Kompilasi Gambar Kawasan Awam Yang Kosong Akibat Coronavirus Di Serata Dunia

Kehidupan

Kompilasi Gambar Kawasan Awam Yang Kosong Akibat Coronavirus Di Serata Dunia

Wabak coronavirus semakin membimbangkan dan merebak dengan sangat pantas di seluruh dunia. Para saintis masih lagi melakukan usaha mencari penawar untuk melawan virus ini. Tetapi sehingga kini tiada vaksin yang berjaya dihasilkan.

Baca:https: Saintis Cari Sukarelawan Yang Sanggup Dijangkiti COVID-19 Dengan Upah RM19,000

Advertisement

Dalam usaha pengasingan diri untuk mengelak dari jangkitan virus ini, banyak negara yang mengambil langkah kuarantin. Semua aktiviti harian telah dibatalkan dan semua penduduk hanya tinggl di rumah. Hal ini menyebabkan kawasan awam seperti bilik darjah, tempat beribadat, tempat sukan, kafe dan kawasan awam yang lain menjadi kosong.

1. Kaabah di Masjid Besar Mekah

Pemandangan dari atas memperlihatkan kawasan berliku putih yang kosong di sekitar Kaabah di Masjid Besar Mekah pada 6 Mac 2020. Kehadiran jemaah pada solat Jumaat dihentikan sebagai langkah untuk melindungi diri dari penularan wabak coronavirus.

2. Ruang mengajar di Universiti Milan, Itali

Profesor Maurizio Casiraghi dari Jabatan Bioteknologi dan Biosains Milano Bicocca mencatatkan rekod sesi pengajaran mengenai evolusi genom di ruang kelas yang kosong di Milan, Itali pada 5 Mac lalu. Itali menutup semua sekolah dan universiti sehingga 15 Mac ini sebagai langkah berjaga-jaga.

3. Kedai Costco di Teterboro New Jersey, US

Pelanggan berjalan melewati kebanyakkan rak kosong yang seperti biasanya memegang tisu dan tuala kertas di kedai Costco di Teterboro, New Jersey, pada 2 Mac 2020.

4.Kawasan membeli-belah di Ginza di Tokyo

Kelihatan jalan yang kosong di daerah membeli-belah di Ginza di Tokyo iaitu antara kawasan bandar yang mencatat status membimbangkan dengan wabak ini.

5.San Siro, Milan, Itali

Pasukan bertanding di stadium kosong sebelum pertandingan Liga Eropah antara Inter Milan dan Ludogorets. Peminat tidak dibenarkan masuk kerana wabak coronavirus di San Siro, Milan, Itali, pada 27 Februari 2020.

6.Venice, Itali

Piazza San Marco yang kosong dilihat pada 9 Mac 2020 di Venice, Itali. Perdana Menteri Giuseppe Conte mengumumkan “national emergency” akibat wabak coronavirus dan kuarantin yang dikenakan di wilayah Lombardy dan Veneto, mengandungi kira-kira satu per empat daripada penduduk negara ini.

7.Rom, Itali

Seorang lelaki berdiri di belakang menu di restoran Piazza Navona yang kosong, selepas keputusan kerajaan menutup sekolah dan panggung wayang, selain menggesa orang ramai untuk bekerja dari rumah dan tidak mendekati satu meter dari satu sama lain.

8. Asakusa, Tokyo

Foto gabungan menunjukkan ramai orang yang melawat kuil Sensoji di daerah Asakusa, Tokyo pada 16 April 2019 (kiri) dan kumpulan yang lebih kecil pada 9 Mac, 2020.

9. Milan, Itali

Orang ramai memakai topeng sambil menaiki tren kosong di pusat bandar Milan, Itali, pada 26 Februari 2020.

10. Venice, Itali

Terusan kosong dilihat selepas penyebaran coronavirus telah menyebabkan penurunan bilangan pelancong di Venice, Itali, pada 1 Mac 2020.

