Written by Bella | December 13th, 2018

Sekarang ini penonton drama Melayu  semakin memilih, mereka sudah bosan dengan kisah cinta cliche dan mahukan karya yang lebih berkualiti.

Antara yang menjadi kritikan netizen ialah banyak drama tempatan melibatkan perubatan memberikan fakta yang salah dan babak yang tidak logik.

Terbaru, drama Seribu Rindu mendapat teguran daripada seorang doktor, Husna Dahari yang menyifatkan betapa merepeknya jalan cerita drama tersebut. Ia seakan merendah-rendahkan serta mencemarkan profesion kedoktoran.

Apa salahnya untuk penerbit dan pengarah membuat kajian terlebih dahulu? Walaupun hanya sekadar drama, ia tetap memberikan impak kepada masyarakat. Janganlah terus ‘memperbodohkan” penonton dan rosakkan imej kerjaya profesional. Apa pula pendapat anda?

Sumber Berita : Husna Dahari

135 responses to Ko Merepek Apa Ni? Jangan Rosakkan Imej Profesion Kedoktoran – Doktor Tegur Drama Seribu Rindu

  1. Bsh says:

    Biasa la doc,crita mlyu ni jgn expect lbih2 la.mmg byk merapu mraban..byk x lojik.plakon wtak mak ngn ank sma bya sbb nk jimat kos pnye psal.sbb pngrah tau akn ade org bdoh yg x solat tgk drama dia.jln cite blik2 sma,ank sdre aku umo 11 thun pn da agk ending dia.

    53

    0
    • Anonymous says:

      Ntah. Memang tak logic. Nama pun fiction. Haha. Lain la kalau non fiction. Tapi ak setuju cara penerbit buat citer ni boleh mendatangkan image buruk kat Dr.
      Yang ak x setuju bahasa dr husna tu. Nak tegur pun gunala bahasa OK sikit. Hang pun mencemarkan image Dr jgak sebenarnya.
      Aku pun Dr jgak tapi kalau nak tegur pun gunala bahasa elok ye. Jangan bahasa rempit. Sekian

      83

      4
      • Anonymous says:

        setuju..nak jaga nama baik doktor konon..tapi dia punya bahasa pon out..malu la

        37

        2
        • Anonymous says:

          Tak payah study profession doctor dkt hospital. study je drama2 korea. kalau dorg cerita psl doctor, mmg betol2 nmpk mcm doktor. kena tengking, serabai, tidur x cukup, ari2 patient penuh. kita yg tgk drama tu pun rs mcm nak jd doktor. ni drama melayu, expect kita puja tp writer & pengarah & penerbit tak cuba pun nak olah cerita dgn serius.

          88

          0
        • Anonymous says:

          Sempat jgak dr husna ni layan seribu rindu..siap bleh hafal dialog²nye

          71

          0
        • Oppss says:

          Baru berakhir 1 drama korea tentang jantung. Kalau perhatikn ending ada stated babak2 operation dapat dari mana dan nama2 yg terlibat. Sebab tu jgn meroyan cakap tk support drama tempatan bila ramai beralih ke drama bangsa n negara lain. Lebeh bosan bila bnyk drama dari novel.

          32

          0
        • Anonymous says:

          hahaha..baik lagi tulisan kerani..bila mengomen jari menaip penuh dengan ayat yang penuh macam aku ni.

          Tetapi maksud Dr tu yang aku boleh terima pakai adalah: Oncall mana ada jadual. Pesakit dtg dengan tiba-tiba sahaja. Sbb pesakit datang sesuka hati lebih-lebih lagi kat Hospital.

          Bodoh punya Pengarah atau pelakon tu sendiri yang mencipta ayat sendiri.

          5

          2
        • Anonymous says:

          ala..citer melayu skrg bukan mcm citer dulu2 zmn 50an, 60an, 70, 80. Zaman dulu x kisah kena air hujan, x kisah naik basikal, x kisah berlakon di rmh sawah. Tetap, skrg ni, asik2 kereta mewah, pangkat besar, jdi kontraktor, buka drawing (tpi x tahu maknenya)..itu jelah yg mampu sbb takut dgn kekasaran sesuatu perkara.

          5

          0
        • Blah lah says:

          Talian hayat Umno semakin nipis. Adakah umno bakal terkubur di sabah.sentimen perkauman yg sering di tiup oleh umno kini sudah tidak releven.Rakyat malaysia sudah muak dengan isu-isu perkauman yg selama ini sering dimainkan oleh umno untuk mengekalkan kuasa & merompak harta negara.Pas & umno bermimpi untuk mengambil alih kerajaan PH pd pru15.sebelum tiba pru15 umno bakal tinggal nama & sejarah

          3

          2
      • Anonymous says:

        alaa dh nama pun drama kan mmg betul ade yg tak logik…tp doc kan manusia biase gak..punye perasaan punye hati..mcm kite gk..bila agk agk stress mesti sedikit sebanyak mngganggu kehidupan seharian kita…elek elek sudah doc husna…drama je pun…bukan bebetol pun…kang klu gune ramai patient ramai nurse..pihak penerbit kene pikir kos plak..so gune ajelaa nurse yg dua org suke membawang tu wakakakaka

        9

        11
      • Leeya says:

        setujuuuu..bahasa tu pnting kn :)
        jgn sbb emosi lbh sampai bahasa pun ke laut

        9

        2
        • Semah says:

          Eluklaa cepat2 d kuburkan…. Umno biar melayu terbuka jiwanya kepada taubat atau … mati dlm iman bukanUmno., InshaAllah.

