Isu konflik antara Amerika Syarikat dan Iran terus hangat apabila tular dakwaan kononnya terdapat “10 perkara” yang telah dipersetujui dalam gencatan senjata antara kedua-dua pihak.
1. Gencatan senjata sementara selama dua minggu dipersetujui sebagai langkah awal untuk meredakan konflik.
2. Pembukaan semula Selat Hormuz menjadi syarat utama dalam persetujuan sementara itu. Trump sendiri menyatakan penangguhan serangan bergantung pada pembukaan semula laluan itu secara penuh, segera dan selamat.
3. Iran akan mengenakan bayaran sebanyak AS$2 juta bagi setiap kapal melalui Selat Hormuz.
4. Iran akan berkongsi hasil bayaran tersebut dengan Oman.
5. Iran akan menetapkan peraturan bagi laluan selamat melalui Selat Hormuz.
6. Iran akan menggunakan hasil bayaran Selat Hormuz untuk pembinaan semula, bukan sebagai pampasan.
7. Pakistan bertindak sebagai pengantara utama antara pihak-pihak terlibat.
Trump Ugut Nak Hapuskan Tamadun Manusia, Rakyat Iran Tak Gentar Menantikan Perang Nuklear
8. Iran bersetuju menghentikan operasi pertahanan/serangan jika serangan ke atasnya dihentikan. Reuters melaporkan Iran meletakkan syarat bahawa serangan AS mesti dihentikan terlebih dahulu.
9. Rundingan susulan dijangka diteruskan di Islamabad. Beberapa laporan menyebut pusingan rundingan seterusnya akan berlangsung di sana.
10. Isu sekatan AS terhadap Iran dilaporkan termasuk dalam cadangan Iran. Kehadiran atau pengunduran tentera AS di Timur Tengah disebut sebagai salah satu tuntutan dalam pelan Iran.
Perdamaian jangka panjang belum dimuktamadkan. Apa yang wujud sekarang ialah gencatan senjata sementara dan “asas rundingan”, bukannya perjanjian damai penuh yang lengkap.
Trump mengakui menerima cadangan 10 perkara dari Iran, tetapi butiran penuh tidak diumumkan secara rasmi; hanya beberapa teras utama seperti gencatan senjata dua minggu, pembukaan Selat Hormuz dan rundingan lanjut yang disahkan secara konsisten.
Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.
