Written by AbangNara | March 31st, 2014

Siapa sangka akhirnya jumlah kutipan RM15 juta akan dapat ditembusi oleh sebuah filem tempatan. Itulah kehebatan filem The Journey, filem Cina buatan Malaysia yang kutipannya kini sudah pun mencecah RM17.17 juta. Menurut laman web Finas, filem ini masih lagi ditayangkan di pawagam-pawagam seluruh Malaysia. Adakah angka RM20 juta bakal menjadi milik filem arahan Chiu Keng Guan ini?

filem the journey

Abang Nara masih belum berkesempatan menonton filem ini namun daripada apa yang disampaikan oleh rakan-rakan, kekuatan filem ini ialah jalan ceritanya yang dekat dengan rakyat Malaysia. Diharapkan penerbit-penerbit dan pengarah-pengarah filem Malaysia dapat mengkaji dengan lebih mendalam punca sebenar kejayaan filem The Journey dan seterusnya mengaplikasikan formula tersebut ke dalam filem mereka.

filem the journey

Jutaan tahniah diucapkan kepada semua yang terlibat dalam filem The Journey ini. Semoga tahun 2014 ini akan ada filem tempatan lain yang bakal mendapat sambutan hangat seperti filem ini. Semoga kejayaan filem The Journey akan menyemarakkan lagi semangat para penggiat industri filem tempatan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

40 responses to Kutipan Filem The Journey Cecah RM17 Juta, Masih Lagi Ditayangkan

  1. Anonymous says:

    Baru tengok semalam. Memang best. Cerita pasal hubungan kekeluargaan pun boleh meletop. Tak payah nak cerita hantu ke gangster ke.

    0

    0
    • deen says:

      panas bontot lah produser filem melayu!

      0

      0
      • K bye says:

        Zaman2 filem hantu dan gangster yg memperbodohkan penonton2 terutama minda dan mentaliti dah habis. Metrowealth sila ambik perhatian….

        0

        0
        • Mak Jemah says:

          filem2 yg merosakkan anak2 bangsa tu udah2 ler.
          penat nk melayan tahyul dan lawak bodoh yg x menjana minda.
          tak kuasa youolz.

          0

          0
        • Cornetto says:

          biasaler produser2 filem melayu. satu buat, semua nak ikot. tak de pon yg sanggop nak ambik risiko & buat filem yg ada kelainan. semuanyer cam lembu. ikot je. bahhlol..

          0

          0
        • Silvia Sunto says:

          tak payah kaji sebenarnya….formulanyer adalah filem yg sesuai utk sume golongan dan genre yg menarik yg tak terikat pada trend untuk kaut keuntungan sementara. itu saje.

          0

          0
        • Olga says:

          byk pengusaha filem melayu meroyan dan syok sendiri.
          otak selevel kerbau. asyik nak untung je.

          0

          0
        • Melayu kini dulu & selamanya says:

          cina DAPIG?

          puiiiiiiiiiiiiiiiihh!!! boikot!!!!!!!!!!!!!!!!

          0

          0
        • Meknoks says:

          One of the best malaysian films. Bajet tak perlu mahal2, mesej pun sampai, bagi kesedaran tentang adab, kekeluargaan dah persahabatan. Ringkas tapi mantap. Macam ni la cerita yang kita nak. Tak payah menggelabah buat cite gangster konon gempak, buat drift yang tak berapa nak jadi, buat cite hantu yang tak seram langsung, cerita cinta monyet yang ntah hape2 tu.. Movie malaysia lain banyak yang bodoh2, byk guna alasan nak tunjuk dunia sebenar, tapi end up budak2 remaja yang tak berapa nak berakal tu terpengaruh. Pls watch the journey. Cerita ni santai je, tapi bawak mesej yg mendalam

          0

          0
    • Anonymous says:

      cerita simple tapi byk pengajaran.

      0

      0
      • Penjaga Kubur says:

        zaman filem2 mat rempit /hantu menuju ke jalan yg gelap lagi kejatuhan. hahahhahaha…tahniah metrowealth dan skop produksi.