          2

          0
      • Lil Jay says:

        Hissshhh x habis2 pasal drama x jana minda! Solat la wey time maghrib tu kut! Apa nk jdi Melayu2 skg nie?!

        2

        0
      • Lisa says:

        drama kapal umno nak karam lagi best. tunggu masa jerr..

        1

        1
    • Anonymous says:

      satu je la aku nak cakap…sekalipun penulis skrip tak buat homework, as pelakon ko tak boleh ke buat homework watak/skrip memasing? line2 yg tak tak logik sgt blh la bwk bincang dgn pengarah/producer/penulis skrip. pinda skit sebaris dua tak menjejaskan drama/film pon. salah satu contoh dlm drama RAISYA. pelakon2 dah best tp sekalu tu ada satu scene bila si raisha nak p clubbing dgn housemate dia, blh ke guna google cari nursery berdekatan nak tinggal anak . dpt mlm tu jgk wei! . tak logik la wei. at least cakap la nak tinggalkan kat jiran sebelah rumah ke? ko ingat cari nursery ni mcm kopek kacang? dah la tu, si raisya & kaawan dia ni pokai, tak kerja alih2 boleh dapat & register nyrsery yg mmg mahal di kota KL ni (drama tu kata la) .call call terus dapat takde register ape? agak2 la wei! tak logik bangat.

      0

      0
    • Anonymous says:

      eleh semua nak sentap. doktor pun meroyan skrg ni. org pun tau lah klu dlm drama n film tu bukanlah sebenar2 di alam realitinya… kau igt kitorg yg bukan doktor ni buduh sgt? sama gak mcm kerja lain dlm drama.. polis ka, lawyer ka, hatta nelayan sekali pun, mmg tidaklah spt yg sebenarnya. kau igt drama tu nk buat dokumentari pasal kehidupan seorg doktor? aku kecik2 tgok gerak khas, xdelah aku terbangang percaya sebijik2 polis tu mcm tu kerjanya. ada tak polis meroyan?? saja nk nunjuk dia doktor lettew…

      81

      0
    • Huhuhaha says:

      Doc husna x busy sbb sempat layan drama.. Biasanya doc busy… Or layan benda lg berfaedah. Aku yg x doc pun lg kelas aku punya tv program. Tgk drama melayu pun 5 minit setahun,. Time raya sambil layan sanak sedara. Ok bye

      8

      1
    • Anonymous says:

      dia kan doktor swasta.. pastu hospital tu bapak dia punya sebb tu jdi doktor mcm tu….

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Padu Dr Husna… keep it up

    13

    10
    • Doc says:

      Kalau korang nak tgk macam mana doctor kerja, tgk la cerita ‘The Good Doctor’. Itu baru menunjukkan kerjaya seorang doctor.. Typical malay drama doctor pakai kot putih letak stethoscope kat leher pastu pegang file.. melayu melayu,, fikir jadi doctor tu banyak masa ke

      20

      4
      • DocDoLittle says:

        Are sure The Good Doc? Tu kan adapsi dari drama korea my fellow doc…syndrome dia yes mmg ada tapi doctor special cam tu lum ada hehe…kalau cemas tu pasal A&E aja…kalau nak kira GP pun ada stress takde masa benda remeh but dah namanya kerja. Btw agree to disagree dgn Husna…ni kan tv…just laugh it out chill babe…

        4

        1
      • DocDoLittle says:

        Liking your own comment? You’re not a real doctor i can sense…it not wise kalau you put similarity korean drama to that life of a real doctor…please. Kalau cakap tak banyak masa…masa mmg tak pernah cukup…Well, bila dah jadi pakar at work tak banyak pakai stethoscope much, but kalau buat clinic it was convenience. Selalu medical students here will have that all the time in A&E. Ramai tak suka white coats and aku pun, and I’d usually wear scrubs. When you wear scrubs, there’s no place to put a stethoscope conveniently so it ended up around my neck. So kalau kau cakap camtu kau lying kau bukan seorang doc…stop pretending!

        0

        4
        • coobink says:

          Bile doc berbicara…omputih sokmo…aku pon naik pening nak pahamkan ape yg doc cube ni smpaikan..carca marba english n melayu..aku phm je doc ni bz..tp mmg ade kan doc yg duk kejar bini org..xperlu kot nak ckp doc ni mcm xde keje smpai 24jam kejar bini org..doc pon manusia biasa..yg doc ni sembang pasal pakai white coat la, scrub la..sembang mende..cite ni focus pasal kehidupan emosi seorg doc mengejar bini org..mmg la kesitu focusnye..bosan la nk tgk profession doc sepanjang mase..aku pon penat kerje, pastu nak tgok profession org lain dlm tv lg..bile nye nak release tension..aduhh..

