Lagu Ciptaan Yonnyboii Jadi Bahan Rujukan Kertas Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Hiburan

Lagu Ciptaan Yonnyboii Jadi Bahan Rujukan Kertas Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Penyanyi rap, Yonnyboii meluahkan rasa bangga apabila lagu ciptaannya, Sakit dijadikan bahan rujukan kertas model peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Yonnyboii seakan-akan tidak percaya perkara tersebut berlaku dalam kerjaya seninya.

Yonnyboii KLFW2021
3 minggu lalu

Akibat Terlalu Gementar, Yonnyboii Alami Serangan Panik Selepas 'Catwalk' Di KLFW2021

Advertisement

Yonnyboii atau nama sebenar Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin berkata, ia menjadi satu daripada impian untuk melihat karya muziknya dihargai masyarakat namun tidak pernah terfikir sampai tahap menjadi bahan atau rujukan soalan peperiksaan bertaraf kebangsaan.

Sudah tentu saya rasa bangga. Tak pasti untuk subjek atau mata pelajaran apa tapi rasa macam mimpi jadi kenyataan.

Penyanyi lagu Tak Sangka itu memaklumkan sewaktu dia di bangku sekolah, dia selalu terfikir jika suatu hari nanti, dia mahu menulis lagu yang boleh buat orang nyanyi di perhimpunan pagi di sekolah atau di kem-kem motivasi.

Sekarang, lagu saya ada dalam kertas soalan model SPM. Bukan nak terlebih bangga atau riak tapi ini juga bukti, kalau kita buat apa yang kita suka dalam hidup, pasti ada ganjaran atau kejayaan menanti di hujungnya.

Advertisement

Lagu Sakit yang merupakan ciptaan Yonnyboii dan Zynakal adalah antara lagu popular sepanjang tahun 2020 sekaligus memperkenalkan nama penyanyi muda itu dalam arus perdana seni muzik tanah air.

Lagu yang berkisahkan tentang kesihatan mental itu secara tidak langsung, mendorong orang terutama golongan pelajar untuk lebih cakna tentang kesihatan mental mereka.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Kosmo

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

3 Comments

  1. orang lepas spm pon x semestinya dpat jawap ikut skema jawapan

    November 19, 2021 at 7:51 am

    teringin nak tau macam mana skema jawapan yg diberi markah untuk soalan macam ni. sebab kalau berdasarkan ayat & pemahaman masing2, jawapan dia sepatutnya tidak terhad ikut skema jawapan penggubal soalan je. luas maksudnya. ke jawapan yg ikut skema jawapan (untuk soalan yg xde dalam buku teks) pembuat soalan je yg diterima?

    • info

      November 19, 2021 at 4:00 pm

      bagi soalan yang mempunyai maksud yang luas (tidak terhad), biasanya akan menggunakan rubrik pemarkahan, dan bukan skema jawapan yang hanya terhad kepada satu jawapan sahaja.

  2. Anonymous

    November 19, 2021 at 7:49 am

    Ingat ada soalan bocor utk spm. Tajuk bukan main, rupanya kertas model spm bah.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...