Written by AbangNara | February 28th, 2012

Ramai yang terkejut mendengar berita yang telah diumumkan sebentar tadi mengenai pembatalan konsert Erykah Badu. Pembatalan ini dilakukan kerana Erykah Badu melanggar etika sensitivi agama Islam. Ini semua adalah kerana tatoo Allah yang pernah berada di badan Erykah Badu.

tatoo erykah badu

Untuk makluman, ramai pihak yang membantah keputusan pembatalan konsert Erykah Badu ini di Twitter dan Facebook. Dan ada juga pihak yang menyokong tindakan ini. Apa pula pendapat anda?

132 responses to Konsert Erykah Badu Dibatalkan Kerana Tatoo Allah

  1. Idir says:

    aku nak question satu je..kenapa nak bawak artis suam2 kuku buat konsert kt m’sia ni? ala2 malaysia ni tempat artis yg tak laku sgt utk buat show..

    • Deeds says:

      Google her name sir, clearly Erykah Badu bukanlah artist suam2 kuku.. Dia mmg antara top celebrity at an international level. Cuma tak berapa dikenali di negara kita, sbb ramai rakyat kita bukan peminat Soul music. Nevertheless, what she did was wrong, though kita sbg umat Islam jgn la cepat melatah and kaji kejadian sebenar sebelum bertindak. Bukankah itu lebih civil minded Muslim?

  2. This&That says:

    Malaysians are pathetic. nevertheless to say more.. missed a good concert.. sigh..

  3. mizz says:

    elok gak batal…dia ni mmglah kafir yg x mgkn akn peduli dgn sensitiviti agama lain then penganjur even pihak media pttnya lbh alert hal ni…so siapakah lg yg harus dipersalahkan…tetttt

  4. Luke Skywalker says:

    dia nie sapa? dah mcm alien jer aku tgk…x kenal pun…buat konsert ust. azhar idrus lagi bagus…

  5. pe pe lah says:

    dia bertatoo dah lama….patot awal2 lagi jgn pelawa la.nsb la the star kuar gbr tu.klu x sapa pun x tahu.

  6. Nurdy says:

    Ternyata masih ada lagi artis kita yg ignorant tntang hukum Allah. Sepatutnya sebgai Muslim kita kene bela agama kita. Rais Yatim batalkan konsert itu bukan semata2 kerana tattoo tu saja, tapi untuk memberitahu org ramai bahawa meletakkan nama Allah pada tempat yg tak sepatutnya adalah salah. Kalo kita syg Islam dan Allah, tentu kita rasa marah bila nama Nya yg suci diletak pd tmpt salah. Jika berdiam diri seolah2 kita tak hormat Islam. Tak boleh nak salah kan Erykah sebab dia tak tahu tntang Islam. Tapi dia tak melatah pun bila konsert nya dibatalkan. Kita pulak yang terover melatah. Kepada artis2 kita yg beragama Islam serta saudara2 Islam yg lain, kita perlu ada ilmu yg kukuh sebelum kita boleh buat sebarang judgement atas tindakan orang lain. Bukan saya nak menyebelahi sesiapa, tapi sekadar renungan untuk kita semua.

    • Anonymous says:

      Saya sokong! Kita Melayu cepat melatah. Cool down, calm down, cari kebenaran, berbincang, tanya pendapat ahli Ulama, lepas tu bertindak. Baru la rakyat civil minded. Dlm Islam pun, dh ckp… Jgn judge terlampau cepat. Stiap perbuatan org ada sebabnya, dan Erykah mesti ada sebab tersendirinya. Ini belum apa2 mencarut sana sini, maki hamun sana sini.. Adakah mencaci, mencarut dan memaki itu cara org Islam? Fikir2kan..

  7. antijahil says:

    bodoh punya artis!especiallt baki b*** tu..ni bkan isu pkai tatto ke ape..lntk la korang nk pkai tattoo sbb non muslim..tp tattoo yg si badut tu pkai jelas hina agama..tu pn ko xbleh catch up..kata open minded sgt..bangang minded ade lah..dah sah2 badut ni menghina agama..apa lg yg ko nk sokong whai syaiton2 yg mengaku Islam skalian?!

  8. punkrockjalanan says:

    suka ati dia ada tatooo e2 pn nak bisingg..hadoiiiii…kes buang ank xde pla korang nak bsing2…upssss..kuar tajuk dah aku ni..huahahhahaaa

    • mengomel says:

      sapa kata xda org bising kes buang anak?stupid.ini blog gosip artis,jd hg xkan nmpk lah org bising kes buang anak kat sini.hg p masuk blog lain lah kalau hg nak tgk org bising kes buang anak.bodoh bebal

  9. lydea matthew says:

    Congrats to Rais yatim and the gang seb finally cancelled her apperance in Malaysia…, jangan biarkan dia sesuka hati mencacah nama allah kat dada dia, mempermainkan agama sesuka hati, tidak peka pada agama orang lain, kal dia sudah tidak mempunya agama tersendiri biarlah, inikan pulak nak mainkan agama islam..neraka jahanam lah perempuan nie..malukan kaum wanita yg lain aja.