          7

          0
        • Anonymous says:

          Tulis melayu je la hawau ouiii

          0

          0
    • Nara says:

      Sesungguhnya manusia berada dlm kerugian. Orang2 Melayu xhabis2 dgn drama picisan yg x mgasah minda! L for losers!!!

      1

      0
  3. Akak Kantin 2.O says:

    Untung la dapat Doc Human Being…Ada 1 KK ni..Dept NCD..Doc perempuan..Bila cakap dgn PT xpernah nak elok2..mmg asik nak menengking je kerja nya..xsah kalau ada PT check dgn Doc ni..confirm PT ni keluar dari bilik akan menangis..kesian warga2 emas ni kene marah dgn Doc ni…aku xtau apa masalah Doc ni..sebab emo semacam…

    16

    0
    • Anonymous says:

      suh PT tu buat aduan je.

      6

      0
    • analisis says:

      jangan tak tahu..DR 2 ni ramai yg mental. stress keja katanya.
      maybe masa sek dulu mak bapak/ tecer tak cakap kot yg keja jd doktor ni berat . bukan nak glamor pakai baju putih tu je. maybe mak bapak diorg soh jd doktor mcm dlm drama2 melayu tu…hepi2, glamor2 pastu rembat anak org kaya. sekali dah masuk reality, mental terus!

      20

      0
      • DocDoLittle says:

        Maybe doc m’sia je cam tu…aggressive…hahaha.

        0

        1
      • Anonymous says:

        mungkin itu Dr yg masih bertugas dgn kerajaan tempoh mesti dalam 10 tahun bertugas. Lepas 10 tahun baru boleh buka klinik sendiri.

        Apa2 pun kepada netizen yg nk buat ayat ringkas tu cuba tulis dan taip dgn baik..
        doc—ada lah singkatan utk document.
        Dr ..singakatan utk Doktor.

        tulislah bai-baik..kalau ko bodoh bingai, simpan utk anak-anak dan cucu kamu akan datang.

        0

        1
        • Anonymous says:

          Biol macam engkau lah kan..Nak cakap orang tapi sendiri tak betul..Engkau bukan ko…shame on you lahh…
          Simpan Biol engkau untuk suami anak dan cucu cicit akan datang..

          3

          1
      • Anonymous says:

        yang paling bangang muka dr cam upsr pon tak lulus,,,,carila berjenis skit.. tp artis malaysia mmg tahap spm je pon….

        1

        0
    • Akak Kantin 2.O says:

      Tapi Doc ni sangat bernasib baik sebab PT dia semua xpandai nak buat aduan..mungkin PT ni xbawa anak2 teman masa checkup atau mengadu dgn anak2..Tapi Doc ni kene ingat..Kerja dia tu sebagai Fardhu Kifayah..Doc tu pun bukan dia xakan tua..Nanti dia tua..dia tahu lah nasib dia mcm mana nnt…xperlu nak tunggu akhirat..Allah bayar cash je atas Dunia…Kalau xsedar jugak xtau lah…

      4

      0
      • sajat says:

        geram pula aku dengar
        teringin juga aku nak tahu hospital mana, buat malu je
        inilah segelintir melayu & mostly dr melayu perempuan
        loser.. muka tak lawa, perangai macam anjing
        belum kena dekat mak bapak dia lagi.. kalau dah kena, mahu angin 1 badan
        apa yang kita buat dekat orang, nanti benda tu akan berpaling pada kita dan family.

        4

        2
    • Anonymous says:

      Cerita mcm taik pun ko layan..

      0

      0
  4. Yekeni says:

    Drama melayu dialog banyak bodoh2. Jln cerita bodoh. But what’s news? Dari professionals, ke ahli parliament, ke mat rempit dan yg sewaktu dengannya, perbualan mesti mcm rempit eh?

    5

    2
  5. Dr. Love says:

    tgk drama yg OS belakon jadi doktor hewan.. elok je.. ikut sume produser2 dan prokontol2 kedoktoran.. drama skrg ni…byk yang xamik berat isu2 mcm ni… da la esok nak lawan vietnam… gile ko.. men kat vietnam kot..kuat kot vietnam tu

    5

    2
  6. haha says:

    rasa rasanya akak tu tak tengok cerita orang putih yang hit dulu “Grey’s Anatomy” kot. lagi dahsyat dia punya drama.

    3

    0
  7. Anonymous says:

    tgk drama korea yg tajuk the top team klau xsilap….mmg terbaik la cerita tue…

    3

    3
    • Anonymous says:

      yup! follow jugak, yg kat TV2 tu kan. mmg tgk keja doktor betul2 punya. bukan bercinta & emo sakan.