        0

        0
        • jaja says:

          filem yang dibuat dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang..
          mmg dibuat utk masyarakat bukan utk poket.

          0

          0
      • Lembu Gemok says:

        penjarannya- kawin dgn lelaki yg tak sunat elok.

        0

        0
        • Anonymous says:

          kalau ko pandang dr sudut negatif maka negatif la ko dpt.

          0

          0
        • Noni suka jemput bawang says:

          @ Lembu Gemok
          kalau cina tu masuk islam dia bersunat lah….eleh lelak yg bersunat pun ramai jad hantu kaki perempuan anak bini kat rumah tak ingat…elok sgt ke macam tu ?

          0

          0
    • Anonymous says:

      tak payah nak berhempas pulas nak buat orang menangis atau ketawa. cool je.

      0

      0
    • Kalau Tidak Dah Lama BN Promote says:

      Abang Nara masih belum bersekempatan menonton filem ini = tinggu tiket free ke?
      :D

      0

      0
    • godiee says:

      ye….filem ni mmg best….elok lah bwk family, terutama mak ayah n anak2 tgk….sy paling suka tgk part kwn si Pakcik lembu yg dok kat penang tu…yg wat sembahyang cara budha tu…hahahaa….bahasa dia gn kan mmg yg biasa kita dgr…sbb sy sekolah cina dn watak Fatimah tu mmg best & gelaran “SOFAMAN” hahaaa…mmg lawak….good job!

      0

      0
  2. Olga says:

    so makan hati tak David Teo???
    setahun keluar 100 filem pun belum mampu kutip 2 juta!

    0

    0
  3. Narabongok says:

    Tak tengok lagi ke nara? Bongok lah ko

    0

    0
  4. mimo says:

    Cerita cintan cinton, hantu, gengster…semua tak menjana minda…pengarah Melayu kebanyakannya tak faham kehendak masyarakat…come on la…balik-balik cerita yang menonjolkan elemen yg merosakkan masyarakat..tapi kutipan tak kemana juga…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Baguslah..tak perlu aksi mengghairahkan dan pelakon wanita yang sanggup berbogel atas nama profesional untuk lariskan filem

    0

    0
  6. Bee says:

    saya tengok di sebalik tabir pembikinan filem ni..pelakon2nya semua bukan artis..mereka cuma org biasa…ada yg jual mee sup, guru tari, pesara…xperlu pelakon terkenal or seksi seksa pn filem ni bleh meletop…paling terharu bila family pelakon bersama-sama tampal balik belon panas yg koyak tu… :’)

    0

    0
  7. mom says:

    xberkesempatan tgk crita ni… tp dr komen2 byk positif… cuma nk komen crita melayu skang ni ntah apa2.. da jd perkara biasa berpelukan atas tiket kerja.. kalau aku jd isteri kpd pelakon laki, xsggup aku tgk laki aku kene pgg, berpeluk, sekatil gn ppuan lain atas sbb lakonan.. aku xnk laki aku cr duit dgn cara mcm tu.. melainkan xde adegan2 mengghairahkan mcm tu… biarlah somi aku org2 biasa jer.. xpyh retis sgt.. seksa aku nengoknya…

    #teringat ombak rndu.. aaron n maya karin (berkemban) adegan atas katil.. malu wei kalau ank2 tgk..

    0

    0
  8. lina says:

    serius..cite sangat santai n menarik..pestaim aku nanges tgk cite bkn dr kalangan produser melayu..mmg btol2 dekat dihati.hubungan kekeluargaan, persahabatan..teringat plk mase zaman kanak2 aku dlu..rugi r xtengok

    0

    0
  9. Bedah says:

    Credit to The Journey.. 2 thumbs up.. suke sgt part ayah Bee jumpe Benji masa Benji tgh check balloon.. touching …
    anyway, cite ni lg best dr cite need for spped yg ntah ke hapa2 tuh…

    0

    0
  10. Gr1nch says:

    Cerita dari produser melayu sekarang mengarut. banyak ciplak, banyak lawak bodoh. harapkan jual muka dan nama je. produser yang buat cerite elok plak di kondem. haha. melesia melesia.

