Krisis Terburuk Di Sepanyol, Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Catalonia Dan Penduduknya

Trending

Krisis Terburuk Di Sepanyol, Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Catalonia Dan Penduduknya

Catalonia adalah salah satu rantau paling kaya dan paling produktif di Sepanyol dan mempunyai sejarah yang jelas sejak hampir 1,000 tahun.

Advertisement

Sebelum berlakunya Perang Saudara Sepanyol, ia menikmati autonomi luas tetapi ditindas di bawah pemerintahan diktator Gen Francisco Franco dari tahun 1939-75.

Pada tahun tahun 2006, kuasa yang lebih besar telah diberikan hingga pengaruh kewangan Catalonia meningkat dan telah digambarkan sebagai sebuah “negara”.

Tetapi Mahkamah Perlembagaan Sepanyol menafikan perkara ini pada tahun 2010 disebabkan kemarahan pihak berkuasa serantau.

Berasa tidak puas hati dengan autonomi mereka yang disiram dan juga oleh tahun kemelesetan dan pemotongan perbelanjaan awam, Catalans telah mengadakan pengundian tidak rasmi mengenai kemerdekaan pada November 2014.

Lebih daripada dua juta dari 5.4 juta pemilih yang layak di rantau ini mengambil bahagian dan para pegawai mengumumkan bahawa 80% telah memaksa untuk melakukan pemisahan.

Parti Separatis berjaya memenangi pemilihan Catalonia pada tahun 2015 dan bersedia untuk mengadakan referendum mengikat, menentang perlembagaan Sepanyol yang menyatakan bahawa Sepanyol tidak dapat dibahagikan.

Di bawah undang-undang yang dilanda kontroversi, hasilnya berjaya mengikat dan kemerdekaan perlu diisytiharkan oleh parlimen dalam masa dua hari dari pemilihan Catalan.

Adakah Catalans Mahukan kemerdekaan?

Penyokong pro-kemerdekaan telah pasti menghasilkan demonstrasi berskala besar memihak kepada pemisahan. Satu juta orang berada di Barcelona untuk menyambut hari kebangsaan pada 11 September.

Disebabkan pemilihan yang berbeza pendapat, ia didapati sukar untuk dicapai.

Tetapi petunjuk yang paling jelas pada bulan Julai, apabila tinjauan awam yang ditugaskan oleh kerajaan Catalan mencadangkan 41% menyokong dan 49% menentang kemerdekaan.

Sebanyak 2.2 juta pengundi menyokong kemerdekaan dalam undi terdahulu pada November 2014, dan gabungan parti pemisah dipanggil Junts pel Si (Bersama untuk Ya), dengan sokongan parti sayap radikal, CUP berjaya memenangi 48% daripada undi dalam pemilihan pada tahun 2015.

Menteri-menteri Sepanyol mengatakan mereka gembira untuk Catalans merayakan dan mendemonstrasikan pada hari Ahad dan kerajaan di Madrid akan membuka pintu kepada kemungkinan pembaharuan perlembagaan.

Tetapi itu mungkin tidak mencukupi untuk Carles Puigdemont dan kepimpinan Catalan yang telah menghabiskan beberapa bulan menyiapkan jalan mencapai kemerdekaan.

Sementara itu, pelaburan negara di Catalonia telah menurun.

Anggaran draf negara pada tahun 2015 memperuntukkan 9.5% kepada Catalonia, berbanding dengan hampir 16% pada tahun 2003.

Tetapi ada yang berpendapat bahawa itu adalah keadaan semulajadi di sesebuah negara dengan ketidaksamaan ekonomi serantau.

Source : BBC

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...