May 11th, 2020

Sedihnya apabila setiap kali melihat wajah sendiri di cermin. Dah guna pelbagai produk tak kiralah murah atau pun mahal, semuanya tak berkesan langsung! Seluruh wajah masih kelihatan kusam dan kelembapan nampak tak sekata sehingga menyebabkan tompok kering di beberapa bahagian muka. Guna solekan untuk ‘cover’ nanti mesti makan masa!

Ramai sebenarnya wanita yang pandang remeh dengan kepentingan pelembap sebagai salah satu elemen penting dalam rutin penjagaan wajah mereka. Nak tahu tak? Semasa mencuci wajah, lapisan minyak pada kulit pun akan turut dibersihkan sekali. Dengan ketiadaan lapisan ini, kulit anda akan lebih mudah dijangkiti serta lebih sensitif terhadap persekitaran. Nah! Sebab itulah pentingnya pelembap kerana ia dapat menerapkan lapisan bagi membantu menghidrat kulit dan mengekalkan kelembapan yang ideal untuk muka anda. Nak tahu apa kelebihan pelembap yang lain?

1. Masalah Kulit? Tiada Lagi!

A person wearing a white shirt Description automatically generated

Bagi yang tidak tahu, penggunaan pelembap sebenarnya boleh menghilangkan segala cela yang menyakitkan hati di muka. Sekiranya anda dapat selongkar dan jumpa pelembap yang bersesuaian, wajah tak akan kering melampau dan juga tak akan berminyak dengan keterlaluan. Disebabkan oleh jumlah kelembapan yang ‘ngam-ngam’ sahaja akan menyebabkan kulit wajah anda kelihatan sihat! Jerawat, bintik hitam dan bintik putih hanya mampu bermimpi untuk menyerang dan bertapak di wajah anda.

2. Nyah parut yang degil

Jangan terkejut kerana pelembap juga boleh memulihkan kulit menjadi sama rata dan dalam masa yang sama menghilangkan parut yang membelenggu hari-hari anda. Apabila dah biasa menggunakan pelembap dalam rutin penjagaan wajah harian, anda dapat lihat wajah anda kelihatan lebih ‘flawless’. Tak perlu dah nak pakai ‘foundation’ beria setiap kali keluar bagi menampakkan muka anda licin!

3. Tampil muda daripada usia sebenar

A person posing for the camera Description automatically generated

Tidak dinafikan bahawa wajah anda adalah satu kawasan yang sangat sensitif. Perlu dimanjakan dengan betul, kalau tak nanti dia meragam. Oleh kerana aktiviti mencuci muka secara tak langsung akan membuatkan sel kulit kita sedikit hilang, ia boleh menyebabkan wajah kita cepat kering dan bertompok. Tetapi jangan risau! Pelembap hadir sebagai penyelamat dan akan membantu merangsang kulit wajah untuk membaiki dirinya sendiri. Wajah anda kini akan tampil lebih muda kerana wajah yang 24 jam kelihatan berseri dan ‘hidup’.

4. Katakan ‘Tidak’ kepada kedutan!

A close up of a person Description automatically generated

Alamak! Umur masih lagi dalam kalangan muda-mudi tetapi kedutan di wajah dah ‘obvious’ sangat? Pelembap dengan mudah sahaja dapat membendung masalah serius ini. Antara kelebihan pelembap ialah ianya mampu membuatkan muka anda nampak lebih tegang dan lembut. Dek kerana efek ini, kajian telah membuktikan bahawa wajah yang dilembapkan dengan baik akan susah membentuk kedutan berbanding dengan muka yang kering.

5. Proses bersolek jadi lebih ‘smooth’!

A picture containing toiletry, cosmetic, brush Description automatically generated

Biasanya, wanita yang sibuk bekerja ini sudah pasti tiada masa untuk ‘touch up’ solekan berulang kali dalam satu hari. Mananya nak kejar deadline, selepas itu nak keluar jumpa klien lagi, tiba-tiba solekan pula merekah, SERABUT! Tapi dengan mengamalkan pelembap dalam rutin penjagaan kulit, anda sebenarnya dapat menjimatkan waktu bersolek. Apa? Betul! Ini kerana kulit yang mendapat penghidratan secukupnya akan menyebabkan solekan mudah dipakaikan di wajah selain ianya mampu kekal berjam lamanya!

6. Menjadi ‘perisai’ daripada anasir jahat di persekitaran

Mungkin tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi pelembap juga boleh berfungsi sebagai pelindung kepada kulit wajah anda. Tak kisahlah sama ada berada di luar mahupun duduk diam dalam rumah sahaja, anda tetap terdedah kepada pelbagai pencemaran yang berterbangan di udara dengan bebasnya. Dengan mengamalkan pelembap sebagai tabiat penjagaan wajah yang normal pada setiap hari, ianya secara tak langsung mampu menjadi perisai dan menangkis partikel jahat yang tidak sabar nak menyerang kulit wajah anda.

