengumuman sekarang akan bermakna terminal lebih sibuk dan lebih banyak gangguan pada masa yang akan datang. Satu kebimbangan ialah penumpang mungkin kurang memperhatikan pengumuman yang dibuat melalui sistem pengumuman awam, yang mengetengahkan pengumuman yang lebih kritikal , “Jurucakap CAG Ivan Tan memberitahu The Straits Times.

Syarikat penerbangan akan memaklumkan penumpang untuk melihat jam apabila mereka mendaftar masuk untuk penerbangan mereka dan akan menasihati mereka untuk berada di pintu masuk tepat pada waktunya

Penumpang boleh menjejaki masa melalui 600 jam analog dan jam digital yang dipasang di kawasan awam dan transit di semua empat terminal.

Untuk memastikan para penumpang dimaklumkan mengenai pemberhentian pengumuman panggilan papan akhir, CAG akan menggunakan laman web Lapangan Terbang Changi, aplikasi iChangi bersama-sama dengan memaparkan mesej pada pelbagai skrin paparan maklumat penerbangan.

Ketika CAG memutuskan untuk melakukan ini bagi memastikan lapangan terbang kurang bising, Jurucakap Jetstar Group berpendapat keputusan itu akan memberi kesan negatif terhadap semua syarikat penerbangan yang beroperasi dari Lapangan Terbang Changi dan penumpang mereka.

“Pengumuman panggilan akhir dan paging untuk penumpang terlambat menjadi peringatan muktamad bagi semua penumpang dan dengan itu, mereka membantu menyumbang kepada prestasi tepat waktu syarikat penerbangan dan Lapangan Terbang Changi, “ ujar jurucakap Jetstar Group, Robin Goh.

Apa pandangan anda apabila lapangan terbang Changi bertindak menghentikan panggilan akhir untuk penumpang yang lambat?

Jom kongsikan dengan kami di ruangan komen.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...