KUIZ: Teka Perkataan Dalam Loghat Negeri Di Malaysia

Trending

KUIZ: Teka Perkataan Dalam Loghat Negeri Di Malaysia

Seperti yang kita tahu, Malaysia adalah negara yang unik dengan kepelbagaian dialek atau loghat khusus bagi negeri yang terdapat didalamnya. Anda mesti tahu tentang loghat negeri di Malaysia ini kan?

Boleh dikatakan, setiap satu negeri mempunyai loghat mereka yang tersendiri sekali gus memaparkan keunikan penggunaan bahasa dalam negeri tersebut.

Advertisement

Loghat ini adalah sebuah variasi daripada satu bahasa tertentu yang dituturkan oleh sekumpulan penutur dalam satu-satu masyarakat bahasa.

8 bulan lalu

(VIDEO) Kepetahan Lelaki Ini Bercakap 5 Loghat Dalam 1 Minit Buat Ramai 'Terpukau'

Ia mempunyai bentuk tertentu yang dituturkan dalam kawasan tertentu dan berlainan daripada bentuk bahasa baku, baik dari segi sebutan, tatabahasa ataupun penggunaan kata-kata tertentu.

Namun, kelainan tersebut tidaklah begitu besar untuk dianggap sebagai satu bahasa yang lain. Boleh dikatakan, loghat dituturkan oleh sekumpulan masyarakat dalam satu-satu kawasan itu adalah untuk tujuan komunikasi dalam kehidupan seharian.

Advertisement

Jika anda dengar satu-satu perkataan yang dituturkan menggunakan loghat negeri tertentu, anda rasa anda tahu atau tidak ia loghat negeri mana?

Pendapat anda? Kongsi bersama kami di Facebook dan Telegram AmazingNara

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...