      2

      0
    • biarbetik says:

      Come on la…take it easy cuma cerita aja pun, don’t take it too hard. Doctors ain’t perfect, doctors are now seen as more human fallible than ever. Kita semua manusia, sama juga mcm cerita police, nurse, teachers, lawyers. In reality I would have failed any medical student working up a patient the way he did haha…kan mana ada masa nak ngurat isteri org kalau betul la…Tapi ni kan cerita…hayalan semata just like anak2 org kaya jatuh cinta dgn org susah papa kedana…haha nasib la kalau ada dlm dunia nyata ni…mcm Nur dgn Ustaz tu…dah namanya cerita…tapi ada yg bored sgt baca gossip…ye ada…lol

      5

      0
    • Anonymous says:

      Korea best ke..mulut suka nganga…sikit2 terkejut berok..lpas tu nganga..

      4

      0
  8. Anonymous says:

    padu beb mmg aku x follow cerita ni pun merapu. Direbut x la cantik huhu

    4

    2
  9. dr jugak says:

    betul ke ckp dr husna ni? aku tgk rmai je dr yg sempat main ig siap selfie lagi. si dr fatin liyana tu ngn laki dia pun asyikla buat karangan 500 pth perkataan kat ig free je nampak. dr husna ni ckp mcm life dr teruk benor gayanya. oh lupa dia pun sempat post status kat fb berjela2. mcm tu ke kata nak tkencing tberak xsempat? hmmm

    35

    0
    • lols says:

      anyway..sempat jgk doc ni lyn drama dn mngkaji watak.lol

      10

      0
    • Ami says:

      Dr fatin liyana tu pon jadi houseman officer kena extend.. Xde lah dua tahun terus lulus jadi medical officer. No wonder kalau orang tu banyak mase nak karang cerita di ig.

      2

      0
    • Wad 7A says:

      Sungguh lah Dr ni, ramai Dr yg ada kat spital tu dok tgh check kita tetiba bunyi fon n amik fon tu lahai..gf gitau nk kuih karipap tak dia reserve, kah..kah..apekebendalh dlm keje leh layan kes gf merapu, ada hormat ke aku ngan Dr 2 skrg,beza Dr dulu2 mmg jauh, dhlh ramai yg x berapa pandai lbh2 yg lulusan dpd Rusia…gi dalami dulu ilmu Dr tu bkn teori je praktikal latih lbh sikit,mahir sikit time amik darah tu jgn kasi hancur tgn aku, ok lps ni kau leh berak/kencing done oklh dr, selamat bertugas, baik2 noo…

      8

      0
      • DocDoLittle says:

        Aku dah cakap itu hanya doc di m’sia hahaha…anyways kerjaya dia doctor…hati cara manusia kan lain…ada integrity atau takde semasa bertugas…mcm kerajaan ada makan rasuah ada tak…example.

        0

        0
    • Anonymous says:

      kalau MO kat wad2…mata tu terpahat kat hp masing2. keja apa tu?

      4

      0
    • Anonymous says:

      Kan. Byk je ms taip pjg2. Mungkin dlm toilet kot alang2 tak buang masa or sambil2 tengok patient. Positive2.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Bodoh ko ni…masa keje yang dia cakap tu bukan masa free… masa free org secara logic mmg tak kesah …bongok betul komen ni….

      0

      0
  10. What-evs says:

    Alahai….
    Doctor pun lurus bendul
    Drama je kot. Xyah laa serious sgt.
    Klu nak Sgt tgok je show mcm Grey’s anatomy ke…house ke…
    Klu nak betul2, semua profession dlm drama x betul. Bukan doctor je….you’re not that exclusive…adehhh..
    Chill laaaa

    17

    0
  11. Anonymous says:

    byk btul ms doctor tu melayan citer ni time magrib ye..x oncol ke?

    8

    0
    • saja says:

      Perlu ke nak layan cite time maghrib..cite nie kan ada kat tonton or VOD. Dr. pun ada masa rehat/ cuti…xkan la dia keje 24 jam sehari 7 hari semggu…time cuti ke dia layan la kat tonton/ VOD..apa daa….dia yg bendul ke korg yg bendul..??

      3

      0
    • Anonymous says:

      Doctor ni saja cari kesalahan drama yg ada karektar doctor. Gigih tonton. Haha. Akasia aku x layan dah. Lantak doctor la nk buat apa.

      0

      0
  12. huhu says:

    ingat aku jer fikir camtu..sib baik ade doc yg up kesah ni. la ni producer n pengarah dok asyik lena drama melayu cam ni la. nak up pelakon2 baru…nak2 yang fanatik drama2 kul 7 nih. haihhhh…udah2 ler tu producer nk buat drama cam nih..