    0

    0
  11. gigi emas says:

    Cite Melayu semakin bodoh dan kolot…hanya pikat masyarakat kampung dan yg tak da intelek…..kita boleh lihat yg masyarakat Cina dan India semakin kedepan dalam apa bidang jua yg mereka ceburi….melayu semakin mundur kerana terlalu focus dengan hal2 agama dan terlupa dengan hal2 duniawi…..tiada balance langsung dalam dunaiwi dan agama…..maka runtuhlah sesebuah bangsa…….

    0

    0
    • ular ulaq ulau says:

      i agree with malay movies semakin bodoh dan kolot..but i totally do not agree with focus on agama terlupa hal duniawi..hello! most malay movies are full with stupid issues like love, lovey dovey thingy, mystic/ghost, gangsterism, etc..the producers always come up with same issues over and over..we can see the trend if one producer come up with issues abt A, if the movie success then another Producer will also come up with same issues..and its nothing abt focusing on religion..at all..so i wonder apa kaitan dengan fokus pada agama pulak? tak ada pun movie yg menekankan pada agama..tak banyak pun kalau ada satu dua saja..itu pun mengarut boleh tahan..yg ditekankan adalah perkara2 duniawi..masalah di Msia ni adalah producer, pengarah, pelakon, etc semua nya tahap sampah..tu sebab byk filem Msia yg sgt2 sampah..tgk aje david teoh tu..razak mohideen..tah sapa2 lagi laa..semua pun buat movie mcm bangang aje hasilnya..level budak terencat aje..dan ramai jugak species terencat yg tonton filem2 melayu bangang ni..

      0

      0
    • Ostad Jede says:

      “kerana terlalu focus dengan hal2 agama dan terlupa dengan hal2 duniawi…..tiada balance langsung dalam dunaiwi dan agama…..maka runtuhlah sesebuah bangsa…….”

      Statement hang macam tak berugama…… sorry to say, gigi maih…

      Filem ni bukan DUNIA kita… Diasaskan oleh Yahudi… Tak perlu sgt.. semua ikut skop yahudi… tak payah la… Semua ikut style barat, peluk, cium, romen, tak payah kot… Dunia hiburan ni hanya khayalan.. TAK PERCAYA tanya pada artis2 yg telah berhijrah… Sebab tu mereka tinggalkan dunia KHAYALAN tersebut… Allahyarham Tony Kassim, tinggalkan dunia hiburan, matikan dunia hiburan beliau, akhirnya mendapat pengakhiran yg cukup BAIK & MULIA…. OK..

      p/s: DUNIA menjadi MISKIN jika kita mahu AKHIRAT menjadi KAYA….

      0

      0
  12. panjangnya comment aku..erkkk says:

    aku tak tgk cerita ni, tapi aku boleh nampak dari iklan yg cerita ni nampak ok..cerita2 melayu memang aku tak tgk langsung, kecuali hantu kak limah balik rumah..itu lah wayang melayu pertama yg aku tgk, lawak slapstik yg berbaloi ditonton sebab banyak sindiran pada org melayu (dan bangsa lain juga, cuma watak dan pelakon adalah melayu makanya komuniti melayu ditonjolkan) yang percaya dan terlalu terikut2 berkenaan hantu..sehinggakan perasaan takut ini mendatangkan kesan buruk pada masyarakat..cerita hantu tak memberi kebaikan pun pada masyarakat..dan cerita melayu di Msia ni baik filem baik drama makin parah dari segi agama..perlakuan bebas, liar, terlalu menonjolkan babak2 maksiat (tak payah tunjuk pun takpe) dijadikan tarikan utk golongan muda menonton..bak kata satu penulis di akhbar hari ni, cerita2 yg menonjolkan babak2 maksiat ini dilepaskan tayangannya dengan alasan “akhirannya menunjukkan penyesalan, akhiran yg baik, etc”..apakah pelakon yg bukan mahram melakonkan adegan berpegang2 tangan, berpeluk2, tidur sekatil, berkemban, adegan dirogol, adegan mandi berkemban, pakaian menjolok mata itu mebantu masyarakat Islam dalam menegakkan Islam???? mmg kebanyakan producer adalah non-muslim, tapi sekiranya pengarah atau pelakon sendiri tahu batasan, tahu agama, mereka takkan membuta tuli beri alasan “ITU ARAHAN PENGARAH..ADEGAN ITU ADA DALAM SCRIPT..ADEGAN ITU DILAKONKAN DIHADAPAN RAMAI CREW, DLL”…macam mana pula dengan ARAHAN ALLAH?? APAKAH TUJUAN BERLAKON MENCARI REZEKI MEMBOLEHKAN UMAT ISLAM MELAKUKAN PERKARA2 YG DILARANG? BERBUAT MAKSIAT? Dan sila perhatikan, buka minda luas2..pengarah seperti David Teoh telah banyak membuat kerosakan pada akhlak, moral, agama, etc anak muda Melayu..cerita2 cinta tanpa batasan..cerita2 hantu yg melalaikan..cerita2 hantu yg memaparkan watak ustaz/imam tapi berkelakuan seperti tok bomoh yg terang2 dilarang dalam Islam..cerita2 gangster yg merosakkan moral, dsb..cerita2 David Teoh sebenarnya cerita2 yg merosakkan org melayu..yang merendahkan pemikiran org melayu, sekaligus memalukan masyarakat melayu..producer2 dan pengarah2 Islam lain pun mostly tak beragama..kononnya buat drama Taubat, drama Tanah Kubur, dll..TAPI MEMAPARKAN PERLAKUAN MAKSIAT, PAKAIAN YG TAK SENONOH..pernah saya tonton Tanah Kubur dengan pelakon seksi, baju tak cukup kain, yg kerjanya melacur, ditunjuk pula adegan2 tak senonoh dgn lelaki/pelanggan..jadi ditunjukkan kesan pada kematiannya yang maha mengarut!! Allah tak suruh kita buat cerita yg ditokok tambah..Allah juga tak suruh kita aibkan manusia, tambah pulak org mati..kisah kematian mmg ada kita dgr utk tujuan ambil sebagai pengajaran..tapi kalau dibuat secara rekaan, berlebih2an, kesan jangka panjang boleh mengaibkan, jgn lah dibuat lgsg..kita faham producer nak bikin duit, tapi jgn bikin cerita dongeng..bila berkait dgn agama, mmg akan jadi issue sensitive..Tanah Kubur tu dah jadi macam epik dongeng indonesia dah..terlalu banyak tambahan ajinomoto dalam cerita tu..melampau2 sehinggakan jadi bahan ketawa masyarakat lain..

    cerita the journey ni pun tetap ada unsur rasis..bukan maksud aku cerita ni rasis, tidak..tapi penonton..cerita ni cerita cina..pelakon, pengarah, producer, hampir semuanya bangsa cina..dan cerita ini tetalh menjadi topic separa hangat juga di akhbar tentang jumlah penonton, tiket jualan, masa tayangan..boleh nampak komen2 oleh masyarakat berbilang bangsa yg agak rasis dimana bangsa cina menyeru bangsa nya menonton cerita ini kerana ini product bangsa cina tidak melibatkan melayu..pada saya, rasis dalam msia ni mmg kita tak boleh nak buang..tetap ada..selagi sebuah negara tu ada berbilang kaum, mmg akan wujud masyarakat yg rasis..di negara2 lain pun kita nampak..tapi di malaysia, masih ramai juga bangsa melayu/india yg menonton cerita ini..thus kutipan mencecah 17.17 juta..a record..

    pada saya, asalkan mesej cerita The Journey ini bagus, lakonan bersahaja..takde unsur2 mengarut, tak salah utk menonton..cerita ini nampaknya 100 kali lebih baik ditonton daripada cerita2 David Teoh yg lgsg takde kualiti dan menghina Islam.