  10. AnakAyamCUTE says:

    sokong dibatalkan lagipun sape die nih?sehebat siti nurhaliza kah?setanding ziana zain kah?sebagus yuna kah?

  11. erykah bodo says:

    muka dh la buruk, perangai pn buruk…

  12. sesape saje says:

    ini la artis malaysia, nk kate bodoh kang mcm la aku pandai, nk kate cerdik kang korg artis yg sokong sgt si badu ni ni pon tudung x pakai…memg la lantak die nk wat tatu ke ape ke kat badan die tp artis malaysia yg agama Islam ni rabun ke x nmpk jenis tatu ape yg si badu ni wat kat badan die..nama Allah sesuka hati nk main2 cm2…x kira la yg kekal ke sementara ke, x nmpk ke die mcm mempersendakan Tuhan kita…pakai baju off shoulder then wat tatu name Allah.. gune la otak sket artis2 oit…betol la kate sorg selebriti ni, jgn la jadikan artis ni idola, sbbnya ni la, agama sendiri pon xnk dipertahankan…..

  13. anon says:

    bangang bebenor artis m’sia ni kan?

  14. ntah la says:

    PENTING SGT KE DIA NI..MENYAMPAH JER AKU TGK…

  15. ank jiran bpk sdara aku pnya mak tiri belah dua pupu dia pnya biras says:

    artis2 kita pon byk da detek pgtahuan agama..yg si baki zainal tu lg ngok org citer psl topik cacahan nama allah kt bdn minah tu yg ko plak psoal psl tatu..tatu tu lntk dia la non muslim ni mslhnyer mmpersenda nama allah.ini la namenyer mlayu moden..nma je mlayu agama tah kmana smpi sgup biar org psenda agama sdiri.sedeynyer..yg minah bru peluk islam tu elok2 la ko bljr ilmu agama dlu bru pk konsert2 ni lak yer…ko tu da la dlm ktegori kain putih lg..syg lg ke agama asal..shameless la..

  16. Deeds says:

    Agak sedih tgk sesetengah comment kat sini yang mencarut, maki hamun, dsb. Adakah ini namanya Umat Islam yg civil minded? Kita jgn cepat melatah. Tapi jgn juga berdiam diri. Just calm down, get true facts, discuss, consult and then take action. But please, jgn la mencarut2 ni… Bila mencarut, sama je kita dengan org yg dicaci… Tak reti budi bahasa org Islam. Benda ni dh lepas, concert dh cancel, Done. Now let’s move on with or daily routine. Solat jgn lupa. :)

  17. Artis Melayu Islam Jahil Agama says:

    Memang patut batal. Sebab utama bukan pasal dia bertatu tapi penghinaan dia pada ALLAH. Sedangkan orang hina nabi kita dah terbakar jiwa raga, ini pula orang nak hina ALLAH kita nak sokong…. Artis macam Adibah Nor ke, Daphine King dan BAKI ZAINAL pikir la….. Jaga sensitiviti peminat anda yang majoriti muslim….. Artis-artis Islam di atas sila la bertaubat. Kalau tak pahang, tanya la orang-orang agama…. Anda menunjukkan ke”JAHIL”an anda dalam agama walaupun anda punyai pendidikan yang tinggi. Kesian kat korang. Sedih

  18. gula2kapas says:

    memang patut dibatalkan…org mcm ni x ptt dtg negara islam mcm kita…dasar negro bodoh

  19. hekeleh says:

    dia mcm tak salah….tapi editor akhbar The Star yang salah….tak phm aku cina dua org ni…ini Malaysia, negara ISLAM, negara majmuk, kalau u allsss tak suka….sila balik Tanah Besar Cina sana….PHM?

  20. Mrs Beauty says:

    Kepada tuan Admin blog ini….saya merasa sedih dengan komen2 sahabat kita di ruangan komen ini, sudah lupakah tata susilah berbahasa, “BAHASA MENUNJUKAN BANGSA”. Apakah perasaan Erykah Badu sendiri, Sekiranya membaca komen di blog ini? Harap maklum…

  21. siapasaja says:

    dalam penglihatan seorang remaja yg pernah ditunjukkan bagaimana rupa neraka..se2orang yg menconteng badannya atau buat tatoo di badannya akan berada di neraka