    4

    1
  13. siti says:

    kate sibuk..tapi sempat pulak layan drama nie..siap buat ulasan panjang2..haha
    over

    8

    0
  14. haisha says:

    kamon la doktor husna. cerita tu pasal cerita peribadi doktor airel yang sedang gilakan bini orang. apsal pulak nak cerita pasal peribadi doktor lain plak. everyone ada masalah peribadi ape. ko nak bagitau kau doktor la ni kan?????????? shame on u laaaaaaaa

    11

    1
  15. shhhhh_ says:

    alahai..aku rase cerita seribu rindu ni fokus pada permasalahan hidup personal dorang je.. sebab tu la bab kedoktoran tu tak detail sangat.. jadi jangan la banding drama ni dengan drama yang fokus cerita mengenai kedoktoran.. memang tak kan sama la weh..

    20

    0
  16. Anonymous says:

    Sempat pulak dr husna ni layan drama seribu rindu..siap hafal dialog²nye..nama pon drama doc

    4

    0
  17. Raw says:

    setuju. Mana ada doctor asyik cari jalan nak pikat isteri org, pastu muka mcm org mental.. aduhhhaii.. hahaha

    2

    0
  18. Anonymous says:

    mmg la nama pun drama, abis xkan dia nk bt dia tunjuk jumpa seratus patient dlm sehari ni bukan drama pasal kedoktoran, ni drama pasal cinta tah pape, make sense la kalau cuma dia fokus pada patient nama irfan pada babak dia. doktor nk org paham keje dia so doktor pn tlg la paham keje org seni wakakakak.

    kalau nk bgtau details keje doktor org tu akan bt drama khas pasal perubatan.

    6

    1
  19. rani says:

    dktr bz katanya… tp sempat plk tgk drama… siap hafal dialog lak tu… tnya jer… tp apa pun memg cam hampeh pun dktr nya asyik sebok nk bercinta je plk kejanya

    2

    0
  20. madu says:

    hik.. jik.. sebab tu saya suker tgk cerita drama doktor korea..

    0

    4
  21. damai says:

    aku layan juga cerita ini dalam 1/2 hour ialah balik keje sampai rumah pukul 7.10 mlm, rihatkan badan dulu, tapi tulah aku pelik setahu aku keje doktor tu busy x ada masa nak feeling2, den doctor Aeriel nie mcm x ada patient to attend, jaranglah kalau dokter just sit in the office only

    0

    1
  22. Rara says:

    Banyak jugak masa doktor ni tengok cite melayu doktor siap hafal skrip. Kata tak sempat serba serbi, tapi sempat pulak layan cerita tak faedah camni. Kompius ai.

    3

    0
  23. anonymous says:

    drama pelakun kayu except for zul paling kayu maksima yg jadi doctor peliaq gatai tu haiyooo hampeh sekali mutu lakunannya

    3

    0
  24. poyo says:

    lol..poyonye pempuan ni…tu drama je lh ..diorg fokus kt cerita cinta walaupun citerye anoying. Semua profession yg diorg buat drama xdenye same dgn reality. Ko tgk citer jubril sudah.. lawyer dah macam penyiasat persendirian siap ade triller scense plak. Klu betul2 xde maknenye lawyer nk sebok hal ko, ko bayar die buat keje, evidence sume ko cari sendiri bagi kt die. Plus lawyer bz lh where got time nk amik tau hal client, nak lari dari client lg ade. Tapi xde lah xde life lansung, after officer hour hidup normal cam org lain. same lh cam si doktor husna ni klu xde mase sgt tak kn ko ade mase tulis panjang berjela2 ni.

    3

    2
  25. Betta says:

    korang dok layan drama melayu dah kenape? dah tau jalan cerita macam hampeh..korang tetap jugak dok ngadap tv..haishhhh..aku mmg jarang layan drama melayu..kalo ada yg best aku layan jugak..tp dah susah nk dpt drama yg betul² berkualiti

    1

    0
  26. YAYA says:

    KALAU NAK BETUL2 IKUT SLOT KEJE DOKTOR YANG REAL, MEMANG BERIBU EPISOD LAHHH BARU HABIS DRAMA (+,+)
    LEPAS TU ADA YANG MEROYAN CERITA PANJANG SGT. AKU TAK TGK CITE NIE, TAPI JUST BE POSITIVE FOR THE ENTERTAINING :)
    MAAF SEKELIAN DOKTOR KALAU TERSALAH BAHASA.

    0

    0
  27. laila says:

    dalam mengomel mcm2 ttg drama ni….nmpk ye doc ni ada masa nk tgok even ulangan dkt man2 pon….siap hafal dialog….org yg x de masa and tak berminat jgn kata nk tgok…hafal dialog pon idok….doc sendiri pon tahu drama melayu bnyk mengarut…tp still tgok…anda peminat drama melayu ke doc?

    1

    0
  28. zeze says:

    alalalalaala doc husna…ko pun sama ada pulok masa mlyan drama then siap mgomen bagai….kata byk bende nk pikior… cite ni bukan nk ditekankan pasai koje doktor.. kalo nk tekankan tiap koje dalam 2 beratus episod ler…aiyooo.. 2 yang had chef 2…die ler chef, die waiter, die la tukang bwk irfan pegi fisio…lagi haru… tp dh namanya drama lyan jela… ko kne setting dlm kpala yg ko tgk 2 cite mlyu… xboleh terima tutup tb..