11. Tokyo Dome, di Tokyo 

Tempat duduk penonton kosong semasa permainan besbol preseason antara Giomi Yomiuri dan Yakult Swallows di Tokyo Dome, di Tokyo di  pada 29 Februari 2020. Pegawai Jepun berkata pada 9 Mac 2020, bahawa mereka menangguhkan permulaan 12- musim liga profesional pasukan bola sepak.

12. Glendale, California

Seorang pembelanja berjalan melepasi rak-rak kosong yang biasanya ditampung dengan sabun, pembasuh, tuala kertas, dan kertas tandas di kedai runcit Smart & Final di Glendale, California, pada 7 Mac 2020.

13. Vatican City, Francis

Pandangan kerusi yang kosong di Dataran St. Peter sebelum siaran Pope Francis’s Sunday Angelus prayer (solat Ahad Santo Pope Francis) pada waktu kecemasan coronavirus pada 8 Mac 2020, di Vatican City.

14. Rom, Itali

The Colosseum ditutup berikutan tindakan pencegahan baru kerajaan pada perhimpunan awam, tercermin dalam lopak air di mana topeng muka ditinggalkan, di Rom pada 8 Mac 2020.

15. Holmenkollen, Norway

Perlumbaan ski 30 kilometer di FIS World Nordic pada 7 Mac 2020 Holmenkollen, Norway.

16. Lapangan Terbang Suvarnabhumi di Bangkok, Thailand

Gambar menunjukkan bas pelancong yang tidak digunakan di Lapangan Terbang Suvarnabhumi di Bangkok, Thailand pada 8 Mac 2020.

17. Australia

Seorang lelaki mencari tisu tandas di pasar raya Australia yang kosng akibat coronavirus.

18. Chinatown di Singapura

Seorang pelayan restoran menanti para pelanggan di sebahagian besar Chinatown di Singapura, pada 21 Februari 2020.

19. Venice, Itali

Laluan jalan di bersebelahan kelihatan kosong pada 9 Mac 2020, di Venice, Itali.

Idle gondoliers sedang bermain dengan kucing di Venice yang ditinggalkan pada 6 Mac 2020.

20. Milan, Itali

Basilika Sant’Ambrogio yang kosong digambarkan di Milan, Itali, pada 1 Mac 2020.

21. Osaka, Jepun

Tempat duduk penonton yang kosong semasa acara memasuki cincin Dohyo di Kejohanan Sumo Spring Spring, yang berlangsung secara tertutup kerana penyebaran coronavirus, di Osaka, Jepun pada 8 Mac 2020.

22. Pattaya, Thailand

Pelancong mengambil gambar ketika duduk di kerusi di pantai kosong di Pattaya, Thailand, pada 7 Mac 2020 ketika jumlah pelawat di rantau ini terjun.

23. Universiti Johns Hopkins, di Baltimore Maryland

Pemain Universiti Yeshiva, di depan, memanaskan gim di Gimnasium Goldfarb yang paling kosong di Universiti Johns Hopkins, di Baltimore, sebelum bermain menentang Institut Politeknik Worcester dalam perlawanan pusingan pertama di kejohanan bola keranjang kolej NCAA Bahagian III lelaki pada 6 Mac, 2020. Universiti mengadakan kejohanan tanpa penonton selepas kes COVID-19 disahkan di Maryland.

24. Venice, Itali

Seorang pelayan berdiri di Piazza San Marco yang ditinggalkan pada 6 Mac, 2020, di Venice, Itali. 

Kini angka kematian di Itali terus meningkat kepada 631 orang apabila 168 orang lagi maut dalam tempoh 24 jam. Jumlah ini adalah jumlah kematian tertinggi yang pernah dicatat dalam sehari. Kini, 60 juta penduduk Itali ‘dikurung’ hingga 3 April.

Sumber

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.