    0

    0
    • Bedah says:

      I rasa u yg racist.. so sad…
      wujudnya masalah perkauman adalah sebab wujudnya manusia seperti kamu..

      0

      0
  13. mulut celupar says:

    the journey cerita yang menarik ,menitik beratkn adat, kebudayaan orang timur…salute.bkn mcm sesetengah filem m’sia tu..semuanya maliesia.orang Malaysia xfhm,org luar lg lh xphm bila menonton nya.uhuk uhuk…

    0

    0
  14. key says:

    Filem ni antara yg terbaik..sebb apa yg ada dlmfilem ni kurang dlm filem melayu.
    Teknik gambar, fotografi..pemandangan…fokus emosi…suara jelas.. cara olahan cerita kreativ…Salah satu scene yg paling meyentuh hati..scene masa heroin duduk blakang kereta lukis gambar tunang dan ayahnya naik moto.. xdinafikan..budaya..cara org2 cina mmg amat berbeza dlm mendidik masyarakat..meraka mmg sgt kreative..

    0

    0
  15. duh~ says:

    Bedah..jangan nak nafi kan..racist tu memang ada dalam diri masing2..cuma kita boleh pilih bila nak racist..bila yang tidak..ada orang lebih menonjol racist nya..ada yang tidak..

    0

    0
  16. Hani says:

    Suka part yg uncle tu halau benji tdo kt tempt lain xleh tdo sama ngn ank dia

    0

    0
  17. kritikfilemmalaysia says:

    The Journey?
    Terrrrrrr…baik tika kini.
    Jika hendak dibandingkan (wajib ada perbandingan untuk kemajuan filem negara) dengan filem keluaran syarikat produksi lain, inilah kelainannya.
    Beza filem terbaik ini dengan yg lain ialah HOMEWORK!!!
    Pihak produksi The Journey buat homework betul2 buat homework. Tahniah!!! Aku leh samakan filem ni dengan The Blind Side lakonan Sandra Bullock. Filem bersahaja dan MESEJ SAMPAI DENGAN HEMAH TINGGI.
    Bukan dengan alasan, ‘lain filem lain penyampaian’, ‘lain filem cara mesej disampaikan kena lain, xleh sama’. Play safe nampak. Harapkan pelakon popular menang banyak anugerah pun belum tentu boleh menjamin filem itu HEBAT. Kita disogokkan dengan cerita tiada intipati nilai sewajarnya 100%. Jika ada hanya 0.01% sahaja. Sedih.
    Jika Malaysia hendak bawa filem2 keluar negara bagi jemputan pertandingan filem dan sebagainya SAYA SYORKAN FILEM INI, THE JOURNEY!!!
    JIka ada filem lain disenaraikan maka PERMAINAN BODOH APAKAH YG CUBA DIBUAT???!!! Memalukan imej negara dengan cerita entah apa-apa.
    Tapi nak cakap lebih2 siapalah kita di dunia perfileman negara, persatuan pembuat filem, persatuan pelakon dsbg.
    CUMANYA KUASA PILIHAN DI TANGAN KITA. KITA BUKAN BOIKOT TAPI KITA MENJAGA HAK KITA MEMILIH UNTUK TIDAK TERUS DIPERBODOHKAN SENDIRI OLEH FILEM NEGARA SENDIRI.
    The Journey pilihan saya!!!

    0

    0
  18. pemerhati dr jauh says:

    hahahahaha…aku suke cite nih…best2..SOFA MAN…hahahahaha..mase aku tgk cite nih..dlm panggung 2 aku ber4 je MELAYU wehh…da smue org2 cine dlm 2 tgk kn ktorg..hehehehe..

    0

    0