    5

    0
  29. Mak esah says:

    Memg patut ditegur drama tu..boleh plak doc suh nurse goda pesakit..apala bangang drama ni doc nak balas dendam kat patient sebab takpat kawin ngn gfnya..leh plak berangan2 masa keje n pikir strategi nak ngurat balik x..bodoh giler keje doc gitu..kalau tak 100% ikut pun at.least logik la skit..ni memalukan je drama ni haha

    5

    0
  30. LILO says:

    Hahahaha….aku pun doctor. Bagi aku ok jer….namanya pun drama. Aku suka drama2 yg santai2..yg boleh rilexkan minda and jalan citer bagus…mcm citer seribu rindu ni..Dpt aku release stress sambil2 tu aku berangan hopefully one day aku dpt keje mcm airel.

    4

    3
  31. Anonymous says:

    Yang doctor Husna ni pun punya la banyak masa dia nak tengok cerita seribu rindu ni???siap cari kesalahan lagi, doktor pun tak berapa ada keje tengok drama ni ke???

    1

    0
  32. Anonymous says:

    “Nak pikir diri sendiri pn tak sempat apatah lagi ahli keluarga” tapi doktor ada masa pulak tengok drama & pikir logik tak logik yer….

    1

    0
  33. Anonymous says:

    So called dr husna ni nk compare doc awam dgn doc swasta gamaknya. Doc awam mmg keje cam cilaka but doc swasta byk masa utk rileks, depends on kefemesan klinik dia la. Mesti si doc husna ni acah panas bontot konon bijak, asik nk perlekeh org je padahal ntah2 dah tua sok kena buang kat tepi jalan. Berak la tepi2 longkang. Doc zaman skang ni acah kelabu je lebih. Mcm puaka. Mcm dr dadah si husna hingus.

    4

    0
    • NzM says:

      betul, sy setuju. Johari Medical Centre hospital swasta kot. lain suasana kerja kat hospital kerajaan dan swasta. pesakit di swasta tak seramai di hospital kerajaan. kadang2 tgok nurses pun relaks je kat swasta. bergantung pada kes.

      Dr Husna ni kena buka mata dan lihat persekitaran lain, x boleh banding dengan ruang kehidupan dia saja

      10

      0
  34. Anonymous says:

    Yang kat atas ni semua kurang ajar nye….

    0

    0
  35. ein says:

    slalu yg suka meroyan ni dktr pompuan jer..dktr lelaki ade jgk yg menegur tp bahasa lebih relax..dktr pompuan bajet bagus..tau la awak tu dktr..hehe

    2

    1
  36. Anonymous says:

    Ha…ha…cerita melayu berlambak kisah kahwin, cinta. … Aku Ada bayangan drama cinta yg lain Dari yg lain…..lebih emotional Dan professional…… Tinggi Aku tengah Mila buat skrip

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Ha…ha…cerita melayu berlambak kisah kahwin, cinta. … Aku Ada bayangan drama cinta yg lain Dari yg lain…..lebih emotional Dan professional…… Tinggu Aku tengah Mula buat skrip

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Ha…ha…cerita melayu berlambak kisah kahwin, cinta. … Aku Ada bayangan drama cinta yg lain Dari yg lain…..lebih emotional Dan professional…… Tunggu Aku tengah Mula buat skrip

    0

    0
  39. Jemah_Jemu says:

    Eleh…sama ja la kalau x suka, x payah la tgk. Nama pun drama kan…sedangkan reality show pun x realiti mana pun semua berlakon jugak.kata bz tp update status panjang lebar…(mata ke atas, tgn dibahu)

    1

    1
  40. NON says:

    Walaupun saya bukan doktor. Tapi benda ni la yang saya pertikaikan masa tonton beberapa episod awal cerita ni. Sebelum ni cerita Kapten Mukhriz tu. Pompuan tu doktor gak…kerja dok melayan cintan kat dalam office. Ada yang komen bgtau, kalau nk buat cerita betul2 mcm mana dengan kerja kedoktoran, beribu2 episod tak habis…Well, saya baru je habis tengok cerita GOOD DOCTOR, drama jepun (daptasi dari drama korea). Ada sepuluh episod je. Tapi bila kita tengok cerita, kita rasa wow….dari segi kupasan, dialog. Beza sgt standard cerita Malaysia yang main point dia cerita cinta ja. Hmmm….

    5

    0
  41. Anonymous says:

    penerbit cete melayu ni kadang bongokkkkkk kalau nak buat ceter profession aper pun kenelaa selidik dulu ..ini idakkk main hentam keromo janji dapat duit banyak..bangang…sudah sudahlah penerbit Msia ni..kalau laa gitu ceter ni mmg carta cete ni mmg corotttttt…tak payah nak berangan org nak tengok..