7. Bantu jana semula sel kulit baru

Nampak seperti remeh dan tak penting, namun pelembap adalah salah satu pembantu yang bagus untuk menolong anda menjana sel kulit wajah yang baru. Sekiranya anda pandang sebelah mata sahaja terhadap proses melembapkan kulit, jangan terperanjatlah kalau wajah mula mengeluarkan banyak sebum dan kulit menjadi bersisik serta kering. Takut kan? Relaks, kerana pelembap akan tampil sebagai ‘hero’ dan memainkan peranannya untuk mengekalkan kulit yang cukup hidrat dan dalam masa yang sama membuatkan wajah anda nampak berseri dan bersinar.

Hebatkan sebenarnya fungsi pelembap ini? Tapi ramai wanita yang buat sambil lewa dan tidak hiraukan mengenainya. Bagi yang tidak tahu, ada sahaja pembersih muka yang turut menerapkan elemen pelembap dalam produknya. Jadi, anda tidak perlu bersusah-payah membeli pelembap lain untuk menyempurnakan rutin penjagaan wajah anda. Kurang produk, kurang renyah, muka tetap berseri!

Pembersih muka Cetaphil sesuai dengan semua kondisi kulit!

A picture containing bottle, indoor, blue, table Description automatically generated

Tak perlu cari jauh kerana Cetaphil Gentle Skin Cleanser adalah produk yang mampu melembapkan kulit dan menjadi pilihan ramai sekarang ini. Pembersih ini adalah bebas sabun dan pewangi di mana ia tidak menyebabkan iritasi pada kulit dan kemampuannya juga telah mendapat ‘thumbs up’ daripada pakar dermatologi. Tak percaya? Menurut kajian, 97% daripada wanita akan terus menukar kepada Cetaphil Gentle Skin Cleanser selepas mencubanya untuk pertama kali.

Risau sekiranya pembersih muka ini tidak sesuai dengan kondisi kulit anda? Campak jauh-jauh persoalan itu kerana Cetaphil Gentle Skin Cleanser sesuai digunakan oleh semua jenis kulit termasuklah yang berminyak, kering, kombinasi, sensitif dan senang berjerawat! Bagi yang tidak tahu, kondisi kulit anda tidak akan kekal sama sahaja dan mungkin berubah mengikut peredaran waktu. Peninglah kalau anda terpaksa cari pembersih baru setiap kali perkara itu berlaku. Sebab itulah anda tak perlu runsing dan pilih sahaja Cetaphil Gentle Skin Cleanser kerana ianya berfungsi tanpa mengira keadaan kulit. Kondisi wajah anda mungkin berubah tapi anda tak perlu tukar kepada pembersih muka yang lain!

Rasanya semua orang sedang duduk baik-baik sahaja di rumah bagi mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kan? Pun begitu, duduk terlampau lama di dalam rumah juga boleh memberi efek yang buruk kepada kulit wajah seperti kering dan bertompok. Jadi, ambil peluang ini untuk menggunakan Cetaphil Gentle Skin Cleanser supaya kulit wajah anda kekal lembap dan sihat sentiasa.

Secara tak langsung, anda turut menyahut saranan pihak bertanggungjawab supaya menjaga kebersihan diri dengan baik. Apa lagi! Gunakan masa secukupnya untuk mencuci wajah sebaik dan seteliti mungkin dengan bantuan Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Masa dihabiskan dengan baik, hati pun senang apabila kulit tiada cela!

A picture containing toiletry, bottle, indoor Description automatically generated

Sama juga dengan kisah pelakon Lisa Surihani yang merupakan pengguna setia Cetaphil Gentle Skin Cleanser sejak mengandungkan anak keduanya. Disebabkan hormon yang tidak menentu semasa sedang hamil, wanita itu telah mengalami masalah kulit wajah berminyak yang sangat teruk. Masalahnya itu selesai dalam sekelip mata setelah pelakon itu menukar kepada pembersih muka tersebut! Walaupun kondisi kulitnya sudah kembali normal, Lisa langsung tidak beralih lagi ke produk lain kerana dah jatuh cinta dengan keberkesanannya.

Seperti Lisa Surihani, anda juga pasti mahukan kulit wajah yang bukan sahaja berseri malahan sihat kan? Jadi, jangan lupa untuk dapatkan Cetaphil Gentle Skin Cleanser di farmasi berdekatan.

Alamak kena patuhi PKP! Macam mana nak mulakan rutin penjagaan wajah yang baik kalau Cetaphil Gentle Skin Cleanser tiada? Bawa bertenang kerana anda boleh dapatkan produk ini secara atas talian menerusi e-store rasmi Cetaphil di laman pembelian online popular iaitu Shopee dan juga Lazada .

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk hebat ini, boleh layari laman web Cetaphil

Ayuh, tampil berseri dengan ‘Cetaphil Gentle Skin Cleanser’!




Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...