    0

    0
  42. Anonymous says:

    spoil lah drama ni…

    0

    0
  43. rintik hujan says:

    kesimpulannya, mcm mna drama yg ditayangkan mcm tu la masyarakatnya. yg asyik dgn cinta, hasad dengki. cantan mecantas. tak dapat yg dihajati …frust menonggeng. sedih meliaht realiti bangsaku seagamaku.

    sampai bila bangsaku seagamaku akan terus hanyut dgn benda yg sia-sia. disaat bangsa lain mengejar & mencukupkan keperluan diri & keluarga apatah lagi masa depan, bangsaku hanya memikirkan benda2 remeh yg tidak relevan utk masa depan.
    apa yg akan dimakan esok? cukupkah bekalan utk anak? makan pakai mereka? tahap pendidikan..yg paling penting cukup kuatkah insaniah mereka untuk mengharungi dunia ini dgn pelbagai dugaan jika kita tiba-tiba MATI hari ini?

    sedarkah bahawa sebuah negara sahara iaitu Madinah telah menghijau dan subur dalam 1 malam sahaja selepas Allah turunkan hujan lebat ..dgn 1 malam sahaja tuan/puan. Tidak akan kiamat sampai madinah kembali subur. sedarkah umat Islam di China ditangkap, dipenjara …disiksa . bakal wujudkah palestine/syria/bosnia yang kedua. Astagfirullah…aku memutuskan menulis di sini ..di blog hiburan ini bukan memohon hujah. cuma berharap di kala kalian leka dgn urusan duniawi, hiburan,…sedikit sebanyak coretan ini dapat tidak banyak, menjentik naluri kalian supaya mengambil tahu apa yg lebih penting memerlukan perhatian kalian sebagai khalifah di bumi Allah. kita tidak dilahirkan di dunia ini tanpa tujuan dan asbabnya..

    0

    0
  44. sajat says:

    geram pula aku dengar
    teringin juga aku nak tahu hospital mana, buat malu je
    inilah segelintir melayu & mostly dr melayu perempuan
    loser.. muka tak lawa, perangai macam anjing
    belum kena dekat mak bapak dia lagi.. kalau dah kena, mahu angin 1 badan
    apa yang kita buat dekat orang, nanti benda tu akan berpaling pada kita dan family.

    0

    0
  45. Anonymous says:

    Benda kecik je tu. Boleh improve. Lain la kalo nk tunjuk situatuon kt ER or O.R ke..belum smpai tahap la.

    1

    0
  46. Anonymous says:

    hahaha..baik lagi tulisan kerani..bila mengomen jari menaip penuh dengan ayat yang penuh macam aku ni.

    Tetapi maksud Dr tu yang aku boleh terima pakai adalah: Oncall mana ada jadual. Pesakit dtg dengan tiba-tiba sahaja. Sbb pesakit datang sesuka hati lebih-lebih lagi kat Hospital.

    Bodoh punya Pengarah atau pelakon tu sendiri yang mencipta ayat sendiri.

    0

    0
  47. Tembikai says:

    Alaaaahai doc lek lah. Doc lain okay je kot ? Mesti attention seeker ni kan nak fofular haa kan dah fofular ni. Bagi aku dah nama pun drama. Imiginasi pengarah tu sendiri. Sukahati lah dia nak buat doc tu emosi ke apa ke bukan realiti. Orang takan fikir doc in reality macam tu la penonton semua pandai fikir. Chill je sudah doc. Doc punn tengok gak kan hmm

    2

    0
  48. Anonymous says:

    Bahasa doktor ni mcm minah rempit jer,..ckp Komen elok sikit doktor, agak2 sllu ckp ngan pesakit mcm ni ker?? Boleh mati awal pesakit nih..

    3

    0
  49. Arif Manan says:

    Husna dahari ni doc apa ye? Mcm budak baru lepas grad je gaya cakapnya..

    3

    0
  50. Elliza Razak says:

    EPISOD KEMUNCAK DRAMA INI JATUH PADA HARI JADI SAYA YANG KE-34 PADA 19 DISEMBER INI. ELOKLAH TU DRAMA INI DAH NAK HABIS..

    0

    0
  51. Elliza Razak says:

    SEKARANG DRAMA INI MEMASUKI EPISOD KE-24!!

    0

    0
  52. anonymous says:

    Hihi…tentu adek Husna ni dokter muda kan..biasala tu dek..
    tgh stress..
    xper, nti dah hbes housemanship, bnyk specialties boleh specialize..
    xde la semua tu acute..ada masa acute, ada masa x..
    Jgn stress2 ok!

    0

    0
  53. Kucing jiran berak dpn rmh aku says:

    Doktor, cleaner cuci jamban, akauntan,etc etc…sama je kejenye membersihkan ‘kekotoran’ mengikut acuan memasing.

    2

    0
  54. Meluat says:

    Drama ja pun, fiksyen. Kau meroyan apa ni syaiton? Sempat pulak kau tengok drama petang2 di kala “balik rumah lewat, itupun kalau balik”

    0

    0
  55. Huhuhu says:

    Dr ni tgh jadi housemen lah tu, tgh kena buli ngan staff nurses lah tu…stress…hahaha…sampai berak kencing done ngam2…kikiki…sibuk sgt smpai komen drama yg mmg haprak..hihi…

    1

    0
  56. Doktor niang rapek says:

    Doktor ni ada masa pulak nk komen pasal citer ni? Apa citta ni doktor. Kata nak menyawa pun tak sempat.

    1

    0
  57. Anonymous says:

    Entahlah labu….. Tgk n pikirkan sendiri

    0

    0
  58. Anonymous says:

    Ex bf aku, doc specialized lagi. Hospital gomen. Time di hospital mmg la bz. tapi bila time x kerja, dtg mentalnya. Aku dah kawin pun buat x paham. Siap kata aku x bahagia… cakap merapu.
    Aku BLOCK je sudahnya. Tak la macam Maisarah ni, tak suka…nangis2 tapi melayan. Bila suami ngamuk, dia buat macam dia lah si malang. Peringatan untuk yg dah jadi isteri orang, tak suka… BLOCK je. Tak payah nak tagih attention dari orang lain. Ini tak, mulut kata x suka… nangis2… tapi dlm hati ..suka. Ikut sangat bisikan SYAITAN.
    Kesimpulannya, ada Doktor yang takde life agaknya. Work and love. No love, haru biru.

    2

    0
  59. Anonymous says:

    Dr yg komen ni byk plak ms nk komen. Sempat plak tgk seribu rindu. Tak pegi tgk patient ke.

    0

    0
  60. Anonymous says:

    Biasa lah drama melayu kan…pengarah takde idea nk buat asyik nk buat drama rampas org punya dengki hasut maksiat caci sana sini curang….. ending sume dh tahu mula2 jahat pastu jadi baik….Mana pun drama.. ntah bila nk maju ntah la dh abis drama nnt ada drama baru pulak pasal cikgu dgn anak murid pulak pastu buruk nama cikgu se-Malaysia… haha Nk stop benda ni g ckp kt Tun M benda ni merosakkan minda masyarakat nnt haram dh la drama melayu ni..isteri utk disewa la pe-Lan sume ni

    1

    0
  61. misz shino says:

    ala nama pun drama tv. adehhhh. jgn la serius sangat.tu namanya drama. DRAMA.

    3

    0
  62. Anonymous says:

    Ala kat atas 2 ni berlagakje knon x tgok drama .tp mJoriti kedai mkan mlayu kat mlYsia ni o rumah org klu kul 7 mmg tgok drama x kira r tv brapa.tp cita kat org x minat drama.plastik smua.

    0

    0
  63. Anonymous says:

    nak tanye ni, kalau ko takde ic kalau repot polis boleh?

    1

    0
  64. Anonymous says:

    Ala doc why so serious.. Semua profesion ada je yg buat hal bikin jenayah. Bukan semuanya baik ye.. Tak yah la nk protect sgt profesion awak tu. Embrace reality

    0

    0
  65. nenek mumuku bacin says:

    banyaknya yg kat sini mengaku doktor padahal tukang cuci jamban je…ada hati berangan jadi doktor..nenek ko doktor tak?

    0

    0
  66. Anon says:

    Kami persatuan cashier pon nak profesion kami disanjung tggi melangit… jgn ingat doktor jer kene acah2 bz, cashier pon bz jgk sbb asyik dok kire duit, xde mase nak pk hal remeh temeh cintan cintun puihhhh… kami nk scene cashier yg lebih detail dr scan brg siap bungkus n pulangkn duit lebih, selain itu berlari ambik harga bg brg yg xde tag serta tunjukkn scene custmer kami yg beratur pnjg n byk songeh… jgn ingat doktor aje… (drama pasal cinta, tp nak scene doktor lebih2, aku nak tanya ni, ko tgh tgk cite ape skrg ha?)

    0

    2
  67. Doktor Bawang says:

    Ni namanya doktor bawang hahahahaha… dia sorang aje komen berjela ttg drama ni.. adui doktor..tak da sibuk ka?

    0

    0
  68. Anonymous says:

    kang ada dr amalina comment

    0

    0
  69. Anonymous says:

    Masalahnya cerita ni pasal cinta cinta keluarga bukan cerita pasal doktor..kalau nak tgk si doktor tu busy rawat patient oncall bagai..dari cerita sejam jadi 2 jam la plak..nak sgt tgk cite psl medic2 ni p la tgk House ke..Chicago Med ke..the good doctor ke..

    0

    0
  70. joe says:

    ada aku tertengok mawar murni saharul ridwan anak, mak dia watie elite, rasa boleh kawin je…ank dgn mak….kalau adik kakak aku boleh terima…ni mak dan anak….palat la

    0

    0
  71. opah kau says:

    penerbit drama melayu ni patut belajar ngan pengarah k-drama.. kalo cite dr dia mmg dia buat kajian n belaja xde hentam keromo cam melayu

    0

    0

Leave a Comment

Optional